Morgonens frukostmöte på Lindesbergs Stadshotell var som vanligt välbesökt. På programlistan fanns fältarbetarna Tina Knutsson Fromell och Claes Lamourin med, tillsammans med ungdomspolisen Henrik Andersson, för att berätta om deras arbete och hur det fortskrider.
Claes Lamourin och Tina Knutsson Fromell är anställda av socialtjänsten för att arbeta som fältare. De är utbildade socionomer och hoppade på det här projektet när det drog igång i början av februari i år. Som fältare vill man satsa förebyggande och ganska akut, och arbetstider ligger fördelade under dygnets alla timmar; både dagar, kvällar och helger. Tina och Claes har ett stort område att täcka och hinna med, då hela kommunen innefattas. De riktar sig till åldrarna mellan 13-25, men det är än dock högstadie- och gymnasieåldrarna som visat sig vara mest aktuella.
– Vi vill hitta ungdomar som befinner sig i riskzonen. Vi har tystnadsplikt och anmälningsskyldighet till socialtjänsten. Vi vill bygga relationer och skapa respekt. Det handlar om att agera tidigt och vara med och stoppa innan det blir för stort, säger Tina och sträcker över mikrofonen till Claes.
Tina och Claes besöker skolor och är på plats vid olika arrangemang och tillställningar, exempelvis gymnasiefesterna, och under det som de kallar för ”riskhelger. Däribland har vi Valborg, Lindemarken och skolavslutningar. De hälsar även på hos kommunens olika Fritidsgårdar.
– Vi kan erbjuda fem stycken stödsamtal och vid annat behov hjälper vi till att slussa vidare, berättar Claes.
– Vi samverkar med framförallt ungdomspolisen, men också vanliga polisen. Vi gör gemensamma satsningar, vi samverkar i team, säger Tina och låter Henrik Andersson ta vid.
Henrik Andersson är ett välkänt polisansikte för många i Lindesberg. Henrik är ofta ute i skolor och pratar och berättar,
men han börjar redan i förskoleåldern då han gör små studiebesök så barnen får möjlighet att se polisens alla saker och kika in i en riktig polisbil. Som ungdomspolis är han tacksam att hans chefer förstår hur viktigt hans arbete är, trots att resultat inte syns precis på en gång.
– Jag upplever att vi ofta är med väldigt rätt och tidigt. Jag jobbar inte mot ungdomar, utan för. Mitt mål är att hitta alla ungdomar med oro eller som har ett riskzonsbeteende. Vi måste samverka kring det här och vi jobbar jätteförebyggande, säger Henrik.
När han får ett samtal angående klotter eller snatteri, skräddarsyr Henrik ett program och åker sedan ut.
– Jag står inte och säger nej, nej, utan jag berättar vad det kan leda till och få för konsekvenser.
Här tillämpas också Kronobergsmodellen, och Henrik frågar frukostgästerna i den fullsatta lokalen om de hört talas om den. Alla skakar på huvudet.
– Om en ungdom som ännu i inte fyllt 20 bär på alkohol så ska en anmälan skrivas, eftersom langning uppenbarligen har skett, och vi kallar dit föräldrar direkt, förklarar Henrik.
Avslutande vill Henrik tacka för en god frukost.
– Och vi poliser äter jättelite munkar!