Per-Erik Gustafsson blev lärare och rektor efter examen från Lindeskolan. Foto: Hans Andersson

Riktiga studenter och tokiga karnevaler

Per-Erik Gustafsson är den siste ”riktige” studenten som gick ut Lindeskolan i maj 1968. Han var förstås inte ensam utan hade sällskap med andra studenter – ett femtontal av dem var klasskamrater. Det var tre år efter invigningen av den nya Lindeskolan 1965. Han minns flytten över ån som för hans del gick redan efter höstterminen 1964 och vårterminen 1965 var han realskoleelev på den nya Lindeskolan.

– Det var en stor fördel att det var en så liten klass. Det blev personligt, säger Per-Erik, när vi träffas hemma hos honom och frun Ann-Britt. Han plockar fram studentfotona på sig själv och visar också kamraterna, som egentligen tillhörde andra klasser.

Här har Leif Kalmö samlat en grupp studenter som inte gick i samma klass, men som han haft som elever under realskoletiden. Per-Erik Gustafsson är andre från vänster på den bakre raden. Foto: Leif Kalmö
Här har Leif Kalmö samlat en grupp studenter som inte gick i samma klass, men som han haft som elever under realskoletiden. Per-Erik Gustafsson är andre från vänster på den bakre raden. Foto: Leif Kalmö

Linjerna var uppdelade i olika varianter beroende på vilka språk man läste. Tillhörde man den klassiska grenen som läste både klassisk grekiska och latin eller hade man gått halvklassisk med latin och annat språk. Per-Erik Gustafsson gick halv-klassisk och det är elever med den inriktningen som syns på klassfotot.

Nu ska han träffa de gamla klasskamraterna igen. På uppdrag av den kommitté, som håller i jubileets olika delar, har han kontaktat samtliga. De flesta har flyttat från Lindesberg – till Gotland, Skåne och andra orter i landet. En är kvar i kommunen (Storå) några finns kvar i länet. Det har förstås varit litet detektivarbete när några också bytt efternamn. Ett tiotal har hört av sig efter han tagit kontakt.

Per-Erik Gustafsson ser fram emot att träffa sina gamla studentkamrater. Foto: Hans Andersson
Per-Erik Gustafsson ser fram emot att träffa sina gamla studentkamrater. Foto: Hans Andersson

– Vi har inte haft kontakt på 47 år, men jag tror det blir som att trycka på en knapp, när minnena kommer, och jag kommer säkert att känna igen dem – om inte annat när vi börjar prata, säger Per-Erik Gustafsson och berättar om tjejen i klassen som fortfarande har det pärlande skrattet kvar. Jag minns det som en rätt bra grupp.

Han är pensionär nu efter ett långt yrkesliv inom skolan – dock inte Lindeskolan. Efter lärarhögskolan i Falun började han jobba som låg- och mellanstadielärare i Hällefors och Vedevåg, sedan som rektor i Fellingsbro och Frövi och innan han slutade var han under 15 år rektor på Brotorpskolan.

– Inte var jag avundsjuk på Ann-Britt som fick åka till Örebro och studera det sista året i handelsgymnasiet. Hela handelsprogrammet fanns inte på Lindeskolan då. Hon bodde i inackorderingsrum i Örebro det sista året, säger han.

– Vi hade lärare som väldigt mycket värnade om de gamla traditionerna och det gamla gymnasiet. Så t ex fick vi göra s k abiturient-mössor som vi använde före studentexamen och som visade hur vi hade lyckats i proven i de olika ämnen, berättar Per-Erik Gustafsson.

– Inför studenten fick vi gå längs trottoaren på Kungsgatan med ena foten i rännstenen till fontänen med Leda och svanen, för att visa att vi inte var studenter ännu utan ”nästan framme”, berättar Per-Erik Gustafsson om de upptåg som lärarna hittade på.

Hur var då själva studentdagen – och studentexamen ?
– Vi delades upp på två dagar för de muntliga proven och jag hade tur att komma med första dagen, så jag visste dagen innan att jag hade klarat mig, säger Per-Erik Gustafsson, som fick frågor om författaren Stagnelius, som han ju hade pluggat på om innan. Läraren var gravt intresserad av litteraturhistoria, så eleverna fick föreläsningar i ämnet under tre års tid. De muntliga proven gjordes i mindre grupper och censorer övervakade lärarnas förhör.

Foto: Leif Kalmö

– Vi fick vänta länge innan vi fick gå ut. Det var meningen att anhöriga skulle få vänta, skriver Per-Erik Gustafsson på den utställning som från nästa vecka kommer att stå på biblioteket och visar en del av Lindeskolans liv under 50 år. Han har varit med och bidragit till utställningen.

Musikkåren Svea spelade på gymnasietorget och sedan gick en marsch spelandes och studentsjungandes längs Kungsgatan till Stadshotellet, där anhöriga anslöt. Sedan bar det av hem i fantasifulla fordon för enskilda firanden. Dagen efter var det dags för stor studentmiddag och studentbal – en bankett med tal och närvarande lärare.

När Lindeskolan firade 30 år var årsboken både på fram- och baksidan prydda med bilder av det årets studenter. I årsboken 2002 – 2003 syntes studenterna prydligt uppradade i sommarsolen – i färg! Liksom i årsboken året innan. Men bildreportagen från karnevalerna förekom oftare. På omslaget till årsboken 2004-2005 ses elever mad flaggor flankera karnevalsgeneralen med ros i munnen och klädd i trashanks-kläder. Dan före den stora dagen, när studenterna kommer ut på skoltorget, så är det dags för karneval – som man inte får missa om man gillar tokiga utstyrslar, galna ekipage och fyndiga plakat.

Karnevalspex - ett uppskattat inslag i "studentveckan". Foto: Leif Kalmö
Karnevalspex – ett uppskattat inslag i ”studentveckan”. Foto: Leif Kalmö

1994 noterades att utmärkande för Komvux var tajts och cigg. Karnevalen 1996 visade upp framtidens syrror, hur man surfar på nätet och en klass konstaterade att dess examen var ”ett stort steg för mänskligheten, men ett litet steg för oss”. 2003 utropade sig klass KUSA3B till ”Sveriges framtida kulturelit” och en klass konstaterar att de ”inte kan hålla masken längre ” och marscherar utklädda till en lång larv – ” I tre år har vi bara larvat oss”. På torsdag får vi se hur det blir i år. Till Lindeskolans 20-årsjubileum 1985 producerades en musikal: Lektion i kärlek eller Hur man gör en gymnasie-musical eller Hur man inte ska göra när man gör en musical.

Den 21 maj 1968 gick Per-Erik Gustafsson och de andra sista ”riktiga” studenterna ut, som tog den gamla studentexamen.1964 års gymnasiereform lade grunden för det som är dagens gymnasieskola. Gymnasieutbildningen var ganska ny i Lindesberg. Fram till 50-talets slut fick Lindesbergs unga, som ville gå gymnasiet, åka till Örebro, Ludvika eller Köping. Den första kullen på 33 elever – som tog studenten i Lindesberg – gick ut i början av maj 1962.

LindeNytt har rapporterat från studentexamen och karnevaler allt sedan LindeNytts start 1999. Du kan själv gå in och titta på gamla bilder – skriv student eller karneval i sökrutan upp till höger i menyraden. Var med om en nostalgisk resa.

80-talet utanför Lindeskolan

Även i Lindesberg röstade man om kärnkraft 23 mars 1980. Nej-anhängarna fick 6619 röster här medan de som stod för ”avveckling med förnuft ” (linje 2) fick 5239 röster.

1981 dras riksvägen i en ny sträckning utanför Lindesberg. 1982 fick Lindesberg ett nytt bibliotek. I december 1985 invigdes ishallen och badhuset Vargkällan öppnade 1989. I mars 1983 deltog elever från Lindeskolan i en demonstration i Stockholm, som hade anordnats av Aktionsgruppen mot skräpkultur.

Publicerad 9 juni 2015 klockan 11:01

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05


Kommentarer Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för. Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Judofestivalen lockade storpublik till arenan

Närmare 1000 personer besökte Lindesberg arena under helgen, där Frövi Judo stod värd för årets upplaga av Judofestivalen. Det var en bubblande stämning i den fullsatta arenan, där det pågick aktiviteter från morgon till kväll, innan man avslutade helgen med det mycket populära gladiatorspelet.

19 maj 2025 klockan 14:40 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Arkivfoto: Camilla Lagerman

LindeDagen skjuts fram på grund av dåligt väder

En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs Rotaryklubb att skjuta fram årets upplaga av LindeDagen. Det nya datumet blir istället onsdagen den 27 augusti.
– Det blir nytt datum, men annars i stort sett som det är tänkt, och alla bokade platser kvarstår, säger Sven Carlsson.

19 maj 2025 klockan 13:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Reflektion över fru Klockars uttalanden

REPLIK: Tack Monika för att du så tydligt i din insändare i din insändare talar om hur du ser på din roll som vice ...

Öppet brev till Lindesbergs kommun: ”Var ligger MILJÖEFFEKTEN???”

INSÄNDARE/DEBATT: Avseende planerad vindkraft i området Morskoga/Bergshyttan/Gr...

Räddningstjänsten släcker seglivad majbrasa

Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter ...

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Systemfelen i Lindesberg kvarstår – oavsett politisk turbulens

INSÄNDARE/DEBATT: Det politiska kaoset i Lindesberg med partihoppande politiker och dramatiska utspel får stora rubriker, men bakom kulisserna kvarstår de grundläggande förvaltningsproblem som revisorerna identifierat.

17 maj 2025 klockan 10:58 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

extra

Får jag ta med hunden? En hundguide för Lindesberg


FotoFredag: Fåglar högt & lågt

I denna veckas FotoFredag så tänkte jag visa en samling bilder som jag har tagit under de senaste dagarna, som har varit både varma och soliga dagar ute i fält.

16 maj 2025 klockan 14:55 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Vill utrota HPV-relaterad cancer – men för få vaccinerar sig
I en satsning för att utrota livmoderhalscancer finns ett vaccinationserbjudande till kvinnor födda 1994–1999, där gratis vaccinering mot HPV ...
15 maj 2025 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Sanningen bakom!
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda ...
15 maj 2025 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Efter fjolårets fullträff – nu samlas MTB-cyklisterna i trollskogen igen
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över ...
14 maj 2025 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Jari Mehtäläinen ordförande i socialnämnden. Foto: Camilla Lagerman/Fredrik Norman

Två dygn av politiskt kaos – detta har hänt

Inom loppet av 48 timmar har Jari Mehtäläinen lämnat SD, meddelat att han kommer sitta kvar på sina poster som politisk vilde, samt blivit Socialdemokrat. Dessutom avsattes hela socialnämnden under måndagens kommunfullmäktige.
– För min egen del så är jag ju politiskt aktiv, och det vill jag ju fortsätta vara, då måste man ju ingå i ett parti, säger han.

13 maj 2025 klockan 17:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Mikael Kihlberg blir ny VD för FALAB/LIBO. Foto: Camilla Lagerman

Han blir ny VD för FALAB/LIBO: ”Nu börjar ett nytt kapitel”

I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.

13 maj 2025 klockan 14:32 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Sex nya nordiska mästare i Frövi judo efter helgens tävlingar

Under den gångna helgen deltog Frövi Judo i de Nordiska Mästerskapen i danska Brøndby. Tä...

bildspel Bränna däck under kontrollerade former blev en omedelbar succé: ”Jättekul”

I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs fö...

bildspel Stjärnor och idoler när IFK Lindesberg firade 120 år

Under lördagen firade IFK Lindesberg sitt 120-årsjubileum med en riktig fotbollsfest vid Fritidsbyn i ...

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Bildspel: Vårfesten blev en stor succé

Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The Band Of Brothers stod för underhållning och härlig musik. Det blev en mycket välbesökt tillställning där stämningen var på topp från första tonen som flödade ur högtalarna. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens stora fest.

11 maj 2025 klockan 18:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Folkfest när Vårmönstringens cruising mullrade fram

Det blev en riktig folkfest när Vårmönstringens sedvanliga cruising dundrade fram genom centrala ...

Ansvar måste utkrävas – Socialnämnden bör inte beviljas ansvarsfrihet

INSÄNDARE/DEBATT: Den 12 maj ska kommunfullmäktige fatta beslut om ansvarsfrihet f...

bildspel Bildextra: Vårmönstringen 2025 i bilder

Trots envisa regnskurar och mörka moln var stämningen på topp under årets Vårmönstring. På Lindeskolans stora gr...

Vårfesten vädersäkras med 300 kvadratmeter stort tält

Imorgon, lördag är det dags för den omåttligt populära Vårmönstringen, som varje år lockar ...

FotoFredag: Kindla

Sedan förra helgen har jag varit hemma och sjuk, så kameran har fått vila mer än vanligt - men jag hann med att besöka ett av Örebro lä...

Lokal Vindbruksplan i Lindesbergs kommun!

INSÄNDARE/DEBATT: I Lindesbergs Översiktsplan framgår att man ser positivt på utbyggnad av vindkraftverk i kommunen...

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Tomas, Lillemor och Pär-Ove, vi behöver svar – inte era känslor

REPLIK: Vår debattartikel lyfte konkreta förslag på hur skolans underskott kan minskas – utan att drabba elever, lärare eller landsbygd. Svaret från politiken bemöter inte våra argument, utan reducerar medborgarnas engagemang till något negativt som man är besviken över. Det är både oroande och ovärdigt.

9 maj 2025 klockan 09:34 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Nyhet på Vårmönstringen blir en riktig rökare: ”De modiga kommer till oss”
På lördag 10 maj är det dags för 2025 års upplaga av den omåttligt populära folkfesten Vårmönstringen, som varje år lockar tusentals ...
8 maj 2025 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Moderaternas svar till Storåupproret: ”Besviken och oroad”
INSÄNDARE/DEBATT: Jag börjar med att säga att jag blir både besviken och oroad. Besviken blir jag eftersom jag har haft stort förtroende för ert...
8 maj 2025 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

extra

Trapetstak - ett mångsidigt och hållbart val för ditt byggprojekt


Man död i svåra olyckan på R50
Den allvarliga trafikolyckan, strax utanför Lindesberg, fick dödlig utgång. Detta bekräftades av polisen tidigt på torsdagen.
8 maj 2025 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2025-05-07

2025-05-07

2025-05-07

2025-05-07

2025-05-06

2025-05-05

2025-05-05

2025-05-05

2025-05-02

2025-05-02

2025-05-02

2025-05-01

2025-04-30

2025-04-30

2025-05-20 03:07