Morgonens företagsfrukost var välbesökt med nästan hundra stycken företagare som samlats. Bland andra som fattade tag i mikrofonen var kommunchefen Christer Lenke, Christina Björkkvist från arbetsförmedlingen, BMB:s projektledare Isabelle Lohse samt byggkillarna Roger Sixtensson, Per Egeryd och Per Eriksson.
Antalet besökare på företagsfrukosten har ökat och idag har man fått flytta om för att
lyckas få plats med fler bord i lokalen. Det är nittiosju frukostätare som högljutt kommunicerar med sina bordskamrater. Christer Lenke, kommunchef, som idag hoppat in istället för Anders Ceder, inleder och berättar lite kortfattat om det kommunala läget.
– Vi är lite sena i budgetberedningen, men ändå i slutet, säger han innan han lämnar över mikrofonen till Christina.
Christina Björkkvist kommer från arbetsförmedlingen och jobbar med ungdomar. Och hon vill informera om
en stor möjlighet, både för arbetsgivaren och ungdomen.
– Det är många som inte känner till det, och det har funnits sedan januari så det är ju fortfarande nytt. Det är yrkesintroduktionsanställning, berättar hon varpå ett bildspel följer på den stora skärmen.
Bildspelet radar upp punkter på varför företag vid möjlighet ska introduktionsanställa, vad fördelarna är, vilken ersättning som gäller samt vilka krav som ställs. Därefter visas en filmsnutt om ett företag som använt denna anställningsform och varit mycket nöjda.
– Det är en möjlighet för ungdomar att komma in i arbetet och få erfarenhet.
Isabelle Lohse, fysisk planerare på BMB, är näst på tur och vill delge publiken en fördjupning av översiktsplanen. Bland några ting hon berättar är att parkuddens
användningsområde har förändrats och ska utvecklas som rekreationsområde, istället för att bygga några bostäder. Däremot vill man förtäta centrumområdet och genom att bygga en kvarterstad med minst fyra våningar, skulle man kunna öka från nuvarande 110 personer, till 800 invånare.
– Med femtio lägenheter och tio småhus per år, skulle Lindesberg varje år kunna öka med 130 invånare, säger Isabelle, vilket skulle innebära att man år 2025 skulle snudda på 25.000-strecket.
Tre killar som tog över, när byggandet ändå var uppe på tapeten, var Roger Sixtensson från LIBO, Per Eriksson som de flesta känner från ICA Supermarket, samt Per Egeryd.
Roger börjar med färska upplysningar om bygget av den nya brandstationen. Det har börjats gräva och de hoppas att alldeles snart kunna påbörja bygget. Och till våren drar förhoppningsvis byggnationen i Åkilsbacken igång. När den sista brandbilen rullat ut ur gamla station ska det byggas våningshus. Ovanpå den nya vårdcentralen planeras det också att bli bostäder.
– Vi vet att det är attraktivt att bo nära vårdcentralen. Vi tittar långsiktigt och vill vara med och producera, säger Roger.
Per Eriksson har också flera järn i elden och är både på gång med att bygga bostäder 
och Orielfältet ska i framtiden skapa etableringsmöjligheter för företag, såsom verkstadshandel. Dock är Per lite missnöjd med att allt ska ta en sådan förskräcklig tid.
– Tidsplanering finns inte för mig, när de säger att det ska ta 12-14 månader frågar jag om de är dumma i huvudet, jag vill ju sätta igång nu direkt. Men jag har förstått att det måste vara en tidsplanering också…
Och när Egeryds fick möjlighet att köpa Café Oscar och Spruthuset, byggde de konferensanläggning i den norra byggnaden. De renoverar även hotellet och vill dessutom få till fler bostäder vid Palmgrenska, men har för tillfället kört fast lite grann.
– Det bästa vore ju att flytta ner hela kommunhuset till stan, då skulle det bli bättre centrum och frigöra fler bostäder. Man måste ju sticka ut hakan lite, säger Per Egeryd och skrattar.
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
INSÄNDARE/DEBATT: Avseende planerad vindkraft i området Morskoga/Bergshyttan/Grönbo. Efter ett möte den 8/5, sammankallat av Landinfra kan följande kommentarer inte undvikas. Har emellertid synnerligen svårt att finna några positiva effekter, varken ur klimat eller miljömässig synvinkel.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
Sedan förra helgen har jag varit hemma och sjuk, så kameran har fått vila mer än vanligt – men jag hann med att besöka ett av Örebro läns största naturreservat innan jag blev dålig. Det är Kindla naturreservat som är platsen för dagens fotokrönika.