Philips fina rallyäsong fortsätter i Arboga

Med målmedvetenhet, lugn och ett stort motorintresse har Philip Gehrman slagit sin i rallycrosseliten. Under våren och sommaren har framgångarna varit många. Nu vill Lindesbergaren sätta punkt med en vinst i Svelandscupens deltävling i Arboga.

Ett par garagedörrar står på vid gavel uppe vid Lindesbergs Nya Gummiverkstad. Två bilar står uppradade inne i garaget, som även rymmer en resefarkost av modell större. Bredvid den förmodligen mycket beresta bussen tornar en rödvit Ford upp sig. Rallycrossföraren Philip Gehrman ställer sig bredvid den och förklarar att den är ett nytt tillskott i stallet.

– Annars är det BMW:n som jag tävlar med. Det är den jag åker mest med, berättar Philip.

På andra sidan rummet står bil nummer två parkerad. BWN:n har likartade mönster och är precis som Forden rikligt utsmyckad med sponsorlogotyper, men skiljer sig ändå på många sätt. Framförallt är den äldre och klart mer välanvänd än den nya Forden, som köptes in under vintern.

– Effektmässigt ligger väl Forden runt 300 hästar. De väger ungefär lika mycket, men den har frän fjädring och bromsar, berättar Philip.

Att ha två bilar ser han som en stor fördel. Under EM i Höljes för några veckor sedan valde att köra med Forden, men vanligtvis är det BMW:n som gäller. Om Philip själv får välja ser han gärna att det blir mer och mer Ford i framtiden.

Under EM-helgen i Höljes var det just vad han fick uppleva. Tyvärr resulterade det i en rad bilstrul, något som förstörde mycket av hans tävlingar. Men trots att han endast kom till start i två av fyra kvalheat och kom i mål på ett fick han ändå en av de bästa tiderna. Dessutom vann han det enda heat han fick chansen att köra.

Att vinna lopp och tävlingar är något som Philip kan behöva vänja sig vid. Under våren och försommaren har framgångarna varit frekventa. Mestadels har Philip tävlat i Svelandscupen och J-SM, där han i den förstnämnda kör deltävlingar som i slutändan räknas samman. Så här långt har han vunnit flertalet av de deltävlingar han ställt upp i och säsongen har varit fantastisk.

– Jag har haft lite stolpe ut i J-SM. Men i Svelandscupen har det gått riktigt bra, säger han själv.

Att det skulle bli rallycross var kanske inte givet, men något som många kunde se komma. För även om Philip som många andra ägnat sina yngre år åt fotboll och handboll var motorsporten ständigt lockande. Redan vid tre års ålder fick han sin första fyrhjuling, sen dess har det rullat på med scootrar och crossar.

Den riktiga rallykarriären fick sin start för fyra år sedan. Detta är Philips andra år med nationellt tävlande. Äventyret i Höljes var hans EM-debut och det är även på den internationella scenen som blicken är fäst. I höst hoppas han kunna tävla i Tyskland, för att sedan satsa mot full-EM redan nästa år.

– Mitt mål är att få åka SM inom tre år. Det är målet, men sen har jag vidare ambitioner om att kanske få åka rallycross-VM i framtiden, berättar 19-åringen.

Ursprungligen är Philip från Uskavi, där han spenderade sina första år. Sin gymnasieutbildning har han läst vid Lindeskolan och sedan två år tillbaka bor han även i Lindesberg. Med sin färska studentexamen vill han nu satsa vidare på rallycrossen. Mycket tid spenderas vid Gehrman Motors bas, belägen vid Nya Gummiverkstans lokaler.

– Det är mycket planering och beställningar, det är snudd på en heltidstjänst. Jag är här från fyra när jag slutar jobbet till åtta-nio på kvällen, berättar Philip som får bra uppbackning av sitt team.

– Nu när jag en sån här satsning så räcker inte bara farsan till. Det krävs sponsring för att hålla det igång, alla bidrag är välbehövliga.

Utöver tiden i garaget kan man väl tro att mycket går åt till att köra bilarna. Så är dock inte fallet. För till skillnad från exempelvis fotboll tränar man inte alls på samma sätt inom rallycross. Möjligheten till träning får man egentligen bara vid tävling, men även där är tiden knapp. Att lära känna en ny banan måste gå snabbt.

– Oftast så får man köra tre träningsvarv och på dem ska man hinna göra två bra tider. Det gäller att vänja sig fort och det är bara att komma in i matchen direkt. Man måste tänka mycket under det första varvet.

Under sin tid inom rallycrossen har Philip rest land och rike runt och tävlat på många banor. Ett par av dem sticker ut, i synnerhet den i Haninge som han lyfter fram som den roligaste. Självklart finns det även mardrömsbanor och för Philips del finns den i Västerås. Även om den senaste tävlingen där gick bra har han haft stora problem på banan, som ofta blir torr.

Tävlandet är mest koncentrerat till sommaren och peaken är under juni och juli. För tillfället går årets säsong in i sin slutfast, vilket gör att tävlingarna börjar tunna ur. Ett lokalt och hemkärt evenemang återstår dock.

– Den 2:a-3:e augusti ska jag åka i Arboga och då är det Svelandscupen. Det ska bi fränt, den banan har man kört några varv. Jag känner till den haha, skrattar Philip.

Deltävlingen i Svelandscupen blir början på slutet av tävlingsåret 2014. Sommaren har sprungit förbi och kvar står nu Philip med nya vinster, priser och kunskaper. Anledningen till att han passar så bra in i rallycrossens värld är hans egenskaper.

– Jag nog väldigt målmedveten. Sen är en styrka att jag kan skruva åt det lilla sista, som man ofta behöver göra i sista kvalheatet.

Om lite mer än en vecka rullar Philip Gehrman till Arboga för att tävla. Räkna då med att han kommer skruva åt allt han har för att nå ända fram.

Publicerad 25 juli 2014 klockan 13:55

Hannes Feldin , 070-46 03 603

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Dubbla nomineringar för Linde Volley

Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna ...

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i vanlig stil hylla fjolårets största prestationer. Flera av Fornabodas aktiva fick synas och några blev även prisade, där Jimmi Ehlers och Håkan Falk blev banans största prishämtare.

21 mars 2021 klockan 10:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt
Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots ...
16 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär
Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom däremot lagets stjärnspelare ...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven
9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och bjöd således in hemmalaget...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en fartfylld drabbning, där båda lagen hade stora problem i sina spel att arbeta med. Förlusten kom tidigt i matchen för LIF, som aldrig riktigt hittade rätt med sitt anfallsspel.

13 mars 2021 klockan 18:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till Play In, bland de lagen hittas Lindlöven. Enbart en poäng skiljer Lindelaget från den nya tabellettan, där en seger under söndagens säsongsavslutning kan sluta med en plats i Play In.

12 mars 2021 klockan 21:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. Trots en fantastisk inledning med en fyramålsledning i första halvlek, visade ”Bajen” en tuff klass som inte gick att stå emot. Förlusten för LIF blev stor, men lagets kämparglöd visades på allvar.

5 mars 2021 klockan 21:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven
Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens fö...
26 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in ...
24 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-02-05

2021-02-03

2021-01-31

2021-01-30

2021-04-19 18:22