Skogsägaren Sveaskog planerar nu att avverka skog i den östra kommundelen – vilket upprör och oroar boende i det aktuella området: Bergshyttan. I en insändare påpekar man att avverkningen bland annat utgör ett hot mot den rödlistade lappugglan, som har sina jaktmarker i just detta område. Området gränsar dessutom till den plats där man funnit ett häckande par med ungar.
INSÄNDARE/DEBATT
Nedanstående skrev jag för några år sedan.
Men när man läser detta gamla brev (insändare) kan man bara konstatera att ingenting har hänt sen dess trots att klimatförändringarna blir allt påtagligare.
VÅRA SKOGAR
Drabbas i allt högre grad av, vad man kan kalla Ulf Lundell-sjukan, eller skogslänens motsvarighet till Öppna Landskap. Dock med den skillnaden att istället för vajande sädesfält, åstadkommer man stubbåkrar med några få spinkiga träd, som vid nästa storm försvinner.
Dessa stubbåkrar, eller kalhyggen, har nu nått till området mellan Grönbo och Bergshyttan, d.v.s. Lindesbergs närområde som tidigare har nyttjats av naturvänner, turister och skolungdom.
Är detta naturvård?
Även om naturvård och hänsyn till miljön är begrepp som våra politiker gärna använder när man försöker göra Sverige till föregångsland vad gäller långsiktiga lösningar till renare vatten och reducerat Co2-utsläpp.
Men vad med våra skogar? Jo, där avlöser det ena kalhygget det andra trots sporadiska protester, som sällan eller aldrig kommenterats av våra natur- och miljövårdande politiker.
Gårdagens gallring har ersatts av slutavverkning där man, med jättemaskiner, i stort jämnar skogen med marken, bortsett från att man lämnar cirka 10 träd per hektar. Dessa 10 träd/Ha står väl kvar till bästa blåsväder då och de försvinner.
Dessutom tar man överhuvudtaget inte någon hänsyn till de markskador som är ofrånkomliga eftersom skogsmaskiner (som blir större och tyngre) körs dag och natt oavsett markens bärighet, d.v.s. djupa marksår är ofrånkomliga.
Som sagt inledningsvis, INGEN FÖRÄNDRING HAR SKETT, trots klimatförändringar med ett betydligt varmare och torrare klimat. Tvärtom, man har ökat effektiviteten på så sätt att nuvarande avverkningsområden, efter skördning, i hög grad påminner om KRIGSSKÅDEPLATSER då man inte tar hänsyn till varken djurliv eller risk för skogsbränder.
Således är det så att människor som bor i eller i närheten av avverkningsområden numera är livrädda för skogsbrand, då det effektiviserade skogsbruket innebär att man, efter avslutad avverkning, lämnar kvistar och ej användbara träd kvar som tändved.
Djurliv bryr man sig inte heller så mycket om eftersom den rödlistade lappugglan nästar i ett planerat område för avverkning.
Boende tar man dessutom inte så stor hänsyn till, då man gärna avverkar ända fram till husväggen.
Slutligen, detta är Lindesbergs närområde som tidigare gav förutsättningar för turism, fiske och ungdomsaktiviteter, som nu förändrats av det ”MODERNA SKOGSBRUKET”.
Bergshyttan 06-25-2020
Lars Flamme
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men uppgiften kommer från SMHI och publicerades redan under gårdagen och är därmed inget skämt. I samband med denna ”värmebölja” flaggas för att det råder stor risk för gräsbränder i stora delar av landet.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
Det var kärleken till hårdrock som förde de fyra bandmedlemmarna i Frövi/Örebro-bandet SITURE samman. Hösten 2022 påbörjade de sin resa tillsammans och i januari i år vann de distriktsfinalen i musiktävlingen Livekarusellen. Nu på fredag släpper de sin debutsingel ”This Clarity” – en låt som bandet beskriver som fartfylld, melodisk och formad med inspiration från band som At The Gates.
– Det är egentligen svårt att sätta en titel på musiken vi spelar, men man skulle kunna säga att det är melodisk heavy metal, säger trummisen Lukas Hammarström och basisten Johannes Bergman.
För fjärde året i rad arrangeras den populära och festliga gå- eller löptävlingen i Gammelbo i norra kommundelen. Förberedelserna är nu i full gång inför lördagen den 5 juli då loppet går av stapeln – denna gång under ett nytt namn, ”Gammelbo Stock och Sten”, och med en skrämmande twist. Årets tema är nämligen ”skräck”, och modiga deltagare uppmanas att komma utklädda som karaktärer från en Stephen King-roman eller kanske med en blodig motorsåg i handen.
– Eftersom temat är skräck kommer det att finnas en massa överraskningar längs banan i samma anda. Vad dessa överraskningar innebär kan jag inte avslöja, men det kommer bli både roligt, läskigt och läskande, säger Johanna Ställberg, en av arrangörerna.
En brand har utbrutit i ett uthus på en gård i området Hult strax utanför Lindesberg. Enligt SOS Alarm kommer räddningstjänsten inte göra annat än bevaka branden.
– Det är ett mindre uthus utan direkt värde, därför kommer det att få brinna ner istället för att man ska försöka att rädda det, uppger larmoperatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.