Henrik Löwdahl har hunnit bli 34 år gammal, men minns ännu tillbaka till pojkåren i Närke. FOTO: Hannes Feldin

SHL-matchen 1 dag kvar: Kaptenens minnen från Lindehov

Klockan 19.00 imorgon torsdag riktas hockey-Sveriges blickar mot Lindesberg. Örebro Hockey och Brynäs möts då i en stekhet träningsmatch, inför vad som kommer att vara utsålda läktare. Med ett dygn kvar ger Henrik Löwdahl en stor intervju om regionshockeyn, resan till SHL och minnena från Lindehov.

Henrik Löwdahl har precis klivit av tisdagens träning när jag möter honom i Behrn Arena. Örebro Hockeys rutinerade lagkapten har stannat kvar lite extra på isen tillsammans med Marcus Weinstock. Duon ska vila från kvällens match mot Leksand, istället gnuggar man skott och straffar på egen hand.

Henrik behöver dock inte vänta alltför länge på nästa match. Redan imorgon kväll väntas han stå iklädd sin röda Örebro-tröja, med ett ”C” på bröstet och leda sitt lag in på Lindehovs is. Mötet med Brynäs blir det tredje året i rad som kaptenen spelar i Lindesberg och han är lika laddad som tidigare.

– Det är alltid roligt att visa upp oss i länet. Vi vill ju vara länets lag och inte bara Örebros, då är det här en viktig del av arbetet. Förhoppningsvis tycker Lindesbergarna att det är kul och att det även kommer många örebroare för att stötta oss och skapa en härlig inramning, säger Henrik.

Hittills har försäsongen mestadels tillbringats på träningsplanen och i Schweiz. Örebro hann totalt med tre matcher på sin alpresa, följt av gårdagens träningsmöte med Leksand i Arboga som vanns med 3-2. Imorgon fortsätter turen ute i landsbygden och Henrik ser positivt på de ovana spelplatserna.

– Det är kul att de andra killarna får uppleva hallarna runt omkring. Jag har ju varit runt här en del, men för många är det nytt med lite mindre hallar.

”Den regionala hockeyn har betytt jättemycket”

Som Henrik själv berättar har han upplevt det mesta inom den regionala hockeyn. Uppvuxen och hockeyskolad i Örebro har han spenderat pojklagsåren just här. Nu är han lagkapten i länets största klubb, en klubb som de senaste åren alltmer arbetat för att utveckla hockeyn i Örebro län. Vad kan då Örebro Hockey egentligen bidra med till den regionala hockeyn?

– Framförallt med kunskap hoppas jag. Att vi delar med oss av den organisationen vi har nu med fys- och målvaktsträning, att vi breddar hockeyn i länet. Så att det kan bli bättre hela vägen från ungdomsåren till TV-pucken och stärka upp hela kunskapsbanken i länet, svarar Henrik och fortsätter.

– Örebro Hockey måste ju vara den drivande faktorn där och jag tycker att det här är ett steg i rätt riktning för att bli det. Sen finns det säkert jättemycket mer att jobba med, men det är en bra början.

Som lagkapten och ansiktet utåt för Örebro Hockey vill han vara en god förebild, både på och vid sidan av isen. Henrik minns tillbaka till sina egna pojklagsår och de många tuffa och jämna bataljerna med Lindlöven, Hallsberg och Kumla. Platser som Lindehov och Bob-hallen väcker därför starka minnen.

– Det är där man har fostrats och lärt sig att spela hockey. Både medspelare och motspelare har ju varit en bidragande faktor, så den regionala hockeyn har betytt jättemycket för mig, förklarar Henrik.

Har du något särskilt minne från Lindehov och mötena med Lindlöven?
– Ja, vi spelade faktiskt en DM-final, jag vet inte om det var U14 eller U15. Det var en sån där svängig match som vi tyvärr torskade med 7-6 eller något liknande. Det var tufft, de hade en bra 80-kull i Lindesberg och vi i Örebro hade också ett hyffsat lag. Det var alltid heta matcher däruppe med Marcus Sjö i spetsen.

”Torskade sist, så nu vill vi bjuda på seger”

Även när han kom upp i A-laget fortsatte bussen att rulla till bortamatcher i Lindehov. Trots att Örebro var mer resursstarkt minns Henrik en match säsongen 05-06 som slutade i förlust, då Lars ”Mozart” Andersson tränade Lindlöven. Idag är dock tiden i HockeyEttan ett minne blott. Henrik har tillsammans med sitt Örebro Hockey stått för en fantastisk resa, som tagit klubben hela vägen till SHL:s övre halva.

Har livet som SHL-spelare börjat att sätta sig eller är det samma pojkaktiga glädje inför varje match?
– Det blir alltid en vardag, på gott och ont tror jag. Man blir mer bekväm i sig själv att spela inför mycket folk och på stora arenor och möta landslagsspelare flera kvällar i veckan. Det var man ju inte så bortskämd med i HockeyEttan haha, skrattar Henrik och tänker vidare.

– Men det blir väl inte riktigt en vardag heller. Varje match är ett tillfälle att försöka göra något avtryck. Om det är att jobba hårt och täcka skott eller kanske få peta in en puck spelar inte så stor roll. Man vill ju framåt och bli bättre hela tiden och vår resa är inte färdig än hoppas jag. Förhoppningsvis har jag några godbitar kvar att se fram emot innan jag lägger av.

Nästa godbit väntar alltså imorgon, i form av Brynäs i Lindehov. Matchen blir Örebro första mot SHL-motstånd den här försäsongen och just det kittlar extra hos Henrik.

– Ja, det blir en första fingervisning på vart vi står. Så jag ser fram emot matchen och det ska bli väldigt roligt att få möta ett svenskt lag. Brynäs är också ett klassiskt lag med mycket fans ute i landet.

Lagen möttes som bekant även förra året i Lindehov, då Gävle-gänget vann med 4-3. Läktarna var den gången fulla av rödvita supportrar och Henrik skickar en hälsning till Örebro-fansen.

– Jag hoppas att de kommer och stödjer oss. Förhoppningsvis kan vi bjuda på en bra match och jag hoppas givetvis på vinst. Vi torskade ju sist, så nu vill vi bjuda på en seger.

Info SHL-matchen:
Vad: Örebro Hockey-Brynäs IF
När: torsdag 19.00 i Lindehov
Ståplatsbiljetter: köps via LindeNytt.com eller på Lindeträffen/Direkten Nöje, Grillköket, Team Sportia, ICA Supermarket, ICA Nära Östermalms
Sittplatsbiljetter: köps via John Falck

Publicerad 2 september 2015 klockan 16:35


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Hasse Persson

bildspel Jämna set blev ny förlust

Linde Volleys hittills jämnaste match för säsongen tog vid i Lindesberg Arena under söndagen. Umeåföreningen IKSU gästade Lindesberg där jämna kamper om seten utspelades. Efter två förlorade set, fick hemmalaget dessvärre ge sig utan poäng till tabellen.

24 oktober 2021 klockan 19:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons


Foto: Timmy Lundegård

Målrik seger efter tidig femmålsledning

Det blev en ny hemmaseger för WSK Lindesberg! Med en överlägsen femmålsledning efter den första perioden, såg matchen ut att kunna låsas redan i den andra perioden. Tunga försvarsspel följde hemmalaget därefter och matchen höll sig länge vid liv.
– Vi börjar väl helt okej, sedan tappar vi det totalt, säger William Ardesjö.

22 oktober 2021 klockan 23:29 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Välförtjänt seger blev uddamålsförlust

Med skadade fick LIF Lindesberg ta in nödspelare, som i sin tur gjorde en härlig insats i laget. Med en ...

bildspel En tabellpoäng efter straffar

Forshaga bjöd på ett högt tempo i Lindehov under onsdagen, i en match som inte var den roligaste för säsongen. Bortalaget har...

Jonathan laddar mot fredagens hemmamatch

Lif Blå-spelaren Jonathan Riihimäki har gjort succé i LIF Lindesbergs Allsvenska lag. På tre matcher har 20-åringen...

Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Upphämtning gav en poäng

Lindlöven gästade Nyköping under söndagen. Efter ett tvåmålsunderläge med 3-1 i den andra perioden, så var Lindelaget nära att vända matchen. Kvitteringen kom vilket tvingade in matchen i övertid. Väl där kunde Nyköping få med sig bonuspoängen, medan Lindlöven fick nöja sig med en poäng.

17 oktober 2021 klockan 22:28 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Timmy Lundegård

WSK var nära poäng efter upphämtning

5-1 blev 6-5. Efter en sur inledning så var WSK Lindesberg nära att vända matchen till sin fördel. Efter ett tidigt försprång av Sala Silverstaden med hela fyra måls marginal, så bjöd WSK på en stark avslutning där man var nära att spela hem poäng till tabellen.

17 oktober 2021 klockan 22:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust mot Sollentuna
Trots flera ljusa stunder under mot Sollentuna, så åkte Linde Volley lottlösa från söndagens elitseriematch. Med 3-7 i det tredje setet såg det ...
17 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Stor bortaförlust mot Tyresö
Med lagets första poäng säkrad så åkte LIF Lindesberg till Tyresöhallen under lördagen. Tyresö är normalt sett ett lag som LIF haft stora po...
16 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Ny hemmaseger för Lindlöven
Det blev seger i säsongens tredje hemmamatch! Gästande Eskilstuna Linden bjöds på flera spel i powerplay, medan Lindlöven hade större utdelning ...
15 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Lindlövens segerrad bröts i Borlänge

Efter två raka storsegrar, så bröts den fina segertrenden efter onsdagens besök i Borlänge. Trots en fin första period med 0-2, så kunde dalalaget vända matchen helt i den andra perioden. Åtta minuter in i avslutningen så var matchen låst och Lindlöven kunde gratulera Borlänge till sina första poäng.

13 oktober 2021 klockan 21:24 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Precis som under förra mötet så kunde Alexander Sunnefors titulera sig målgörare mot Kumla. Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Storslagen derbyseger i Lindehov!

Matchens första period blev ett stort avgörande i söndagens länsderby mellan Lindlöven och Kumla. Hela fem mål på tjugo minuter gjordes för hemmalaget, som blev ett för stort försprång för det gästande Kumla. Målfesten fortsatte vilket skrev slutsiffrorna till makalösa 9-5.

10 oktober 2021 klockan 19:43 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Tabellens första poäng är säkrad

Det tog fyra matcher, men under söndagen kunde LIF Lindesberg hämta in en mycket välförtjänt poäng till tabellen. ...

Ingen tur mot Engelholm

Det blev över tolv timmar tur och retur på vägarna för Linde Volley, när man gästade skånska Engelholm under söndagen. Tre set ...

Uddamålsförlust trots snabb upphämtning

Trots en stark upphämtning, så slutade säsongens första bortamatch med en förlust för WSK Lindesberg. Lindelaget...

Annons


Arkivbild från hemmapremiären. Foto: Hasse Persson

LIF vill vända den inledande trenden!

Det har varit en tuff serieinledning för LIF Lindesberg, som efter tre matcher står med tre raka förluster. På söndag kan det däremot vara fjärde gången gillt, när Skånela gästar arenan. Ett lag som LIF redan har hunnit besegrat under försäsongen.

8 oktober 2021 klockan 14:05 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Dubbla EM-silver till Amanda Orrbo i Italien

Frövi Judos Amanda Orrbo blev under onsdagen silvermedaljör vid judo-EM för personer med Downs Syndrom, som hå...

Utklassning i säsongens bortapremiär!

Lindlöven gick inte att stoppa när laget gästade Köping för seriens första bortamatch. Hemmalaget Köping HC bjöd ...

Amo blev för tufft för LIF Lindesberg

En bortamatch mot det topptippade Amo HK slutade med LIF Lindesbergs tredje raka förlust. En mycket tråkig halvlek ...

Hemmaförlust i seriepremiären

Tråkiga resultat i boxplay och matchstraff på en hemmaspelare. Det blev avgörande för Lindlöven, när den efterlängtade ...

Förlust mot Lund i hemmapremiären

Linde Volley fick den tuffaste möjliga serieinledningen, där man direkt fick ställa sig mot SM-vinnarna Hylte/Halmstad p...

Storslagen seger i Lindbackahallens seriedebut!

Det blev seger när den nya Lindbackahallen gjorde debut i seriespel. WSK Lindesberg hade uppvisning efter nä...

Arkivbild. Foto: Timmy Lundegård

Seriepremiär i Lindbacka Sporthall!

Ikväll är det äntligen dags igen! Det är tredje gången gillt för WSK Lindesberg, som har fått avbryta de två tidigare säsongerna på grund av pandemin. Inför kvällen så inviger de Lindbackaskolans Sporthall gällande seriespel, där laget håller höga förväntningar om ett kvalspel.

1 oktober 2021 klockan 09:18 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Populära Disco Ball Night tillbaka med nytt koncept
Nästan två år har gått sedan det senaste Disco Ball Night gick av stapeln i Lindesberg Arena, men snart är det dags för kommunens yngre elever ...
30 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Förlust mot de svenska mästarinnorna
Det blev förlust för Linde Volley som inledde den färska Elitseriesäsongen med ett besök i Halmstad under söndagen. Inför söndagens match stod...
27 september 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Femmålsförlust i hemmapremiären
Slarvspelandet och de tekniska felen fortsätter i LIF Lindesberg, vilket ställde till det för laget även under lördagens hemmapremiär. Trots en ...
25 september 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-09-24

2021-09-23

2021-09-21

2021-09-18

2021-09-16

2021-08-25

2021-08-19

2021-08-12

2021-08-11

2021-08-05

2021-07-29

2021-07-28

2021-07-27

2021-07-18

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-10-28 10:05