I Sveriges riksdag hittar vi Christina Örnebjär, som sitter på en av liberalernas stolar. Idag besökte Christina två platser i Lindesberg: Stadsskogsskolan och Lindesbergs stadsbibliotek. Fokus låg på hur man arbetar med nyanlända, hur det påverkar verksamheterna och vad man skulle behöva för att kunna utföra ett ännu bättre arbete.
Christina Örnebjärs (L) vistelse i Lindesberg inleddes uppe på Stadsskogsskolan där hon fick träffa elever och lärare vid ITG-verksamheten.
– Det var ett jättebra besök på skolan. Vi fick prata med både lärare och elever, berättar Christina.
Efter skolbesöket styrde man kosan mot Lindesbergs stadsbibliotek, där bibliotekarie Per Andersson tog emot. Per berättar att biblioteket har under senare tid ökat med flera hundra besökare per dag, och i nuläget når man över 1000 besökare om dagen.
– Det är ju helt suveränt, konstaterar Christina märkbart imponerad.
– Det är väldigt många besökare på biblioteken i de andra kommundelarna också, tillägger Per.
Och vad beror det här höga antalet på, undrar Christina.
– Det här är den plats i samhället som är öppen, det är avgiftsfritt och alla är välkomna. Vi har alltid välkomnat och önskat fler besökare, men nu är det så många att det nästan blir så mycket att kärnverksamheten kan bli lidande, säger Per.
Det höga besökarantalet har också lett till att biblioteket blivit mer livat än tidigare, och att en del finner det högljutt och svårt att hitta lugn och ro.
– Vi behöver sätta oss ned och bestämma vilka regler som ska gälla, berättar Per.
På onsdagarna ordnar biblioteket, tillsammans med frivilliga organisationer, ett ”Språkcafé”. Antalet deltagare vid caféet varierar, men som flest har man varit hela 75 stycken.
– Oj, det är ju jättebra!, utbrister Christina spontant.
Samarbetet med IT-guide har också varit populärt. Nyanlända ungdomar som går introduktionsprogrammet på Lindeskolan får under någon vecka extra utbildning i IT och bemötande, för att sedan hjälpa seniorer att utöka sina IT-kunskaper.
– Det har till och med varit kö. Många är jättenöjda med den hjälp som de får, berättar Per.
Man går en rundtur på biblioteket och konstaterar ganska snart att det övervägande är yngre män med utländsk härkomst som är här.
– Det är en utmaning, säger Christina och tillägger att just ordet utmaning är något som man använder flitigt.
– Det är en utmaning, och inte ett problem. Man måste välja hur man ska se det: ska jag se det som ett problem eller som en utmaning att få hit fler kvinnor? En utmaning har man något att jobba med, där finns det potential, tycker Christina.
Besöket närmar sig sitt slut, det börjar bli dags att runda av, och Christina undrar om det är något särskilt som hon ska ta med sig till riksdagen.
– Man måste bestämma sig för vad för uppgifter biblioteket ska ha, och vad för typ av bibliotek man vill vara. Det här är jättespännande! Vi måste behålla barnen, för de kommer när de är små, säger Christina.