Christina Örnebjär (L) på besök i Lindesberg. Foto: Ida Lindkvist
Riksdagsbesök i skola och bibliotek
I Sveriges riksdag hittar vi Christina Örnebjär, som sitter på en av liberalernas stolar. Idag besökte Christina två platser i Lindesberg: Stadsskogsskolan och Lindesbergs stadsbibliotek. Fokus låg på hur man arbetar med nyanlända, hur det påverkar verksamheterna och vad man skulle behöva för att kunna utföra ett ännu bättre arbete.
Christina Örnebjärs (L) vistelse i Lindesberg inleddes uppe på Stadsskogsskolan där hon fick träffa elever och lärare vid ITG-verksamheten.
– Det var ett jättebra besök på skolan. Vi fick prata med både lärare och elever, berättar Christina.
Efter skolbesöket styrde man kosan mot Lindesbergs stadsbibliotek, där bibliotekarie Per Andersson tog emot. Per berättar att biblioteket har under senare tid ökat med flera hundra besökare per dag, och i nuläget når man över 1000 besökare om dagen.
– Det är ju helt suveränt, konstaterar Christina märkbart imponerad.
– Det är väldigt många besökare på biblioteken i de andra kommundelarna också, tillägger Per.
Och vad beror det här höga antalet på, undrar Christina.
– Det här är den plats i samhället som är öppen, det är avgiftsfritt och alla är välkomna. Vi har alltid välkomnat och önskat fler besökare, men nu är det så många att det nästan blir så mycket att kärnverksamheten kan bli lidande, säger Per.
Det höga besökarantalet har också lett till att biblioteket blivit mer livat än tidigare, och att en del finner det högljutt och svårt att hitta lugn och ro.
– Vi behöver sätta oss ned och bestämma vilka regler som ska gälla, berättar Per.
Christina Örnebjär (L) och bibliotekets Per Andersson. Foto: Ida Lindkvist
På onsdagarna ordnar biblioteket, tillsammans med frivilliga organisationer, ett ”Språkcafé”. Antalet deltagare vid caféet varierar, men som flest har man varit hela 75 stycken.
– Oj, det är ju jättebra!, utbrister Christina spontant.
Samarbetet med IT-guide har också varit populärt. Nyanlända ungdomar som går introduktionsprogrammet på Lindeskolan får under någon vecka extra utbildning i IT och bemötande, för att sedan hjälpa seniorer att utöka sina IT-kunskaper.
– Det har till och med varit kö. Många är jättenöjda med den hjälp som de får, berättar Per.
Man går en rundtur på biblioteket och konstaterar ganska snart att det övervägande är yngre män med utländsk härkomst som är här.
– Det är en utmaning, säger Christina och tillägger att just ordet utmaning är något som man använder flitigt.
– Det är en utmaning, och inte ett problem. Man måste välja hur man ska se det: ska jag se det som ett problem eller som en utmaning att få hit fler kvinnor? En utmaning har man något att jobba med, där finns det potential, tycker Christina.
Besöket närmar sig sitt slut, det börjar bli dags att runda av, och Christina undrar om det är något särskilt som hon ska ta med sig till riksdagen.
– Man måste bestämma sig för vad för uppgifter biblioteket ska ha, och vad för typ av bibliotek man vill vara. Det här är jättespännande! Vi måste behålla barnen, för de kommer när de är små, säger Christina.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Politiker och tjänsteman närvarade när kommunens nya vision presenterades. Foto: Camilla Lagerman
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
INSÄNDARE/DEBATT: Avseende planerad vindkraft i området Morskoga/Bergshyttan/Grönbo. Efter ett möte den 8/5, sammankallat av Landinfra kan följande kommentarer inte undvikas. Har emellertid synnerligen svårt att finna några positiva effekter, varken ur klimat eller miljömässig synvinkel.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
FotoFredag: Fåglar högt & lågt
I denna veckas FotoFredag så tänkte jag visa en samling bilder som jag har tagit under de senaste dagarna, som har varit både varma och soliga ...
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
Sedan förra helgen har jag varit hemma och sjuk, så kameran har fått vila mer än vanligt – men jag hann med att besöka ett av Örebro läns största naturreservat innan jag blev dålig. Det är Kindla naturreservat som är platsen för dagens fotokrönika.
Lokal Vindbruksplan i Lindesbergs kommun!
INSÄNDARE/DEBATT: I Lindesbergs Översiktsplan framgår att man ser positivt på utbyggnad av vindkraftverk i kommunen och att en lokal s.k. ...