Landets kommuner måste vara öppna för en sammanslagning med sina grannkommuner, för att på detta sätt skapa färre och förhoppningsvis också starkare kommuner. Detta framgår av en nyligen offentliggjord rapport.
I rapporten skriver regeringens utredare Sören Häggroth att man tydligt måste markera att antalet kommuner bör decimeras från dagens 290 till 100. En sammanslagning torde skapa bättre förutsättningar för många av landets småkommuner, som idag och sedan länge, har kämpat i starka motvindar. Ett stort problem i många kommuner är pensionsskulden och skuldtyngda kommunala fastighetsbolag. Sören Häggroth visar ingen blygsamhet och skriver att staten måste hjälpa skuldsatta kommuner ekonomiskt, skuldsanering i stora drag. Detta är ett måste för att lyckas med en sammanslagning.
EU-bidrag ska locka till sammanslagningar
Avbefolkningen är ett annat problem för många småkommuner. Sören Häggroth pekar framförallt på kommunerna i Norrlandsregionen samt vår egen region: Bergslagen.
Sammanslagningar kan inte tvingas fram, utan kommunerna bör istället lockas till det. Till exempel genom ökat samarbete, som ”belönas” med EU-bidrag för just dessa ambitioner.
Sedan några år tillbaka har samarbetet ökat mellan Lindesberg och grannkommunerna Hällefors, Ljusnarsberg och Nora. Det är alltså inte helt osannolikt att just dessa fyra kommuner blir en och samma i framtiden, om nu utvecklingen går i den linje utredare Sören Häggroth förutspår och talar för.
2500 kommuner
Kommunsammanslagningar är inget nytt. Sedan 50 år tillbaka i tiden så har två stora sammanslagningar skett i landet. I början av 50-talet fanns hela 2500 kommuner, efter en sammanslagning mer än halverades antalet till 1037 stycken. Nästa sammanslagning skedde 20 år senare och antalet kommuner blev då 278 stycken.
Lindesbergs kommun, som den är utformad idag, var fram till 1969 delad i 5 mindre kommuner. Dessa var Linde kommun, Lindesbergs stad, Fellingsbro kommun, Frövi kommun och Ramsbergs kommun. Sistnämnda var störst geografiskt sett, Lindesbergs stad var minst.
1969 gick Linde kommun och Lindesbergs stad samman och bildade en egen kommun. Övriga kommuner gick sedan samman med Lindesberg år 1971 och bildade det Lindesbergs kommun vi har idag.
”Linde kommun”
I Lindesbergs kommun finns idag 23 400 invånare. Lika många invånare finns sammanlagt i grannkommunerna. Tillsammans bildar denna fusion en kommun med 46 800 invånare. Vi tar oss friheten att låta denna kommun bära namnet ”Linde” eftersom Lindesberg är den ort som är störst i regionen. ”Linde kommun” bildas.
Förutsättningarna för att skapa en ny livskraftig kommun av fyra skuldsatta är att ta det bästa från var och en. Och att man har förmågan att slimma organisationen så att bara den bästa blir kvar. Då räcker det med ett kommunkontor med ett kommunalråd och en kommunchef.
Karta över gamla kommunuppdelningen: klicka här>>
Karta över regionen och kommungränserna: klicka här>>
Karta över regionen i ett framtidsperspektiv: klicka här>>
Vad tycker du om en sammanslagning?
Skriv till oss och berätta vad du tycker om en eventuell sammanslagning med våra grannkommuner. Du kan naturligtvis vara anonym om du så önskar.
Skriv till redaktionen>>