Till julen hör vackra konserter som hjälper lite på traven att komma i den rätta stämningen. Under gårdagskvällen fanns Guldsmedshyttans Musikkår på plats i Guldsmedshyttans kyrka för att underhålla på allra bäst sätt. Med Tommy Lundholm i täten som dirigent, kunde det inte bli annat än en fin och rogivande konsert. – Det är en gammal tradition som är väldigt uppskattad, säger kyrkvärden Pehr Gunnarsson.
Med ynka tio dagar kvar till julafton arrangerar Guldsmedshyttans församling den traditionsenliga julkonserten. Det är många som samlas under söndagskvällen för att slå sig ner i bänkraderna och avnjuta en konsert framförd av Guldsmedshyttans Musikkår. På kvällens program finns låtar såsom Decembernatt, den svängige Rudolf med röda mulen och klassikern Nu tändas tusen juleljus. I Guldsmedshyttans kyrka brinner många levande ljus och för de förväntansfulla besökarna kom det inte som någon plötslig överraskning att det skulle anordnas en julkonsert. Det har nämligen hänt några gånger tidigare.
– Det är en tradition sedan 1953. Vi kommer att spela blandad musik med betoning på julmusik, vi är tjugosex stycken med här idag. Vi har två sångsolister också, systrarna Ida och Anna Yngve, berättar dirigenten Tommy Lundholm.
Lions Klubb Storå är också där och bjuder passande nog på värmande dryck, vilket är välbehövligt i dessa kyliga tider. Lionsgänget häller upp glögg, viftar med pepparkakorna och serverar glatt de som stiger in i kyrkan.
– Vi bjuder på glögg och pepparkaka till musiken, det har vi gjort i tre, fyra år nu. Vi vill visa upp oss lite grann, så människor ser att vi finns, och inte bara vid nationella arrangemang. Vårt mål är att göra det både lokalt och globalt. Just nu är vi omkring trettiotre stycken i Lions Storå, det är stort för en sådan här liten plats, berättar Michael Stark vid Lions.
Pehr Gunnarsson, kyrkvärd, hälsar inledningsvis den stora publiken varmt välkomna och orkestern börjar konserten med att spela Skyfall, ett musikstycke som för många är någorlunda bekant och igenkännbar.
– Det var titelmelodin till James Bond-filmen, avslöjar Tommy och fortsätter:
– Det var inte något som specifikt hör julen till men nu ska vi spela en snabb jazzvals. Och så spelar de The most wonderful time of the year.
Därefter blir det dags för de omtalade systrarna att kliva fram och inta scenen framför varsin mikrofon. Tommy förklarar:
– Tyvärr har vi ingen luciatablå, men vi har istället äran att få ha Ida och Anna Yngve här som är döttrar till en av slagverkarna.
Anna och Ida sjunger Himlen i min famn, som ursprungligen är en låt framförd av Carola Häggkvist. Den sextioettåriga tillställningen bjuder denna adventskväll på en pampig föreställning och med sina klara röster berör systrarna Ida och Anna åhörarna inifrån och ut.
– Det är en gammal tradition som är väldigt uppskattad. Den här julkonserten brukar alltid vara den tredje advent med Guldsmedshyttans musikkår, säger Pehr Gunnarsson.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Från och med den 1 februari 2025 var det tänkt att företaget Medikus AB skulle ta över och driva vårdcentralen i Storå i egen regi. Men nu drar sig företaget ur förhandlingarna med Region Örebro län, något som Sveriges Radio Örebro var först med att rapportera.