INSÄNDARE/DEBATT: Att en sensommarkväll få sitta vid kanten av sjön Råsvalen norr om Kallernäs och se solen gå ner är en skön känsla. På stranden mitt emot syns resterna av det vikingasamhälle som låg där på 800-talet. Det finns lämningar efter ett tjugotal hus och 36 gravar. Där förekom handel med järn. Högre upp ses gruvlaven från Stripa gruva. När det mörknar lyser den grön järnsymbolen på taket. Bakom mig ligger på sluttningarna väldiga rester efter järnhanteringen vid Stråssa gruva. En bit upp på berget pågår fortfarande brytning vid Lovisagruvan.
I region Örebro län finns rikligt med rester av nedlagda gruvor. Inkomster därifrån har haft stor betydelse för utvecklingen av Örebro stad. Än i dag har företag i alla mindre samhällen runt omkring i landet stor betydelse för rikets välfärd. I Lindesberg har vi exempelvis Meritor, Lindemaskiner och Frövifors. Baettr i Guldsmedhyttan tillverkar delar till vindkraftverk. Till landets energiförsörjning bidrar även solparken i Vässlingby och inte minst tillvaratagandet av värmen i Frövifors. Med den driver man landets största tomatodling.
Att länsstyrelsen och regionledningen koncentreras till Örebro innebär inte att samhällena utanför staden saknar betydelse, tvärt om. Därför måste vi där behålla en god samhällsservice. Nu har regionledningen fått för sig att Lindesberg inte behöver sina fyra vårdcentraler med läkare. Man får klara sig med en och då i centralorten. Lasarettet kan avlövas. Akutmottagningens verksamhet minskar med över hälften.
Specialistmottagningarna kan läggas ner. Den slutna psykiatrikliniken är onödig. 20 000 öppenvårdsbesök flyttas från Lindesberg till Örebro. Mycket verksamhet kan tas över av det privata sjukhuset som ägs av ett företag i Australien.
Våra regionråd slår ifrån sig. Ett regionråd hävdar att lasarettet finns kvar. Visst, åker man upp för Bergslagsbacken ser man den röda tegelbyggnaden. Indragning liksom förflyttning av tjänster skapar problem för de anställda och deras familjer. Måsta man flytta?
Vi blir alla äldre. Vårt behov av sjukvård tilltar. Äldst är befolkningen i Ljusnarsberg. Att med egen bil fara till Örebro kan vara besvärligt, framför allt på vintern. Vi kanske är ensamstående eller har en gammal partner. Taxi på natten är inte alltid tillgänglig. 20 000 resor förbi Lindesberg till Örebro är dyrt och motarbetar vår önskan att skapa ett bra klimat.
Det har redan uppstått problem i regionens norra del genom att anställda har slutat. Regionfolket har motiverat nedläggningarna i Lindesberg med att man måste sänka kostnaderna. Men regeringen vill samtidigt sänka skatten.
Politiker och tjänstemän i regionen måste snarast skärpa sig och återställa den fina sjukvård vi hade i den norra delen.
Ingemar Engstrand och Peter Jilke
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
I skogarna vid Resta, strax utanför Ramsberg, fick Sara Lindlöf i förra veckan syn på ett lodjur som lugnt spatserade bland träden.
– Jag hade ju bara sett lodjur på djurpark innan, så det var jättehäftigt att få se på riktigt! säger hon till LindeNytt.
I Sverige har vi tidigare varit självförsörjande på el och därtill varit stora exportörer! Den inhemska elkonsumtionen har sedan 80-talet minskat dels beroende på effektiviseringar med exempelvis värmepumpsteknik! Den elbrist och då framförallt i landets södra del med kraftigt förhöjda priser beror dels på export till t.ex. Tyskland och dels på att den mesta produktionen finns i norr! Tyskland har skrotat sin kärnkraft och med brist på fossil gas så eldar man kol med stora utsläpp!