Till julen hör vackra konserter som hjälper lite på traven att komma i den rätta stämningen. Under gårdagskvällen fanns Guldsmedshyttans Musikkår på plats i Guldsmedshyttans kyrka för att underhålla på allra bäst sätt. Med Tommy Lundholm i täten som dirigent, kunde det inte bli annat än en fin och rogivande konsert. – Det är en gammal tradition som är väldigt uppskattad, säger kyrkvärden Pehr Gunnarsson.
Med ynka tio dagar kvar till julafton arrangerar Guldsmedshyttans församling den traditionsenliga julkonserten. Det är många som samlas under söndagskvällen för att slå sig ner i bänkraderna och avnjuta en konsert framförd av Guldsmedshyttans Musikkår. På kvällens program finns låtar såsom Decembernatt, den svängige Rudolf med röda mulen och klassikern Nu tändas tusen juleljus. I Guldsmedshyttans kyrka brinner många levande ljus och för de förväntansfulla besökarna kom det inte som någon plötslig överraskning att det skulle anordnas en julkonsert. Det har nämligen hänt några gånger tidigare.
– Det är en tradition sedan 1953. Vi kommer att spela blandad musik med betoning på julmusik, vi är tjugosex stycken med här idag. Vi har två sångsolister också, systrarna Ida och Anna Yngve, berättar dirigenten Tommy Lundholm.

Lions Klubb Storå är också där och bjuder passande nog på värmande dryck, vilket är välbehövligt i dessa kyliga tider. Lionsgänget häller upp glögg, viftar med pepparkakorna och serverar glatt de som stiger in i kyrkan.
– Vi bjuder på glögg och pepparkaka till musiken, det har vi gjort i tre, fyra år nu. Vi vill visa upp oss lite grann, så människor ser att vi finns, och inte bara vid nationella arrangemang. Vårt mål är att göra det både lokalt och globalt. Just nu är vi omkring trettiotre stycken i Lions Storå, det är stort för en sådan här liten plats, berättar Michael Stark vid Lions.
Pehr Gunnarsson, kyrkvärd, hälsar inledningsvis den stora publiken varmt välkomna och orkestern börjar konserten med att spela Skyfall, ett musikstycke som för många är någorlunda bekant och igenkännbar.
– Det var titelmelodin till James Bond-filmen, avslöjar Tommy och fortsätter:
– Det var inte något som specifikt hör julen till men nu ska vi spela en snabb jazzvals. Och så spelar de The most wonderful time of the year.

Därefter blir det dags för de omtalade systrarna att kliva fram och inta scenen framför varsin mikrofon. Tommy förklarar:
– Tyvärr har vi ingen luciatablå, men vi har istället äran att få ha Ida och Anna Yngve här som är döttrar till en av slagverkarna.
Anna och Ida sjunger Himlen i min famn, som ursprungligen är en låt framförd av Carola Häggkvist. Den sextioettåriga tillställningen bjuder denna adventskväll på en pampig föreställning och med sina klara röster berör systrarna Ida och Anna åhörarna inifrån och ut.
– Det är en gammal tradition som är väldigt uppskattad. Den här julkonserten brukar alltid vara den tredje advent med Guldsmedshyttans musikkår, säger Pehr Gunnarsson.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.