Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Polisen oroad över ungas användning av Tramadol: ”Håll koll på din ungdom”

Polisen i Lindesberg ser en oroande trend bland unga, där användandet av det narkotikaklassade läkemedlet Tramadol blir allt vanligare. Ett läkemedel som kan få förödande konsekvenser, då det i kombination med till exempel alkohol eller andra substanser kan leda till döden.
– Många upplever att de törs mer, och i början kan de nog känna att det känns bra, men sedan brukar ångesten komma, och till och med självmordstankar, för att kroppen reagerar så starkt, berättar Henrik.

Det smärtstillande läkemedlet Tramadol tillhör klassen opioder som verkar i det centrala nervsystemet, och är besläktat med både morfin och heroin. I kombination med alkohol och andra substanser kan det vara direkt livsfarligt och risken vid överdosering är att tramadolen slår ut andningen eller orsakar kramper.

– Det har varit en ganska lång period nu som Tramadol har varit i hetluften, och det finns olika sorters Tramadol som varierar i utseende, både kapslar och tabletter. Vissa är också ordinerade av läkare som ungdomar har fått tag på genom föräldrars medicinskåp, så när vi är ute och föreläser för föräldrar pratar vi inte bara om barskåpet, utan även om medicinskåpet, berättar ungdomspolisen Henrik Andersson.

Idag är det oroväckande lätt för ungdomar att få tag på narkotika, via vanliga appar och sociala medier, något som polisen är oroade över.

– På sociala medier delas information om hur man får tag i narkotika och var man ska vara. Sedan är det fortfarande mycket som skickas, som beställts från utlandet, från till exempel Darknet, säger Henrik.

Henrik Andersson, ungdomspolis. Arkivfoto: Hans Andersson

Just importen av Tramadol är något man är extra bekymrad över, då dessa preparat kan innehålla andra substanser, som exempelvis Fentanyl, då drogen kan bli 100 gånger starkare än morfin, och därmed lätt att nå upp till en dödlig dos.

– Så länge man inte får något från ett apotek eller liknande så vet man aldrig vad man stoppar i sig. Tramadol är ett läkemedel som är till för sjukvården och där är det reglerat, på gatan kan det aldrig någonsin vara det, säger Henrik.

För ungefär en vecka sedan avled en 14-årig flicka i Falun efter att ha kombinerat Tramadol och alkohol. Även om drogen förekommer i festsammanhang ser polisen i Lindesberg snarare att det är vanligare med ungdomar som självmedicinerar sitt mående med hjälp av preparatet.

– Det vi upplever nu är att ungdomar kan självmedicinera hemma, för att de tror att de ska må bättre. Många upplever att de törs mer, och i början kan de nog känna att det känns bra, men sedan brukar ångesten komma, och till och med självmordstankar, för att kroppen reagerar så starkt, berättar Henrik.

För många ungdomar är det redan under högstadiet som man först kommer i kontakt med både alkohol, droger och tobak. Polisen ser ett samband mellan rökning och att testa substanser som exempelvis hasch, men tablettmissbruk är desto svårare att upptäcka.

– Det är oftast i högstadiet många kommer i kontakt med det, och därför pratar jag jättemycket om tobak och rökning. När man börjar röka har man valt att ta ett avsteg, man vet att man inte får göra det, man får inte köpa cigaretter, men gör det ändå. Då är också steget att prova något annat lättare, speciellt när det gäller hasch där man röker. Men när det gäller tabletter som Tramadol, behöver de inte röka för att prova det, utan då vill man prova det för att det kanske inte luktar eller att det är enklare att smussla med, säger Henrik.

Tramadol är idag ett av de vanligaste narkotikapreparaten, då det är billigt att köpa, men effekten är att man väldigt snabbt blir beroende. Henrik Andersson vill därför uppmana föräldrar att hålla lite extra koll på sina ungdomar för att upptäcka tecknen i tid.

– De ungdomar som vi upplever tar tabletter får ofta någon form av beteendeförändring, och det är det vi vill trycka på. Håll koll på din ungdom, känner du att den har förändrats på ett sätt som du inte förstår, gör den saker som den aldrig gjort förut, går den undan, finns det några speciella summor på Swish, har den börjat umgås med andra kompisar, kanske äldre. När man känner att det är något som inte riktigt stämmer, då är det jätteviktigt att ta samtalet med ungdomen och prata kring det, avslutar Henrik.

Publicerad 7 mars 2023 klockan 12:32

Camilla Lagerman , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

LIF Lindesberg säkrade två viktiga poäng mot Allsvenskans tabellfemma Vinslöv. Sjumålssegern är LIF-truppens bästa resultat för säsongen och förhoppningsvis är det något som fortsätter när serien snart vänder. Foto: Hasse Persson

Överlägsen hemmaseger av LIF

Med en bortamatch där inget stämde för LIF Lindesberg så var det viktigt att samla ihop truppen för revansch på hemmaplan. Trots osäkra sjukdomar i laget så fanns reserver med på bänken, däribland LIF Lindesbergs 17-åriga juniorspelare Axel Nilsson. En ung spelare som fick göra sitt debutmål i Allsvenskan inför hemmapubliken.

1 december 2023 klockan 22:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons
Patrik Esenius kommer ha ansvar på plats, Per Sander, Peter Larsson och Daniel Forsman. Foto: Camilla Lagerman

Driven trio tar över efter Peter Larsson: ”Jag är nöjd med mitt verk”

Efter 18 år bakom spakarna på Lindesbergs Bilskadecenter kliver nu Peter Larsson av som ägare, och lämnar över stafettpinnen till ett gäng drivna killar med stora visioner.
– Jag hoppas att jag kommer trivas med pensionärslivet, men det känns helt rätt att sälja till de här killarna, säger Peter.

1 december 2023 klockan 14:55 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Världens musik samlad i en konsert: ”Väldigt kul”

Efter en höst fylld av repetitioner bjuder nu Kulturskolan Garnalia och den kulturella fö...

Polisinsats utanför Lindesberg – man slagen och rånad

En man i 40-årsåldern har under fredagsförmiddagen gripits på en adress i Gusselbyområdet, ...

Lindlöven och Libo välkomnar till en gemensam familjedag

Gratis popcorn, autografskrivning och skott mot skottramp är bara några av aktiviteterna som Lindlö...

Lindbackaskolan i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Elev grovt misshandlad – och avstängd från skolan

I slutet av förra veckan inträffade en grov misshandel i anslutning till Lindbackaskolan i Lindesberg. Två elever stämde träff för att slåss, något som slutade med att den yngre av pojkarna fick uppsöka sjukvård och senare blev inlagd över natten på USÖ för observation. Händelsen är polisanmäld.

30 november 2023 klockan 10:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Operadivan Florencia Grimaldi återvänder till sitt hemland Brasilien för att sjunga på operahuset i Manaus. Foto: Paola Kudacki / Met Opera

Unik, fantastisk och magisk opera – från Amazonas till Linde

Det är inte många dagar kvar till jul, när Folkets Hus i Lindesberg bjuder på riktig julgodis. Direkt från operahuset Metropolitan i New York sänds föreställningen Florencia en el Amazonas.

30 november 2023 klockan 09:17 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Bortaförlust i säsongens första straffläggning
Det blev en match med få skott när Lindlöven gästade tabellfemman HC Dalen, som kämpar för en säkrad plats i Allettan. Med de kvitterade ...
29 november 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Inga julbelysta träd förrän nästa år
Julbelysning är ett efterlängtat inslag när vintermörkret smyger sig på och med första advent runt hörnet är det åter dags att tända upp ...
29 november 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Kommunen går mot ett minusresultat: ”Kommer behöva fatta väldigt tuffa beslut”
Under tisdagens sammanträde i kommunstyrelsen beslutade man att ge kommundirektören samt alla nämnder i uppdrag att skyndsamt ta fram en ...
28 november 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Pavel Koubek

Högre vårdavgifter väntar när regionen gör enormt underskott

Då den nuvarande ekonomiska prognosen för Region Örebro län pekar på ett underskott på cirka en miljard kronor, har man i regionfullmäktige beslutat om en höjning av avgifterna för bland annat Folktandvården. Detta innebär en tioprocentig höjning av patientavgifterna från och med den 15 januari 2024, meddelar Region Örebro län i ett pressmeddelande.

28 november 2023 klockan 13:05 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Elon Ljud & Bild flyttar in i Elon-butik

Elon Ljud & Bild kommer att stänga efter årsskiftet – men konceptet hemelektronik kommer fortfarande finnas kvar i Lindesberg, som en del i Elon-butiken på Charlottenlunds Handelsområde. Det innebär att ägaren Daniel Larsson, Elon, tar över konceptet från Mattias Rudenvall, Elon Ljud & Bild, när butiken stänger. Detta meddelar ägarna av de två butikerna i ett gemensamt uttalande på måndagen.
– Nu blir det vitvaror, kök och hemelektronik under ett tak, uppger Daniel Larsson på Elon.

27 november 2023 klockan 16:19 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Se läsarnas egna bilder från norrskenet

Under lördagskvällen bjöds stora delar av landet på en mäktig uppvisning över himlavalvet, när norrskenets grö...

Kontrollerad hemmamatch i Lindehov

Efter en bortaseger mot Tranås AIF så bjöd Lindlöven även på seger när man klev ut på hemmaisen i Lindehov. Trots må...

Fångat norrskenet? Skicka dina bilder till oss!

På många platser i Mellansverige, kunde man under lördagskvällen skåda norrsken. Så även i våra trakter...

Pressbild. Foto: Region Örebro län

Utan skattehöjning minskar vår tillgång till sjukvård

INSÄNDARE/DEBATT: Sveriges 21 regioner räknar under nästa år med ett underskott i sina budgetar på sammanlagt mellan 20 och 24 miljarder kronor. Regeringen har föreslagit att de generella statsbidragen förstärks med 10 miljarder kronor. Dessutom ytterligare 6 miljarder kronor i riktade bidrag. Likväl fattas det pengar.

26 november 2023 klockan 11:49 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Dubbla guld och ett silver för hemmalaget i judo-RM

Det blev en gedigen medaljskörd för hemmadistriktet Värmland-Örebro under lördagens riksmästerskap i ...

Gemensamma krafter skapar en finare jul för utsatta familjer

För många är julen en högtid förknippad med familjemys, julklappar och julmat - men inte för ...

Redovisa arbetsgivaravgifter

INSÄNDARE/DEBATT: Sverige har idag en dold skatt på arbete som kallas för arbetsgivaravgift. Det gör att många betalar ...

Person avliden i samband med trädfällning

UPPDATERAD. En allvarlig olycka inträffade vid 14-tiden på torsdagen i trakterna av Vasselhyttan, norr om ...

Fler avgångar för Lindesbergsresenärer när Tåg I Bergslagen förändrar tabellen

Från och med den 10 december genomför Tåg I Bergslagen en hel del ...

Socialdemokraterna i Lindesberg står upp för Lindesbergs akutsjukhus

INSÄNDARE: Vi förstår frågetecknen kring att vi inte var delaktiga i den gemensamma ...

Lindlöven tar tre nya poäng mot Tranås AIF. Med den nya segern så har man fått full utdelning mot tabelltvåan i HockeyEttan. Arkivfoto: Hasse Persson

Rejäl insats av Lindlöven ger tre poäng

Även om det blev en trög inledning i bortamatchen mot Tranås AIF, så blev det ändå en klar seger. Med en lyckad mittperiod och en nykomling med fina meriter, så kunde man vända 2-0 till 2-5 med drygt åtta minuter till godo. Ett mål i öppet mål gjorde susen för Lindlöven som plockade tre nya poäng inför hemresan från Jönköping.

22 november 2023 klockan 23:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Wajih klipper till förmån för Barncancerfonden
Måndagen den 18 december håller Salong Diem i Lindesberg öppet i hela 11 timmar för att göra folk julfina inför den stundande högtiden. Alla ...
22 november 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tryckfel i kommunens almanacka tidigarelade första advent: ”Väldigt olyckligt”
I den almanacka som Samhällsbyggnad Bergslagen delar ut till hushållen i de fyra kommunerna i norra länsdelen har det upptäckts något som kanske ...
22 november 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Bil började brinna under färd
På tisdagskvällen larmades brandkåren till Storå med anledning av en bilbrand.
22 november 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-11-21

2023-11-21

2023-11-21

2023-11-20

2023-11-20

2023-11-20

2023-11-18

2023-11-17

2023-11-16

2023-11-16

2023-11-16

2023-11-15

2023-11-15

2023-11-15

2023-12-03 05:14