I februari sålde makarna Per och Sanni Schalander Wedevågs Herrgård efter närmare sju år bakom rodret. Numera lägger Sanni nästan all sin vakna tid på att hjälpa människor som flyr undan kriget i Ukraina, och paret har även tagit hem en familj till tryggheten i Vedevåg.
– Livet tar sina konstiga svängar, jag har lagt mitt hjärta åt Ukraina och försöker göra det jag kan, berättar hon.
Den ukrainska familjen bestående av två systrar, den ena systerns man och deras två barn, var bosatta strax utanför Kiev när de första ryska bomberna föll från himlen. Bland de första målen att attackeras var Kievs flygplats, i närheten av familjens hem. I ren panik satte de sig i bilen och lyckades fly de dödliga attackerna, och med enbart kläderna de hade på kroppen och några personliga tillhörigheter anlände de till Polen där de kom i kontakt med en hjälporganisation.
– Jag har en kollega i Strängnäs, en rysk tjej som heter Ludmila, som jag har jobbat med i många år. Hon arbetar ideellt med det här, hon möter bland annat upp de som kommer med färja från Polen, och har ett stort kontaktnät med de som är på plats. Hon skrev att det fanns en familj om fem som inte ville splittras och som inte hade nånstans att ta vägen. Vi hade precis fått en stor tvårumslägenhet ledig, så jag frågade Per och han sade ja utan att tveka, berättar Sanni.
Redan dagen efter anlände familjen till tryggheten i Vedevåg, där paret Schalander tog emot dem med öppna armar.
– De har lite svårt med engelskan, men de är väldigt duktiga med sina mobiler och har översättningsappar, så vi förstår varandra ganska bra ändå, säger Sanni.
Den första veckan var systrarna väldigt oroliga för sin mamma som de var tvungna att lämna i Ukraina, och när internet och telefonin slutade fungera i hemlandet växte oron.
– De lyckades till slut få henne i säkerhet via Moldavien till Bukarest, där hon slutligen kunde sätta sig på ett flyg till Sverige. Så nu är de samlade igen, säger Per.
Efter att familjen kommit till Vedevåg skrev makarna Schalander ett inlägg i den lokala Facebookgruppen, där man undrade om någon kunde hjälpa till med saker som kläder och leksaker, och responsen var enorm.
– Det var en helt fantastisk respons, människor kom med kläder och leksaker och kramade om familjen. En liten elvaårig kille hade själv packat saker åt den här familjens lilla kille, och mamman berättade att han hade gråtit medan han packade för han tyckte det var så ledsamt. Men han kom sedan och lämnade själv och träffade den här lilla pojken, så det har varit otroliga möten människor emellan, säger Sanni.
– Man kan göra mycket utan att det kostar något, bara att engagera sig, ringa runt, eller hjälpa till att öppna nya tankevägar, säger Per.

Även Pers föräldrar Meta och Bosse, som numera också är bosatta i Vedevåg, har engagerat sig i sina ukrainska gäster.
– Häromdagen fixade de en jättemysig grillning nere vid badet i solskenet, så alla kunde sitta tillsammans och bara ha det bra. Meta har även bakat tillsammans med systrarnas mamma och har gått över med kläder till henne, berättar Sanni.
Det är dock inte bara vedevågsborna som har sträckt ut en hjälpande hand åt familjen, flera lokala företag har på olika sätt visat sitt stöd, något man är oerhört tacksamma för.
– Vi frågade Ica i Frövi om de kunde sponsra med mat, bara så det gick att fylla kylen åt dem, men utan att blinka ställde de upp med mat för tre månader, det är helt otroligt! säger Per.
– Frövi padelcenter sponsrade med gratis banor, så familjen kunde få skingra tankarna en stund och få röra lite på sig, och igår var jag på yoga med tjejerna i Nora, på My own yoga, för att ge dem en chans att komma ner i stress, sådant är otroligt viktigt, säger Sanni.
Sanni berättar att familjen tidigt insåg att vistelsen i Sverige skulle komma att bli lång, då det inte finns något att återvända till.
– Det första de frågade oss var: hur länge får vi stanna, när kan vi börja jobba, och var kan barnen gå i skolan. De har världens driv och har redan börjat plugga svenska. Det jag fokuserar på just nu är att de ska få sitt nummer hos migrationsverket, vilket inte är lätt då köerna är enorma just nu. Först då kan barnen börja skolan och de vuxna få börja jobba, men vi har faktiskt redan hittat jobb åt de tre vuxna, berättar Sanni och fortsätter:
– Det här är människor som hade likadana liv som oss, de bodde i Kiev ungefär som i Stockholm, de har Ipads och mobiler, samma standard som oss. Ena tjejen hade eget företag och över en natt var allt borta. Man kan inte ens föreställa sig att sätta sig i bilen och åka till ett annat land med ett språk du inte förstår.
Sannis brinnande engagemang för människorna i Ukraina tar upp mesta delen av hennes tid för tillfället, där hon försöker ordna så att så många som möjligt kan få hjälp undan krigets grymheter.
– Det vi svenskar kan göra just nu är att öppna våra hem och bygga nätverk, vi måste hjälpa migrationsverket.
Sanni tipsar om två Facebookgrupper, där man kan hjälpa människor på flykt, men också få bra tips om vad man bör tänka på innan man tar hem en familj.
Ukrainian refugees in Sweden- Accommodation, Help & Shelter
Transport från Ukraina till Sverige och hjälp för flyktningar