En månad efter att kriget i Ukraina utbröt står Europa inför den största flyktingvågen sedan andra världskriget. Enligt prognoser från bland annat migrationsverket kommer många ensamkommande barn att anlända till Sverige, och Lindesbergs kommun förbereder sig nu för att kunna hjälpa barnen på bästa sätt.
– Vill man räcka ut en hjälpande hand är det dags nu, man kanske inte kan göra allt, men man kan göra något, säger familjehemssekreterare Cecilia Eriksson.
Cecilia Eriksson har jobbat inom Lindesbergs kommun i ungefär 7-8 år, där hon haft olika uppdrag, men framförallt arbetat med barn och unga, och även ensamkommande. Just nu arbetar hon som familjehemssekreterare där man fått statsbidrag för att kunna förstärka kring familjehemsvården och rekryteringen av både familjehem och jourhem.
– Jag jobbade under flyktingvågen 2015 och vi är väldigt måna om att ta lärdom av vad som blev tokigt under den processen, men även ta med oss det som fungerade bra. Nu försöker vi förbereda oss så mycket som möjligt på det som komma skall, säger hon.
Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR befinner sig omkring 1,5 miljoner barn på flykt från krigets Ukraina, och i genomsnitt har mer än 70 000 barn blivit flyktingar varje dag de senaste 20 dagarna, vilket motsvarar 55 barn varje minut. Enligt prognoser kommer många ensamkommande barn att anlända till Sverige, dock är det helt omöjligt att förutse exakt hur många det rör sig om.
– En del barn kommer med släktingar medan andra kommer helt ensamma, då behöver vi ha familjer som kan ta hand om dem. Prognosen säger att väldigt många kommer att komma till Sverige, så vi behöver stå beredda. Det är en lång process att utreda personer, så vi måste vara ute i god tid. Det är viktigt att det blir bra för alla så att barnen ska få sina behov tillgodosedda hos de familjer de kommer till. Normalt sett får vi ungefär två ensamkommande barn per år, och nu har det redan kommit en handfull och året har bara börjat, säger Cecilia.
För att kunna bistå de barn som behöver hjälp, även svenskfödda barn, söker man nu fler jourhem och familjehem. Ett jourhem tar emot akuta placeringar, medan ett familjehem är ett mer stadigvarande hem som ska hålla över en längre tid.
– Mitt uppdrag som familjehemssekreterare är att rekrytera jourhem och familjehem samt att handleda och ge stöd, för det är tufft, men också väldigt givande såklart. Det krävs ingen supermänniska för detta, men samtidigt kan inte alla bli det, alla barn har olika behov och det är där jag och mina kollegor kommer in, att matcha ihop barnens behov med rätt hem, berättar Cecilia.
För att kunna bli jourhem eller familjehem behöver man genomgå en familjehemsutredning, något som Cecilia menar kan låta läskigt för många, men som inte alls är så dramatiskt som man kan tro.
– Vi gör ett registerutdrag, gör hembesök och har flera samtal med familjen, men det är också till för man själv ska få en ökad förståelse för vad det innebär att få ett uppdrag från oss. Men bara för att man inleder en sådan här process så betyder det inte att man faktiskt blir familjehem, och man kan givetvis avbryta processen när som helst om det inte känns rätt. Det ska inte vara så läskigt att prata med oss, säger Cecilia med ett leende.
Vad är det rent praktiskt ni söker?
– Dels behöver man ha fysisk plats, vi ser att varje barn som placeras ska ha ett eget sovrum. Men man behöver också ha tid, kraft och ork, det är ju någon annans barn man tar hand om och man vet inte vad de har varit med om. En trygg och stabil tillvaro med en trygg och stabil vuxen. Vi har inga krav på att man behöver vara två, i vissa fall kan det till och med vara bättre med en ensamstående beroende på barnets behov. Men man får stöd genom hela processen och man har alltid socialtjänsten i ryggen. Det är inga supermänniskor vi söker.
För att skicka in en intresseanmälan om att bli familjehem eller jourhem, klicka HÄR.