Nycklarna till varför säsongen blev en framgång

Ser man tillbaka på säsongen som passerade för Lindlöven är det inget snack om att det var ett ordentligt steg framåt. Några nycklar är tydligare än andra när man analyserar den framgången.

Två veckor har passerat sedan säsongen tog slut för Lindlöven. En säsong som blev lite längre än vanligt för Lindesbergs främsta hockeykrigare och så här med lite perspektiv till vad som egentligen hände skulle jag vilja peka ut några nycklar som tillsammans gjorde att Lindlöven var ett bättre hockeylag än på många år under säsongen 15/16.

Nycklar som jag tycker det är en självklarhet att föreningen ska bygga vidare kring och som jag också tror att man kommer ta fasta på.

Först och främst är jag övertygad om att den utrensning som skedde inför årets säsong var det bästa som kunde hända klubben. Jag har skrivit om det förut, men att de lite äldre stofilerna som inte tyckte det var jätteroligt med hårdträning och vars motivation inte var på topp fick kliva åt sidan var vad som grundade för succésäsongen.

Visst har Lindlöven varit ett ganska sevärt lag som kunnat prestera riktigt vass hockey på sin toppnivå tidigare säsonger, men bottennivån har samtidigt varit orimligt låg. Laget har varit ojämnt och det har berott på inställning och mentalitet snarare än skickligheten.

När ingen längre kunde hålla sig kvar i truppen på gamla meriter (eller genom att ösa in poäng mot skitlag och skaffa sig ett på papperet fint cv) och en naturlig föryngring skedde ledde det till ett rejält lyft för Lindlöven. Det blev en homogen grupp med spelare som hade ett driv snarare än som var bekväma och som drev på och triggade varandra. Signalerna på den uppryckningen kom redan tidigt, innan säsongen ens hunnit starta.

Dessutom fick man in en tränare som verkligen lyckades forma laget enligt en given spelidé. Staffan Tholsson hade väl sina poänger men var knappast herren som fick hela laget att göra sitt yttersta och ifjol hade Daniel Eriksson svårt att få laget med sig. I år har det varit helt andra bullar. Jussi Salo kom in med en tydlig idé och har uppenbarligen lyckats skapa en harmoni i gänget. Bortsett från den omnämnda utrensningen av gammalt bekvämt dökött är han den i sig största anledningen till framstegen.

Redan på försäsongen satt försvarsspelet som man sedan klarade att bygga vidare kring och utveckla och som visade sig hålla hela vägen in i mål i playoff-matcherna mot Piteå.

Just försvarsspelet är den sista nyckeln till den här säsongens framgång. Årets Lindlöven kanske inte har varit fullt lika explosiva framåt som andra upplagor, men man har definitivt täppt till bättre bakåt och släppt in väsentligt färre antal mål än tidigare. Och som vi alla vet, det är när man börjar bakifrån med ett stabilt försvarsspel man ger sig bäst förutsättningar att skörda framgångar.

Att Mattias Pettersson sedan kom in och spikade igen fullständigt var naturligtvis en rolig bonus, men faktum är att han snabbt och tryggt kunde växa in i rollen på grund av att de defensiva grunderna satt så bra och han kunde hela säsongen agera bakom ett lag där alla tog sitt ansvar.

Där har ni nycklarna som gjorde Lindlöven till ett mycket bättre lag den gångna säsongen. Bygger man vidare kring dessa, ja då finns det ingenting som hindrar att laget kanske rent av tar sig till Allettan och ännu längre i playoff nästa säsong.

Att man redan lyckats skriva nya kontrakt med några av de allra viktigaste pusselbitarna, Max Lalander, Patrik Näslund, Rasmus Rundgren och så vidare, ja det bådar naturligtvis också gott.

Publicerad 7 mars 2016 klockan 08:59

Mikael Mjörnberg , 070-299 38 29 , sport@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Stor bortaförlust mot Tyresö

Med lagets första poäng säkrad så åkte LIF Lindesberg till Tyresöhallen under lördagen. Tyresö är normalt sett ett lag som LIF haft stora poängchanser mot, men har under den tidiga säsongen visat stor utveckling och är farligare än vanligt. Under lördagen visade de sig vara lite för farliga.

16 oktober 2021 klockan 20:52 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Ny hemmaseger för Lindlöven

Det blev seger i säsongens tredje hemmamatch! Gästande Eskilstuna Linden bjöds på flera spel i powerplay, medan Lindlöven hade större utdelning med målgörandet. Efter två ”turaktiga” mål så visade Lindlöven sig vara starkast på hemmaisen, där man till slut vinner med fyra måls marginal.

15 oktober 2021 klockan 22:19 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindlövens segerrad bröts i Borlänge

Efter två raka storsegrar, så bröts den fina segertrenden efter onsdagens besök i Borlänge. Trots en fin första ...

Storslagen derbyseger i Lindehov!

Matchens första period blev ett stort avgörande i söndagens länsderby mellan Lindlöven och Kumla. Hela fem mål på tjugo ...

bildspel Tabellens första poäng är säkrad

Det tog fyra matcher, men under söndagen kunde LIF Lindesberg hämta in en mycket välförtjänt poäng till tabellen. ...

Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Ingen tur mot Engelholm

Det blev över tolv timmar tur och retur på vägarna för Linde Volley, när man gästade skånska Engelholm under söndagen. Tre set spelades som även slutade med tre setförluster, även om Lindelaget såg ut att kunna hålla jämn nivå med motståndarlaget i det tredje setet.

10 oktober 2021 klockan 20:39 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild från hemmapremiären. Foto: Timmy Lundegård

Uddamålsförlust trots snabb upphämtning

Trots en stark upphämtning, så slutade säsongens första bortamatch med en förlust för WSK Lindesberg. Lindelaget fick en tuff inledning med dubbla utvisningar som gav stor skada för resterande matchtid. Man gav sig inte utan kamp och med fyra mål inom de sista tjugo minuterna, så gick WSK från ett fyramålsunderläge till en uddamålsförlust.

10 oktober 2021 klockan 16:00 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

LIF vill vända den inledande trenden!
Det har varit en tuff serieinledning för LIF Lindesberg, som efter tre matcher står med tre raka förluster. På söndag kan det däremot vara fjä...
8 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Dubbla EM-silver till Amanda Orrbo i Italien
Frövi Judos Amanda Orrbo blev under onsdagen silvermedaljör vid judo-EM för personer med Downs Syndrom, som hålls i italienska Ferrera. För bara ...
7 oktober 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Utklassning i säsongens bortapremiär!
Lindlöven gick inte att stoppa när laget gästade Köping för seriens första bortamatch. Hemmalaget Köping HC bjöd på mycket slarvspel vilket ...
6 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Amo blev för tufft för LIF Lindesberg

En bortamatch mot det topptippade Amo HK slutade med LIF Lindesbergs tredje raka förlust. En mycket tråkig halvlek inledde matchen, där LIF låg i ett sjumålsunderläge efter matchens första femton minuter. Målgapet minskade i den andra halvleken men skadan från inledningen gick inte att rädda.

3 oktober 2021 klockan 22:02 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Hemmaförlust i seriepremiären

Tråkiga resultat i boxplay och matchstraff på en hemmaspelare. Det blev avgörande för Lindlöven, när den efterlängtade seriepremiären skulle spelas i Lindehov. Efter en kvitterad inledning, kunde det gästande Mariestad låsa matchen med tre mål i andra perioden.

3 oktober 2021 klockan 21:01 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Förlust mot Lund i hemmapremiären

Linde Volley fick den tuffaste möjliga serieinledningen, där man direkt fick ställa sig mot SM-vinnarna Hylte/Halmstad p...

Storslagen seger i Lindbackahallens seriedebut!

Det blev seger när den nya Lindbackahallen gjorde debut i seriespel. WSK Lindesberg hade uppvisning efter nä...

Seriepremiär i Lindbacka Sporthall!

Ikväll är det äntligen dags igen! Det är tredje gången gillt för WSK Lindesberg, som har fått avbryta de två ...

Annons

Arkivfoto: Björn Sundström

Populära Disco Ball Night tillbaka med nytt koncept

Nästan två år har gått sedan det senaste Disco Ball Night gick av stapeln i Lindesberg Arena, men snart är det dags för kommunens yngre elever att återse det omåttligt populära evenemanget igen. Nytt sedan sist är man bytt namn till Klasskampen, och delat upp tillställningen på två olika kvällar för att minska ner på antalet barn.

30 september 2021 klockan 15:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Förlust mot de svenska mästarinnorna

Det blev förlust för Linde Volley som inledde den färska Elitseriesäsongen med ett besök i Halmstad under söndagen. ...

Femmålsförlust i hemmapremiären

Slarvspelandet och de tekniska felen fortsätter i LIF Lindesberg, vilket ställde till det för laget även under lördagens ...

Hemmapubliken gör comeback i Allsvenskan!

På lördag är det hemmapremiär i Handbollsallsvenskan! Med de lättade restriktionerna innebär även detta att ...

Dubbla USM-guld i Ultimate Frisbee för Frövi IK!

I den gångna helgen avgjordes Ungdoms-SM i Ultimate Frisbee i skånska Kävlinge. Frövi IK deltog med lag i ...

Frövi Judos Ida och Alexander får elitidrottsstipendium

50 aktiva idrottare från hela landet tilldelas Riksidrottsförbundets och Svenska Spels ...

Slarvig förlust i den Allsvenska premiären

Premiären i Allsvenskan blev nog inte som LIF Lindesberg hade tänkt sig. Trots en tidig tremålsledning mot ...

Arkivfoto från förra säsongen Foto: Hasse Persson

Dags för Allsvensk premiär!

På lördag är det äntligen dags för säsongspremiär i Handbollsallsvenskan! Försäsongen är färdigspelad och till helgen gästas Torslanda av det laddade LIF Lindesberg. Efter förra säsongens elfte plats, så har LIF värvat till sig nya och intressanta namn som ska hjälpa laget till en högre placering.

16 september 2021 klockan 14:31 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ingrid Nilsson knep brons på ungdoms-EM i judo
16-åriga Ingrid Nilsson från Lindesberg knep ett brons vid ungdoms-EM i judo i lettiska Riga. Mästerskapet gick av stapeln under förra veckan och ...
25 augusti 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Hemmaseger avslutar travsäsongen
Det var årsfinal på Fornaboda under torsdagen och vad passar då bättre att avsluta säsongen, än med en hemmaseger? Det blev en upploppsstrid ...
19 augusti 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Finsk femling på Fornaboda Travbana
Åtta Solvallavinnare och en överraskning från Årjäng blev facit när torsdagslunchens travtävlingar från Fornaboda var i mål. Som kusk körde ...
12 augusti 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-08-11

2021-08-05

2021-07-29

2021-07-28

2021-07-27

2021-07-18

2021-07-08

2021-07-07

2021-07-06

2021-07-02

2021-07-02

2021-06-26

2021-06-20

2021-06-14

2021-10-17 18:02