När larmet går rycker brandmännen ut på några få ögonblick. Har en olycka inträffat är de på olycksplatsen inom några få minuter. Men polisen, som även de ska rycka ut på trafikolyckor, kommer oftast mycket senare. Det innebär att brandmän ofta får rycka in i rollen som polis och dirigera trafiken och allt vad det innebär att arbeta på en olycksplats i egenskap som polisman. Brandmän har redan idag som uppgift att praktisera polisyrket – och på olika håll i landet har det gått längre än så.
Börjar det brinna i ett hus kan brandkåren vara på plats inom någon minut. Blir någon misshandlad kan polisen vara där, med betoning på ordet kan. Det tar många gånger alldeles för lång tid att få hjälp av polis om man drabbats av ett brott. Detta sker i stort sett överallt, varje dag, i hela landet. Bristen på poliser har fått den effekten att invånarna själva tagit saker och ting i egna händer. Nattvandrargrupperingar bestående av vuxna människor ger sig ut i natten för att förhindra brott. Fenomenet har resulterat i mindre brottslighet, men till vilket pris frågar många sig. Brotten minskar, men vanligt folk utsätter sig för fara…
I ett reportage i tidningen Kommunaktuellt tas denna utveckling upp och visar kommuner som tröttnat på polisbrist och ökande brottslighet till följd av problemet. Väktare, brandmän och ”nattvandrare” är medicinen! En kommunal kamp mot brott då staten fallerar, skriver tidningen. I Frövi har en sådan aktiv grupp fått brottsligheten att minska betydligt. De brott som lättast kan förhindras genom nattvandrargrupper är sådant vi alla i samhället drabbas utav: klotter, bilinbrott, stölder.
Rycker ut. Att använda brandmän då ett inbrott sker i någon butik i staden, kan tyckas vara rätt medicin. De är ju ändå alltid alerta och på plats, tillskillnad från statens brottsstävjare – polisen – som är underbemannade och har stora områden att patrullera. Trots att fenomenet ”kommunal kamp” visat sig mycket positivt, så är Lindesbergs kommunalråd tveksam till att utnyttja de kommunalanställda brandmännen. I Arboga säger kommunalrådet tvärtom: Det är en resurs som lika gärna kan utnyttjas för patrullering. I Tranås och Håbo ser man redan nu brandkåren patrullera på helgkvällar.
-Det kan säkert många gånger vara bra. Jag tror ändå inte att det här är något Lindesbergs kommun ska sträva efter. Själv tror jag mycket på närpolisreformen och när vi nu utlovats fler poliser bör vi låta dem göra arbetet och inte utsätta brandmän eller invånare för polisyrkets faror, förklarar Anders Ceder. Han förklarar vidare om närpolisreformen: -Reformen är mycket bra, men kom i fel tid. Närpolisen kom i samma veva som kraftiga besparingar inom myndigheten. Det resulterade i det vi idag upplever som att polisen aldrig finns där de behövs, menar Anders Ceder.