Redo för nya säsongen: ”Vill slåss om medaljer”

Det är hektiska dagar för Sebastian Fagerhill. 21-åringen är nyss hemkommen från ett landslagsläger i Österrike och framför sig väntar ett nytt spännande tävlingsår. LindeNytt mötte upp judobjässen för att tala om träning, tidiga morgnar och OS.

Livet som en professionell judoatlet är ingen dans på rosor. Sebastian Fagerhill vet detta bättre än de flesta andra. 21-åringen lever sin dröm dag efter dag, med träningar från morgon till kväll och en klocka som ringer vid sextiden.

– Många dagar har man vaknat och tänkt ”nej, inte en till sån här dag”. Det är kul när det känns bra, men när man har ont i kroppen känns det tungt, skrattar Sebastian.

Men i grund och botten älskar han sin judo och snabbt förstår man exakt hur mycket. Varje dag ägnar Sebastian uppemot fem timmar åt träning, samtidigt som han slukar matlåda efter matlåda. Däremellan jobbar han till och från på Plantmarknaden, vilket inte lämnar tid över till mycket mer än att umgås med flickvän och familj. Sebastian är medveten om att hans satsning är unik i Sverige.

– I min ålder tror jag inte att det är så många som lägger ner den här tiden på judon. Jag skulle nog tippa på att jag är ensam kille. Eller ja, det är väl tvillingsbrorsan (Jonathan) också.

Landslagsläger med toppskiktet

Judon tar Sebastian ut i världen och han spenderar uppemot halva året på resande fot. Nu är han precis hemkommen från ett nio dagar långt läger, som han tillbringade tillsammans med landslaget i Österrike. På plats fanns atleter från över 40 nationer och i tungvikten fanns ett 50-tal att träna mot.

– Jävligt tufft. Det är bra folk där, alla A-kandidater i landslagen. Det är toppskiktet, så det blir mycket styrk, ler Sebastian.

Lägret är ökänt för sitt tuffa schema, med dubbla pass varje dag och fysträning utöver det. Samtidigt är det långtifrån alla som får chansen att resa med till Österrike för lägerveckan. Sebastian har blivit uttagen två år i rad och är full av lovord för upplägget.

– Veckan är så klart jobbig, men det är kul. Det är jävligt fint uppe i Alperna bland bergstopparna. Det är den finaste orten att vara på.

”Är man inte med smäller det direkt”

Själva syftet med Österrikeresan var att få en bra start på det nya året. Efter att fjolårssäsongen ebbat ut under hösten har julen bjudit på ett lugnare tempo, där Sebastian kunnat summera sitt 2015. 21-åringen ger sig själv ett gott betyg.

– Det var mitt första seniorår och jag hade inga förväntningar på det sättet. Men jag tog medalj i Schweiz, vilket jag inte trodde att jag skulle göra.

Den senare delen av året förstördes dock av en axelskada, som hängde med långt in på hösten. Nu säger sig Sebastian till slut vara kvitt besvären. Som helhet var 2015 lärorikt, speciellt då han fick känna på skillnaderna mellan junior- och seniorjudo.

– Det är som natt och dag att gå upp i senior. Var man inte med i matchen på junior kunde man ändå rädda upp situationen på slutet. Men är man inte med nu på senior så smäller det direkt, förklarar Sebastian och tillägger.

– Jag fick känna på det när var i Turkiet på en kvalturnering till OS. Jag slarvade lite med ett felsteg i början av matchen. Pang så var det över, och då hade jag åkt ända till Turkiet.

”Tänker inte ge mig förrän jag varit på ett OS”

För tillfället är Sebastian hemma i Lindesberg. Där sker träningen under uppsyn av Björn Nyberg, en rutinerad räv som har mycket att lära sin unga adept. Förberedelserna pågår för fullt inför det nya tävlingsåret och Sebastian berättar om sina egna förväntningar.

– Jag vill ju inte bara gå upp och skrälla på en tävling. Utan jag vill hålla en jämn nivå hela tiden och slåss om medaljer och placeringar. Men fokus är på att få en bra start, känna att axeln fungerar och finslipa på vissa delar.

Säsongen som väntar inleds med en serie rankingtävlingar, som går ut på att samla poäng. Därefter åker Sebastian om allt går som det ska vidare på OS-kval. Men de olympiska spelen, som avgörs i Rio de Janeiro i augusti, är inget som han tänker på.

– Nej, det har jag inte mycket fokus på nu. I första hand vill jag hålla mig hel, prestera och komma uppåt.

Sitt stora mål har Sebastian redan klart för sig. Det är att få kröna judokarriären med en plats på OS i Tokyo 2020.

– Den här är ju inget som jag kommer att hålla på med hela livet. Men jag tänker inte ge mig förrän jag varit på ett OS, avslutar Sebastian.

Det här är Sebastian Fagerhill:
Född: 8:e december 1994
Bor i: Lindesberg
Civilstånd: Flickvän
Viktklass: Tungvikt

Publicerad 21 januari 2016 klockan 07:39


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Årets Elitlopps-6:a Missle Hill segrade Bergslagsloppet på nytt banrekord Foto: Robin Falk

bildspel Nytt banrekord på Fornaboda

Den svenska traveliten var på plats när Fornaboda skulle köra sin årliga storloppsdag med det traditionella Bergslagsloppet med 100 000:- till vinnaren som huvudlopp, trots att dagen som brukar ses som en stor travfest för alla travälskare saknade sin publik så var travovalen i bästa skick där nya banrekord slogs.

2 juli 2020 klockan 00:32 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Kenneth Haugstad segrade Midsommarloppets final med Manuzio Hanover Foto: Timmy Lundegård

bildspel Haugstad segrade i Midsommarloppet

Midsommarfirandet pågår för fullt i Sverige men på Fornaboda byttes inlagd sill och ”små grodorna” ut mot nygrillade hamburgare och snabbtravande hästar, det traditionella Midsommarloppet som kördes med två försök och en final stod som huvudlopp och bjöd på flera imponerande uppvisningar.

20 juni 2020 klockan 20:55 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

14 idrottsföreningar i Lindesbergs kommun tilldelas coronakompensation

Stödet till de idrottsföreningar i Örebro län som drabbats ekonomiskt av ...

Montéryttare tog en kuskdubbel

Kvinnorna tar för sig allt mer inom travet och under Fornabodas femte tävlingsdag för säsongen var Örebros montédrottning ...

bildspel Vinnarjubel på nationaldagstravet

Nationaldagstravet på Fornaboda Travbana brukar vara en folkfest där publiken oftast klär sig i blågult, trots att ...

Robin Thörn tar över som ny sportchef från och med augusti Foto: Örebrotravet

Han är Fornabodas nya sportchef

I fredags kom beskedet om att travälskaren Robin Thörn tar över posten som Örebrotravet och Fornabodas gemensamma sportchef då den nuvarande sportchefen Claes Broberg, redan under mars, meddelat att han kommer att avsluta sin tjänst under juni för att jobba i högre positioner.

2 juni 2020 klockan 10:46 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Den svenska stjärnkusken Björn Goop deltog under Fornabodas söndagstävlingar. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Stjärnglans på ett blött Fornaboda

Det var flertalet stjärnkuskar på plats när Fornaboda satte hästarnas styrka i fokus under söndagseftermiddagen. Trots svarta moln och flertalet regnskurar bjöds det på snabba farter där man under dagen körde den sjätte upplagan av Stonas Stayerpokal, ett lopp som fick en överraskande vinnare.

24 maj 2020 klockan 20:33 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Fartfyllda söndagstävlingar på Fornaboda
På grund av söndagens extra insatta V75-tävlingar från danska Charlottenlund med stora tävlingar så flyttades Fornabodas tävlingar fram en ...
17 maj 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Imponerande vinnare under travpremiären
Startskottet på Fornaboda Travbana är ett av Lindesbergs största vårtecken och under lördagen var det dags för säsongspremiär, trots en tom ...
9 maj 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Publikfri säsongspremiär på travet
Under lördagen går startskottet för säsongens första travtävlingar på Fornaboda Travbana, ett besök på travbanan är för många en tradition...
7 maj 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild: Hannes Feldin

Gräsroten gör en förskottsutbetalning till ungdomsidrotten

De senaste sju åren har Svenska Spel, via initiativet Gräsroten, delat ut närmare 400 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sverige. I vanliga fall sker utbetalningen i november månad, men i ett led att hjälpa föreningar under rådande omständigheter har Svenska Spel valt att göra en förskottsutbetalning, vilket gör att flera föreningar i Lindesbergs kommun får ett välkommet tillskott.

22 april 2020 klockan 15:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Stefan Karlsson blir ny tränare för LIF Lindesberg. Foto: Timmy Lundegård

Stefan Karlsson blir ny tränare för LIF

LIF Lindesberg har gjort klart med en ny tränare efter Ivica Zubac, som tränat laget de två senaste säsongerna. Det blir nu Stefan Karlsson som ska ta LIF Lindesbergs A-lag vidare. Detta presenterades under en pressträff som föreningen hade under måndagseftermiddagen i samband med A-lagets fysträning.

6 april 2020 klockan 17:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Vårmönstringen blir en höstmönstring i år

SHRA Lindesbergs klassiska vårmönstring i maj månad kommer inte att kunna genomföras som planerat. Detta på ...

Besök Linde AB öppnar verksamheter igen

Torsdagen den 19 mars beslutade Besök Linde AB att tillsvidare stänga sina verksamheter i syfte att minska ...

Kristoffer tar rollen som motorklubbens ordförande

Med en tom ordförandestol sedan en lång tid tillbaka så kunde motorklubben SHRA i början av veckan ...

Annons

Arkivfoto: Timmy Lundegård

LIF Lindesberg sträcker ut en hand: ”Vårt sätt att bidra”

Flera av Lindesbergs matbutiker ändrar sina öppettider för att underlätta för människor som löper större risk att drabbas allvarligt vid smitta av coronaviruset. Nu erbjuds hjälp från ytterligare håll, när LIF Lindesberg sträcker ut en hand till de som behöver.
– Många i samhället har en koppling till föreningen och känner igen oss, vilket kan kännas tryggt, berättar LIF Lindesbergs sportchef Ricky Nordahl.

19 mars 2020 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Förlust i säsongsavslutningen

Det var en jämn och tuff säsong som skulle avslutas när LIF Lindesberg spelade sin sista bortamatch mot Rimbo, trots att lä...

Volleybollens SM-slutspel skjuts upp

Med flera uppskjutna och inställda evenemang på grund av den höga smittorisken av Coronaviruset så meddelar det svenska ...

WSK Lindesbergs kvalspel ställs in

Med Coronaoron runt om i världen så har flera evenemang fått ställas in och under fredagseftermiddagen kom beskedet att ...

Slutspelet inleds i kvartsfinalen

Efter en formstark avslutning lyckades Linde Volley att försvara sin plats i tabellen som leder till SM-slutspelets ...

bildspel Hemmaförlust utan publik

Med tabellettan HK Aranäs på plats i arenan för säsongens sista hemmamatch så blev det en riktig berg- och dalbana, ledningen ...

Kvällens handbollsmatch spelas utan publik

Med anledning av coronaviruset och regeringens beslut av att ställa in evenemang med högst 500 besökare så ...

Foto: Timmy Lundegård

Nu börjar kvalet till herrettan

I helgen börjar allvaret för WSK Lindesberg som på fredag kan ta det första stora steget mot herrettan när slutspelet drar igång på hemmaplan, WSK slutade trea i Division 2-tabellen och hade därför ingen talan i val av motståndare där tabelltvåan IFK Arboga blev tilldelad att spela sitt slutspel mot Lindesberg.

11 mars 2020 klockan 13:18 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Amanda Orrbo nominerad till pris på Parasportgalan
Frövi Judos Amanda Orrbo har rönt stora framgångar inom Special Needsjudon, och har belönats med flertalet medaljer för sina tävlingsinsatser. ...
10 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Sista hemmamatchen väntar för LIF
På onsdag spelar LIF Lindesberg sin sista match inför hemmapubliken i Lindesberg Arena där en seger skulle göra att LIF är garanterade en plats i...
9 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Libo Cup blev en succé
Det var en intensiv helg för LIF Lindesberg som för andra gången någonsin arrangerade sin ungdomscup Libo Cup, hela 50 lag stod redo att spela sig...
8 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-03-08

2020-03-07

2020-03-07

2020-03-05

2020-03-01

2020-03-01

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-28

2020-02-28

2020-02-28

2020-02-27

2020-02-26

2020-07-03 21:39