Nu har man dragit igång det inledande arbetet för att kunna blysanera marken vid Stadsskogsskolan i Lindesberg. Under veckan kommer entreprenören Sortera Materials AB etablera sig på området och förbereda för saneringen som kommer dra igång inom kort.
– Det finns inget annat sätt att ta hand om det förorenade materialet än att köra bort det, därför kommer det att bli en hel del trafik i området, informerar Jesper Almlöf, projektsamordnare på det kommunala fastighetsbolaget LIBO/FALAB.
Det var i samband med att kommunen undersökte möjligheterna att bygga bostäder i området vid Stadsskogsskolan i Lindesberg som det uppdagades att ett mindre område var förorenat av bly – vilket kan innebära en hälsorisk. Efter ytterligare utredningar visade dock slutrapporten i början av 2021 att blyföroreningarna var mer omfattande än vad man först trott och ett större område spärrades av i väntan på en blysanering.

Orsaken till föroreningen härleds till skjutbanan som funnits i området under en längre tid och avvecklades för omkring 100 år sedan. Med tiden har bly från kvarliggande kulor skapat höga föroreningar. Under veckan kommer därför entreprenören Sortera Materials AB etablera sig på området och förbereda för det omfattande arbete som krävs för att blysanera marken som delvis har så pass höga halter av bly att det klassas som farligt avfall.
– Under vecka 14 kommer man att köra dit stängsel och lägga upp en plan för arbetet, därefter kommer man att starta saneringen ganska omgående. Det finns inget annat sätt att ta hand om det förorenade materialet än att köra bort det, därför kommer det att bli en hel del trafik i området, förklarar Jesper Almlöf, projektsamordnare på det kommunala fastighetsbolaget LIBO/FALAB.
I samband med detta kommer man även att ta tillfället i akt att skrapa bort den gamla löparbanan invid fotbollsplanen i området som innehåller det cancerframkallande ämnet arsenik.
– Arsenik finns i alla banorna som är från den tiden. Vi behöver i dagsläget egentligen inte sanera den men vi passar på att göra det när vi ändå är igång, förklarar Jesper.

Däremot kommer man i dagsläget inte att sanera den intilliggande skogsmarken i närheten som även den innehåller höga halter av bly – vilket kan innebära en hälsorisk. Jesper förklarar att man har tagit prover på marken som visat att blåbär inte tar upp någonting av blyföroreningen, dock har det visat sig att svamp gör det.
– Det finns fler områden som också har för höga halter av bly, inte så höga som vi har just på den platsen vi ska sanera nu, men ändå för högt. Det gäller området från parkeringens södra del mot Bergslagsvägen och sen upp och runt. Att plocka bär i skogen på de markerna som fortfarande förorenade är inga problem, de överstiger inte gränsen för farligt avfall. Svamp däremot tog upp ganska mycket, förklarar han.
Om en sanering av den intilliggande marken skulle kunna bli aktuellt är oklart. Hilkka Sievert, enhetschef miljökontoret förklarar att det krävs omfattande arbete för att kunna avgöra om marken går att få fri från bly och om behovet finns.
– Det återstår en hel del jobb, vi måste först undersöka hur långt föroreningarna sträcker sig. Sedan handlar det väldigt mycket om vad marken ska användas till, vilka halter det rör sig om och vad det kan innebära för risker när det gäller spridning i miljön och för människor, förklarar hon och tillägger att det inte krävs någon åtgärd akut för tillfället.
– Det är inte svampsäsong, så det är ingenting som behöver göras exakt nu. Att det finns bly i svampen behöver inte alltid betyda att man blir förgiftad, det beror på hur mycket svamp en människa äter, man äter ändå en ganska begränsad mängd svamp per person och en begränsad del av året.
Hilka förklarar att det i dagsläget finns väldigt mycket förorenad mark i de fyra kommuner som Samhällsbyggnad Bergslagen arbetar för och när just detta område blir aktuellt att utreda vidare handlar till stor del om hur mycket resurser man har. Däremot finns möjlighet för markägaren att utreda saken vidare omgående, i detta fall är det Lindesbergs kommun som äger marken.
– Markägaren behöver inte vänta på ett krav från vår sida, vet man att det finns föroreningar så kan man givetvis göra åtgärder som markägare, det är ändå de som ska göra det. I förordningen så är det kommunen som får tänka till på vad man ska göra i nästa steg, avslutar Hilka.