Under den gångna veckan gjorde trafikpolisen en extrasatsning på hastighetskontroller och nu summeras insatserna. Totalt 24 förare fick böter och sex av dessa förlorade körkortet.
Ungefär hälften av alla fortkörare togs på centrala vägar. En av de allra värsta fortkörarna togs på just en 50-väg, bilisten som körde 104 km/h på Lövstavägen, vilket vi skrev om i förra veckan.
Vidare i helgen togs ytterligare två klumpfotade bilister som körde långt över rådande hastighetsbegränsningar. Trafikpolis Pekka Kirsijärvi ser mycket allvarligt på hur vissa förare struntar i lagarna och riskerar såväl sina egna liv som medtrafikanternas.
-Vi tog en person i söndags som körde i 127 km/h på riksvägen trots att det regnade kraftigt och därför låg stora mängder vatten på vägbanan. I så höga hastigheter är det naturligtvis förenat med livsfara på grund av vattenplaning, säger han.
Resultatet av förra veckans insatser blev ungefär som polisen räknat med. Kanske var det ändå något överraskande att hastigheterna i centrum och i synnerhet förbi skolorna var så höga.
-Ja, hälften som körde för fort togs inne i tätorterna. Det jag reagerar på är att många körde väldigt fort på 30-sträckor förbi skolor. Många höll mellan 45-50 km/h där och det är inte bra alls.
Även om förra veckan var ”öronmärkt” i syfte att kontrollera bilisternas laglydighet så innebär inte det att fartsyndarna kan andas ut nu och köra enligt eget manér igen. Trafikgruppen kommer att fortsätta satsa på just hastighetskontroller med start redan idag.
-Ja, det kommer vi att göra och det är framförallt på problemvägarna inne i centrala Lindesberg vi ska göra fler insatser på. Jag kommer dessutom att försöka ta några högoddsare som jag vet kör riktigt fort i stan, och därför kommer jag att avsätta några kvällar för detta. Det är alltså framförallt på kvällstid dessa kör omkring, berättar Pekka.
Här nedan redovisas de högst uppmätta hastigheterna
På 90-väg: 127 km/h
På 70-väg: 105 km/h
På 50-väg: 104 km/h
På 30-väg/vid skola: 48 km/h
Söndagen den 6 oktober spelades fotbollscupen Benjamins minne för tredje året, i ett samarbete mellan IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 och LindeNytt. Syftet med cupen var att hedra och hylla lagets bortgångne vän Benjamin, som avled i cancer endast 10 år gammal. Under cupen samlade man även in 7 500 kronor till Barncancerfonden, som under tisdagen överlämnades till föreningens representant, Matti Tordsson.
– Att cupen heter Benjamins Minne tycker jag är så fint, att man har kvar den kopplingen till varför man startade det här, för då kommer det att leva vidare. Det är väldigt fint, jag blir rörd, säger Matti.
Ett hundratal åskådare besökte under söndagskvällen den traditionsenliga ljuständningen på Dalvägen i Lindesberg, som i år var större än någonsin. Tre hushåll har arbetat i månader med att skapa en magisk stämning inför jul, med hjälp av tusentals meter ljusslingor och lysande figurer.
– Det tar ett par månader, och krävs mycket jobb, men det är värt det när man ser barnen, säger Dara Pech och tittar på alla barn som nyfiket går runt och tittar på allt som lyser.
Det var blandade känslor hos Linde Volley som både hämtat en bortaseger och en hemmaförlust under de senaste veckorna. På lördagen kom en ny chans till revansch när en av seriens yngsta lag, RIG Falköping, gästade arenan. Gästerna började med att ta åt sig och var snabba att vinna det första setet. Därefter hade man inte mycket att göra, där hemmatruppen Linde Volley repade sig med tre raka setsegrar.
På söndag den 1 december är det dags att låta julstämningen flöda, när Linde City anordnar skyltsöndag med traditionsenlig julmarknad i Lindesberg. Butikerna öppnar klockan 12:00, då flera julpyntade skyltfönster kommer att pryda centrum.
Det blir läkarna Mia Konradsson och Jörgen Bäck som tar över driften av Storå vårdcentral, det beslutade regionstyrelsen under torsdagen. Konradsson och Bäck primärvård AB kommer även att driva Freja vårdcentral i Frövi parallellt. Beräknad start för Storå är satt till april 2025.
UPPDATERAD: En brand i Stråssa, som initialt började med en brand i en ladugård, har eskalerat till en mer allvarlig situation. Branden har nämligen spridit sig till ytterligare en ladugård på platsen samt hotar nu en tredje.
– Två av ladugårdarna är helt övertända, man koncentrerar sig nu på att rädda den tredje från branden, uppger operatör vid SOS Alarm, som svarar för Räddningsregion Bergslagen.
INSÄNDARE/DEBATT: Som medborgare har jag på senare tid granskat kommunens hantering av offentlighet, transparens och beslutsfattande. Det jag funnit är djupt oroande – inte bara för vad som upptäckts, utan för vad det säger om systemets sårbarhet.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.