På äldreboendet Källgården i Lindesberg har de boende haft en ny och anpassad motionscykel att motionera på sedan några veckor tillbaka. Även om cykeln naturligtvis inte lämnar rummet hur mycket det än trampas på den, så finns det ändå en destination att nå för dem som använder cykeln: Att ta sig till Arboga.
– Det är en kul grej vi har, att varje gång någon använder motionscykeln så mäter vi hur lång sträcka deras pass motsvarar. Målet är att ta sig till Arboga och Ragnar (bilden) leder stort just nu, ler Eva Björk, som är chef på avdelningen Domherren.
På avdelningen Domherren har pulsen varit högre än normalt den senaste tiden. För tre veckor sedan levererades nämligen en specialanpassad motionscykel till boendet, som nu öppnar för mer fysisk aktivitet för de boende. Motionscykeln är en gåva från Lions Club Lindesberg.
– Det här är innebär massor för de som bor här, speciellt på vinterhalvåret när det kan vara svårt att komma ut och röra på sig. Den här cykeln är ju anpassad på sådant sätt, att den kan användas av de allra flesta också. Den är bland annat lägre och man sitter ner i den som i en stol, förklarar avdelningschef Eva Björk.
Sedan cykeln levererades till Källgården, har den gjort allt annat än att samla damm. Ragnar Larsson är en av flera som gärna använder den flitigt – och han har redan avverkat motsvarande cirka fyra mil. På Källgården har man dessutom en liten tävling som extra motivation.
– Det är en kul grej vi har, att varje gång någon använder motionscykeln så mäter vi hur lång sträcka deras pass motsvarar. Målet är att ta sig till Arboga och Ragnar leder stort just nu, han har bara 7 km kvar till mål och de övriga har väl kommit ungefär 7 km på sin resa, berättar Eva Björk med glad ton.
Men att trampa de cirka fem milen till Arboga är naturligtvis inte slutet.
– Vi kommer att sätta upp nya städer att nå på motionscykeln, berättar Eva Björk som med glimten i ögat föreslår städer betydligt längre bort än Arboga, då en viss Ragnar verkar behöva större utmaningar än så.
Fotnot: Gåvan från Lions Club Lindesberg har gjorts möjlig genom ett tidigare arv. Detta arv har öronmärkts, att användas enkom till att förbättra livet för människor på just äldreboenden. På Källgården bor 44 personer och samtliga har tillgång till motionscykeln, även om den har placerats på avdelningen Domherren där 9 av de 44 bor.
Nu skall en stor och väderskyddad uteservering byggas upp vid restaurang Bytesgatan 17 – det som tidigare var Salute. Trots det just nu mycket osäkra läget, på grund av coronarestriktionerna, genomförs planen med vissa orosmoln på himlen. Det får bära eller brista, menar restaurangägaren.
– Det är tufft nu och det här är en ren chansning – men jag tror på det här och hoppas att det skall bli uppskattat, säger Hasan Agrali.
Med ca 1500 nya coronafall under vecka 15 placerar sig Örebro län som den region i landet med den tredje högsta smittspridningen. I Lindesbergs kommun ligger antalet fall fortfarande på en hög nivå, med 99 bekräftade fall de senaste 7 dagarna.
Du behöver inte bo i Spannarboda eller Finnåker. Du behöver inte heller ta dig till församlingshemmet i Lindesberg. Det är bara att logga in via internet för att få höra berättelsen om torparsonen Carl Jansson liv och hemska öde.
Nordanvind med vindbyar på uppemot 16 meter per sekund – och snöfall. En mycket skarp kontrast till hur veckan inleddes – men just så ser prognosen ut för torsdagsdygnet i Lindesbergstrakten.
Under vecka 16 vaccinerar Region Örebro län med totalt 15 700 doser vaccin. Nu kan personer som är födda år 1956 och tidigare boka tid för vaccination, då åldersgränsen nu gäller födelseår, och inte födelsedag som tidigare.
Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om kvasten och sopa ut gruset från tomtgränsen. I nästa vecka påbörjas nämligen grusupptagningen i dessa områden.
– Vi börjar på måndag. Då kommer vi att sopa på Stadsskogen 2, sedan arbetar vi oss vidare till nya områden under veckans gång, berättar Monica Iwarsson Lindh, enhetschef, Park och Idrottsverksamhet på Samhällsbyggnad Bergslagen.
Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.
Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.