Det är inte illa att på skoltid få lämna stan för en stund och åka rakt ut till landet. Den här gången står Klockarsgården för innebörden i ”landet” och här finns möjlighet att träffa på alla möjliga sorters djur. Det var glada andraklassare från Björkhagaskolan som gick från att vara livrädda för de små ponnyerna, till att sitta uppflugen på hästryggen och hojta att hästen borde springa lite fortare.
Åttaåringar från Björkhagaskolan har alldeles nyss anlänt till Johanna Klockars gård ute i Aspensäng. Flera ponnyer står uppradade på stallgången med sadel och träns, redo att gå ut i ridhuset och låta de ovana små ryttarna få sig en säker tur. Barnen är inne i sadelkammaren och provar ut väst och hjälm, och de är uppspelta och lite pirriga. Under vilda diskussioner hur vida hästarna kommer hoppa, är killiga eller vad de gör om de blir stressade, går man ut till ridhuset. Varje häst har en ledare som dessutom ser till att barnen kommer upp i sadeln.
– Börjar den springa får jag en hjärtattack, utbrister Adnam Duro.
I lugnt tempo skrittar hästarna ut på spåret och Johanna instruerar:
– Tycker ni att det går för fort säger ni bara stopp. Det är ett magiskt ord här på ridskolan.
Barnen får testa att svänga och styra, gå över bommar som ligger på marken, ta sig igenom en labyrint och styra slalom.
– Dra lite i tygeln så stannar hästen, prova så får ni se, säger Johanna.
– Ah! Jag klarade det!, säger en glädjestrålande Adnam som just fått hästen Collin att göra en halt.
Efter en liten stund får de prova på att trava, och det är med skräckblandad förtjusning från ryttarna som hästen ökar på farten.
– Jag vill rida en gång till, det är så roligt när de springer!, deklarerar Niklas Sieler när han väl står på backen igen. Han har hästar hemma, men berättar att den ena är kittlig och den andra lite vild, så det här är i stort sett första officiella gången som han rider.
– Jag gillade när man drog i snöret och hästen stannade, och labyrinten gillade jag också. Det var superroligt men lite läskigt när hästen sprang fort, för då hoppade jag liksom av mig själv, säger Adnam uppspelt.
– Jag ska anmäla mig hit så jag får rida igen!
Johanna berättar att det här är tionde gången som hon har en skolklass på besök, och att hon tycker att det är minst lika roligt som barnen.
– Jag älskar verkligen mitt jobb, strålar hon.
Niklas passar på att mysa med hästen som han just ridit.
– Jag håller min kind mot hans huvud, och det är jätteskönt. Du måste känna på hans kind, den är jättemysig, instruerar Niklas sin klasskamrat.
Gruppen är uppdelad på två, och när den första klungan ridit klart får de gå och titta på de andra djuren. Grisar ska klappas och lilla Anna viftar lyckligt på svansen åt sina gäster. I en hage en bit in i skogen står tre alpackor och ett får och äter gladeligen ur barnens händer. Små kaniner hinner man också gosa lite med innan det är dags att samlas för fikastund.
– Titta på deras ögon, det bara lyser. Och vad de växer!, säger den glada läraren Hanna Fyrpihl.
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
INSÄNDARE/DEBATT: Avseende planerad vindkraft i området Morskoga/Bergshyttan/Grönbo. Efter ett möte den 8/5, sammankallat av Landinfra kan följande kommentarer inte undvikas. Har emellertid synnerligen svårt att finna några positiva effekter, varken ur klimat eller miljömässig synvinkel.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
Sedan förra helgen har jag varit hemma och sjuk, så kameran har fått vila mer än vanligt – men jag hann med att besöka ett av Örebro läns största naturreservat innan jag blev dålig. Det är Kindla naturreservat som är platsen för dagens fotokrönika.