Bedrägerier via falska telefonsamtal ökar kraftigt och många förlorar sina livsbesparingar genom att de luras att lämna ut kortuppgifter och koder, eller till och med logga in på sin bank. Nu går polisen ut med en varning, och ber allmänheten om hjälp med att sprida budskapet vidare.
Tillvägagångssättet med falska telefonsamtal, så kallade vhishing-bedrägerier, började under hösten 2017 och har fortsatt sedan dess. De som ägnar sig åt vhishing-bedrägerierna är välorganiserade med många personer inblandade i varje brott, och polisen har kunnat se kopplingar mellan de här nätverken och organiserad brottslighet som håller på med narkotika- och vapenhandel. Man har även sett att pengar från de här bedrägerierna har kopplingar till samtliga skjutningar som skett i Malmö under 2018.
– De här bedragarna har riktat in sig på den äldre delen av befolkningen, över 70 % av de som blivit lurade på det här sättet är 70 år eller äldre, och många av de som drabbats har blivit av med sina livsbesparingar, berättar Stefan Toll vid Polismyndigheten i Örebro län, och fortsätter:
– Ofta lägger bedragaren till ett stressmoment i telefonsamtalet: ”Någon är på väg att göra en överföring från ditt konto! Eller någon är på väg att ta ett lån eller göra en beställning i ditt namn!” Ofta handlar det om flera tiotusentals kronor som den uppringde är på väg att bli av med. För att stoppa detta så uppmanas den uppringde att snabbt logga in på sin bankdosa eller på sitt mobila bank-id, men när den uppringde gör detta så släpper man istället in bedragaren på sin internetbank och bedragaren kan börja tömma dennes bankkonton.
Sedan senhösten 2017 har det gjorts fler än 4 000 anmälningar gällande så kallade ”vishing-bedrägerier”, och den här typen av brottslighet har omsatt över 191 miljoner kronor hittills. Peaken av anmälningar var under augusti månad i år, då anmäldes 650 brott och brottsvinsten uppgick till över 37 miljoner kronor, bara under augusti.
– Trots alla varningar som hittills har gått ut i media i år, blir folk fortfarande lurade på det här sättet. Det är därför viktigt att vi pratar om det här med alla vi känner. När vi vet vad pengarna från de här vhishing-bedrägerierna går till så blir man ännu mer sporrad att jobba för att stoppa bedragarnas möjligheter att fortsätta håva in pengar till sin kriminella verksamhet, säger Stefan Toll.
Polisen vill även lämna några tips för att undvika att du ska drabbas.
• Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
• Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
• Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
• Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
• Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.