På polisstationen sker det just nu förändringar. Sedan i måndags har stationen och Lokalpolisområde Lindesberg en ny chef – Robert Haslinger – efter Thomas Jäderqvist, som har fått en ny chefstjänst i Karlskoga. Robert kommer närmast från Örebropolisens Grova brott-grupp, vilken han också var chef för.- Det är mycket nytt och spännande, kommenterar den nye chefen.
Robert kommer ursprungligen från Örebro men har flyttat runt under åren. Han har jobbat inom polisen sedan 1990 och gjorde sina första år i yttertjänst i Stockholm. Han har bland annat i sitt yrke också figurerat utomlands i olika länder, däribland Afghanistan, men även varit hos lokalpolisen i Hallsberg. Inom utredningsverksamhet har han arbetat de senaste tjugo åren, nu senast som chef för Grova brott-gruppen (innan årsskiftet gick det under namnet Grova brott-roteln), Örebropolisen, men också ställföreträdande chef för utredningssektionen, det vill säga, gamla länskrim.
– Vårt område här är nytt för mig även om vi haft en del ärenden i området, där styrs man av brott så då hade vi ansvar även för Lindesberg och runtomkring, men då handlade det om specifika brottsutredningar, säger Robert.
Robert gjorde sin första dag på Lindesbergs polisstation i måndags och på hans kontor står fortfarande flertalet kartonger ouppackade. Han konstaterar att man får ta en sak i taget. Givetvis tar det sin lilla tid att komma in i allt det nya. Robert fortsätter:
– Det är mycket nytt och spännande. Det är inte bara nytt för mig, det är ju faktiskt nytt för alla. Men det är ett trevligt gäng här, det är det intryck som jag har fått. Det är bra stämning, så det känns väldigt bra. Men det är väldigt mycket att ta in nu, mycket information att ta in på kortast möjliga tid.
Robert berättar vidare att man framöver, med start efter sommaren och semesterperioder, vill och ska i största möjliga mån, arbeta närmare allmänheten.
– Vi ska försöka närma oss medborgarna och lyssna in allmänheten, höra deras synpunkter och vad de upplever för problem i deras område. Vi har begränsade resurser i området, de flesta är uppbokade på måste-grejer. Men vi har en liten resurs att ha till egeninitierad verksamhet. I den delen vill vi få till bättre kommunikation med samhället, det kompletterar vår egen bild.
– Vi tänker även mer direkt med folk på stan, föreningar och ideella organisationer. Jag vill inte bygga upp falska förhoppningar men det vi kan ska vi lyssna in, förklarar Haslinger.
Det är stora förändringar som nu sker för Robert. Han kommer från en helt annan verksamhet och byter dessutom geografiskt område. Men han ser positivt på sin nya roll och det lyser klart och genuint igenom när han till sist säger:
– Det känns som en rolig utmaning, det blir helt nya grejer. Det blir en personlig utveckling!
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.