De så kallade passivhusen i Frövi kan snart komma att få en rad syskonfastigheter – i Lindesberg. Libo har fått i uppdrag att fördjupa sig i frågan om bostadsbyggandet i anslutning till Lindessjön där fokus bland annat ligger på Lindesby – och där kan det alltså bli aktuellt med ett ”Fröviprojekt”.-Intresset för de nya fastigheterna i Frövi har varit mycket stort och min uppfattning är att passivhus kommer att vara standard vid nybyggen redan om fem år, säger Libos fastighetschef, Roger Sixtensson.
Uppföljningen av det nya bostadsområdet Lindesby, som presenterades av kommunledningen förra året, blir eventuellt också en direkt uppföljning av passivhusprojektet i Frövi som står helt färdigt i vår. Totalt fyra passivhus har byggts vid Väringens strand sedan byggstarten hösten 2009 och två av husen har redan fyllts med hyresgäster. De resterande två kommer att vara färdiga för inflyttning under mars-april 2011.
Konceptet passivhus bygger på att man håller nere energiförbrukning genom att isolera husen ordentligt och slopar ett traditionellt uppvärmningssystem. I ett passivhus står människor, lampor, TV-apparater och andra ”värmekällor” för uppvärmningen i första hand.
Det kommunala fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder har fått i uppdrag att bringa klarhet i bostadsbyggandet i tre delprojekt: Lindesby, Strandskolan och Frövi. Senast i höst skall Libo redogöra för politikerna om kostnaderna att bygga enligt de tidigare lagda förslagen.
Beträffande Lindesby finns tre olika förslag presenterat sedan tidigare:
1. 30 st radhus i norra Lindesby.
2. 15 st radhus + 15-tal lägenheter (flerfamiljshus) i samma område som förslag 1.
3. 10 st radhus något längre ned i området.
Libos fastighetschef är övertygad om att Lindesby kommer att få någon form av ”miljöhus”.
-Det kan bli tal om samma modell som i Frövi med så kallade passivhus, men allt handlar om kostnader. Även om det inte skulle bli aktuellt att bygga sådana hus i Lindesby, så blir det med största sannolikhet något liknande, exempelvis lågenergihus, säger Roger Sixtensson.
Lågenergihus är inte lika miljöeffektivt som passivhus men bygger på samma princip: miljövänligt och energisnålt.
Om det blir aktuellt att bygga samma typ av hus i Lindesby som man gjort i Frövi, kommer kostnaderna att bli betydligt lägre. Skälet är att Frövi var ett pilotprojekt och därför krävde att byggherren utbildade sig inom detta.
-Vi hade cirka 10 miljoner kronor i utvecklingskostnader utöver den faktiska byggkostnaden. Det här var ju något helt nytt för oss och vi behövde lära oss allt innan vi kunde sätta spaden i jorden, förklarar Sixtensson.
Fotnot: Samtliga lägenheter i Frövi är uthyrda och ett 20-tal personer står i kö för att få en lägenhet i Libos passivhus. Vad gäller bygget av bostäder i Lindesby och Strandskolan, skall Libo redogöra för politikerna, senast i höst, om det är ekonomiskt genomförbart.