Varför leker inte ni? Varför borstar inte poliser tänderna? Äter ni snabbt? Var bor polisen? Skjuter du tjuvar? Är ni vakna på natten? Frågorna haglade när polisen Henrik Andersson den här torsdagsförmiddagen besökte Junibackens avdelning på Tallbackens förskola.
Polisens piketbuss rullar in på skolgården och barnen kastar sig mot fönsterrutan och ropar. Det här är sannerligen en höjdpunkt som barnen sett fram emot. Ögonen blir stora när Henrik Andersson kliver in på förskolan, en riktig polis! Henrik har med sig all möjlig utrustning som han tänkt visa barnen, och när de pratat klart ska de få provsitta polisbilen. Med lite tur ska man nog också få trycka på knappen som får sirenlamporna att blinka. Barngruppen har förberett ett helt papper med frågor som Henrik en och en läser upp.
– Var bor polisen? Ni vet, jag jobbar som polis, sedan åker jag hem dit jag bor, jag har en familj, förklarar Henrik och barnen lyssnar noga.
– Hur ser tjuvar ut då?, frågar Henrik och fortsätter: tjuvar ser ut som vem som helst, det kan vara precis vem som helst.
– Men om den behöver ha mask då?, undrar ett barn.
– Ja, då kan den ha det!
Barnen har även funderat över varför inte poliser äter någon mat, men Henrik råder bot på den missuppfattningen.
– Jo, det gör vi. Vi äter jättemycket mat.
– Jag har sett jättemånga poliser på en pizzeria!, förkunnar ett annat barn och Henrik skrattar högt.
Henrik visar vad som ryms i hans midjebälte, inte minst pistolen och batongen.
– Ibland måste vi kanske slå tjuven om den är jättedum. Vi får göra det om vi måste. Men visst vet ni att man inte får slåss?
Och vem vågar säga emot en polis…
Man släcker ner i rummet och Henrik tar fram och startar flera lampor, också kallade ”krabbor”, som polisen använder vid till exempel trafikolyckor. Därefter spärrar han av en del av rummet med plastband och talar om att det är bara poliser som får gå bakom bandet, och att man bland annat använder det vid brottsplatser. Han visar hur man får fram ett fingeravtryck och hur man sedan får med sig det därifrån. Med en ficklampa längs med golvet får barnen se hur poliser tar reda på fotavtryck.
– Man ska inte städa hemma innan man åker bort. Det blir bäst avtryck om det är lite dammigt, tipsar Henrik.
När Henrik sedan meddelar att det är dags att gå ut till polisbussen är det ingen som är sen att haka på. Skor och ytterkläder åker på i en rasande fart. Henrik hjälper barnen i och ur, visar vilka knappar man får trycka på och inte. Väntan på att få komma in i bilen är oändlig och i kön trampar man otåligt. Även barn från andra avdelningar passar på att hänga med, det är ju inte var dag som en polisbil står parkerad utanför förskolan, och som man dessutom får lov att testa.
– Det här är hur stort som helst. Alla barnen tycker att det är jättekul! Vi läser en bok om Kråke, hans pappa är polis och dem hittar en tjuv i skogen. Så det är jätteroligt att få göra något mer av det. Det är Ellinore Persson som dragit igång det, hon är jätteduktig. Det är bra och det behövs, säger Lena Eriksson vid förskolan.
Det var inte någon större dramatik när Guldsmedshytte SK jagade tre nya tabellpoäng mot Kungsör under tisdagen. Med 3-0 efter 39 spelade minuter så var segern som inhämtad mot tabelljumbon. En viktig seger för Hytta som inför grundseriens sista fyra matcher måste plocka minst två segrar för att hinna ikapp Fagersta om den önskvärda slutspelsplatsen.
– Det blir tufft men vi ser fram emot utmaningen, säger Filip Nyberg.
Två lastbilar kolliderade på riksväg 50 i höjd med Fanthyttan sent på måndagseftermiddagen. Nu misstänks den ena föraren för trafikbrott.
Inom kort kommer den gröna och bruna avfallstunnan att få sällskap av en grå. Denna innebär att man utöver matavfall och restavfall snart kommer att kunna sortera tidningar samt förpackningar av papper, plast och metall på ett fastighetsnära sätt.
– Vi kommer att använda oss av ett färgsorteringssystem, man lägger först förpackningarna i påsar i olika färger innan man lägger dessa i kärlet, förklarar Michael Lindström, Avfallsstrategstrateg på Samhällsbyggnadsförvaltningen.
Förra helgen var jag på besök i kungariket.
Tveksam om opera är något för dig? Ta då chansen och lyssna och se på en av de mest hörvärda styckena – Aida – som nu visas på bio i Lindesberg. Kanske att just detta får operabilden att klarna något.
Efter att bioåret 2024 summerats står det klart att Lindesbergs Bio går mot strömmen och gör ett riktigt bra resultat, detta enligt färsk statistik från Bioguiden. Medan biobesöken nationellt minskade med 5 procent har man i Lindesberg istället ökat med hela 18 procent!
– Det känns väldigt bra, det betyder att vi har en trogen publik, säger biografens föreståndare Björn Persson.
En ny utredning ska visa vilka förutsättningar det finns att omstrukturera förskole- och grundskoleverksamheten i den norra kommundelen. Det beslutade Barn- och utbildningsnämnden på måndagen.
– Kanske att vi kan fatta beslut i mars eller april, säger nämndens ordförande Lillemor Bodman (M).
INSÄNDARE/DEBATT: I den nyligen avslutade konferensen Folk och Försvar i Sälen framfördes mycket oroande uttalanden från talarstolen.