Nervositet blandas med stolthet när Tobias Pettersson talar om debuten. ARKIVFOTO: Hannes Feldin

Premiären en dag kvar: Tränaren går sin första strid

Imorgon startar Allsvenskan för LIF Lindesberg med premiär hemma mot Anderstorp. Brandgult går in till ett mycket speciellt handbollsår med vårens Elitserie-kval i minnet, med en utbytt tränarstab och med ett 50-årsjubileum framför sig. Inför sin tävlingsdebut på LIF-bänken ger Tobias Pettersson en lång intervju om premiärnerver och flytten till Bergslagen.

Imorgon kväll både öppnar och stänger LIF Lindesberg varsitt kapitel i sin historiebok. A-herrarna kastar då igång den nya säsongen hemma mot Anderstorp, samtidigt som klubben firar 50 år. Jubileumet inleds med den Allsvenska premiären och seriestarten blir därför en mycket speciell händelse för både spelare och ledare.

– Ett 50-årsjubileum är stort och det blir ett firande med väldigt mycket folk här, både fredag och lördag. Självklart märks det av. Sen är det ingenting som vi går och tänker på under träningarna, utan vi har fullt upp med matchen i sig, förklarar Tobias Pettersson.

Den 34-årige tränaren laddar inför det som blir hans första tävlingsmatch på LIF:s bänk Att debuten sker på hemmaplan inför en förmodat välfylld Arena ökar bara på stämningen. Så här långt har tränaren hunnit med sju träningsmatcher med LIF, men att kliva in till seriespel medger Tobias är något helt annat.

– Det ska bli riktigt kul, för det här något som vi har gått och längtat efter ända sedan maj. Det är en stor förväntan och en viss nervositet. Man är lite osäker på vart man står, även om träningsmatcherna gett en del av de svar som vi velat få, förklarar tränaren som delar sina spelares höga premiärpuls.

– Jag brukar bli väldigt nervös inför matcher, när det är premiär blir det nog inte mindre av den varan. Men jag tycker att det är en skön känsla och nervositet är lite av charmen med idrotten.

I premiären väntar nykomlingen Anderstorp, ett på pappret anonymt motstånd. Tobias varnar dock för gästerna som sitter på en trupp med bred rutin, men kanske inte lika många framtidsnamn. Vad gäller Allsvenskan 2016-17 i stort bjuds det likt tidigare år på 14 lag och 26 omgångar. På många fronter har det rustats för en uppflyttning till Elitserien, men Tobias Pettersson ser två givna favoriter.

– OV Helsingborg och Varberg är i en egen klass i den här serien. Där bakom finns det fyra-fem lag med Skånela, Drott, vi själva och Önnered som slåss om platserna efter toppduon. Så tror jag att serien kommer att arta sig. Sen är det alltid så att man vet väldigt lite på förhand och får sällan rätt.

Efterträder tränarprofilen: ”Herman har gjort ett oerhört bra jobb”

När den Kroppskultur-fostrade tränaren tog över uppdraget hos LIF Lindesberg i början på maj gjorde han det efter en stark brandgul säsong. Laget nådde förra året en fjärdeplats i Allsvenskan, sedan man hittat formen efter en svag höst. Våren blev istället ett stort glädjeämne och LIF fick där kvalspela mot IFK Skövde, en dramatisk matchserie som slutade med förlust via 1-3 i matcher.

Tränare för LIF Lindesberg vid den tidpunkten var Herman Arenvang, som hade lett laget ända sedan 2010. I samband med säsongsslutet lämnade Herman över rodret för A-herrarna och han efterträddes då av Tobias Pettersson. Att ta över efter en så självklar LIF-profil kan vara krävande, men har hittills inte medfört någon yttre press.

– Nej, det har jag inte känt av. Jag vet att Herman har gjort ett oerhört bra jobb under den här perioden. Det finns ett bra fundament och en bra grund att stå på, med framförallt en stabil trupp. Det har varit väldigt tacksamt ur den aspekten att ha kommit in som ny tränare, berättar Tobias.

För egen del är han uppvuxen i Uddevalla och formad i Kroppskulturs organisation. Sitt senaste uppdrag var huvudansvaret för Bodens damlag, som Tobias förde upp till Elitserien i våras. Trots sin ringa ålder sitter alltså 34-åringen redan på breda meriter.

– Som tränare hoppas jag att jag uppfattas som kunnig, tydlig och konsekvent. Jag vill spela en handboll som är fartfylld och publikvänlig. Jag vill att folk ska tycka att det är kul att se oss, berättar Tobias.

Kontraktet med LIF Lindesberg är skrivet på 1+1 år och tanken är att tränaren ska få en övergripande roll i föreningen. Vid sidan av uppdraget med A-herrarna kommer Tobias även att arbeta mycket vid handbollsgymnasiet. Just chansen till att få jobba på två fronter var något som lockade honom.

– Jag flyttade inte till Lindesberg bara för att träna ett A-lag, utan också för att få jobba med idrottscollege och den fina ungdomsverksamheten. Den har ju funnits länge, men har under de senaste åren blivit ännu bättre. Det finns ett stort underlag med duktiga och ambitiösa ungdomar och det ska bli jäkligt kul att få jobba med dem på gymnasiet.

”Ärofyllt att få coacha A-laget i jubileumsmatchen”

Drygt fyra månader in på sitt nya liv känner sig Tobias Pettersson alltmer nöjd över sitt val att skriva på för LIF. Tränaren har gjort sig hemmastadd i Bergslagen, ägnar dagarna åt handboll och ser fram emot att få dra igång säsongen på allvar. Även om avtalet preliminärt bara sträcker sig till nästa sommar kan han redan nu tillåta sig att lyfta blicken längre fram än så.

– Jag trivs väldigt bra i klubben. Jag känner mig hemma i LIF Lindesberg och i staden och ser att det finns en framtid här på sikt. Sen är det inte bara upp till mig att bestämma det, det krävs ju att föreningen vill ha mig kvar också, slår Tobias fast och tillägger.

– För min del känns det spännande och det skulle vara väldigt roligt att få stanna här i många år och se vart det kan ta vägen. Både med A-laget och med de ungdomar som finns.

De yngre leden i all ära, när klockan slår 19.30 på fredagskvällen är det A-herrarna som står i fokus. Strålkastarljuset kommer då att riktas mot spelare som Joakim Bååk, Fatlum Ahmeti och Jacob Nelson. Spelare som alla fanns med förra säsongen. Faktum är att LIF under sommaren endast hämtat in ett nyförvärv, en strategi som ger en sammansvetsad grupp.

– Det är kanske styrkan med det här laget, att vi har en väldigt homogen trupp. Vi har många spelare som kan vara med och bidra i sina respektive roller, menar Tobias.

Tillsammans med sitt manskap kliver tränaren ikväll ut till höstens första stora test. Premiären spelas bara timmen efter att LIF Lindesberg invigt sitt 50-årsjubileum och storpublik väntas i Arenan. Det kommer att bli en kväll att minnas för alla inom LIF, men för Tobias Pettersson handlar det om mycket mer än bara känslor.

– Jag ser det som mycket ärofyllt att få coacha A-laget under den här jubileumsmatchen. Det kommer att vara mycket speciellt och något som jag kommer att känna mig stolt över att ha upplevt.

Premiären:
Fredag 23/9 19.30
LIF Lindesberg-Anderstorp, Lindesberg Arena

Publicerad 22 september 2016 klockan 21:29


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivbild. Foto: Timmy Lundegård

Femte raka segern för WSK Lindesberg!

Segertrenden fortsätter för både WSK Lindesberg och Lindbackahallen! Under fredagskvällen kom lagets femte raka seger, där man ännu står obesegrade i den nya hemmaarenan. En tidigt säkrad seger höll däremot på att glida WSK ur händerna, där säsongscomebackande Filip Livén fick säkra segern med mål i öppen kasse.

26 november 2021 klockan 23:55 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Efter åtta förluster och två oavgjorda matcher, låter det positivt från Algot Hane. Foto: Hasse Persson.

Seger direkt med nya tränaren?

Den nya huvudtränaren ”Preben” har visat sig för LIF Lindesbergs spelarkår och söndagens match blir debutframträdandet. Laget kommer från en oavgjord match mot Rimbo, men kommer med positiva rapporter inför söndagens match mot Anderstorp. Är det äntligen dags för seger?
– Jag tror på två riktigt sköna poäng, säger Algot Hane.

26 november 2021 klockan 16:38 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

”Preben” är ny tränare för LIF Lindesberg!

Carlsson tar över efter Karlsson. Under lördagen stod det klart att Martin Carlsson, mest känd som ”Preben...

Fjärde raka segern togs på bortaplan

Trots en seg säsongsinledning med två förluster på bortaplan inom de första tre matcherna, så har WSK Lindesberg gå...

En poäng med mersmak!

Trots frånvaron av en huvudtränare i LIF Lindesberg så blev det poäng. Trots en mycket stark inledning blev tappet stort i den andra ...

Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Första LIF-matchen med ny tränarstab

Inför lördagens hemmamöte i arenan står LIF Lindesberg tränarlöst. I början av veckan kom beskedet att Stefan Karlsson inte längre kommer att träna det allsvenska laget, som inför lördagens möte mot Rimbo kommer att ha en bekant trio på bänken som tränarstab.
– Vi kommer att göra allt för att få med oss två poäng, säger Oskar Wallin.

19 november 2021 klockan 18:43 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Stefan Andersson är ordförande i Lindesbergs Skateboardförening, som inom kort står helt utan anläggning. Foto: Camilla Lagerman

Skateboardföreningen mister sin anläggning till sommaren

Hösten 2011 slog Lindesbergs Skateboardförening upp portarna till den nya skatehallen i Dalkarlshyttan. Innan dess hade man lagt ner tiotusentals timmars ideellt arbete på att renovera den drygt 300 kvadratmeter stora lokalen för att hålla den i bra skick. Tio år senare meddelar föreningen att man står utan lokal från och med nästa sommar, då fastigheten ska rivas och ge plats för nybyggnation.

19 november 2021 klockan 14:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lindesbergfödda Anna galanominerad i Damallsvenskan!
Under måndagen skulle de bästa prestationerna uppmärksammas inom fotbollens Damallsvenska. Ett av namnen som hade chans att ta del av prisbordet, ...
15 november 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

LIF Lindesberg bryter med tränare Karlsson
Efter en tuff säsongsinledning i Handbollsallsvenskan med en oavgjord match mot Skånela som bästa resultat, så meddelar nu LIF Lindesberg att man ...
15 november 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Ny förlust trots mexikansk förstärkning
Förstärkningen från Mexiko är på plats. Trots fin hjälp av Mónica Moreno, så blev det ingen seger när Värnamo gästade arenan under sö...
14 november 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Storförlust i viktiga bottenmötet

Den Allsvenska handbollssäsongen är inte ens halvvägs igenom, ändå brinner det hårt i LIF Lindesbergs knutar. Lördagens bortamöte mot tabelljumbon Kärra var en riktig måstematch för LIF som är i stort behov av nya tabellpoäng. Dessvärre kom Lindelaget aldrig in i matchen och förlusten blev ett faktum för LIF, som nu är enda laget i serien utan seger.

14 november 2021 klockan 14:08 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Med hjälp av elever från Lindbackaskolan och Brotorpsskolan förklarades skolan invigd. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Festlig skolinvigning drog fullt hus

Lindbackaskolan i Lindesberg invigdes under festliga former på lördagen, ett event som lockade otroligt många nyfikna besökare som alla ville se skolan från insidan.
– Lindbackaskolan är en pärla, kronjuvelen, en symbol för att vi är en kommun som växer och utvecklas, sade kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka i sitt invigningstal.

13 november 2021 klockan 15:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Hemmaförlust med fjorton mål

Det började med ett sexmålsunderläge, minskade till fyra och avslutades i slutändan med hela fjorton mål i skillnad. LIF ...

LIF har chans för fyra poäng i veckan!

Med en poäng till tabellen så ser det tidigt mörkt ut för Allsvenskans nästjumbo LIF Lindesberg. I veckan kommer d...

WSK tog säsongens första bortaseger!

Tredje raka matchsegern togs under söndagen! Trots en kvitterad första period så var det ren Linde-dominans som hjä...

Annons

Trollrallyt var så mycket mer än bara en lådbilstävling, det utvecklades snabbt till en folkfest. Det hoppas arrangörerna att kunna återskapa den 21 maj 2022. Foto: Bergslagsposten

Omåttligt populära Trollrallyt återuppstår efter 33 år i dvala

Nu är det dags att plocka fram lådbilskunskaperna, gnugga geniknölarna och börja konstruera en vinnande farkost, då tävlingen Trollrallyt arrangeras igen, 40 år efter den ursprungliga premiären. Tävlingsplatsen är densamma som vid starten 1982, nämligen Lindeskolans parkeringsplats, och datumet är satt till den 21 maj 2022.

3 november 2021 klockan 15:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Isabella vann Ponnytrav-SM!

Det var sista chansen för ett SM-guld, och hon tog den! Tillsammans med det 17-åriga stoet Angel, så kunde Isabella Jansson ...

Nära tabellpoäng mot VästeråsIrsta

Förra säsongens tabellfemma VästeråsIrsta fick besök av LIF Lindesberg under lördagen. Med fortsatta skador och ...

Bortaförlust trots nya namn i truppen

En ny spelare har anlänt till Linde Volley. Kanadensiska Cate Sykes gjorde sverigedebut när Linde Volley gästade ...

WSK är obesegrade i nya hemmahallen

WSK Lindesberg verkar stortrivas i nya Lindbackahallen. Under torsdagen spelade laget sin tredje hemmamatch, vilket slutade ...

bildspel Jämna set blev ny förlust

Linde Volleys hittills jämnaste match för säsongen tog vid i Lindesberg Arena under söndagen. Umeåföreningen IKSU gästade ...

Målrik seger efter tidig femmålsledning

Det blev en ny hemmaseger för WSK Lindesberg! Med en överlägsen femmålsledning efter den första perioden, såg ...

Efter en härlig match från LIF, var det besvikelse efteråt. Foto: Hasse Persson

bildspel Välförtjänt seger blev uddamålsförlust

Med skadade fick LIF Lindesberg ta in nödspelare, som i sin tur gjorde en härlig insats i laget. Med en storspelande ”Robban” Mjörnander i målet såg det länge ut som en stor seger mot HIF Karlskrona. Ledningen höll länge, men inte när det är som viktigast. Den sista minuten.

22 oktober 2021 klockan 22:30 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel En tabellpoäng efter straffar
Forshaga bjöd på ett högt tempo i Lindehov under onsdagen, i en match som inte var den roligaste för säsongen. Bortalaget har vunnit hälften av ...
20 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Jonathan laddar mot fredagens hemmamatch
Lif Blå-spelaren Jonathan Riihimäki har gjort succé i LIF Lindesbergs Allsvenska lag. På tre matcher har 20-åringen gått upp till en sjätte ...
20 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Upphämtning gav en poäng
Lindlöven gästade Nyköping under söndagen. Efter ett tvåmålsunderläge med 3-1 i den andra perioden, så var Lindelaget nära att vända matchen...
17 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-10-17

2021-10-17

2021-10-16

2021-10-15

2021-10-13

2021-10-10

2021-10-10

2021-10-10

2021-10-10

2021-10-08

2021-10-07

2021-10-06

2021-10-03

2021-10-03

2021-11-27 00:47