Allt tyder på att organiserad brottslighet med inriktning på inbrott och stölder just nu opererar i vårt område. På kort tid har antalet anmälningar ökat markant och polisen vädjar till allmänheten om hjälp – samtidigt som man varnar för den ökade brottsaktiviteten i hopp om att fler blir vaksamma och delger polisen eventuella iakttagelser.
– Bara här i Lindesberg har vi haft sex inbrott i villor inom loppet av några få dagar. Därför vill vi upplysa allmänheten om det här, samtidigt som vi vädjar om hjälp för att kunna få fast dem, säger Stefan Toll, polisen i Lindesberg.
Bara under denna vecka har sex villaägare i södra kommundelen, Frövi och Fellingsbro, anmält att man haft inbrott. Dessförinnan har ytterligare ett antal inbrott anmälts och polisen är nu övertygad om att det rör sig om organiserad brottslighet, en liga, som inriktat sig på den här typen av brott.
– Det mesta tyder på att det här är organiserat och att det är en liga som under kort tid slår till mot ett antal villor i ett område, för att sedan fara vidare i landet och fortsätta sin brottsverksamhet. Det har varit en liknande situation i Köping och Arboga, varför vi nu samarbetar med polisen i detta område rörande villainbrotten, berättar Stefan Toll, polisen i Lindesberg.
Tolls arbetsområde är inte enbart bundet till Lindesbergs kommun, utan också grannkommunerna Nora och Ljusnarsberg. Han är övertygad om att ligan varit i Nora också, där man under den gångna helgen upptäckte tre inbrott i centrala delarna av staden.
– Ligan slår till mot villor som ser ut att vara tomma på människor. I de inbrottsfall vi haft i Fellingsbro och Frövi, har det visat sig att ägarna varit bortresta när tjuvarna slagit till, berättar Toll.
Polisen i Lindesberg vädjar nu till allmänheten om tips och att man är extra vaksam i sitt kvarter.
– Ser man att främmande personer uppehåller sig i området, eller en bil som inte hör hemma där, ta upp telefonen och fotografera, dokumentera, notera allt. Ibland när vi får tips, kan det t. ex. låta att ”man har sett en vit skåpbil”. Det är tacksamt, men vi kan göra så mycket mer med ett registreringsnummer och vill att man försöker notera sådana detaljer i den mån det är möjligt, förklarar Stefan Toll.
Vidare är grannsamverkan något Toll brinner för och vet gör nytta också. Han har själv arbetat med ett 60-tal områden och ser en fortsatt uppåtkurva och hög intressegrad från fler, nya områden att verka mot brott genom samverkan.
– Har man inte grannsamverkan i sitt område, så kan man ändå göra mycket tillsammans. Just ökad vaksamhet och att dokumentera det man ser är saker jag gärna trycker på. Det kan vara så enkelt som att man kanske vaknar på natten för att ta något i köket. Passa då på att titta ut, gärna öppna ett fönster också och lyssna. Sådana saker kan göra stor nytta och skillnad vid den här typen av brottslighet, understryker Stefan Toll.
Nyfiken på grannsamverkan?
Läs här om hur det fungerar.
Tips till polisen, rörande alla typer av brott, kan lämnas på telefonnummer 114 14.
Vid pågående brott, ring larmnumret 112.
Under onsdagskvällen fylldes Brasserie All In i Lindesberg av nyfikna besökare som ville utforska andevärlden och dess energier. Med hjälp av Birgitta Fagerhill och Sara Aspling, båda medium, gavs möjligheten att testa sina egna förmågor, men också gå på spökjakt i de anrika lokalerna.
– Men det är lite som att fiska, det är ju inte alltid man får napp, det finns aldrig några garantier, säger Birgitta.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En man i 45-årsåldern greps under måndagen misstänkt för att ha misshandlat en annan man med ett tillhygge. Den misstänkta misshandeln skall ha ägt rum i Vedevåg vid 15-tiden på måndagseftermiddagen.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Under 2024 rapporterades 370 incidenter där obehöriga befunnit sig på spårområdet inom Tåg i Bergslagens trafik. Detta ledde till sammanlagt 67 timmars förseningar i tågtrafiken, vilket är en kraftig ökning jämfört med året innan, skriver Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande. Att gena över spåren skapar även en ökad risk för påkörningar, och därför vill man nu uppmärksamma allmänheten på de allvarliga konsekvenser det kan innebära när man beträder spåret.
– Vi vill lyfta fram detta problem eftersom spårspring inte bara är livsfarligt, utan även orsakar stora förseningar och skapar en svår arbetsmiljö för lokförare, kommenterar Gabriel Andersson, pressansvarig på Tåg i Bergslagen.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
Det befarade underskottet på cirka 100 miljoner kronor blev tillslut ett nollresultat när man under tisdagen redovisade resultatet för 2024. Tack vare ett överskott från tidigare års resultat, samt ökade utdelningar från bolagen, lyckades man slutligen få en nolla på sista raden.
– Det återstår ett stort jobb för nämnderna att nå en budget i balans, och det är inget vi kan sticka under stol med, säger Markus Lundin (KD).
REPLIK: Man kan ju undra vad som menas? Som politiker i Lindesbergs kommun och med särskilt ansvar för barn och ungdomars utbildning så är det viktigt med en helhetssyn, likvärdigheten; alla barn har rätt till samma kvalité och samma förutsättningar i skolan.