Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Polisen oroad över ungas användning av Tramadol: ”Håll koll på din ungdom”

Polisen i Lindesberg ser en oroande trend bland unga, där användandet av det narkotikaklassade läkemedlet Tramadol blir allt vanligare. Ett läkemedel som kan få förödande konsekvenser, då det i kombination med till exempel alkohol eller andra substanser kan leda till döden.
– Många upplever att de törs mer, och i början kan de nog känna att det känns bra, men sedan brukar ångesten komma, och till och med självmordstankar, för att kroppen reagerar så starkt, berättar Henrik.

Det smärtstillande läkemedlet Tramadol tillhör klassen opioder som verkar i det centrala nervsystemet, och är besläktat med både morfin och heroin. I kombination med alkohol och andra substanser kan det vara direkt livsfarligt och risken vid överdosering är att tramadolen slår ut andningen eller orsakar kramper.

– Det har varit en ganska lång period nu som Tramadol har varit i hetluften, och det finns olika sorters Tramadol som varierar i utseende, både kapslar och tabletter. Vissa är också ordinerade av läkare som ungdomar har fått tag på genom föräldrars medicinskåp, så när vi är ute och föreläser för föräldrar pratar vi inte bara om barskåpet, utan även om medicinskåpet, berättar ungdomspolisen Henrik Andersson.

Idag är det oroväckande lätt för ungdomar att få tag på narkotika, via vanliga appar och sociala medier, något som polisen är oroade över.

– På sociala medier delas information om hur man får tag i narkotika och var man ska vara. Sedan är det fortfarande mycket som skickas, som beställts från utlandet, från till exempel Darknet, säger Henrik.

Henrik Andersson, ungdomspolis. Arkivfoto: Hans Andersson

Just importen av Tramadol är något man är extra bekymrad över, då dessa preparat kan innehålla andra substanser, som exempelvis Fentanyl, då drogen kan bli 100 gånger starkare än morfin, och därmed lätt att nå upp till en dödlig dos.

– Så länge man inte får något från ett apotek eller liknande så vet man aldrig vad man stoppar i sig. Tramadol är ett läkemedel som är till för sjukvården och där är det reglerat, på gatan kan det aldrig någonsin vara det, säger Henrik.

För ungefär en vecka sedan avled en 14-årig flicka i Falun efter att ha kombinerat Tramadol och alkohol. Även om drogen förekommer i festsammanhang ser polisen i Lindesberg snarare att det är vanligare med ungdomar som självmedicinerar sitt mående med hjälp av preparatet.

– Det vi upplever nu är att ungdomar kan självmedicinera hemma, för att de tror att de ska må bättre. Många upplever att de törs mer, och i början kan de nog känna att det känns bra, men sedan brukar ångesten komma, och till och med självmordstankar, för att kroppen reagerar så starkt, berättar Henrik.

För många ungdomar är det redan under högstadiet som man först kommer i kontakt med både alkohol, droger och tobak. Polisen ser ett samband mellan rökning och att testa substanser som exempelvis hasch, men tablettmissbruk är desto svårare att upptäcka.

– Det är oftast i högstadiet många kommer i kontakt med det, och därför pratar jag jättemycket om tobak och rökning. När man börjar röka har man valt att ta ett avsteg, man vet att man inte får göra det, man får inte köpa cigaretter, men gör det ändå. Då är också steget att prova något annat lättare, speciellt när det gäller hasch där man röker. Men när det gäller tabletter som Tramadol, behöver de inte röka för att prova det, utan då vill man prova det för att det kanske inte luktar eller att det är enklare att smussla med, säger Henrik.

Tramadol är idag ett av de vanligaste narkotikapreparaten, då det är billigt att köpa, men effekten är att man väldigt snabbt blir beroende. Henrik Andersson vill därför uppmana föräldrar att hålla lite extra koll på sina ungdomar för att upptäcka tecknen i tid.

– De ungdomar som vi upplever tar tabletter får ofta någon form av beteendeförändring, och det är det vi vill trycka på. Håll koll på din ungdom, känner du att den har förändrats på ett sätt som du inte förstår, gör den saker som den aldrig gjort förut, går den undan, finns det några speciella summor på Swish, har den börjat umgås med andra kompisar, kanske äldre. När man känner att det är något som inte riktigt stämmer, då är det jätteviktigt att ta samtalet med ungdomen och prata kring det, avslutar Henrik.

Publicerad 7 mars 2023 klockan 12:32

Camilla Lagerman , 0581-155 50 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Kommunen dementerar avtal gällande guidningar i Stripa

Tidigare i veckan rapporterade LindeNytt om att ett nytt samarbete mellan föreningen Industrilandskap Bergslagen och Lindesbergs kommun skulle möjliggöra nya guidade turer i Stripa gruva. Kultursekreterare Sara Sporre menar dock att något sådant avtal inte existerar, utan man har endast kommit överens om ett samarbete kring Geologins dag.
– Vi ska ha ett nytt möte i april för att samtala lite mer, men det kommer inte röra sig om ett skriftligt avtal utan ett samarbete.

24 mars 2023 klockan 14:15 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Bil i lågor efter trafikolycka

En personbil har kört av vägen utanför Fellingsbro. Enligt polisen skall bilen ha börjat brinna efteråt.
– Det rör sig om en singelolycka. Bilen skall ha börjat brinna, i vilken omfattning är dock oklart, säger Sophia Jiglind, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

24 mars 2023 klockan 14:49 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Mindre barngrupper i förskolan kan äntligen bli verklighet

INSÄNDARE/DEBATT: Kristdemokraterna (KD) har länge arbetat för att mindre barngrupper ska bli ...

Sluthängt på arenan för ungdomar – tidigare stängning från och med fredag

Från och med fredag 24 mars ändrar Lindesberg arena sina öppettider i ...

Eleverna från Brotorpsskolan klass 5A firade kvartsfinaplatsen med en liten bit godis. Foto: Elin Asserholt-Lundin

Brotorpsskolan förlorade kvartsfinalen i Vi i femman

Efter gårdagens tuffa kvartsfinal i Vi i femman mot Karl Johans skola 5C så fick man slutligen erkänna sig besegrade. Klassens representant Julia Trostek tror att det hade mycket med tidspressen att göra.
– Vi hade bara 20 sekunder på oss att svara så det blev stressigt. Hade vi haft mer tid på oss så hade vi nog kunnat svaren på flera av frågorna som vi missade, förklarar hon.

22 mars 2023 klockan 11:45 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Arkivfoto: Ida Lindkvist

Nytt samarbete ger grönt ljus för guidningar i Stripa Gruva

Under 2015 tog det kommunala bolaget Besök Linde AB över ansvaret att driva byggnadsminnet Stripa Gruva vidare. Bara ett par år senare meddelade bolaget att man drog sig ur Stripa för gott, och hänvisade till dåligt ekonomiskt resultat. Nu är det dock dags för Stripas gruvmiljöer att återigen få påhälsning av nyfikna besökare, då Lindesbergs kommun slutit ett nytt avtal med föreningen Industrilandskap Bergslagen.

21 mars 2023 klockan 15:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Banarbete påverkar busstrafiken på sträckan Frövi-Örebro
Från lördag 25 mars till och med torsdag 30 mars är järnvägsövergången vid Avdala avstängd för trafik. Avstängningen medför att linje 314 ...
21 mars 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Klass 5A laddar för kvartsfinal i Vi i femman
2440 klasser och närmare 50 000 elever kämpade för att kvalificera sig till kvartsfinalen i Vi i femman. Av de åtta klasser i området P4 Örebro...
20 mars 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Derbyseger gör LIF Lindesberg obesegrade i serien
Efter fullt tryck i arenan med 1 642 personer på läktarna, så blev det en derbyseger för LIF Lindesberg. Segern gör att LIF Lindesberg avslutar ...
19 mars 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Aleksander Lazarevic firar 35 år som tränare. Foto: Camilla Lagerman

35 år som tränare: ”Har gjort mig till en bättre människa”

Efter hela 35 år som tränare brinner passionen för fotbollen fortfarande lika starkt hos Aleksander Lazarevic. I en öppenhjärtig intervju berättar han om sina år inom sporten, och vad som format honom till den människa och ledare han är idag.
– Jag ville egentligen bli präst, men jag tror inte jag skulle blivit en så bra sådan, skrattar han.

17 mars 2023 klockan 13:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Två män grovt misshandlade i natt

Natten till fredag skall två män i 20-årsåldern respektive 45-årsåldern ha blivit misshandlade i centrala Lindesberg. Gärningspersonen skall ha använt ett tillhygge och polisen har rubricerat händelsen som grov misshandel.

17 mars 2023 klockan 09:44 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Trädgårdsmästarens tips inför våren och odlingssäsongen

Våren närmar sig med stormsteg och det börjar så smått bli dags att ruska liv i växtligheten ...

Handbollsderby med Publikkronan avslutar säsongen

Handbollssäsongen i Lindesberg avslutas med ett handbollsderby med fri entré, där varje gästade person st...

Undersökning visar att det preventiva arbetet mot självmord behöver förbättras

Nyligen publicerade den ideella organisationen Suicide Zero sin ...

Annons


Lindbackaskolan i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Kosmetiska åtgärder löser inte skolstöket

INSÄNDARE/DEBATT: Vill man på riktigt komma tillrätta med stök i skolorna räcker det inte med kosmetiska åtgärder!

15 mars 2023 klockan 11:36 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Fonus startar samtalsgrupp för människor i sorg: ”Lätt att bli ensam”

När en närstående avlider kan det kännas som att tiden stannar till, och...

Miljöpartiets Per Bolund besökte Linde energis anläggningar i Fellingsbro

I ett ymnigt snöfall besökte Miljöpartiets språkrör, Per Bolund, Linde energis ...

Med plåtslageri i generna tog Pontus SM-guld

Under sex timmar kämpade sex finalister om att ro hem titeln ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2023”. Efter ...

En person skadad efter singelolycka: ”Blodig i ansiktet och ryggsmärtor”

En man i 20-årsåldern har förts till sjukhus med bland annat ryggsmä...

LIF Lindesbergs P16-lag jagar SM-guld

I helgen blev det klart vilka åtta lag som är klara för finalspel inom USM i P16-klassen. Det var tjugo jämna lag som ...

Kvinna misstänks ha kört bil påverkad av narkotika

En kvinna i 50-årsåldern misstänks för drograttfylleri och narkotikabrott genom eget bruk.

Tamara Wilson är grevinnan Elsa, som blir falskt anklagad för mord. Foto: Marty Sohl/Metropolitan Opera

Musikälskaren inför helgen: ”Musiken berör mig, så tårarna rinner”

Lillemor från Bångbro kommer utan tvekan att vara på plats, när det är opera på bio i Lindesberg lördag den 18 mars – både för att det är live från Metropolitan och för att Richard Wagner gjort musiken. Lillemor Wiker älskar musik.

13 mars 2023 klockan 13:58 av Hans Andersson Visa hela artikeln

LIF håller sig obesegrat inför derbyt
Trots att LIF Lindesberg har säkrat nästa säsong i Allsvenskan, så vill man inte lugna ner sitt spelande. Truppen vill gå obesegrade genom serien...
12 mars 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Babsans Bankir blir Årets Häst på travgalan
Varje år har Fornaboda och Örebrotravet sin gemensamma travgala och i år var inget undantag. De senaste åren har travgalan varit digital, efter sp...
11 mars 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Punkfesten tillbaka på Hillstreet: ”Väldigt lyckat”
Om två veckor är det dags att damma av nitarna och vaxa tuppkammen. Då kommer fjolårets succé Linde Punkfest ånyo inta scenen i Kultur- och ...
10 mars 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-03-09

2023-03-09

2023-03-08

2023-03-06

2023-03-06

2023-03-06

2023-03-05

2023-03-04

2023-03-03

2023-03-03

2023-03-02

2023-03-02

2023-03-02

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-03-25 18:29