I match efter match har Sébastien Ehnevid varit avgörande med sina räddningar. FOTO: Hannes Feldin

”Sebban” har hittat formtoppen

Säsongen ska avgöras med tre raka toppmatcher för LIF Lindesberg. Då känns det säkert skönt att ha en målvakt i storform. För med en serie fantastiska insatser har Sébastien Ehnevid klivit fram när det behövts som mest, räddat laget och visat att han står redo för kvalstriden.

– Jag har egentligen alltid i hela min karriär blivit bättre framåt vårsäsongen. De beror väl lite på att man kommer in i ett matchtempo och ett flow i spelet. Desto längre säsongen går desto bättre brukar jag bli, förklarar ”Sebban” formtoppen.

Att målvakten är i storform blev återigen tydligt senast mot Rimbo Roslagen. I en målmässigt galen match stod ”Sebban” för uppemot 25 räddningar, något som säkrade segern för hans LIF. Även i bortamatchen dessförinnan mot Tyresö och hemma mot Warta har hans spel varit matchavgörande. Själv tror målvakten att han har lagkamraterna att tacka för mycket.

– Jag tycker att vi har hittat oss mer i försvar. Vi har spelat mycket med Jesper Jakobsson och Gustaf Ekström som treor och det tycker jag är en bra lösning. Sen Fatlum försvann har vi testat oss fram och jag tycker att vi har hittat en försvarsutveckling som fungerar bra. Det hjälper ju mig väldigt mycket och jag tror att det är en del av förklaringen till att det gått så bra.

Inför säsongen fick han konkurrens på målvaktssidan, då Alexander Johnsson anslöt från Alingsås. Duon har ofta delat på målvaktssysslan och ”Sebban” ser det som positivt.

– Självklart vill man alltid spela. Sen är det skönt också att inte behöva bära hela ansvaret själv, som förra året då jag spelade i princip hela tiden. Det sliter ju att spela matcher, samtidigt som det är det man vill göra.

För tillfället är det emellertid ont om matcher att bli sliten av. Segern mot Rimbo har följts upp av ett två veckor långt uppehåll för LIF. Ett break ”Sebban” ser som positivt eller negativt?

– Både och. Jag tycker att vi var inne i en ganska bra period och då kan det vara skönt att surfa vidare på den. Samtidigt så kan det vara bra att förbereda sig lite extra och slicka såren. Det finns både för- och nackdelar med det.

”Blir som en för-kvalserie”

Vid sidan av prestationerna på handbollsplanen har det även hänt saker i det privata. I höstas bytte 31-åringen Örebro mot Lindesberg, där han blivit husägare tillsammans med sin fru.

– Vi trivs jättebra! Jag spenderade hela dagarna i Linde även när jag bodde i Örebro. Men jag slipper ju en bra tid med pendling. Om jag känner mig helt slut en dag så kan jag åka hem en halvtimme innan träningen och lägga mig på soffan, det kunde jag inte när bodde i Örebro, berättar ”Sebban” som har kontrakt ett år till i LIF och inte tänker i några andra banor än en fortsättning i klubben.

– Jag har sagt att jag spelar handboll så länge jag tycker det är kul och jag känner att jag bidrar. Det kan vara fem år, det kan vara tio år och det kan vara två år.

Fokus just nu har han dock på de närmaste veckorna. Säsongen ska till att avgöras för LIF och man ställts i tre raka matcher mot kvalkonkurrenterna IFK Ystad, Aranäs och VästeråsIrsta. Vart står då laget inför slutspurten?

– Ja det får vi se nu. Vi har ett ganska bra läge och möter Aranäs, Ystad och VästeråsIrsta och det är de lagen som vi slåss om kvalspel med. Vinner vi de matcherna så går vi till kvalserien och vinner vi inte dem så har vi inget där att göra.

– Jag tycker att det här är ett perfekt upplägg. Det är spännande för publiken och det blir som en för-kvalserie.

”Vi äldre som ska visa vägen”

På lördag väntar den första av de tre toppmatcherna, då LIF ställs mot IFK Ystad borta. Just bortaspelet är något som tidigare varit lagets fiende. Men via två raka vinster har LIF vänt det till sin fördel och man är i nuläget starkare borta än hemma.

– Förra året var det mycket snack om att vi inte kunde spela borta och nu är det som bortblåst. Med tanke på att två av de här matcherna är borta så är det skönt att vi haft ett bra bortafacit. Jag tror att vi har alla möjligheter och vi är på gång, förklarar ”Sebban”.

Målvakten känner själv att laget precis som han själv vuxit alltefter säsongen har gått. Han menar att man i de tre senaste matcherna hållit en lägstanivå man tidigare saknat, mycket tack vare de unga spelarnas framfart.

– Det tar lite tid för dem att blomma ut. Albin har varit sjukt och Freddy har det gått lite troll i, men nu har det släppt för dem också. Vi hoppas att de unga utvecklas och tar nästa steg och det känns som att de börjar göra det nu på vårkanten, säger ”Sebban” som med sina 31 år förväntas leda laget.

– Det känner jag väl lite hela tiden. Jag är en av de äldre och mer etablerade som ska leda laget. När det är viktiga matcher är det vi som ska visa vägen, vi som ska göra det och vi som ska bära skulden om det inte går vägen.

Vad skulle då en kvalplats betyda för lagets del?

– Framförallt skulle det vara några riktigt häftiga hemmamatcher. Sen tror jag kanske inte att vi är färdiga för att gå upp till Elitserien, dit är det ett stort steg. Men jag tror att det skulle vara en nyttig erfarenhet för vårat unga lag att spela en kvalserie och se vad som krävs.

LIF Lindesbergs återstående matcher:
Lördag 28/2 IFK Ystad-LIF Lindesberg
Lördag 7/3 LIF Lindesberg-Aranäs
Fredag 13/3 VästeråsIrsta-LIF Lindesberg
Torsdag 19/3 LIF Lindesberg-IFK Tumba
Söndag 29/3 Varberg-LIF Lindesberg

Tabellen från Svensk Handboll:

Publicerad 23 februari 2015 klockan 14:21

Hannes Feldin , 070-46 03 603

Ingrid Nilsson ingår i U21-landslaget. Foto: Magnus Nilsson

Lokala judotalanger uttagna till landslagets grupper

Svenska judoförbundets landslagsorganisation uppdaterade nyligen sina listor över de aktiva som blivit uttagna till landslagen samt utvecklingsgrupperna. Bland namnen finns flera av Frövi judos talanger, bland annat Ingrid Nilsson, som efter dubbla SM-guld var en given kandidat.

21 februari 2024 klockan 14:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Med sju minuter kvar av matchen saknades fem viktiga spelare i LIF Lindesberg. Trots en bra spelad match så blev skadan för stor när poängen skulle fördelas. Foto: Hasse Persson

bildspel Två röda kort fällde LIF Lindesberg

Med två röda kort, en skadad spelare och två frånvarande nyckelspelare så var det hela fem viktiga spelare som försvann från den tillgängliga bänken, när Anderstorp gästade Lindesberg. Matchen höll sig jämn under onsdagskvällen, där de sista sju minuterna blev mardrömsliknande för hemmalaget som var chanslösa i slutminuterna.

8 februari 2024 klockan 14:28 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Linde Sports Camp läggs ned efter 10 år

Under tio somrar har Linde Sports Camp varit en omåttligt populär sommarlovsaktivitet för kommunens unga. Genom å...

Martin Eriksson ny tränare för damlaget: ”Vi kan vinna serien”

Inför säsongen stod GSBK/IFK Lindesbergs damlag utan tränare, så för att laget ...

Lindlöven i tabelltoppen efter helgen

Efter förra helgens tråkiga resultat med dubbla förluster på hemmaplan, så kom det mer positiva toner efter denna ...

Ingrid Nilsson är tillbaka i toppform! Foto: Magnus Nilsson

bildspel 17 medaljer till Frövi judo efter helgens SM

4 guld, 8 silver och 5 brons blev facit för Frövi judo efter helgens Svenska Mästerskap i Trollhättan. Klubben ställde upp med deltagare i varje ålderskategori, och lyckades även plocka medaljer i samtliga, något som gjorde att man blev utsedd till näst bästa klubb av totalt 59 medverkande föreningar.

5 februari 2024 klockan 11:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: IJF, Sabau Gabriela

Anna Bernholm avslutar framgångsrika karriären

Lördagens tävling vid Grand Slam i Paris blir den sista på världstouren för Anna Bernholms del, som nu har beslutat sig för att lägga judodräkten på hyllan. I hennes långa meritlista finns bland annat ett EM-brons, en start i OS och otaliga medaljer från världstouren.

1 februari 2024 klockan 15:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Dags för traktens knattar att ge sig ut i spåren igen
Bara några veckor innan Vasaloppets målgång i Mora, är det dags för den yngre generationen att genomföra sin egen upplaga av tävlingen, när ...
1 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Förlust i helgen trots ökade publiksiffror
Trots att Lindlöven någorlunda kunde öka publiksiffrorna inför dubbelmatcherna i Lindehov, så slutade de två matcherna med förlust. Vid båda ...
30 januari 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Stenkul firande när curlingklubben fyllde 90 år
Under lördagen firade Lindesbergs Curlingklubb 90-årsjubileum, något man naturligtvis ville uppmärksamma med både cupspel och festligheter på ...
29 januari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

På fredag och lördag så är det dubbla matcher i Lindehov, där Lindlöven jagar sex poäng för att försvara sin nuvarande andra plats i tabellen. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Fri entré till alla tjejer när Lindlöven spelar dubbelt

Inför helgens dubbelmatcher i Lindehov så bjuds alla tjejer på fri entré till två matcher som kan bli sevärda. Med tre raka segrar bakom sig så placerar sig Lindlöven på en andra plats i AllEttans tabell, en placering som truppen säljer sig dyrt för inför seriens andra halva. Hanviken och Nyköping gästar Lindesberg i vad som förväntas bli, två tuffa matcher.
– Bättre än så här blir det inte, säger Tomas Östlund.

25 januari 2024 klockan 22:41 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Oskar Cosmo blev LIF Lindesbergs främsta målgörare i en tung match mot Helsingborg. Arkivfoto: Hasse Persson

Omöjlig uppgift för LIF Lindesberg som föll mot Helsingborg

Det var på förhand en lång resa till en tung uppgift som väntade LIF Lindesberg. OV Helsingborg HK är obesegrad under säsongen av en anledning och kan mestadels liknas med ett elitlag som har fastnat i Allsvenskan. Trots att skåningarna laddar för en återkomst i Elitserien, så fick man däremot visst motstånd av det gästande Lindelaget.

25 januari 2024 klockan 22:19 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindlöven klättrar efter tredje raka

Efter två överlägsna hemmasegrar mot norrlandslagen Kiruna och Boden, så fortsatte Lindlöven att rida på sin ...

Dubbla silver till Frövi judo på Pajulahti Games i Finland

Under den gångna helgen åkte Frövi judo med tre aktiva för att delta i Pajulahti Games 2024, som...

Full pott när Norrland gästade Lindehov

Fjorton gjorda mål blev resultatet när AllEttans två nordligaste lag gästade Lindehov under helgen. Även om lö...

Säsongens Allsvenska serie är rekordjämn där varje poäng blir viktig för lagens överlevnad i serien. Under lördagen klättrade både LIF Lindesberg och Redbergslid när man delade på de två poängen. Foto: Hasse Persson

bildspel LIF Lindesberg plockar en viktig poäng

Det började bra för LIF Lindesberg som tog emot Redbergslid i Lindesberg Arena under lördagen. Med en tremålsledning så fortsatte matchen med ett rött kort hos motståndarna inom den andra halvleken, vid ett utjämnat läge. Hemmalaget tog sig tillbaka till ledning inför matchens sista fem minuter, men fick nöja sig med ett oavgjort resultat efter att Redbergslid avslutat med två raka mål.

21 januari 2024 klockan 14:14 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nyängen slutar som klubbchef i Lindlöven

Under onsdagen meddelade Lindlövens IF via sin hemsida att klubbchefen, Filip Nyängen, avslutar sitt uppdrag på ...

Händelselös förlust efter Lindlövens tio matchfria dagar

Efter tio dagar av Lindlövens matchledigheter, så blev Vallentuna det första motståndet när ...

IFK Lindesberg söker klubbchef: ”Vill utveckla föreningen”

IFK Lindesberg är redo att ta nästa steg i utvecklingen och söker nu en klubbchef, ...

Lindlöven tar tre poäng efter dubbla matcher

Två matcher i Lindehov slutade med tre poäng för Lindlöven, som precis har inlett sin poängjakt i AllEttan. ...

bildspel LIF Lindesberg avslutar året med seger

Det blev en efterlängtad revansch för LIF Lindesberg när Tyresö gästade Lindesberg Arena under lördagseftermiddagen...

Nytt landslagsarrangemang för LIF Lindesberg

Efter sommarens arrangemangssuccé med Scandinavian Open Championship, så får LIF Lindesberg ännu en chans att ...

Tabelltvåan, HK Varberg, fick svårt att stoppa LIF Lindesberg under onsdagen. Hemmalaget låste matchen tidigt och kunde därefter njuta av två nya poäng till en jämn serie. Foto: Hasse Persson

Odramatisk hemmaseger mot tabelltvåan

LIF Lindesberg inledde onsdagens hemmamatch mot tabelltvåan HK Varberg med 4-1 och därifrån så gick hemmalaget bara undan. Matchens första halvlek slutade med en femmålsledning men även om den gästande tabelltvåan tog in förlorad mark, så var man tidigt utlåsta från att plocka med sig poäng ifrån mötet i Lindesberg Arena.

13 december 2023 klockan 22:22 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Förlust i serieavslutningen: Nu väntar Allettan
Med platsen i Allettan säkrad så var det inget större allvar på spel när Lindlöven gick ut på isen för HockeyEttans säsongsavslutning. Äran...
10 december 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Nytt rekord: Frövi judos damer svenska mästare för sjunde året i rad
Under lördagen avgjordes årets upplaga av Lag-SM i judo, som den här gången hölls i Eriksdalshallen i Stockholm. Frövi judos herrar ...
9 december 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindlöven är klara för Allettan
Under onsdagskvällen säkrade Lindlöven de sista poängen som krävdes för att säkra sin plats i Allettan. Truppen tog resan till tabelljumbon ...
7 december 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-12-05

2023-12-03

2023-12-01

2023-11-30

2023-11-29

2023-11-26

2023-11-25

2023-11-22

2023-11-20

2023-11-16

2023-11-15

2023-11-10

2023-11-04

2023-11-03

2024-02-21 21:35