Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

SD: Region Örebro län behöver ett nytt styre som tar personalens arbetsmiljö på allvar

INSÄNDARE/DEBATT: Nu börjar det bli ett riktigt oroande läge inom sjukvården i länet. Personal på avdelning efter avdelning går ut i media och varnar både för sin arbetsmiljö och för patientsäkerheten. Läkarfacket har nyligen gått ut och varnat för den akuta bristen på vårdplatser och nu varnar personalen på intensivvårdsavdelningen på USÖ om att vården där inte längre är patientsäker.

Vårdplatserna som saknas beror inte på brist av lokaler eller sängar, det beror på att man inte kan besätta platserna med den personalstyrka som behövs. Man kan ju fråga sig om de styrande kommer vara lika ivriga att stänga ned USÖ:s intensivvårdsavdelning, som när liknande situation uppkom på förlossningen i Karlskoga.

De styrande centraliserar och samlar det yttersta ledarskapet i Örebro, vilket leder till att beslut tas allt längre ifrån de anställda och ofta endast till fördel för sjukhuset i Örebro. När personal uttrycker oro för dessa centraliseringar får de inget gehör för detta. Majoriteten, bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, har sin egen agenda som med alla medel ska genomföras, oaktat negativa konsekvenser. Det är verkligheten som ska anpassa sig till visionen enligt dem, inte tvärtom.

Nu senast är det barn- och ungdomssjukvården som ska klumpas ihop och den gemensamma chefen ska placeras i Örebro. Detta med ambitionen att ge alla barn och ungdomar i länet en mer jämlik vård, vilket är behjärtansvärt. Mottagningarna i Lindesberg och Karlskoga fungerar mycket bra medan det fattas personal i Örebro och i södra Närke. Genom en centralisering av makten tror majoriteten att allt ska lösa sig. Risken är att det i stället blir lika illa på alla inrättningarna, vilket åtminstone gör att majoriteten når sitt mål om en jämlik sjukvård i hela länet! Personalen skriker om verklighetens konsekvenser, men för fortsatt döva öron.

För flera år sedan larmade personalen på USÖ:s akutmottagning om att personalstyrkan inte skulle komma att räcka till inför öppningen av H-huset. Den styrande majoriteten delade inte den uppfattningen. När Sverigedemokraterna ifrågasatte detta i Regionfullmäktige hävdade Karin Sundin (S) att det inte fanns någon brist på personal. Trycket på akutmottagningen skulle, enligt henne, enkelt lösas med mer tillgänglighet på vårdcentralerna och med mobila team. Nu har i stället Region Örebro län fått ett vite på en halv miljon kronor från Arbetsmiljöverket, på grund av att det är otillräckligt med personal på den nyöppnade akutmottagningen på USÖ.

Karlskogas avdelning Q har nästan helt avlövats sedan förlossningen stängdes på grund av bristande patientsäkerhet. Man drar ned på allt fler arbetsuppgifter i Karlskoga och flyttar över till USÖ. Vad detta gjort med personalen i Karlskoga är lätt att räkna ut. Eftervården vid BB i Karlskoga har i princip blivit ett spökhus, öppettiderna har reducerats och inom kort kommer sannolikt även denna verksamhet att få stängas. I Lindesberg gick man till slut, när valåret närmade sig, den lokala folkopinionens, personalens, företagarnas och vissa av oppositionspartiernas protester tillmötes och återöppnade akutmottagningen nattetid för kirurgi och ortopedi. Men det beslutet satt långt inne.

Med den politik som förs förlorar man personal som inte längre mäktar med, ändå kör man på i ullstrumporna. Visst, man kan inte göra alla nöjda i en så stor organisation, men att lyssna och ta det som framförs av de som jobbar ute i verksamheterna på allvar, borde vara en stor och viktig del i att kunna lösa situationen med att få folk att stanna kvar. Vi måste få tillbaka personalen som slutat i frustration och även rekrytera ny personal som innerligt behövs.
Sverigedemokraterna menar att chefsleden behöver komma närmare verksamheterna och vi har även presenterat ett flertal andra satsningar i våra budgetförslag som faktiskt på riktigt skulle göra skillnad.

Några konkreta förslag är följande:
• Satsning genom höjda löner och arbetsvillkor 80 mnkr/år.
• Satsning för att arbeta i kapp på vårdskulden samt uppskjuten vård 75 mnkr/år.
• Riktade satsningar för att upprätthålla verksamheten vid Lindesbergs akutmottagning samt förlossningsvården i Karlskoga 14 mnkr/år.
• Satsning på att erbjuda personalen som arbetar/arbetat inom den covidnära vården en extra semestervecka som kompensation för deras fina insatser 13 mnkr/år.

Ovanstående satsningar är givetvis fullt möjliga och endast ett axplock av de satsningar som vi vill prioritera i Region Örebro län. Allt med syfte att ge personalen de bästa förutsättningarna för att lyckas med sina arbetsuppgifter. Att vara en attraktiv arbetsgivare är något som den styrande majoriteten misslyckats kapitalt med, Region Örebro Län behöver ett nytt styre och ett nytt ledarskap som tar personalens arbetsmiljö på allvar.

Oppositionsråd för Sverigedemokraterna Region Örebro län
Elin Jensen (SD) Patrik Nyström (SD)

Publicerad 23 februari 2022 klockan 13:27

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Dagens insats går till Global Evolution som trots startgalopp flyger fram till en säker seger. Detta var en av Timo Nurmos och Jorma Kontios fem dagssegrar tillsammans. Foto: Timmy Lundegård

Nurmos är tillbaka som Fornabodamästare

Under årets travsäsong på Fornaboda så har Fornabodas flerfaldiga tränarchampion, Timo Nurmos, hållit en låg profil. Till säsongens åtta färdigkörda tävlingsdagar har stallet enbart gästat Lindesberg med tre hästar. Allt ändrades när den nionde tävlingsdagen tog fart, där Solvallastallet var tillbaka på Fornaboda och åkte hem med fem segrar på sex starter.

21 juli 2024 klockan 21:46 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Foto: Sami Rahkonen

FotoFredag: Från ägg till dunboll

Jag har fått uppleva många fina stunder i naturen under mina år som naturfotograf och det finns vissa stunder som är lite mer speciella än andra. Just en sådan stund tar jag upp i den här veckans avsnitt.

19 juli 2024 klockan 12:29 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Efter konkursen – ny ägare tar över Wienerkonditoriet

I slutet av juni begärdes Sveas bageri och konditori i konkurs, något som även påverkade Sveas ...

Boende på Ålkilsplan fick andras post – flera gånger: ”Oacceptabelt”

Under de senaste fyra veckorna har Istvan Teleki från Lindesberg ...

Människor från alla håll samlas i Amelies trädgårdscafé

För tredje året i rad bjuder Amelie Bosson och barnbarnet Emma Nyberg in till Eftermiddagskaffe i...

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Polisen tvingades avbryta biljakt i centrala Lindesberg: ”Fara för allmänheten”

På fredagskvällen pågick en vild biljakt på flera platser i Lindesberg – bland annat i centrum. En misstänkt stulen bil var patrullens mål. Patrullen tvingades dock avbryta jakten då den misstänkte utgjorde mycket stor fara för allmänheten.
– Hastigheter på 100 kilometer uppmättes i centrum. Då är det inte värt riskerna, varför jag beordrade patrullen att avbryta, kommenterar polisens vakthavande befäl, Martin Tysell.

12 juli 2024 klockan 20:40 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Sami Rahkonen

FotoFredag: Att fånga oväder på bild

Efter en minst sagt dramatisk vädervecka i vårt avlånga land, fokuserar fotografen Sami Rahkonen, i veckans avsnitt av FotoFredag, på just dåligt väder och det vackra som finns att beskåda i detta.

12 juli 2024 klockan 14:19 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Al Pitcher till Lindesberg i höst för att testa nya skämt
Efter fem utsålda turnéer och två stand-up-specialer på Netflix, kommer den hyllade komikern Al Pitcher till Lindesberg i höst för att testa nya...
12 juli 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Oscar och Louise städade upp efter grisiga badgäster
När Louise Norman från Lindesberg skulle besöka Uskavi kalkbrott möttes hon av något hon inte hade väntat sig. Den vackra naturupplevelsen hon ...
11 juli 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Magisk vikning & poetiska klipp: En sommarutställning på Frövifors pappersbruksmuseum
Under sommaren har Frövifors pappersbruksmuseum blivit värd för en fascinerande utställning kallad "Magisk vikning & poetiska klipp". Fem ...
10 juli 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Jennie Einarsson

Över 200 loppisar att besöka under helgens fyndfest

Under den kommande helgen, 13-14 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget Bergslagens loppishelg går av stapeln för sjätte året i rad. Över 200 olika säljare, från Silverhöjden i norr till Fellingsbro i söder, öppnar dörrarna för fyndsugna loppisälskare mellan klockan 10.00-16.00 både lördag och söndag.

8 juli 2024 klockan 15:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annebell och Liselotte Wahlström fick massor av inspiration under Studiefrämjandets musikkollo. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Stort intresse för sommarens musikkollo: ”Jättekul att få sjunga på scen”

Syskonen Liselotte och Annebell Wahlströms dröm om att få stå på scen och spela in en egen låt gick i uppfyllelse när Studiefrämjandet anordnade ett efterlängtat musikkollo på Hillstreet i Lindesberg. Tillsammans med 19 andra ungdomar fick de chansen att uppleva en vecka fylld med inspiration och kunskap från musikbranschen.
– Jag tycker det har varit jättekul att få sjunga på scen, säger Liselotte.

5 juli 2024 klockan 11:41 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

FotoFredag: Morgonstund med guld i sikte

Ljuset är fotografens bästa vän. I den här veckans FF: FotoFredag ska vi kika på hur just ljuset påverkar motivet.

Jens utbildar sökhundar över hela världen: ”Vill höja nivån”

Jens Frank från Lindesberg utbildar varje år hundratals hundekipage världen ö...

Tapper publik när världsstjärnan showar

Vädret blev inte det bästa men publiken trotsade smådropparna och visade att de kom för Francesco. Världsstjä...

Foto: Läsarbild

Krockade under omkörning – förare misstänkt för trafikbrott

Vid sextiden på onsdagsmorgonen inträffade en trafikolycka på Örebrovägen strax söder om centrala Lindesberg. Två personbilar hade kolliderat och polisen misstänker nu att en av förarna gjorde en farlig omkörning som resulterade i olyckan.
– Vi kommer att kolla lite närmare på det här, då det framkommer uppgifter om att olyckan inträffade i samband med en omkörning, kommenterar Anders Dahlman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

3 juli 2024 klockan 09:01 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Fornaboda och STL Sommartrav är i stan

Med en dag kvar till Fornabodas stora tävlingsdag så tog sig travet in till Lindesberg. Under eftermiddagen hade ...

Trio misstänks för olaga intrång i träningsanläggning

Tre personer, en kvinna i 25-årsåldern och två män i 30- respektive 35-årsåldern, har delgivits ...

Världsklass när Francesco Zet gästar Fornaboda Travbana

På onsdag kommer en av världens bästa hästar, Francesco Zet, att gästa Fornaboda Travbana. Med ...

bildspel Ilska och besvikelse när föreningarna tvingas lämna Linden: ”Bedrövligt”

I mitten av maj meddelade Tillväxtnämnden att man gick mot ett berä...

FotoFredag: Midsommaräventyr på jakt efter Värmlands vita älgar

Då var midsommar över för denna gång. Nubbe och sill och allt som hör midsommaren till, ...

Rusta etablerar sig i Lindesberg – öppnar hösten 2025

Varuhuset Rusta, med över 100 butiker spridda över landet, etablerar sig i Lindesberg. Butiken ...

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Sveas bageri och konditori i konkurs – konkursförvaltaren söker lösning

I februari 2021 tog Sveas bageri och konditori över det anrika Wienerkonditoriet i Lindesberg. Drygt tre år senare har bolaget begärts i konkurs, och framtiden är nu oviss för samtliga filialer inom Sveas, inklusive Lindesberg.
– I det korta perspektivet innebär konkursen att Svea bageri och konditori inte kommer fortsätta leva så att säga, utan att någon annan ägare måste ta vid här, säger konkursförvaltare Erik Lingsell.

26 juni 2024 klockan 14:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Varnar för lokalt extremt stor risk för skogsbrand
I stora delar av Mellansverige råder just nu stor eller mycket stor risk för skogsbränder. Lokalt kan risken vara extremt stor.
26 juni 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Möt årets drivna drömjobbare: ”En fantastisk möjlighet”
För trettonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får ...
25 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dukat för traktorfest i Ullersäter
På lördag är det dags för sommarens höjdpunkt i Ullersäter mellan Fellingsbro och Frövi - familjefesten Ullermuller. Denna mullrande fest har ...
24 juni 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-06-21

2024-06-19

2024-06-18

2024-06-18

2024-06-17

2024-06-17

2024-06-15

2024-06-14

2024-06-14

2024-06-14

2024-06-12

2024-06-12

2024-06-11

2024-06-11

2024-07-22 00:43