Tidigare i veckan kunde LindeNytt berätta om den storslagna framtidsvisionen för området Parkudden. Denna vision, att bygga runt sjön, lovordas av kommunalrådet Anders Ceder som sedan länge har sett Lindesbergs potential med sjöläge mitt i centrum.- Redan för ett 10-tal år sedan sa jag att vi om 50 år har bebyggelse runt sjön. Jag tror fortfarande att vi på sikt kommer att se att Lindessjön är centrat i Lindesberg, säger Anders Ceder.
Förslaget att bygga bostäder på Parkudden, framtaget av byggföretaget Tommy Allström Byggproduktion AB, beskrivs av entreprenören som ett krafttag i ett försök att bygga attraktiva bostäder som kan ge Lindesberg en positiv inflyttartrend. Här anser Anders Ceder att entreprenören tänker helt rätt.
– Jag vill hävda att vi måste kunna erbjuda lite extra för att ha en chans att konkurrera med t ex Örebro, som har sin attraktionskraft som storstad. För att vi skall locka inflyttare måste det helt enkelt lockas med något som inte Örebro har – och Parkudden är ett utmärkt exempel på just det här, säger Ceder.
En exploatering av områden runt sjön, måste dock ske med vissa restriktioner, påpekar han.
– Ja, stränderna måste säkras, så att allmänheten fortfarande har samma frihet som idag och kan fortsätta att promenera och motionera runt Lindessjön, säger han.
Parkudden enligt entreprenörens förslag ger totalt 178 lägenheter. Bild: ROOF ARKITEKTER
Viktigt med privata initiativ
Kommunalrådet är mycket positiv till att privata entreprenörer arbetar med förslag som är viktiga för en fortsatt utveckling av Lindesbergs kommun.
– Det är ju det här vi vill, att privata krafter kliver fram och drar lasset. Det vi kan bistå med, är att ta den byråkratiska delen, säger Anders och syftar på de erfarenheter man fått i andra byggärenden som stoppats av olika anledningar.
– Jag kan tänka mig att Länsstyrelsen lägger sig i Parkudden också, men jag är i alla fall beredd att ta en eventuell strid i den här frågan, poängterar han.
Redan 1999 skrev Anders Ceder en motion i vilken han ville låta exploatera området Sörlunda i södra änden av Lindessjön. Då i form av villatomter. Förslaget blev dock liggande och föll i prioritet sedan området Lindesby kom upp på tapeten ett par år senare. Sörlunda är nu åter aktuellt men anses inte vara av samma dignitet som Parkudden.
– Parkudden kan bli en helt ny stadsdel. Och visst är det realistiskt. Jag tror att det här blir den stora valfrågan i Lindesberg, hur och var vi vill bygga vår framtid. Parkudden blir nog en av de största frågorna i höstens val, säger Anders Ceder.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Från och med den 1 februari 2025 var det tänkt att företaget Medikus AB skulle ta över och driva vårdcentralen i Storå i egen regi. Men nu drar sig företaget ur förhandlingarna med Region Örebro län, något som Sveriges Radio Örebro var först med att rapportera.