Det blev en härlig raggarfest med mycket värme på Grönboda under lördagen, inte enbart på grund av det vackra vädret utan även för de varma leenden som de boende bjöd på när de gled fram igenom Storå i samlad cruisingkaravan.
För tredje året i rad arrangerades Grönbodas egen raggarcruising på lördagen. Ett numera årligen återkommande evenemang som blivit mycket uppskattat av de boende på Grönbodahemmet, då de får återuppleva gamla minnen och njuta av en åktur i någon av de fina bilarna.
– Vilken himla tur vi har med vädret! utbrister Jennifer Sparrenhag, enhetschef på Grönbodahemmet, medan hon serverar vatten till en av de boende.
Ute på parkeringen har man samlat Grönbodas äldre för den årliga raggarcruisingen, då man bjuder på korv, spelar tidsenlig musik, och så klart dagens höjdpunkt – de otroligt vackra och välpolerade bilarna, som de flesta vill åka med i.
– Det här är ju så roligt för de gamla! säger Lars Persson, som är en av dagens chaufförer. Tillsammans med bröderna Sven-Erik och Sören Johansson har han kommit till Grönboda för att bjuda de boende på en cruisingrunda.
– När jag fick frågan av Jennifer för tre år sedan hakade jag på direkt, sedan dess har det vuxit. Det är verkligen jätteroligt! berättar Sven-Erik.
97-åriga Inga-Lisa Algotsson inspekterar de skinande bilarna innan det är dags att köra igång cruisingen. Själv hade hon ingen egen raggarbil som ung, men tycker att de är mycket fina.
– Jag hade en Mazda, men det här är ju mycket bättre, skrattar hon och fortsätter:
– Förra året fick jag åka med en vit bil, utan tak. Det gör jag gärna i år igen.
En stund senare fylls bilarna med glada passagerare, och de som har svårt att komma in för egen maskin får hjälp av personalen och chaufförerna. Inga-Lisa bestämmer sig för att åka med en lila cab, och får sällskap av bästa vännen Alice.
Sedan bär det iväg genom Storå, och för en stund är de tillbaka i femtiotalet, med vinden i håret och motormullret under huven.
– Det här var så roligt! Vilken trevlig karl det var som körde, eller kille kanske man ska säga när man är 97, skrattar Inga-Lisa när hon sitter i skuggan efter åkturen.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.