– Jag vill ses som en person, inte som pensionär. Kloka önskemål från en av alla de – pensionärer – som samlades på Lindesberg Arena sista dagen i september till Kommunala Pensionärsrådets träff, som handlade om viktiga, för att inte säga livsviktiga, frågor och mer lustfyllda inslag.
Den här dagen som hade paketerats under namnet Peppar, peppar, är en del i en nationell samling för seniorers säkerhet. Den 1 oktober är det program i Fellingsbro. Nora har en dag och Örebro kör en hel vecka. Om man visste att lippizaner är en häst och vilken kroppsdel som drabbats om man fått otit, då låg man bra till i tipspromenaden.
Men ännu bättre ligger man till som senior om man har koll på sina läkemedel. Pensionerade apotekaren Gunnel Lindgren tipsade om kloka frågor att ställa till sjukvården för att få en bättre läkemedelsbehandling – ”passar mina mediciner ihop” är en av de viktigaste frågor. Många minns Gulli som TV rapporterade om för några år sedan – hon fick för många och fel mediciner och ett onödigt långt lidande, innan felförskrivningarna upptäcktes och hon återvände till ett normalt liv.
Idag finns projektet ”Koll på läkemedel” (du hittar det på nätet), som pågår till 2017. Och det behövs. Gunnel Lindgren kunde berätta att nästan varannan svensk över 80 år har recept på tio eller fler läkemedel (se faktaruta om hur olämpliga läkemedel används i Lindesberg). Risken att olika läkemedel påverkar varandra ökar vartefter det kommer fler och fler läkemedel och att de äldre blir allt fler.
– 20 – 30 procent av alla sjukhusinläggningar beror på felaktig läkemedelsanvändning ! Med hjälp av datorn ska läkaren kunna veta vilka läkemedel som inte passar ihop och göra sin bedömning utifrån det, sade Gunnel Lindgren. Men det är alltid du som patient som har ansvaret. Ta reda på hur du ska ta läkemedlen. Fråga. Läs bipacksedeln.
Alla över 75 år, som har fem eller fler läkemedel, erbjuds en läkemedelsgenomgång per år. Det sker vid besök på vårdcentral eller när man byter vårdform eller får sjukvård hemma eller på särskilt boende. Sedan finns det också andra tillfällen när man som äldre har rätt till en genomgång av medicinerna.
Under den här dagen kom det också information om hur den kommunala biståndshandläggningen fungerar. Axel Johansson – i styrelsen för en av arrangörerna, pensionärsorganisationen SPF – noterade att det kommer frågor och kritik från äldre som upplever att de inte fått den hjälp de har rätt till. Finns det då något som han tycker kan bli bättre för de äldre i Lindesberg?:
– Det måste till fler bostäder för äldre som vill flytta, kanske från sin villa, till ett bekvämare seniorboende. Och jag saknar trygghetsboende. Vi har fått besked att det inte blir något sådant vid en ny vårdcentral i kv Bulten och inte före 2020, säger han, och kommer med ännu ett önskemål – en matsal för äldre centralt i gatuplan liknande den som fanns vid Linden tidigare.
Var fjärde äldre i Lindesberg har olämpliga läkemedel
Mer än var fjärde lindesbergare över 80 år ( 27,8 procent) har recept på olämpliga läkemedel ! Det visar statistik från 2013 som projektet Koll på läkemedel tagit fram. 2010, när undersökningen inleddes, var andelen ännu större – 32,7 procent av de allra äldsta hade olämpliga läkemedel. I Sverige i sin helhet var andelen då 31,6 procent.
41,5 procent av personer över 80 år i Lindesberg hade recept på mer än tio läkemedel när projektet Koll på läkemedel kollade 2010. Sverige i sin helhet var andelen ännu större – 46,9 procent.
Källa: www.kollpalakemedel.se