Redo för nya säsongen: ”Vill slåss om medaljer”

Det är hektiska dagar för Sebastian Fagerhill. 21-åringen är nyss hemkommen från ett landslagsläger i Österrike och framför sig väntar ett nytt spännande tävlingsår. LindeNytt mötte upp judobjässen för att tala om träning, tidiga morgnar och OS.

Livet som en professionell judoatlet är ingen dans på rosor. Sebastian Fagerhill vet detta bättre än de flesta andra. 21-åringen lever sin dröm dag efter dag, med träningar från morgon till kväll och en klocka som ringer vid sextiden.

– Många dagar har man vaknat och tänkt ”nej, inte en till sån här dag”. Det är kul när det känns bra, men när man har ont i kroppen känns det tungt, skrattar Sebastian.

Men i grund och botten älskar han sin judo och snabbt förstår man exakt hur mycket. Varje dag ägnar Sebastian uppemot fem timmar åt träning, samtidigt som han slukar matlåda efter matlåda. Däremellan jobbar han till och från på Plantmarknaden, vilket inte lämnar tid över till mycket mer än att umgås med flickvän och familj. Sebastian är medveten om att hans satsning är unik i Sverige.

– I min ålder tror jag inte att det är så många som lägger ner den här tiden på judon. Jag skulle nog tippa på att jag är ensam kille. Eller ja, det är väl tvillingsbrorsan (Jonathan) också.

Landslagsläger med toppskiktet

Judon tar Sebastian ut i världen och han spenderar uppemot halva året på resande fot. Nu är han precis hemkommen från ett nio dagar långt läger, som han tillbringade tillsammans med landslaget i Österrike. På plats fanns atleter från över 40 nationer och i tungvikten fanns ett 50-tal att träna mot.

– Jävligt tufft. Det är bra folk där, alla A-kandidater i landslagen. Det är toppskiktet, så det blir mycket styrk, ler Sebastian.

Lägret är ökänt för sitt tuffa schema, med dubbla pass varje dag och fysträning utöver det. Samtidigt är det långtifrån alla som får chansen att resa med till Österrike för lägerveckan. Sebastian har blivit uttagen två år i rad och är full av lovord för upplägget.

– Veckan är så klart jobbig, men det är kul. Det är jävligt fint uppe i Alperna bland bergstopparna. Det är den finaste orten att vara på.

”Är man inte med smäller det direkt”

Själva syftet med Österrikeresan var att få en bra start på det nya året. Efter att fjolårssäsongen ebbat ut under hösten har julen bjudit på ett lugnare tempo, där Sebastian kunnat summera sitt 2015. 21-åringen ger sig själv ett gott betyg.

– Det var mitt första seniorår och jag hade inga förväntningar på det sättet. Men jag tog medalj i Schweiz, vilket jag inte trodde att jag skulle göra.

Den senare delen av året förstördes dock av en axelskada, som hängde med långt in på hösten. Nu säger sig Sebastian till slut vara kvitt besvären. Som helhet var 2015 lärorikt, speciellt då han fick känna på skillnaderna mellan junior- och seniorjudo.

– Det är som natt och dag att gå upp i senior. Var man inte med i matchen på junior kunde man ändå rädda upp situationen på slutet. Men är man inte med nu på senior så smäller det direkt, förklarar Sebastian och tillägger.

– Jag fick känna på det när var i Turkiet på en kvalturnering till OS. Jag slarvade lite med ett felsteg i början av matchen. Pang så var det över, och då hade jag åkt ända till Turkiet.

”Tänker inte ge mig förrän jag varit på ett OS”

För tillfället är Sebastian hemma i Lindesberg. Där sker träningen under uppsyn av Björn Nyberg, en rutinerad räv som har mycket att lära sin unga adept. Förberedelserna pågår för fullt inför det nya tävlingsåret och Sebastian berättar om sina egna förväntningar.

– Jag vill ju inte bara gå upp och skrälla på en tävling. Utan jag vill hålla en jämn nivå hela tiden och slåss om medaljer och placeringar. Men fokus är på att få en bra start, känna att axeln fungerar och finslipa på vissa delar.

Säsongen som väntar inleds med en serie rankingtävlingar, som går ut på att samla poäng. Därefter åker Sebastian om allt går som det ska vidare på OS-kval. Men de olympiska spelen, som avgörs i Rio de Janeiro i augusti, är inget som han tänker på.

– Nej, det har jag inte mycket fokus på nu. I första hand vill jag hålla mig hel, prestera och komma uppåt.

Sitt stora mål har Sebastian redan klart för sig. Det är att få kröna judokarriären med en plats på OS i Tokyo 2020.

– Den här är ju inget som jag kommer att hålla på med hela livet. Men jag tänker inte ge mig förrän jag varit på ett OS, avslutar Sebastian.

Det här är Sebastian Fagerhill:
Född: 8:e december 1994
Bor i: Lindesberg
Civilstånd: Flickvän
Viktklass: Tungvikt

Publicerad 21 januari 2016 klockan 07:39


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlöven avgjorde i förlängning

Det var två jämna lag som möttes när Lindlöven gästade Köping under söndagseftermiddagen, efter en mållös period började målen spelas in från båda lagen och med 2-2 i slutet av den tredje perioden så blev det ett förlängningsspel som avgjorde utdelningen av de tre poängen.

25 oktober 2020 klockan 21:37 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Foto: Hasse Persson

Fjärde förlusten för Linde Volley

Med sin fjärde match inom Elitserien framför sig var det en ny bekantskap som skulle mötas i Lindesberg Arena, Umeå-laget IKSU Volleyboll gör sin första säsong i den högsta klassen efter att kvalat in från Division 1 och blev det tredje motståndet på Linde Volleys hemmaplan.

25 oktober 2020 klockan 20:04 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

LIF bjöd på show i Arenan

Med ett slarvigt spel, skott i stolparna och en återkommande Fatlum Ahmeti på LIF-bänken så hade inte Vinslöv någon rolig kvä...

Derbyseger för WSK

Efter att spräckt nollan med en färsk hemmaseger mot Kungsör så var det ett bortaderby mot Örebro som väntade för WSK-truppen, efter ...

Hemmaseger i Lindehov

Med ett segerlöst facit för säsongen gästade Surahammar Lindehov under onsdagskvällen, trots ett tidigt underläge för Lindlöven s...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust efter utdragen straffläggning

Efter ett två-målsunderläge mot tabelltvåan Skövde IK med tio minuter kvar så kom Lindlöven tillbaka starkt och såg till att matchen fick avgöras på straffar, väl i straffläggning krävdes det hela åtta straffskott från vardera lagen för att matchen till slut skulle få en vinnare.

18 oktober 2020 klockan 22:14 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Timmy Lundegård

WSK tar säsongens första hemmaseger

Med 3-3 inför den avslutande perioden mellan WSK och Kungsör var det en tillsynes jämn drabbning som väntade, trots flera mållägen under matchen så hade WSK svårt att spela in bollen hela vägen men visade vid matchavgörandet att hemmalaget var bäst för kvällen.

16 oktober 2020 klockan 23:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Förlust efter en ljus inledning
Med Herman Bosson skadad stod LIF Lindesberg en huvudspelare kort när laget tog lagbussen till Göteborg för att spela mot Kärra HF, efter en ...
16 oktober 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Ny förlust på hemmaisen
Med en ny spännande värvning i laget från SHL så var det ett förbättrat Lindlöven som hittades på hemmaisen under torsdagskvällen, ...
15 oktober 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Ny succé för parahandbollen
Efter en lyckad tjejkväll i arenan så lyckades LIF Lindesberg att nå en ny milstolpe under föregående helg, föreningens parahandbollslag hade å...
14 oktober 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

En jämn drabbning i arenan

Det var inga stora marginaler som avgjorde söndagens Allsvenska hemmamatch mot Kungälv. Det var två jämna lag som gjorde upp redan från matchens första sekund där Gustaf Ekström med bara sekunden kvar lyckas spela in matchens avgörande mål, eller?

12 oktober 2020 klockan 00:56 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tre nya poäng för Lindlöven

Efter en tung förlust på hemmaplan mot Kumla i fredags så väntade vad som på förhand skulle bli tyngre uppgifter, en bortamatch mot det välkänt tuffa Borlänge stod på matchschemat och trots en seg inledning från Lindlöven så kom Lindelaget ut ur matchen med bästa möjliga resultat.

12 oktober 2020 klockan 00:51 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Förlust mot svårslaget Sala

Ännu utan förlust men samtidigt utan vinst var WSKs inledande facit när uppladdade Sala Silverstaden stod som nästa motstå...

bildspel Nära poäng för Linde Volley

Det var två jämna lag som drabbade samman i Lindesberg Arena under lördagseftermiddagen, Värnamo gästade arenan och trots en ...

bildspel Bildspel från Lindehovs hockeyfredag

BILDSPEL Kumla stod för säsongens andra motstånd i Lindehov, trots fina inspel och lägen för hemmalaget slutade ...

Annons

Nyförvärvet Joey Strada spelade in sitt första mål för Lindlöven Arkivfoto: Hasse Persson

Bortaseger för Lindlöven

Målen blev många under säsongens första bortamatch mot Malung under onsdagen men trots ett inledande underläge så kunde Lindlöven avgöra en stor del av matchen redan i den andra perioden genom Alexander Kovalonok.

7 oktober 2020 klockan 22:24 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Straffläggning avgjorde säsongspremiären

Det var heta känslor på Lindehov när Lindlöven inledde sin nya säsong inom AllEttan under söndagen. Målmä...

Tjejkväll ska få fler flickor att idrotta

Som ett steg för att få fler unga tjejer att idrotta väljer nu LIF Lindesberg att göra en satsning som är riktad...

Välförtjänt seger för LIF Lindesberg

Rimbo fick det svårt att utmana om segern under fredagskvällen när ett revanschsuget LIF Lindesberg klev in på ...

Seger efter förlängning

Det var en målrik första period för WSK som spelade sin första Division 2-match för säsongen, det inledande bortalaget IBK Kö...

bildspel Lyft för IFK Lindesberg under pandemin

Coronapandemin ställde in ett stort antal matcher och halverade tävlingssäsongen för IFK Lindesbergs herrlag. Men ...

Oavgjort efter en jämn kamp

LIF Lindesberg bjöd upp till jämn kamp mot det elitseriesatsande Amo HK. Trots en del slarv i anfallet under matchens gång visade...

Teemu Sarna är tillbaka i Linde Volley efter tre års frånvaro Foto: Hasse Persson

Linde Volley inleder Elitserien i arenan

Ifjol blev det en 6:e plats i Elitseriens tabell men med tio nya namn och ett helt nytt lag i laguppställningen så står Linde Volley redo för en ny säsong inom Elitserien, flera bekanta namn finns med i truppen och på lördag får laget sin första chans att testa sina nya spelare.

24 september 2020 klockan 13:02 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Säsongens första hemmamatch väntar
Med två tunga förluster bakom sig så gör LIF Lindesberg sin första hemmamatch för säsongen, på grund av situationen med covid-19 kommer dock ...
23 september 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Storförlust i Västerås
VästeråsIrsta är tillbaka i Allsvenskan efter att spelat upp sig från Division 1 och blev LIF Lindesbergs andra motståndare för säsongen. ...
20 september 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tuff inledning för LIF
Det blev en trist inledning inom Allsvenskans nya säsong för LIF Lindesberg. Det orangea laget inledde starkt med två inledande mål mot seriens ...
12 september 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-09-10

2020-09-07

2020-09-06

2020-09-04

2020-08-26

2020-08-24

2020-08-21

2020-08-16

2020-08-12

2020-08-10

2020-08-03

2020-07-23

2020-07-14

2020-07-08

2020-10-27 18:48