Under den gångna helgen kördes den femte av totalt sex deltävlingar i Rally-SM. Mats Jonsson och Johnny Johansson såg redan då till att säkra det 17:e SM-guldet.-Det känns skönt, kommenterar Johansson.
Rallyduon kör i klassen Trimmat 4WD och har en av rallyts äldsta bilar. Men den högteknologi som närmaste konkurrenterna bröstar upp sig med, verkar inte rå på deras rutin. Team Jonssons meritlista för i år lyder tre förstaplaceringar och två andraplaceringar. Totalt har man skrapat ihop 69 poäng. Deras närmaste konkurrent Eddie Hörbing stannade på 42 poäng.
-Han hade dock övertaget där ett tag, efter tre körda tävlingar. Sedan vände det igen, kommenterar Johnny Johansson.
Den femte deltävlingen avgjordes i Linköping och fortlöpte relativt odramatiskt från start till mål. Mats och Johnny gick in mot målgången som klara vinnare – men stötte på ett problem som höll på att kosta dem hela racet. För att officiellt ”gå i mål” skall vinnarbilen köra upp på en ramp, själva målgången. Men när vinnarna skulle upp och glänsa så valde deras bil (som hängt med sedan 1998) att ta helg.
-När vi skulle köra upp tittade Mats på mig och sa att växellådan hade låst sig. Jag trodde naturligtvis att han skojade med mig, men efter en stund insåg jag att det var allvar. Vilken katastrof, säger Johnny.
Teamet hade nu åtta minuter på sig att ta sig upp på rampen för att gå i mål.
-Vi höll på och grejade bra länge, sedan försökte vi skjuta på. Enligt regelverket får vi inte ta hjälp av någon, så det var jag och Mats som fick skjuta på. Jag med min dåliga höft dessutom. Vi insåg dock att det skulle bli helt omöjligt att knuffa bilen upp på rampen, säger han.
Mats Jonsson gjorde några ytterligare försök att få i en växel – vilken som helst. Och det lyckades! Växellådan registrerade något – men till duon förvåning var det backen man hade fått liv i.
-Så vi backade upp för rampen och i mål, skrattar han.
-Det är nog första gången det har hänt i rallyt, tillägger han.
Efter deltävlingen i Linköping, har man inte längre något att köra för. SM är ju redan avgjort. Det sista racet blir därför mer en uppvisning för sponsorer och fans och körs i Katrineholm om ett par veckor. Efter det är det inte bara teamets bil som skall få några reservdelar utbytta. Även Johnny skall in på verkstan.
-Jag skall in på en höftledsoperation. Höften är totalt utsliten och jag har svårt att röra mig och sedan värker det konstant också. För den som aldrig upplevt detta kan jag jämföra värken med tandvärk. Det skall bli riktigt skönt att få leden utbytt, säger Johansson.
Höften har dock inte stört honom i årets tävlingar.
-Nej, tvärtom faktiskt. Man sitter så väldigt nedkilad i stolen att värken inte längre är så kraftig. Men man kan ju inte sitta där hela dagarna, ler han.
Två enheter från Nerikes Brandkår har larmats ut till en adress i Frövi där en mindre gräsbrand uppstått på lördagseftermiddagen.
– Det rör sig om en gräsbrand som mäter cirka 5X15 meter, uppger larmoperatör vid SOS Alarm som svarar för räddningsregion Bergslagen.
Under fredagen har räddningstjänsten bekämpat ännu en skogsbrand i östra kommundelen, nära länsgränsen, vars omfattning uppges vara flera hektar. Detta enligt uppgift från SOS Alarm, som svarar för räddningsregion Bergslagen. Bland annat har släckningsarbetet skett med hjälp av helikopter.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
Vid 17-tiden på onsdagen larmades räddningstjänsten ut för att släcka en mindre gräsbrand i östra kommundelen, nära länsgränsen. På grund av friska vindbyar fick branden dock snabb spridning och den senaste uppgiften gör gällande att det är en yta på cirka 300X150 meter som nu är brandhärjad.
– Det är totalt 12 enheter skickade till platsen och samtliga är fortfarande kvar och försöker få kontroll på branden, uppgav larmoperatör vid SOS Alarm vid 21-tiden.
INSÄNDARE/DEBATT: På BUN:s senaste möte var det åter dags att diskutera Vedevågsskolans framtid. På sittande möte så fick vi ledamöter återigen information som inte var med i underlagen. Istället för att fatta beslut i frågan om att flytta 4–5:an samt gå ur Bergknallen så kom det ett ändringsyrkande från Moderaterna, på sittande möte, om att starta en utredning gällande en total nedläggning.
Efter flera års dvala är dagvården för personer med kognitiv svikt tillbaka, till anhörigas stora glädje. Under måndagseftermiddagen invigdes den nya demensdagvården under festliga former, i Lindens gamla lokaler.
– Äntligen säger vi i Bergslagens demensförening, äntligen får våra anhöriga en paus i det dygnet-runt-arbete och ansvar som de har och kanske har haft i flera år, säger Christina Pettersson, ordförande i Bergslagens demensförening.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.