Morgonens företagsfrukost var välbesökt med nästan hundra stycken företagare som samlats. Bland andra som fattade tag i mikrofonen var kommunchefen Christer Lenke, Christina Björkkvist från arbetsförmedlingen, BMB:s projektledare Isabelle Lohse samt byggkillarna Roger Sixtensson, Per Egeryd och Per Eriksson.
Antalet besökare på företagsfrukosten har ökat och idag har man fått flytta om för att
lyckas få plats med fler bord i lokalen. Det är nittiosju frukostätare som högljutt kommunicerar med sina bordskamrater. Christer Lenke, kommunchef, som idag hoppat in istället för Anders Ceder, inleder och berättar lite kortfattat om det kommunala läget.
– Vi är lite sena i budgetberedningen, men ändå i slutet, säger han innan han lämnar över mikrofonen till Christina.
Christina Björkkvist kommer från arbetsförmedlingen och jobbar med ungdomar. Och hon vill informera om
en stor möjlighet, både för arbetsgivaren och ungdomen.
– Det är många som inte känner till det, och det har funnits sedan januari så det är ju fortfarande nytt. Det är yrkesintroduktionsanställning, berättar hon varpå ett bildspel följer på den stora skärmen.
Bildspelet radar upp punkter på varför företag vid möjlighet ska introduktionsanställa, vad fördelarna är, vilken ersättning som gäller samt vilka krav som ställs. Därefter visas en filmsnutt om ett företag som använt denna anställningsform och varit mycket nöjda.
– Det är en möjlighet för ungdomar att komma in i arbetet och få erfarenhet.
Isabelle Lohse, fysisk planerare på BMB, är näst på tur och vill delge publiken en fördjupning av översiktsplanen. Bland några ting hon berättar är att parkuddens
användningsområde har förändrats och ska utvecklas som rekreationsområde, istället för att bygga några bostäder. Däremot vill man förtäta centrumområdet och genom att bygga en kvarterstad med minst fyra våningar, skulle man kunna öka från nuvarande 110 personer, till 800 invånare.
– Med femtio lägenheter och tio småhus per år, skulle Lindesberg varje år kunna öka med 130 invånare, säger Isabelle, vilket skulle innebära att man år 2025 skulle snudda på 25.000-strecket.
Tre killar som tog över, när byggandet ändå var uppe på tapeten, var Roger Sixtensson från LIBO, Per Eriksson som de flesta känner från ICA Supermarket, samt Per Egeryd.
Roger börjar med färska upplysningar om bygget av den nya brandstationen. Det har börjats gräva och de hoppas att alldeles snart kunna påbörja bygget. Och till våren drar förhoppningsvis byggnationen i Åkilsbacken igång. När den sista brandbilen rullat ut ur gamla station ska det byggas våningshus. Ovanpå den nya vårdcentralen planeras det också att bli bostäder.
– Vi vet att det är attraktivt att bo nära vårdcentralen. Vi tittar långsiktigt och vill vara med och producera, säger Roger.
Per Eriksson har också flera järn i elden och är både på gång med att bygga bostäder 
och Orielfältet ska i framtiden skapa etableringsmöjligheter för företag, såsom verkstadshandel. Dock är Per lite missnöjd med att allt ska ta en sådan förskräcklig tid.
– Tidsplanering finns inte för mig, när de säger att det ska ta 12-14 månader frågar jag om de är dumma i huvudet, jag vill ju sätta igång nu direkt. Men jag har förstått att det måste vara en tidsplanering också…
Och när Egeryds fick möjlighet att köpa Café Oscar och Spruthuset, byggde de konferensanläggning i den norra byggnaden. De renoverar även hotellet och vill dessutom få till fler bostäder vid Palmgrenska, men har för tillfället kört fast lite grann.
– Det bästa vore ju att flytta ner hela kommunhuset till stan, då skulle det bli bättre centrum och frigöra fler bostäder. Man måste ju sticka ut hakan lite, säger Per Egeryd och skrattar.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
För fjärde året i rad arrangeras den populära och festliga gå- eller löptävlingen i Gammelbo i norra kommundelen. Förberedelserna är nu i full gång inför lördagen den 5 juli då loppet går av stapeln – denna gång under ett nytt namn, ”Gammelbo Stock och Sten”, och med en skrämmande twist. Årets tema är nämligen ”skräck”, och modiga deltagare uppmanas att komma utklädda som karaktärer från en Stephen King-roman eller kanske med en blodig motorsåg i handen.
– Eftersom temat är skräck kommer det att finnas en massa överraskningar längs banan i samma anda. Vad dessa överraskningar innebär kan jag inte avslöja, men det kommer bli både roligt, läskigt och läskande, säger Johanna Ställberg, en av arrangörerna.