Tidigare i veckan kunde LindeNytt berätta om den storslagna framtidsvisionen för området Parkudden. Denna vision, att bygga runt sjön, lovordas av kommunalrådet Anders Ceder som sedan länge har sett Lindesbergs potential med sjöläge mitt i centrum.- Redan för ett 10-tal år sedan sa jag att vi om 50 år har bebyggelse runt sjön. Jag tror fortfarande att vi på sikt kommer att se att Lindessjön är centrat i Lindesberg, säger Anders Ceder.
Förslaget att bygga bostäder på Parkudden, framtaget av byggföretaget Tommy Allström Byggproduktion AB, beskrivs av entreprenören som ett krafttag i ett försök att bygga attraktiva bostäder som kan ge Lindesberg en positiv inflyttartrend. Här anser Anders Ceder att entreprenören tänker helt rätt.
– Jag vill hävda att vi måste kunna erbjuda lite extra för att ha en chans att konkurrera med t ex Örebro, som har sin attraktionskraft som storstad. För att vi skall locka inflyttare måste det helt enkelt lockas med något som inte Örebro har – och Parkudden är ett utmärkt exempel på just det här, säger Ceder.
En exploatering av områden runt sjön, måste dock ske med vissa restriktioner, påpekar han.
– Ja, stränderna måste säkras, så att allmänheten fortfarande har samma frihet som idag och kan fortsätta att promenera och motionera runt Lindessjön, säger han.

Parkudden enligt entreprenörens förslag ger totalt 178 lägenheter. Bild: ROOF ARKITEKTER
Viktigt med privata initiativ
Kommunalrådet är mycket positiv till att privata entreprenörer arbetar med förslag som är viktiga för en fortsatt utveckling av Lindesbergs kommun.
– Det är ju det här vi vill, att privata krafter kliver fram och drar lasset. Det vi kan bistå med, är att ta den byråkratiska delen, säger Anders och syftar på de erfarenheter man fått i andra byggärenden som stoppats av olika anledningar.
– Jag kan tänka mig att Länsstyrelsen lägger sig i Parkudden också, men jag är i alla fall beredd att ta en eventuell strid i den här frågan, poängterar han.
Redan 1999 skrev Anders Ceder en motion i vilken han ville låta exploatera området Sörlunda i södra änden av Lindessjön. Då i form av villatomter. Förslaget blev dock liggande och föll i prioritet sedan området Lindesby kom upp på tapeten ett par år senare. Sörlunda är nu åter aktuellt men anses inte vara av samma dignitet som Parkudden.
– Parkudden kan bli en helt ny stadsdel. Och visst är det realistiskt. Jag tror att det här blir den stora valfrågan i Lindesberg, hur och var vi vill bygga vår framtid. Parkudden blir nog en av de största frågorna i höstens val, säger Anders Ceder.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.