Rissa Seido har arbetat som polis i 18 år, och är numera områdespolis i Järva. Under sin tid i yrket har hon upplevt eskaleringen av gängvåldet, samt rekryteringen av barn och ungdomar in i kriminalitet. På måndagen föreläste hon i Lindesberg, i ett arrangemang av Rotary, där hon delade med sig av sina erfarenheter och tips för att förebygga våldet.
– Det är inte bara utsatta områden som är problematiken idag, utan hela Sverige är i krig med gängkriminaliteten, säger hon.
Som 20-åring kom hon till Sverige med sin familj från Togo i Västafrika. Redan från början fick hon höra att hennes hudfärg skulle ligga henne i fatet, något som istället sporrade henne till att bevisa att de hade fel. Idag är hon områdespolis i Järva, ett område som tidigare var hårt präglat av gängvåld och dödliga skjutningar.
– En sak som slog mig var naiviteten i vårt samhälle, att man inte vill tala klarspråk. Ungdomarna som sköt varandra var sådana som man kände till, man sa tidigt till socialtjänsten att de behövde placeras, men nej. Men en ungdom som häller brinnande olja på sin syster och knivhugger den samtidigt, då är man inte normal. Ni får ursäkta mig, men hade socialtjänsten tagit ansvar då, så hade det sett annorlunda ut idag, säger Rissa.
Att stoppa nyrekryteringen av barn och ungdomar till gängkriminaliteten är ett problem som är svårt att få bukt med, då det mesta sker på sociala medier idag.
– Det är inga ungdomar som möter någon annan i centrum idag, det gjorde man från början när våldsvågen startade, men så är det inte längre. Därför är det så viktigt att föräldrar har koll på sina barns sociala medier. Föräldrar har också rätt att säga till sina barn att de ska komma hem i tid, ni bestämmer över era barn, de bestämmer inte över er, säger hon med skarp ton.
Gängkriminaliteten är inte längre ett problem som bara existerar i storstäderna, då rekryteringen av barn och unga idag sträcker sig långt utanför stadsgränserna.
– Det är inte bara utsatta områden som är problematiken idag, utan hela Sverige är i krig med gängkriminaliteten. Det är mycket lättare för de gängkriminella att anlita någon från exempelvis Lindesberg att utföra ett mord i Stockholm, för vi känner inte till de ungdomarna. Alla ungdomar kan vara måltavlor idag, och en del blir rekryterade med tvång. Idag är det 493 ungdomar i åldern 13-16 år som sitter frihetsberövade, det är väldigt alarmerande, säger Rissa.
Något man har arbetat hårt med är att bygga relationer och förtroende hos framförallt mammorna i området, en grupp människor som Rissa menar är underskattade och kan hjälpa till att förebygga våld.
– De är väldigt lojala, men när en mamma väl har bestämt sig för att avslöja eller anmäla sitt barn, då gör hon det. Underskatta inte mammorna, de är kunniga, de har koll på sina barn och vet allt. De är verktyget för att lösa gängkriminaliteten, de och lärarna.