Nervositet blandas med stolthet när Tobias Pettersson talar om debuten. ARKIVFOTO: Hannes Feldin

Premiären en dag kvar: Tränaren går sin första strid

Imorgon startar Allsvenskan för LIF Lindesberg med premiär hemma mot Anderstorp. Brandgult går in till ett mycket speciellt handbollsår med vårens Elitserie-kval i minnet, med en utbytt tränarstab och med ett 50-årsjubileum framför sig. Inför sin tävlingsdebut på LIF-bänken ger Tobias Pettersson en lång intervju om premiärnerver och flytten till Bergslagen.

Imorgon kväll både öppnar och stänger LIF Lindesberg varsitt kapitel i sin historiebok. A-herrarna kastar då igång den nya säsongen hemma mot Anderstorp, samtidigt som klubben firar 50 år. Jubileumet inleds med den Allsvenska premiären och seriestarten blir därför en mycket speciell händelse för både spelare och ledare.

– Ett 50-årsjubileum är stort och det blir ett firande med väldigt mycket folk här, både fredag och lördag. Självklart märks det av. Sen är det ingenting som vi går och tänker på under träningarna, utan vi har fullt upp med matchen i sig, förklarar Tobias Pettersson.

Den 34-årige tränaren laddar inför det som blir hans första tävlingsmatch på LIF:s bänk Att debuten sker på hemmaplan inför en förmodat välfylld Arena ökar bara på stämningen. Så här långt har tränaren hunnit med sju träningsmatcher med LIF, men att kliva in till seriespel medger Tobias är något helt annat.

– Det ska bli riktigt kul, för det här något som vi har gått och längtat efter ända sedan maj. Det är en stor förväntan och en viss nervositet. Man är lite osäker på vart man står, även om träningsmatcherna gett en del av de svar som vi velat få, förklarar tränaren som delar sina spelares höga premiärpuls.

– Jag brukar bli väldigt nervös inför matcher, när det är premiär blir det nog inte mindre av den varan. Men jag tycker att det är en skön känsla och nervositet är lite av charmen med idrotten.

I premiären väntar nykomlingen Anderstorp, ett på pappret anonymt motstånd. Tobias varnar dock för gästerna som sitter på en trupp med bred rutin, men kanske inte lika många framtidsnamn. Vad gäller Allsvenskan 2016-17 i stort bjuds det likt tidigare år på 14 lag och 26 omgångar. På många fronter har det rustats för en uppflyttning till Elitserien, men Tobias Pettersson ser två givna favoriter.

– OV Helsingborg och Varberg är i en egen klass i den här serien. Där bakom finns det fyra-fem lag med Skånela, Drott, vi själva och Önnered som slåss om platserna efter toppduon. Så tror jag att serien kommer att arta sig. Sen är det alltid så att man vet väldigt lite på förhand och får sällan rätt.

Efterträder tränarprofilen: ”Herman har gjort ett oerhört bra jobb”

När den Kroppskultur-fostrade tränaren tog över uppdraget hos LIF Lindesberg i början på maj gjorde han det efter en stark brandgul säsong. Laget nådde förra året en fjärdeplats i Allsvenskan, sedan man hittat formen efter en svag höst. Våren blev istället ett stort glädjeämne och LIF fick där kvalspela mot IFK Skövde, en dramatisk matchserie som slutade med förlust via 1-3 i matcher.

Tränare för LIF Lindesberg vid den tidpunkten var Herman Arenvang, som hade lett laget ända sedan 2010. I samband med säsongsslutet lämnade Herman över rodret för A-herrarna och han efterträddes då av Tobias Pettersson. Att ta över efter en så självklar LIF-profil kan vara krävande, men har hittills inte medfört någon yttre press.

– Nej, det har jag inte känt av. Jag vet att Herman har gjort ett oerhört bra jobb under den här perioden. Det finns ett bra fundament och en bra grund att stå på, med framförallt en stabil trupp. Det har varit väldigt tacksamt ur den aspekten att ha kommit in som ny tränare, berättar Tobias.

För egen del är han uppvuxen i Uddevalla och formad i Kroppskulturs organisation. Sitt senaste uppdrag var huvudansvaret för Bodens damlag, som Tobias förde upp till Elitserien i våras. Trots sin ringa ålder sitter alltså 34-åringen redan på breda meriter.

– Som tränare hoppas jag att jag uppfattas som kunnig, tydlig och konsekvent. Jag vill spela en handboll som är fartfylld och publikvänlig. Jag vill att folk ska tycka att det är kul att se oss, berättar Tobias.

Kontraktet med LIF Lindesberg är skrivet på 1+1 år och tanken är att tränaren ska få en övergripande roll i föreningen. Vid sidan av uppdraget med A-herrarna kommer Tobias även att arbeta mycket vid handbollsgymnasiet. Just chansen till att få jobba på två fronter var något som lockade honom.

– Jag flyttade inte till Lindesberg bara för att träna ett A-lag, utan också för att få jobba med idrottscollege och den fina ungdomsverksamheten. Den har ju funnits länge, men har under de senaste åren blivit ännu bättre. Det finns ett stort underlag med duktiga och ambitiösa ungdomar och det ska bli jäkligt kul att få jobba med dem på gymnasiet.

”Ärofyllt att få coacha A-laget i jubileumsmatchen”

Drygt fyra månader in på sitt nya liv känner sig Tobias Pettersson alltmer nöjd över sitt val att skriva på för LIF. Tränaren har gjort sig hemmastadd i Bergslagen, ägnar dagarna åt handboll och ser fram emot att få dra igång säsongen på allvar. Även om avtalet preliminärt bara sträcker sig till nästa sommar kan han redan nu tillåta sig att lyfta blicken längre fram än så.

– Jag trivs väldigt bra i klubben. Jag känner mig hemma i LIF Lindesberg och i staden och ser att det finns en framtid här på sikt. Sen är det inte bara upp till mig att bestämma det, det krävs ju att föreningen vill ha mig kvar också, slår Tobias fast och tillägger.

– För min del känns det spännande och det skulle vara väldigt roligt att få stanna här i många år och se vart det kan ta vägen. Både med A-laget och med de ungdomar som finns.

De yngre leden i all ära, när klockan slår 19.30 på fredagskvällen är det A-herrarna som står i fokus. Strålkastarljuset kommer då att riktas mot spelare som Joakim Bååk, Fatlum Ahmeti och Jacob Nelson. Spelare som alla fanns med förra säsongen. Faktum är att LIF under sommaren endast hämtat in ett nyförvärv, en strategi som ger en sammansvetsad grupp.

– Det är kanske styrkan med det här laget, att vi har en väldigt homogen trupp. Vi har många spelare som kan vara med och bidra i sina respektive roller, menar Tobias.

Tillsammans med sitt manskap kliver tränaren ikväll ut till höstens första stora test. Premiären spelas bara timmen efter att LIF Lindesberg invigt sitt 50-årsjubileum och storpublik väntas i Arenan. Det kommer att bli en kväll att minnas för alla inom LIF, men för Tobias Pettersson handlar det om mycket mer än bara känslor.

– Jag ser det som mycket ärofyllt att få coacha A-laget under den här jubileumsmatchen. Det kommer att vara mycket speciellt och något som jag kommer att känna mig stolt över att ha upplevt.

Premiären:
Fredag 23/9 19.30
LIF Lindesberg-Anderstorp, Lindesberg Arena

Publicerad 22 september 2016 klockan 21:29


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Per Sander från Lindesbergs Fastigheter tillsammans med Magnus Gutavsson som blir hallchef på Lindesbergs Padelcenter. Foto: Camilla Lagerman

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna står Johan Svensson på Lindesbergs Bygg och Per Sander på Lindesbergs Fastigheter, som nu bygger varsin anläggning längs ”industrirakan”.

31 mars 2021 klockan 16:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Dubbla nomineringar för Linde Volley

Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna ...

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala ...

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt

Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots en stark upphämtning från 10-3 till 25-25, lyckades man inte att avgöra matchen vilket gav segern till nästjumbon Tyresö. En seger som slår ner AIK till Division 1.

16 mars 2021 klockan 21:14 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär
Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom däremot lagets stjärnspelare ...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven
9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och bjöd således in hemmalaget...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Förlust med två matcher kvar
Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en ...
13 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till Play In, bland de lagen hittas Lindlöven. Enbart en poäng skiljer Lindelaget från den nya tabellettan, där en seger under söndagens säsongsavslutning kan sluta med en plats i Play In.

12 mars 2021 klockan 21:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Simon Ongeri, en målvakt med framtiden framför sig Foto: Hasse Persson

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre kommer matcherna att ske utan lagets inlånade målvakt Simon Ongeri, som redan under helgen återgår till sitt ordinarie hemmalag HK Aranäs.
– Simon var inte inlånad till oss, under de resterande matchernas ursprungliga datum, säjer Ricky Nordahl.

7 mars 2021 klockan 17:08 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. ...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom HockeyEttans sändning, där man i sin tur fick ta del av en ren utklassning. 7-0 syntes på poängtavlan när slutsignalen tog ton. En hyllningsmatch som den stora supporten Ernst Röös, nog är mycket stolt över.

3 mars 2021 klockan 21:36 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Ny förlust för Lindlöven

Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens första nedsläpp, kunde Lindlöven spela in 0-1. En ställning som snabbt ändrade sig till 2-1, inom loppet av fyra minuter på isen. Uppkommande matcher är nu viktiga, för att slippa återkval.

26 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in ...
24 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Lindlöven tog en poäng mot Kumla
Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt sista möte mot Kumla ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-02-05

2021-02-03

2021-01-31

2021-01-30

2021-01-30

2021-04-15 11:01