Per-Erik Gustafsson blev lärare och rektor efter examen från Lindeskolan. Foto: Hans Andersson

Riktiga studenter och tokiga karnevaler

Per-Erik Gustafsson är den siste ”riktige” studenten som gick ut Lindeskolan i maj 1968. Han var förstås inte ensam utan hade sällskap med andra studenter – ett femtontal av dem var klasskamrater. Det var tre år efter invigningen av den nya Lindeskolan 1965. Han minns flytten över ån som för hans del gick redan efter höstterminen 1964 och vårterminen 1965 var han realskoleelev på den nya Lindeskolan.

– Det var en stor fördel att det var en så liten klass. Det blev personligt, säger Per-Erik, när vi träffas hemma hos honom och frun Ann-Britt. Han plockar fram studentfotona på sig själv och visar också kamraterna, som egentligen tillhörde andra klasser.

Här har Leif Kalmö samlat en grupp studenter som inte gick i samma klass, men som han haft som elever under realskoletiden. Per-Erik Gustafsson är andre från vänster på den bakre raden. Foto: Leif Kalmö
Här har Leif Kalmö samlat en grupp studenter som inte gick i samma klass, men som han haft som elever under realskoletiden. Per-Erik Gustafsson är andre från vänster på den bakre raden. Foto: Leif Kalmö

Linjerna var uppdelade i olika varianter beroende på vilka språk man läste. Tillhörde man den klassiska grenen som läste både klassisk grekiska och latin eller hade man gått halvklassisk med latin och annat språk. Per-Erik Gustafsson gick halv-klassisk och det är elever med den inriktningen som syns på klassfotot.

Nu ska han träffa de gamla klasskamraterna igen. På uppdrag av den kommitté, som håller i jubileets olika delar, har han kontaktat samtliga. De flesta har flyttat från Lindesberg – till Gotland, Skåne och andra orter i landet. En är kvar i kommunen (Storå) några finns kvar i länet. Det har förstås varit litet detektivarbete när några också bytt efternamn. Ett tiotal har hört av sig efter han tagit kontakt.

Per-Erik Gustafsson ser fram emot att träffa sina gamla studentkamrater. Foto: Hans Andersson
Per-Erik Gustafsson ser fram emot att träffa sina gamla studentkamrater. Foto: Hans Andersson

– Vi har inte haft kontakt på 47 år, men jag tror det blir som att trycka på en knapp, när minnena kommer, och jag kommer säkert att känna igen dem – om inte annat när vi börjar prata, säger Per-Erik Gustafsson och berättar om tjejen i klassen som fortfarande har det pärlande skrattet kvar. Jag minns det som en rätt bra grupp.

Han är pensionär nu efter ett långt yrkesliv inom skolan – dock inte Lindeskolan. Efter lärarhögskolan i Falun började han jobba som låg- och mellanstadielärare i Hällefors och Vedevåg, sedan som rektor i Fellingsbro och Frövi och innan han slutade var han under 15 år rektor på Brotorpskolan.

– Inte var jag avundsjuk på Ann-Britt som fick åka till Örebro och studera det sista året i handelsgymnasiet. Hela handelsprogrammet fanns inte på Lindeskolan då. Hon bodde i inackorderingsrum i Örebro det sista året, säger han.

– Vi hade lärare som väldigt mycket värnade om de gamla traditionerna och det gamla gymnasiet. Så t ex fick vi göra s k abiturient-mössor som vi använde före studentexamen och som visade hur vi hade lyckats i proven i de olika ämnen, berättar Per-Erik Gustafsson.

– Inför studenten fick vi gå längs trottoaren på Kungsgatan med ena foten i rännstenen till fontänen med Leda och svanen, för att visa att vi inte var studenter ännu utan ”nästan framme”, berättar Per-Erik Gustafsson om de upptåg som lärarna hittade på.

Hur var då själva studentdagen – och studentexamen ?
– Vi delades upp på två dagar för de muntliga proven och jag hade tur att komma med första dagen, så jag visste dagen innan att jag hade klarat mig, säger Per-Erik Gustafsson, som fick frågor om författaren Stagnelius, som han ju hade pluggat på om innan. Läraren var gravt intresserad av litteraturhistoria, så eleverna fick föreläsningar i ämnet under tre års tid. De muntliga proven gjordes i mindre grupper och censorer övervakade lärarnas förhör.

Foto: Leif Kalmö

– Vi fick vänta länge innan vi fick gå ut. Det var meningen att anhöriga skulle få vänta, skriver Per-Erik Gustafsson på den utställning som från nästa vecka kommer att stå på biblioteket och visar en del av Lindeskolans liv under 50 år. Han har varit med och bidragit till utställningen.

Musikkåren Svea spelade på gymnasietorget och sedan gick en marsch spelandes och studentsjungandes längs Kungsgatan till Stadshotellet, där anhöriga anslöt. Sedan bar det av hem i fantasifulla fordon för enskilda firanden. Dagen efter var det dags för stor studentmiddag och studentbal – en bankett med tal och närvarande lärare.

När Lindeskolan firade 30 år var årsboken både på fram- och baksidan prydda med bilder av det årets studenter. I årsboken 2002 – 2003 syntes studenterna prydligt uppradade i sommarsolen – i färg! Liksom i årsboken året innan. Men bildreportagen från karnevalerna förekom oftare. På omslaget till årsboken 2004-2005 ses elever mad flaggor flankera karnevalsgeneralen med ros i munnen och klädd i trashanks-kläder. Dan före den stora dagen, när studenterna kommer ut på skoltorget, så är det dags för karneval – som man inte får missa om man gillar tokiga utstyrslar, galna ekipage och fyndiga plakat.

Karnevalspex - ett uppskattat inslag i "studentveckan". Foto: Leif Kalmö
Karnevalspex – ett uppskattat inslag i ”studentveckan”. Foto: Leif Kalmö

1994 noterades att utmärkande för Komvux var tajts och cigg. Karnevalen 1996 visade upp framtidens syrror, hur man surfar på nätet och en klass konstaterade att dess examen var ”ett stort steg för mänskligheten, men ett litet steg för oss”. 2003 utropade sig klass KUSA3B till ”Sveriges framtida kulturelit” och en klass konstaterar att de ”inte kan hålla masken längre ” och marscherar utklädda till en lång larv – ” I tre år har vi bara larvat oss”. På torsdag får vi se hur det blir i år. Till Lindeskolans 20-årsjubileum 1985 producerades en musikal: Lektion i kärlek eller Hur man gör en gymnasie-musical eller Hur man inte ska göra när man gör en musical.

Den 21 maj 1968 gick Per-Erik Gustafsson och de andra sista ”riktiga” studenterna ut, som tog den gamla studentexamen.1964 års gymnasiereform lade grunden för det som är dagens gymnasieskola. Gymnasieutbildningen var ganska ny i Lindesberg. Fram till 50-talets slut fick Lindesbergs unga, som ville gå gymnasiet, åka till Örebro, Ludvika eller Köping. Den första kullen på 33 elever – som tog studenten i Lindesberg – gick ut i början av maj 1962.

LindeNytt har rapporterat från studentexamen och karnevaler allt sedan LindeNytts start 1999. Du kan själv gå in och titta på gamla bilder – skriv student eller karneval i sökrutan upp till höger i menyraden. Var med om en nostalgisk resa.

80-talet utanför Lindeskolan

Även i Lindesberg röstade man om kärnkraft 23 mars 1980. Nej-anhängarna fick 6619 röster här medan de som stod för ”avveckling med förnuft ” (linje 2) fick 5239 röster.

1981 dras riksvägen i en ny sträckning utanför Lindesberg. 1982 fick Lindesberg ett nytt bibliotek. I december 1985 invigdes ishallen och badhuset Vargkällan öppnade 1989. I mars 1983 deltog elever från Lindeskolan i en demonstration i Stockholm, som hade anordnats av Aktionsgruppen mot skräpkultur.

Publicerad 9 juni 2015 klockan 11:01

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Så kan Du stötta LindeNytt
LindeNytt har finansierats genom reklamintäkter sedan år 2000. I takt med att antalet butiker har minskat kraftigt under åren, har även våra reklamintäkter följt samma spår.
Att övergå till påtvingad prenumeration är inget alternativ för oss – därför vänder vi oss istället direkt till våra tusentals läsare med hopp om stöd att fortsätta bedriva verksamheten i den anda vi gjort sedan starten 1999.

Vill just Du stötta oss i vårt arbete?
Då tackar vi dig ödmjukast oavsett om din Swishgåva är 10, 100 eller 1000 kronor. Ett stort tack för ditt stöd!

Swishnr: 123-053 19 05


Kommentarer Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för. Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Drängarna gästar Lindesberg under Vårfesten. Foto: Pressbild

Vårmönstringens vårfest byter plats och gästas av Drängarna

Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.

21 november 2024 klockan 19:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Årets gymnasiemässa blev välbesökt. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Gymnasiemässan gav högstadiets elever en inblick i framtiden

Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.

21 november 2024 klockan 16:20 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

I helgen går startskottet – dags för årets första julmarknader

I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum ...

Tre konkreta förslag att rädda Storåskolan i framtiden

INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storå...

Positiva vindar för Lindeskolan: ”Vi kan vara stolta”

Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar...

Pressbild. Foto: Linde energi

Linde energi lanserar energiapp

Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.

19 november 2024 klockan 14:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Lindesbergs kommun sviker de finska åldringarna!

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.

19 november 2024 klockan 10:41 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Unik överenskommelse med barnen i fokus har signerats
I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella ...
18 november 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Noah Deutschmann prisades: ”Orädd, målmedveten och driven allkonstnär”
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis å...
18 november 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Halv revansch för Guldsmedshytte SK som knep en poäng
Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att ...
15 november 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Martin Henriksson (i mitten) hade sammankallat torsdagens möte. Foto: Camilla Lagerman

Vedevågsborna höll protestmöte mot skolutredningen

Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.

15 november 2024 klockan 13:32 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Sami Rahkonen

FotoFredag: Vintern är på G

Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.

15 november 2024 klockan 12:24 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Verksamhetschefen bemöter ungdomarnas kritik mot skolan: ”Två bra skolor”

Efter LindeNytts publicering under torsdagen, där två före detta ...

Ungdomarna efter stormötet: ”Mycket snack och lite verkstad”

Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesö...

Storbackas utspel under mötet: ”Tycker frågan ska ställas till media”

Mot slutet av onsdagens medborgardialog i Storå fick politikerna en fråga ...

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Överraskningen: Politisk majoritet för ett bevarande av Storåskolans högstadium

Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.

14 november 2024 klockan 11:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Akutens framtid i Lindesberg

INSÄNDARE/DEBATT: För många år sedan startade landstinget aktiviteter med vilka man inhämtade patienternas tankar om hur de ...

bildspel Stort derbyfall för Linde Volley

Trots att Linde Volley kunde inleda säsongen med 3-0 mot Gislaved, så har segerantalet inte ökat. Till onsdagen var det ...

Gohar från Lindesberg är Sveriges största bakproffs

Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att ...

Nominera: Vem tycker du ska få en energiklapp i år?

För fem år sedan instiftade Linde energi "Energiklappen" vars syfte är att prisa och lyfta fram lokala ...

Motorklubbens förhoppning: Race igen nästa sommar

Om planen går i lås vankas det återigen vrålande motorer på Linde Raceway. Datumet är satt till den 19 ...

Andreas föreläser om längtan efter att passa in

Andreas Forsén Jonsson är en av Sveriges främsta föreläsare inom social hållbarhet och attitydförä...

Foto: Jennie Einarsson

Medikus drar sig ur förhandlingarna om Storå vårdcentral

Från och med den 1 februari 2025 var det tänkt att företaget Medikus AB skulle ta över och driva vårdcentralen i Storå i egen regi. Men nu drar sig företaget ur förhandlingarna med Region Örebro län, något som Sveriges Radio Örebro var först med att rapportera.

11 november 2024 klockan 14:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Varningen inför julhandeln på nätet: “Se upp för falska leveransbesked”
Singles Day den 11 november och Black Friday den 29 november markerar starten på julhandelns stora e-handelsfest. Men med ökade onlinebeställningar...
11 november 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Till vissa tjänstemän i Lindesbergs kommun: Transparens eller fortsatt undanflykt?
INSÄNDARE/DEBATT: När skattepengar förvaltas och beslut fattas bakom stängda dörrar, riskeras allmänhetens förtroende. Varje beslut som fattas ...
11 november 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Guldsmedshytte SK vände till tredje raka
Efter en rejäl bortaförlust med 6-1 mot Hallstahammar i slutet av oktober, så har Guldsmedshytte SK gått framåt. Två mycket klara segrar mot ...
11 november 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-11-11

2024-11-08

2024-11-08

2024-11-08

2024-11-07

2024-11-06

2024-11-05

2024-11-05

2024-11-05

2024-11-04

2024-11-03

2024-11-01

2024-11-01

2024-10-31

2024-11-21 21:01