Efter närmare 30 år på brandstationen i Lindesberg, varav 7 år som räddningsledare, tog Anders Carlsson klivet upp som ny kårchef efter Mikael Juneholm i fjol. En position som innebär en stor utmaning när det kommer till rekrytering av ny personal, delvis på grund av att lönebilden är relativt låg.
– Det är inget man gör för lönens skull, det handlar om att göra någonting för samhället. Det är förbannat roligt att jobba som brandman och en fantastisk känsla att känna att man gör skillnad, menar Anders Carlsson, kårchef i Lindesberg.
Mikael Juneholm valde att lämna sin position som kårchef i Lindesberg under fjolåret. Efter många diskussioner accepterade Anders Carlsson att ta Juneholms plats och tillträdde som ny kårchef i april 2022.
-Mikael var jätteduktig och väldigt engagerad i det han höll på med. Det var med blandade känslor jag tog över hans roll då jag har mitt ordinarie jobb som underhållssamordnare för härdverket på Meritor vilket också kräver mycket tid. Jag försöker fylla ut hans roll och har lagt en del av arbetsuppgifterna på mina medarbetare, vi har verkligen en fantastisk sammanhållning. Det är också lite därför man arbetar inom räddningstjänsten, gruppkänslan av att alla drar åt samma håll hela tiden, konstaterar Anders.

Anders förklarar att en av de större utmaningarna han står inför som ny kårchef är rekrytering av deltidsbrandmän. Enligt honom grundar sig problemen i flera saker, dels att man som deltidsbrandman får ge kall på en stor del av sin fritid när man står i beredskap 17 veckor om året, men även att lönebilden är förhållandevis låg.
– Det är svårt att hitta folk som passar för yrket och är beredda att lägga den tid som krävs för att vara brandman. Ofta är det familjesituationen som styr, under beredskapsveckor är det svårt att hämta och lämna på dagis exempelvis. När larmet går har vi bara tre och en halv minut på oss att ta oss till stationen och första bilen ska lämna efter fem minuter, förklarar Anders och menar att det även begränsar vad man kan göra på sin fritid.
Men även fast yrket kräver stor uppoffring så är belöningen desto större.
– Det är inget man gör för lönens skull, det handlar om att göra något för samhället. Man känner att man gör skillnad vilket uppdrag det än är, att närvara vid en trafikolycka och få ett leende tillbaks eller när man hjälper en fastfrusen svan, det är en fantastisk känsla och det är värt hur mycket som helst, poängterar Anders.

Just nu söker stationen i Lindesberg efter fler brandmän i beredskap. Här finner du mer information om detta.