JSM i Sundsvall slutade med ett guld och två silver för Vedevågssonen. FOTO: Kjell-Erik Kristiansen

Skidvärlden ligger öppen för Filip

Filip Danielsson har kört säsongens sista tävling. Nu är 18-åringen hemkommen från Kalix, den sista destinationen för den här långa vintern. En vinter som kantats av både stora tävlingar och välförtjänta framgångar.

– Jag är väldigt nöjd med hela säsongen. Allt har gått bra. Kroppen har hållit en bra form i alla viktiga tävlingar, det är det viktigaste av allt, berättar Filip.

Höjdpunkten under vintern var JVM i början av februari. Då hoppade Filip på planet och flög till Kazakstan, där han i debutloppet tog sig till kvartsfinal. JVM-veckan bjöd på ytterligare flera starter och Filip är stolt över vad han åstadkom i öst.

– Mitt mål var att åka dit och göra det bästa jag kunde. Ett av loppen därnere var bland det bästa jag gjorde under hela säsongen, så jag är nöjd.

Styrkebeskedet i JVM följde han sedan upp hemma på svensk mark. I förra helgens JSM i Sundsvall tog Filip tre medaljer, ett guld och två silver. Guldet vann han i lagstafetten på 3 x 6 kilometer och innan det hade han redan tagit silver i skiathlon. Dessutom blev det ett silver även i 10 kilometer, ett lopp som utvecklade sig perfekt för Filips del.

– Jag öppnade väldigt lugnt och var uppe som etta efter det första varvet. Sen låg jag kvar i toppen varje varv och kände att jag kunde trycka på i det sista varvet rätt så rejält. Det var skönt att kunna lägga upp loppet så som man vill ha det, säger Filip och berättar om sin taktik.

– Det är snarare att kunna ligga kvar i fältet och öka mot slutet, än att tvärtom öppna hårt och kanske inte orka hela vägen. Jag föredrar att öppna rätt så lugnt.

Bor och studerar i Torsby

Skidsporten har varit en del av Filips liv ända sedan barnsben. Minnena går tillbaka redan till 6-årsåldern och tävlingar hemma i Vedevåg.

– Då var det mest hemikring. Sen har det blivit mer och mer de sista åren. Som ungdom och junior handlar det mer om att resa runt på tävlingar. Man kan säga att jag varit mer iväg än hemma, förklarar Filip.

Att det blir mycket tid på resande fot har sina förklaringar i alla tävlingar. Dessutom kräver hans idrott en väldigt speciell miljö, där han behöver tillgång till snö under stora delar av året. Då familjehemmet i Vedevåg inte erbjuder det måste Filip se sig om för andra träningsorter.

– Jag tränar inte så jättemycket hemma i Vedevåg. Det går ju, men det är inte lika bra förutsättningar som i Torsby.

Sedan tre år tillbaka är han bosatt i just Torsby. Bygden är känd för sin skidverksamhet och Filip läser ett fyraårigt gymnasieprogram. I Värmland får han unika möjligheter till att träna, möjligheter som han är tacksam för.

– Jag hade aldrig klarat av allt det här om jag hade gått på en vanlig skola. Över tre år hade jag nog inte orkat med det. Det tar väldigt mycket tid med idrotten, så du måste ha en skolgång som ger dig den tiden.

Har siktet på landslaget

I höst blir Filip 19 och går då in till sitt sista år som junior. Det är ett år som han har tydliga planer för.

– Ja, det handlar väl mest om att göra samma som i år. Att komma till JVM och göra det lika bra och helst lite bättre än vad jag gjorde i år.

Efter den gångna vinterns fina resultat har Filip gjort sig ett namn i skid-Sverige. Därför får han även frågan om han har några långsiktiga mål.

– Mål har väl alla. För mig är det att nå landslaget och de stora tävlingarna, svarar han bestämt.

Livet som skidtalang är en vardag som kräver disciplin. Mycket tid läggs ner på både träning och andra förberedelser, dessutom tar resorna sin beskärda del av tiden. Därför blir det många träningspass under en normal vecka hemma i Torsby.

– Vi tränar ju olika i perioder, beroende på om det är sommar eller vinter och hur tävlingarna ligger. Någon vecka i somras låg jag på 30 timmar. Sen fanns det veckor där man också var nere på 10 timmar, berättar Filip som nu ser fram emot lite vila.

– Nu blir det en sån period den närmaste månaden. Det blir mest att hålla igång kroppen i fyra veckor. Sen börjar det nya träningsåret och då får man börja träna hårdare igen inför sommaren.

Publicerad 27 mars 2015 klockan 09:21

Hannes Feldin , 070-46 03 603

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Dubbla nomineringar för Linde Volley

Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna ...

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i vanlig stil hylla fjolårets största prestationer. Flera av Fornabodas aktiva fick synas och några blev även prisade, där Jimmi Ehlers och Håkan Falk blev banans största prishämtare.

21 mars 2021 klockan 10:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt
Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots ...
16 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär
Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom däremot lagets stjärnspelare ...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven
9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och bjöd således in hemmalaget...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en fartfylld drabbning, där båda lagen hade stora problem i sina spel att arbeta med. Förlusten kom tidigt i matchen för LIF, som aldrig riktigt hittade rätt med sitt anfallsspel.

13 mars 2021 klockan 18:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till Play In, bland de lagen hittas Lindlöven. Enbart en poäng skiljer Lindelaget från den nya tabellettan, där en seger under söndagens säsongsavslutning kan sluta med en plats i Play In.

12 mars 2021 klockan 21:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. Trots en fantastisk inledning med en fyramålsledning i första halvlek, visade ”Bajen” en tuff klass som inte gick att stå emot. Förlusten för LIF blev stor, men lagets kämparglöd visades på allvar.

5 mars 2021 klockan 21:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven
Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens fö...
26 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in ...
24 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-02-05

2021-02-03

2021-01-31

2021-01-30

2021-04-20 09:55