Redo för nya säsongen: ”Vill slåss om medaljer”

Det är hektiska dagar för Sebastian Fagerhill. 21-åringen är nyss hemkommen från ett landslagsläger i Österrike och framför sig väntar ett nytt spännande tävlingsår. LindeNytt mötte upp judobjässen för att tala om träning, tidiga morgnar och OS.

Livet som en professionell judoatlet är ingen dans på rosor. Sebastian Fagerhill vet detta bättre än de flesta andra. 21-åringen lever sin dröm dag efter dag, med träningar från morgon till kväll och en klocka som ringer vid sextiden.

– Många dagar har man vaknat och tänkt ”nej, inte en till sån här dag”. Det är kul när det känns bra, men när man har ont i kroppen känns det tungt, skrattar Sebastian.

Men i grund och botten älskar han sin judo och snabbt förstår man exakt hur mycket. Varje dag ägnar Sebastian uppemot fem timmar åt träning, samtidigt som han slukar matlåda efter matlåda. Däremellan jobbar han till och från på Plantmarknaden, vilket inte lämnar tid över till mycket mer än att umgås med flickvän och familj. Sebastian är medveten om att hans satsning är unik i Sverige.

– I min ålder tror jag inte att det är så många som lägger ner den här tiden på judon. Jag skulle nog tippa på att jag är ensam kille. Eller ja, det är väl tvillingsbrorsan (Jonathan) också.

Landslagsläger med toppskiktet

Judon tar Sebastian ut i världen och han spenderar uppemot halva året på resande fot. Nu är han precis hemkommen från ett nio dagar långt läger, som han tillbringade tillsammans med landslaget i Österrike. På plats fanns atleter från över 40 nationer och i tungvikten fanns ett 50-tal att träna mot.

– Jävligt tufft. Det är bra folk där, alla A-kandidater i landslagen. Det är toppskiktet, så det blir mycket styrk, ler Sebastian.

Lägret är ökänt för sitt tuffa schema, med dubbla pass varje dag och fysträning utöver det. Samtidigt är det långtifrån alla som får chansen att resa med till Österrike för lägerveckan. Sebastian har blivit uttagen två år i rad och är full av lovord för upplägget.

– Veckan är så klart jobbig, men det är kul. Det är jävligt fint uppe i Alperna bland bergstopparna. Det är den finaste orten att vara på.

”Är man inte med smäller det direkt”

Själva syftet med Österrikeresan var att få en bra start på det nya året. Efter att fjolårssäsongen ebbat ut under hösten har julen bjudit på ett lugnare tempo, där Sebastian kunnat summera sitt 2015. 21-åringen ger sig själv ett gott betyg.

– Det var mitt första seniorår och jag hade inga förväntningar på det sättet. Men jag tog medalj i Schweiz, vilket jag inte trodde att jag skulle göra.

Den senare delen av året förstördes dock av en axelskada, som hängde med långt in på hösten. Nu säger sig Sebastian till slut vara kvitt besvären. Som helhet var 2015 lärorikt, speciellt då han fick känna på skillnaderna mellan junior- och seniorjudo.

– Det är som natt och dag att gå upp i senior. Var man inte med i matchen på junior kunde man ändå rädda upp situationen på slutet. Men är man inte med nu på senior så smäller det direkt, förklarar Sebastian och tillägger.

– Jag fick känna på det när var i Turkiet på en kvalturnering till OS. Jag slarvade lite med ett felsteg i början av matchen. Pang så var det över, och då hade jag åkt ända till Turkiet.

”Tänker inte ge mig förrän jag varit på ett OS”

För tillfället är Sebastian hemma i Lindesberg. Där sker träningen under uppsyn av Björn Nyberg, en rutinerad räv som har mycket att lära sin unga adept. Förberedelserna pågår för fullt inför det nya tävlingsåret och Sebastian berättar om sina egna förväntningar.

– Jag vill ju inte bara gå upp och skrälla på en tävling. Utan jag vill hålla en jämn nivå hela tiden och slåss om medaljer och placeringar. Men fokus är på att få en bra start, känna att axeln fungerar och finslipa på vissa delar.

Säsongen som väntar inleds med en serie rankingtävlingar, som går ut på att samla poäng. Därefter åker Sebastian om allt går som det ska vidare på OS-kval. Men de olympiska spelen, som avgörs i Rio de Janeiro i augusti, är inget som han tänker på.

– Nej, det har jag inte mycket fokus på nu. I första hand vill jag hålla mig hel, prestera och komma uppåt.

Sitt stora mål har Sebastian redan klart för sig. Det är att få kröna judokarriären med en plats på OS i Tokyo 2020.

– Den här är ju inget som jag kommer att hålla på med hela livet. Men jag tänker inte ge mig förrän jag varit på ett OS, avslutar Sebastian.

Det här är Sebastian Fagerhill:
Född: 8:e december 1994
Bor i: Lindesberg
Civilstånd: Flickvän
Viktklass: Tungvikt

Publicerad 21 januari 2016 klockan 07:39


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Per Sander från Lindesbergs Fastigheter tillsammans med Magnus Gutavsson som blir hallchef på Lindesbergs Padelcenter. Foto: Camilla Lagerman

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna står Johan Svensson på Lindesbergs Bygg och Per Sander på Lindesbergs Fastigheter, som nu bygger varsin anläggning längs ”industrirakan”.

31 mars 2021 klockan 16:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Dubbla nomineringar för Linde Volley

Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna ...

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala ...

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt

Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots en stark upphämtning från 10-3 till 25-25, lyckades man inte att avgöra matchen vilket gav segern till nästjumbon Tyresö. En seger som slår ner AIK till Division 1.

16 mars 2021 klockan 21:14 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär
Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom däremot lagets stjärnspelare ...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven
9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och bjöd således in hemmalaget...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Förlust med två matcher kvar
Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en ...
13 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till Play In, bland de lagen hittas Lindlöven. Enbart en poäng skiljer Lindelaget från den nya tabellettan, där en seger under söndagens säsongsavslutning kan sluta med en plats i Play In.

12 mars 2021 klockan 21:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Simon Ongeri, en målvakt med framtiden framför sig Foto: Hasse Persson

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre kommer matcherna att ske utan lagets inlånade målvakt Simon Ongeri, som redan under helgen återgår till sitt ordinarie hemmalag HK Aranäs.
– Simon var inte inlånad till oss, under de resterande matchernas ursprungliga datum, säjer Ricky Nordahl.

7 mars 2021 klockan 17:08 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. ...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom HockeyEttans sändning, där man i sin tur fick ta del av en ren utklassning. 7-0 syntes på poängtavlan när slutsignalen tog ton. En hyllningsmatch som den stora supporten Ernst Röös, nog är mycket stolt över.

3 mars 2021 klockan 21:36 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Ny förlust för Lindlöven

Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens första nedsläpp, kunde Lindlöven spela in 0-1. En ställning som snabbt ändrade sig till 2-1, inom loppet av fyra minuter på isen. Uppkommande matcher är nu viktiga, för att slippa återkval.

26 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in ...
24 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Lindlöven tog en poäng mot Kumla
Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt sista möte mot Kumla ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-02-05

2021-02-03

2021-01-31

2021-01-30

2021-01-30

2021-04-13 09:20