Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

SD: Region Örebro län behöver ett nytt styre som tar personalens arbetsmiljö på allvar

INSÄNDARE/DEBATT: Nu börjar det bli ett riktigt oroande läge inom sjukvården i länet. Personal på avdelning efter avdelning går ut i media och varnar både för sin arbetsmiljö och för patientsäkerheten. Läkarfacket har nyligen gått ut och varnat för den akuta bristen på vårdplatser och nu varnar personalen på intensivvårdsavdelningen på USÖ om att vården där inte längre är patientsäker.

Vårdplatserna som saknas beror inte på brist av lokaler eller sängar, det beror på att man inte kan besätta platserna med den personalstyrka som behövs. Man kan ju fråga sig om de styrande kommer vara lika ivriga att stänga ned USÖ:s intensivvårdsavdelning, som när liknande situation uppkom på förlossningen i Karlskoga.

De styrande centraliserar och samlar det yttersta ledarskapet i Örebro, vilket leder till att beslut tas allt längre ifrån de anställda och ofta endast till fördel för sjukhuset i Örebro. När personal uttrycker oro för dessa centraliseringar får de inget gehör för detta. Majoriteten, bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, har sin egen agenda som med alla medel ska genomföras, oaktat negativa konsekvenser. Det är verkligheten som ska anpassa sig till visionen enligt dem, inte tvärtom.

Nu senast är det barn- och ungdomssjukvården som ska klumpas ihop och den gemensamma chefen ska placeras i Örebro. Detta med ambitionen att ge alla barn och ungdomar i länet en mer jämlik vård, vilket är behjärtansvärt. Mottagningarna i Lindesberg och Karlskoga fungerar mycket bra medan det fattas personal i Örebro och i södra Närke. Genom en centralisering av makten tror majoriteten att allt ska lösa sig. Risken är att det i stället blir lika illa på alla inrättningarna, vilket åtminstone gör att majoriteten når sitt mål om en jämlik sjukvård i hela länet! Personalen skriker om verklighetens konsekvenser, men för fortsatt döva öron.

För flera år sedan larmade personalen på USÖ:s akutmottagning om att personalstyrkan inte skulle komma att räcka till inför öppningen av H-huset. Den styrande majoriteten delade inte den uppfattningen. När Sverigedemokraterna ifrågasatte detta i Regionfullmäktige hävdade Karin Sundin (S) att det inte fanns någon brist på personal. Trycket på akutmottagningen skulle, enligt henne, enkelt lösas med mer tillgänglighet på vårdcentralerna och med mobila team. Nu har i stället Region Örebro län fått ett vite på en halv miljon kronor från Arbetsmiljöverket, på grund av att det är otillräckligt med personal på den nyöppnade akutmottagningen på USÖ.

Karlskogas avdelning Q har nästan helt avlövats sedan förlossningen stängdes på grund av bristande patientsäkerhet. Man drar ned på allt fler arbetsuppgifter i Karlskoga och flyttar över till USÖ. Vad detta gjort med personalen i Karlskoga är lätt att räkna ut. Eftervården vid BB i Karlskoga har i princip blivit ett spökhus, öppettiderna har reducerats och inom kort kommer sannolikt även denna verksamhet att få stängas. I Lindesberg gick man till slut, när valåret närmade sig, den lokala folkopinionens, personalens, företagarnas och vissa av oppositionspartiernas protester tillmötes och återöppnade akutmottagningen nattetid för kirurgi och ortopedi. Men det beslutet satt långt inne.

Med den politik som förs förlorar man personal som inte längre mäktar med, ändå kör man på i ullstrumporna. Visst, man kan inte göra alla nöjda i en så stor organisation, men att lyssna och ta det som framförs av de som jobbar ute i verksamheterna på allvar, borde vara en stor och viktig del i att kunna lösa situationen med att få folk att stanna kvar. Vi måste få tillbaka personalen som slutat i frustration och även rekrytera ny personal som innerligt behövs.
Sverigedemokraterna menar att chefsleden behöver komma närmare verksamheterna och vi har även presenterat ett flertal andra satsningar i våra budgetförslag som faktiskt på riktigt skulle göra skillnad.

Några konkreta förslag är följande:
• Satsning genom höjda löner och arbetsvillkor 80 mnkr/år.
• Satsning för att arbeta i kapp på vårdskulden samt uppskjuten vård 75 mnkr/år.
• Riktade satsningar för att upprätthålla verksamheten vid Lindesbergs akutmottagning samt förlossningsvården i Karlskoga 14 mnkr/år.
• Satsning på att erbjuda personalen som arbetar/arbetat inom den covidnära vården en extra semestervecka som kompensation för deras fina insatser 13 mnkr/år.

Ovanstående satsningar är givetvis fullt möjliga och endast ett axplock av de satsningar som vi vill prioritera i Region Örebro län. Allt med syfte att ge personalen de bästa förutsättningarna för att lyckas med sina arbetsuppgifter. Att vara en attraktiv arbetsgivare är något som den styrande majoriteten misslyckats kapitalt med, Region Örebro Län behöver ett nytt styre och ett nytt ledarskap som tar personalens arbetsmiljö på allvar.

Oppositionsråd för Sverigedemokraterna Region Örebro län
Elin Jensen (SD) Patrik Nyström (SD)

Publicerad 23 februari 2022 klockan 13:27

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

HC Dalen fick med sig fem poäng mot Lindlöven under säsongens HockeyEtta. Båda lagen kan komma att mötas i Allettan, där Lindlöven får hoppas på dubbel revansch. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Bortaförlust i säsongens första straffläggning

Det blev en match med få skott när Lindlöven gästade tabellfemman HC Dalen, som kämpar för en säkrad plats i Allettan. Med de kvitterade siffrorna 1-1 så blev straffarna att avgöra resultatet, Lindlövens första straffläggning för säsongen. Trots fem straffskott för Lindlöven så var HC Dalen snabbast att få in pucken i mål.

29 november 2023 klockan 23:42 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

AnnonsArkivbild. Foto: Fredrik Norman

Inga julbelysta träd förrän nästa år

Julbelysning är ett efterlängtat inslag när vintermörkret smyger sig på och med första advent runt hörnet är det åter dags att tända upp centrum i Lindesberg – men exakt vilken typ av belysning vi kommer få se blir en överraskning.
-Jag vill inte avslöja något men vi har en tanke bakom, så mycket kan jag säga, säger Monica Lindh, enhetschef på Tillväxtförvaltningen.

29 november 2023 klockan 09:09 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Kommunen går mot ett minusresultat: ”Kommer behöva fatta väldigt tuffa beslut”

Under tisdagens sammanträde i kommunstyrelsen beslutade man att ge...

Högre vårdavgifter väntar när regionen gör enormt underskott

Då den nuvarande ekonomiska prognosen för Region Örebro län pekar på ett underskott på ...

Elon Ljud & Bild flyttar in i Elon-butik

Elon Ljud & Bild kommer att stänga efter årsskiftet - men konceptet hemelektronik kommer fortfarande finnas kvar ...

Hafsta. Foto: Anna Johansson

bildspel Se läsarnas egna bilder från norrskenet

Under lördagskvällen bjöds stora delar av landet på en mäktig uppvisning över himlavalvet, när norrskenets gröna skimmer dansade över skyarna. LindeNytt efterlyste läsarbilder, och vilken respons det blev! Av bilderna att döma kunde det färgsprakande fenomenet ses över i princip hela kommunen, och många var snabba med kameran.

27 november 2023 klockan 12:11 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Det blev glada miner från Lindlöven efter att säkrat säsongens åttonde tre poängare. Efter att inlett med 3-0 på poängtavlan så blev det en säker seger mot Forshaga i Lindehov. Foto: Hasse Persson

Kontrollerad hemmamatch i Lindehov

Efter en bortaseger mot Tranås AIF så bjöd Lindlöven även på seger när man klev ut på hemmaisen i Lindehov. Trots många skott från gästande Forshaga IF så höll Lindlöven det kontrollerat med ett inledande 3-0 i mitten av den andra perioden. Trots mål från bortalaget, så lyckades Lindlöven att låsa matchen med fina 4-2.

26 november 2023 klockan 18:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fångat norrskenet? Skicka dina bilder till oss!
På många platser i Mellansverige, kunde man under lördagskvällen skåda norrsken. Så även i våra trakter, där man nu på sociala medier ...
26 november 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Utan skattehöjning minskar vår tillgång till sjukvård
INSÄNDARE/DEBATT: Sveriges 21 regioner räknar under nästa år med ett underskott i sina budgetar på sammanlagt mellan 20 och 24 miljarder kronor. ...
26 november 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Dubbla guld och ett silver för hemmalaget i judo-RM
Det blev en gedigen medaljskörd för hemmadistriktet Värmland-Örebro under lördagens riksmästerskap i judo i Lindesberg arena. Distriktet stä...
25 november 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

David Fiske, pastor i Kristinakyrkan och Elin Olofsson, Gåvoboden samlar in julklappar. Foto: Jennie Einarsson

Gemensamma krafter skapar en finare jul för utsatta familjer

För många är julen en högtid förknippad med familjemys, julklappar och julmat – men inte för alla. I många familjer får man inte ekonomin att gå ihop och julen kan istället innebära en tuff period där utsattheten utmärker sig ännu mer. Därför går nu Gåvoboden och Kristinakyrkan i Lindesberg samman i en Julklappsinsamling för att sprida julglädje hos utsatta barnfamiljer.
– Det är viktigare nu än någonsin att verkligen gå med varandra och visa att man bryr sig. Jag är så glad att se att samhället verkligen vill hjälpa till, säger initiativtagaren Elin Olofsson.

24 november 2023 klockan 15:00 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Redovisa arbetsgivaravgifter

INSÄNDARE/DEBATT: Sverige har idag en dold skatt på arbete som kallas för arbetsgivaravgift. Det gör att många betalar betydligt högre skatt än de är medvetna om. För att öka transparensen i hur våra gemensamma skattepengar används, bör regionen samt länets kommuner omgående redovisa avgiften på anställdas lönebesked.

24 november 2023 klockan 10:49 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Person avliden i samband med trädfällning

UPPDATERAD. En allvarlig olycka inträffade vid 14-tiden på torsdagen i trakterna av Vasselhyttan, norr om ...

Fler avgångar för Lindesbergsresenärer när Tåg I Bergslagen förändrar tabellen

Från och med den 10 december genomför Tåg I Bergslagen en hel del ...

Socialdemokraterna i Lindesberg står upp för Lindesbergs akutsjukhus

INSÄNDARE: Vi förstår frågetecknen kring att vi inte var delaktiga i den gemensamma ...

AnnonsLindlöven tar tre nya poäng mot Tranås AIF. Med den nya segern så har man fått full utdelning mot tabelltvåan i HockeyEttan. Arkivfoto: Hasse Persson

Rejäl insats av Lindlöven ger tre poäng

Även om det blev en trög inledning i bortamatchen mot Tranås AIF, så blev det ändå en klar seger. Med en lyckad mittperiod och en nykomling med fina meriter, så kunde man vända 2-0 till 2-5 med drygt åtta minuter till godo. Ett mål i öppet mål gjorde susen för Lindlöven som plockade tre nya poäng inför hemresan från Jönköping.

22 november 2023 klockan 23:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Wajih klipper till förmån för Barncancerfonden

Måndagen den 18 december håller Salong Diem i Lindesberg öppet i hela 11 timmar för att göra folk julfina ...

Tryckfel i kommunens almanacka tidigarelade första advent: ”Väldigt olyckligt”

I den almanacka som Samhällsbyggnad Bergslagen delar ut till hushå...

Bil började brinna under färd

På tisdagskvällen larmades brandkåren till Storå med anledning av en bilbrand.

Gåvobion ska sprida glädje till behövande i jultider

I samband med julskyltningen den 3 december arrangerar Lindesbergs Biograf eventet Gåvobio, med syfte ...

Polisvarningen: Black Week kan bli ett mörker – så skyddar du dig mot bedrägerier

Med anledning av den nu pågående Black Week, går polisen ut med ...

En vinnare av presentkortet hos Nya Snickerifabriken utsedd

Klockan 19.00 på måndagen stängde LindeNytts tävling där ett cirkulärt presentkort hos Nya ...

I år slog Frövifors julmarknad besöksrekord. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Rekordhögt tryck på Frövifors julmarknad

Kransar, salmbärssylt, honung, kanderade äpplen och kaffe – detta och mycket mer gick att hitta på Frövifors julmarknad, som i år lockade fler besökare än någonsin.
– Det har fullkomligt strömmat in folk under hela dagen och det har varit långa köer på parkeringen, det är superroligt, säger Mikael Tiderman, museichef på Frövifors Pappersbruksmuseum.

20 november 2023 klockan 11:09 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Spannarbodaduo fick harmoniskt kulturpris
Den gamla bergslagsgården Willboda i Spannarboda har på senare år fyllts till bredden av kultur genom musikaliska framträdanden. Nu har duon bakom...
20 november 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Uddamålsförlust mot serieledaren i Lindehov
Efter en förlust mot Mariestad under hösten, så blev utgången den samma när lagen möttes i Lindehov. Trots en kvittering till 2-2 med sju ...
20 november 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Frontalkrock på R68 – fem personer förda till sjukhus
UPPDATERAD KL. 18.52. Fem personer har avförts med ambulans till sjukhus med oklara skador efter en allvarlig trafikolycka på riksväg 68 i höjd ...
18 november 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-11-17

2023-11-16

2023-11-16

2023-11-16

2023-11-15

2023-11-15

2023-11-15

2023-11-15

2023-11-14

2023-11-13

2023-11-13

2023-11-13

2023-11-10

2023-11-10

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-11-30 08:50