För Phimchan Matwangsaeng var valet självklart när hon fick frågan om att bli jourhem på uppdrag av socialtjänsten i Lindesbergs kommun, men det var familjen som fick fälla det slutgiltiga avgörandet.
– Det är otroligt viktigt att hela familjen är överens, så vi pratade igenom det noggrant innan jag tackade jag, berättar hon.
I den enorma vita villan i Frövi, med en fantastisk utsikt över sjön Väringen, bor Phimchan Matwangsaeng och hennes familj som består av sambon Jimmy och deras två tonårsbarn. I snart två år har de öppnat sitt hem för barn som av olika anledningar har behövt placeras genom socialtjänsten, både svenskfödda och ensamkommande.
– En av anledningarna till att vi köpte det här huset var det här uppdraget. Vi trivdes bra i vårt förra hus, men kände att vi behövde mer plats för alla, så man kan gå undan och vara i fred när det behövs. Det är otroligt viktigt, säger hon.
För Phimchan väcktes intresset redan 2015, då hon arbetade inom Nora kommun med ensamkommande barn som kom från krigets Syrien.
– När en av ungdomarna fyllde 18 år hade han ingenstans att ta vägen, så jag pratade med min sambo och sedan fick han flytta hem till oss. Då var det helt ideellt och inte som nu när det är en anställning, berättar hon och fortsätter:
– Det har gått bra för honom, han har utbildat sig och fått jobb, skaffat körkort och bil och pratar svenska utan problem. Han kommer faktiskt hem och hälsar på imorgon.
Hemma hos familjen har man två platser avsatta för barn som behöver placeras av socialtjänsten, och under de senaste två åren har ett tiotal barn fått trygghet och kärlek hos Phimchan. Ett uppdrag som bitvis kan bli ganska tufft, speciellt när barnen flyttar vidare.
– Jag är ganska van eftersom jag har jobbat med barn och unga innan, men det är viktigt att tänka på att det inte bara är jag som ska vara medveten om att det kan bli jobbigt när de flyttar, men vi pratar mycket i familjen, berättar Phimchan.
Uppdraget som jourhem är idag Phimchans heltidsarbete, då hon hela tiden behöver finnas tillgänglig om socialtjänsten eller polisen ringer, men också för att vara stand-by om ett barn snabbt behöver placeras.
– Som jourhem måste man vara flexibel med mottagande av barn, det kan komma ett samtal nu där jag får veta att ett barn kommer redan i eftermiddag, berättar hon.
Som LindeNytt skrev i förra veckan väntas många ukrainska barn komma till Sverige till följd av Rysslands invasion, som nu är inne på sin sjätte vecka. Lindesbergs kommun har redan tagit emot en handfull barn från Ukraina, något som förväntas öka.
– Om man är intresserad tycker jag man ska höra av sig till socialtjänsten för att få mer information. Det är mycket man behöver tänka igenom, familjen är väldigt viktig, alla behöver förstå och vara involverade i vad det innebär att vara jourhem. Barnen som kommer har olika bakgrunder, så det krävs mycket social kompetens och man behöver känna empati, kunna prata och fråga hur barnet mår. Men jag tycker man ska våga prova, säger Phimchan och avslutar:
– Man måste utgå från barnens behov, vissa kanske saknar kärlek och omsorg, medan andra kanske har haft andra brister i hemmiljön. Det var lite svårt för familjen i början att förstå hur det fungerade, men nu är det inga problem. Numera blir min dotter inte ens förvånad om hon kommer hem från skolan och det sitter ett nytt barn vid köksbordet, skrattar hon.
För att skicka in en intresseanmälan om att bli familjehem eller jourhem, klicka HÄR.