Nervositet blandas med stolthet när Tobias Pettersson talar om debuten. ARKIVFOTO: Hannes Feldin

Premiären en dag kvar: Tränaren går sin första strid

Imorgon startar Allsvenskan för LIF Lindesberg med premiär hemma mot Anderstorp. Brandgult går in till ett mycket speciellt handbollsår med vårens Elitserie-kval i minnet, med en utbytt tränarstab och med ett 50-årsjubileum framför sig. Inför sin tävlingsdebut på LIF-bänken ger Tobias Pettersson en lång intervju om premiärnerver och flytten till Bergslagen.

Imorgon kväll både öppnar och stänger LIF Lindesberg varsitt kapitel i sin historiebok. A-herrarna kastar då igång den nya säsongen hemma mot Anderstorp, samtidigt som klubben firar 50 år. Jubileumet inleds med den Allsvenska premiären och seriestarten blir därför en mycket speciell händelse för både spelare och ledare.

– Ett 50-årsjubileum är stort och det blir ett firande med väldigt mycket folk här, både fredag och lördag. Självklart märks det av. Sen är det ingenting som vi går och tänker på under träningarna, utan vi har fullt upp med matchen i sig, förklarar Tobias Pettersson.

Den 34-årige tränaren laddar inför det som blir hans första tävlingsmatch på LIF:s bänk Att debuten sker på hemmaplan inför en förmodat välfylld Arena ökar bara på stämningen. Så här långt har tränaren hunnit med sju träningsmatcher med LIF, men att kliva in till seriespel medger Tobias är något helt annat.

– Det ska bli riktigt kul, för det här något som vi har gått och längtat efter ända sedan maj. Det är en stor förväntan och en viss nervositet. Man är lite osäker på vart man står, även om träningsmatcherna gett en del av de svar som vi velat få, förklarar tränaren som delar sina spelares höga premiärpuls.

– Jag brukar bli väldigt nervös inför matcher, när det är premiär blir det nog inte mindre av den varan. Men jag tycker att det är en skön känsla och nervositet är lite av charmen med idrotten.

I premiären väntar nykomlingen Anderstorp, ett på pappret anonymt motstånd. Tobias varnar dock för gästerna som sitter på en trupp med bred rutin, men kanske inte lika många framtidsnamn. Vad gäller Allsvenskan 2016-17 i stort bjuds det likt tidigare år på 14 lag och 26 omgångar. På många fronter har det rustats för en uppflyttning till Elitserien, men Tobias Pettersson ser två givna favoriter.

– OV Helsingborg och Varberg är i en egen klass i den här serien. Där bakom finns det fyra-fem lag med Skånela, Drott, vi själva och Önnered som slåss om platserna efter toppduon. Så tror jag att serien kommer att arta sig. Sen är det alltid så att man vet väldigt lite på förhand och får sällan rätt.

Efterträder tränarprofilen: ”Herman har gjort ett oerhört bra jobb”

När den Kroppskultur-fostrade tränaren tog över uppdraget hos LIF Lindesberg i början på maj gjorde han det efter en stark brandgul säsong. Laget nådde förra året en fjärdeplats i Allsvenskan, sedan man hittat formen efter en svag höst. Våren blev istället ett stort glädjeämne och LIF fick där kvalspela mot IFK Skövde, en dramatisk matchserie som slutade med förlust via 1-3 i matcher.

Tränare för LIF Lindesberg vid den tidpunkten var Herman Arenvang, som hade lett laget ända sedan 2010. I samband med säsongsslutet lämnade Herman över rodret för A-herrarna och han efterträddes då av Tobias Pettersson. Att ta över efter en så självklar LIF-profil kan vara krävande, men har hittills inte medfört någon yttre press.

– Nej, det har jag inte känt av. Jag vet att Herman har gjort ett oerhört bra jobb under den här perioden. Det finns ett bra fundament och en bra grund att stå på, med framförallt en stabil trupp. Det har varit väldigt tacksamt ur den aspekten att ha kommit in som ny tränare, berättar Tobias.

För egen del är han uppvuxen i Uddevalla och formad i Kroppskulturs organisation. Sitt senaste uppdrag var huvudansvaret för Bodens damlag, som Tobias förde upp till Elitserien i våras. Trots sin ringa ålder sitter alltså 34-åringen redan på breda meriter.

– Som tränare hoppas jag att jag uppfattas som kunnig, tydlig och konsekvent. Jag vill spela en handboll som är fartfylld och publikvänlig. Jag vill att folk ska tycka att det är kul att se oss, berättar Tobias.

Kontraktet med LIF Lindesberg är skrivet på 1+1 år och tanken är att tränaren ska få en övergripande roll i föreningen. Vid sidan av uppdraget med A-herrarna kommer Tobias även att arbeta mycket vid handbollsgymnasiet. Just chansen till att få jobba på två fronter var något som lockade honom.

– Jag flyttade inte till Lindesberg bara för att träna ett A-lag, utan också för att få jobba med idrottscollege och den fina ungdomsverksamheten. Den har ju funnits länge, men har under de senaste åren blivit ännu bättre. Det finns ett stort underlag med duktiga och ambitiösa ungdomar och det ska bli jäkligt kul att få jobba med dem på gymnasiet.

”Ärofyllt att få coacha A-laget i jubileumsmatchen”

Drygt fyra månader in på sitt nya liv känner sig Tobias Pettersson alltmer nöjd över sitt val att skriva på för LIF. Tränaren har gjort sig hemmastadd i Bergslagen, ägnar dagarna åt handboll och ser fram emot att få dra igång säsongen på allvar. Även om avtalet preliminärt bara sträcker sig till nästa sommar kan han redan nu tillåta sig att lyfta blicken längre fram än så.

– Jag trivs väldigt bra i klubben. Jag känner mig hemma i LIF Lindesberg och i staden och ser att det finns en framtid här på sikt. Sen är det inte bara upp till mig att bestämma det, det krävs ju att föreningen vill ha mig kvar också, slår Tobias fast och tillägger.

– För min del känns det spännande och det skulle vara väldigt roligt att få stanna här i många år och se vart det kan ta vägen. Både med A-laget och med de ungdomar som finns.

De yngre leden i all ära, när klockan slår 19.30 på fredagskvällen är det A-herrarna som står i fokus. Strålkastarljuset kommer då att riktas mot spelare som Joakim Bååk, Fatlum Ahmeti och Jacob Nelson. Spelare som alla fanns med förra säsongen. Faktum är att LIF under sommaren endast hämtat in ett nyförvärv, en strategi som ger en sammansvetsad grupp.

– Det är kanske styrkan med det här laget, att vi har en väldigt homogen trupp. Vi har många spelare som kan vara med och bidra i sina respektive roller, menar Tobias.

Tillsammans med sitt manskap kliver tränaren ikväll ut till höstens första stora test. Premiären spelas bara timmen efter att LIF Lindesberg invigt sitt 50-årsjubileum och storpublik väntas i Arenan. Det kommer att bli en kväll att minnas för alla inom LIF, men för Tobias Pettersson handlar det om mycket mer än bara känslor.

– Jag ser det som mycket ärofyllt att få coacha A-laget under den här jubileumsmatchen. Det kommer att vara mycket speciellt och något som jag kommer att känna mig stolt över att ha upplevt.

Premiären:
Fredag 23/9 19.30
LIF Lindesberg-Anderstorp, Lindesberg Arena

Publicerad 22 september 2016 klockan 21:29


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Anders Svanstedt vinner med Juni Rapid Foto: Timmy Lundegård

Lunchvinnare på Fornaboda Travbana

Torsdagslunchen bjöd på soliga travtävlingar ute på Fornaboda Travbana. Flera fina återseende gjordes, där Fornabodapubliken dels fick återse den tidigare hemmahästen Certainly som vinnare, men även en möjlig deltagare i Stoderbyt.

5 augusti 2021 klockan 15:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Asso Eliassi finns med i LIF Lindesberg under säsongen. Foto: Hasse Persson

bildspel Försäsongen närmar sig för LIF Lindesberg

Flera nya namn hittas i LIF Lindesbergs laguppställning inför säsongen 2021/2022. Stora värvningar har gjorts och återkommande spelare är tillbaka i den orangea tröjan. Nu har den första träningen inför de första träningsmatcherna gjorts, där en nöjd Stefan Karlsson känner sig mer optimistisk än inför den tidigare säsongen.

29 juli 2021 klockan 11:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Anna Bernholm ute ur OS efter tuff förlust

OS-äventyret är över för Anna Bernholm. Strax efter klockan 05.30 på onsdagsmorgonen svensk tid lämnade Anna t...

Norsk uppvisning på Fornaboda Travbana

Det bjöds på kvalitetsfyllda lopp under Fornaboda Travbanas tisdagslunch. Flera V75-hästar sökte formen och gästade ...

Hemmaseger i sommarvärmen!

Det blev inga större tempouppvisningar när Fornaboda Travbana körde sin första tävlingsdag, efter den stora travfesten. Vinnargl...

Double Exposure och Örjan Kihlström vinner Bergslagsloppet på nytt banrekord. Foto: Timmy Lundegård

Banrekord när Fornaboda Travbana firade 70 år

Det en minst sagt lyckad tävlingsdag när Fornaboda Travbana firade 70 år som travbana. Förutom ett nytt banrekord från Double Exposure som segrade i Bergslagsloppet, så bjöds segrarna på höga jubel och applåder från den glada publiken.
– Det här måste vara ett nytt publikrekord i landet efter den eländiga pandemin, menar Örjan Kihlström.

8 juli 2021 klockan 00:56 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: IJF, Sabau Gabriela

Sista förberedelserna inför OS – på måndag reser Anna till Japan

När det internationella judoförbundet IJF presenterade sin slutgiltiga OS-kvallista under tisdagen stod som väntat Frövi Judos supertalang Anna Bernholm med bland de totalt fyra uttagna i den svenska judotruppen. Onsdagen den 28 juli är dags för Anna att tävla om medaljerna i Tokyo.

7 juli 2021 klockan 09:34 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Travets golfchampion ska koras!
Trav och golf är vanligtvis en kombination av sporter som man inte ser tillsammans. På onsdag ska det ändras då Linde Golfklubb står som arrangö...
6 juli 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Populär tutbingo tillbaka efter pandemistopp
Den omåttligt populära bilbingon som arrangeras av Guldsmedshytte SK lockar flera hundra besökare varje onsdagskväll under somrarna. Efter ett...
2 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Efter lättnaderna i restriktionerna: ”Nu ser vi ljuset i tunneln”
Den 1 juli genomfördes steg två i lättnaderna av coronarestriktionerna, något som var mycket efterlängtat bland både krögare och idrottsfö...
2 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mika Forss och Lady Zappa segrar Midsommarloppet 2021. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Lyckad midsommar på Fornabodatravet

Mika Forss blev dagens man, när Fornaboda körde sina årliga midsommartävlingar. Fem segrar blev det för den finländska elitkusken, som även körde hem dagens stora huvudlöpning Midsommarloppet. Detta efter seger i både försök och final.
– Det är första gången som jag tar fem segrar i Sverige, säger Mika Forss.

26 juni 2021 klockan 20:50 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Hela J18-truppen står samlade Foto: Lindlövens IF

Nystartat juniorlag i Lindlöven

I helgen hade Lindlöven sin första aktivitet, med sitt nystartade J18-lag. För att öka gemenskapen inför sensommarens första träning, arrangerade föreningen en triathlon för de 27 deltagande ungdomarna. Simning, cykling och löpning stod på schemat i det nya juniorlaget, som lockat spelare från flera delar av landet.
– Med lite tålamod så tror jag att det här kan bli bra, säger Max Wigerskog.

20 juni 2021 klockan 15:53 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Fornaboda inledde travveckan

Både antalet hemmahästar och deltagande ekipage var mindre än vanligt, men kvaliteten på måndagens tävlingar höll sig i topp...

bildspel Travpubliken är tillbaka!

Det bjöds på en riktig sommarvärme och trippla banrekord, när hundra personer fick fira Sveriges Nationaldag på Fornabodas ...

Nu släpps biljetter till travet!

Vill du fira nationaldagen på travet? Nu har du chansen! Under tisdagen meddelade Fornaboda Travbana att de säljer sina fö...

Annons

Piri-Piri segrade i årets upplaga av Lindesbergs Stora Pris Foto: Anna Frössevi

Rekordtid i Lindesbergs Stora Pris

Debutantsegrare, hemmaseger och strålande sol! Fornabodas ponnytravdag bjöd på tio intressanta ponnylopp, som alla slutade med mycket glädje. I ett av huvudloppen, Lindesbergs Stora Pris, kryddades det dessutom med snabba fartresurser. Segrande Piri-Piri vann nämligen loppet på den hittills snabbaste tiden, i loppets historia.

29 maj 2021 klockan 22:56 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Skrällar och glädje på regnigt Fornaboda

Regnet intog Fornaboda under söndagstävlingarna, men det gjorde även söndagens stora spelform Grand Slam 75. Fina...

Tre sporter ger sina tankar om publikfrågan

Från den första juni kommer nya restriktioner att gälla inom coronahanteringen. På förhand låter det som goda ...

Hästinfångare sökes: ”Sådana rådiga ingripanden ska hedras”

Efter en oturlig körtur i Dalskogen, strax utanför Lindesberg, lyckades en häst komma...

bildspel Nya segerjubel på Fornaboda

Totalt tre hemmaekipage deltog när Fornaboda körde sin andra tävlingsdag för säsongen. En hemmaseger blev det, där Jimmi ...

Simon tog första kusksegern på Solvalla

Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom ist...

bildspel Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi...

På lördag inleds Fornabodas nya travsäsong. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med sexsiffrig vinstsumma, en tävlingsserie för ston med en betäckningsrätt i potten och upphöjd status av Bergslagsloppet, är tre nyheter att vänta när Fornaboda Travbana fyller 70 år.

7 maj 2021 klockan 12:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Linde Volley döms till stor skuld
Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt fackförbund, lagt en st...
3 maj 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall
Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det ...
15 april 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret
Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger ...
4 april 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-31

2021-03-31

2021-03-24

2021-03-21

2021-03-19

2021-03-16

2021-03-14

2021-03-14

2021-03-13

2021-03-12

2021-03-07

2021-03-06

2021-03-05

2021-03-05

2021-08-06 06:18