Skilda världar i Lindesberg

Det första som slår en när man rullar in bilen på gården till Föreningen Linde Ridskolas lokaler är hur spartanskt och slitet det är och ögonen dras direkt till det stora gröna tältet. Förutom att det är stort och inte så speciellt snyggt så saknas brädor i planket som omgärdar hagen och den ena stora entrédörren saknas från passagen som leder hästarna in till tältet.

Här på Norslunds gård, alldeles bredvid villaområdet Hagalund, huserar Föreningen Linde Ridskola. Gården har tre stallar, en tävlingsbana utomhus, en framridningsbana ligger inne i tältet och ytterligare en framridningsbana ligger bredvid. Föreningen huserar på ett tjugo hektar stort område av omkringliggande hagar. Mitt på gården ligger även den lilla barackliknande byggnaden som innehåller både cafeteria, sekretariat och omklädningsrum som ser ut att ha sett sina bättre dagar.


Ändå så är det ingen av de som jag träffar på som gnäller. När man är engagerad inom ridsport så är man van att jobba i motvind oftast utan några löpsedlar och stora rubriker. Störst rubriker drog Rolf-Göran Bengtsson när han med bred marginal vann Jerringpriset och då var det mest negativa skriverier om hur lite idrottsman Rolf-Göran är och att det är hans häst som gör hela jobbet. Med andra ord så skulle man kunna sätta vem som helst i hästsadeln och vinna? Tror inte det!
Här råder i stället en mycket gemytlig och trevlig atmosfär, vare sig man gör i ordning någon av hästarna för en ridtur, ger någon häst mat eller bara mockar lite hästskit. Det här är människor som får hålla på med det man brinner för och då klagar man inte. Att mocka lite hästskit kanske plockar fram det bästa i människor? Det finns ungefär 20 hästar på gården, tio som ägs av föreningen och cirka tio som är privatägda. Den här årstiden är det hela tiden liv och rörelse och ryttarna avlöser varandra under ledning och överinseende av verksamhetsanansvarige ridläraren Stefan Rehn och ridläraren Yvette Rydén. Vintertid så blir det dock lite problematiskt att bedriva en bra verksamhet när det är kallt.


– På vintern blir det kallare i tältet än utomhus, förklarar Stefan Rehn när vi ser oss om på anläggningen.


Tältet känns lite provisoriskt och har dessutom tagit stryk av snön de tidigare tuffa vintrarna så det har fått lappats ihop med bidrag av kommunen som äger marken och de flesta fastigheterna. Det känns inte som någon hållbar lösning och det är både föreningen och kommunen ense om, men vad som ska göras finns det hyllmeter av utredningar och debatterande utan att man nått fram till någon lösning.


– I slutet av året löper vårt tioåriga hyresavtal med kommunen ut och vad som sen händer vet vi inte, säger Ann Edhammer vice ordförande i föreningen.


För tio år sedan fanns det exploateringsplaner, att fortsätta bygga ut Lindesberg med villaområden på marken som Norslunds gård ligger på, därför skrevs ett tioårigt avtal och sedan dess har gården legat som ett litet provisorium.


– En lösning ligger högt i prioritet när det kommer till större investeringar inom sport och fritid. Det är en angelägen fråga inte minst ur ett jämnställdhetsperspektiv när det handlar om att ge tjejer lika bra förrutsättningar som killar, säger Johan Tranqvist kultur- och fritidschef på Lindesbergs kommun.
Bygga nytt ridhus ute vid Fornaboda eller utöka verksamheten på Peter och Lotta Erikssons gård Lindenäs är ett par av alternativen som kommit genom åren. Det senare förslaget är något både Föreningen Linde Ridskola och Frövi-Fellingsbro ryttarförening ställt sig bakom och hoppas att kommunen ska nappa på.


– I slutändan handlar det om ett politiskt beslut och det ekonomiska läget, men det vore önskvärt med ett beslut innan avtalet löper ut, säger Tranqvist.


Det börjar med andra ord brinna lite i knutarna och när vi går omkring på området så kan jag inte låta bli att göra en jämförelse med Lindesberg Arena och förrutsättningarna klubbarna har där, det är verkligen skilda världar. Trots att ridsport är Sveriges andra största ungdomsidrott efter fotboll så blir den märkligt nog ofta försummad, inte bara i media. Det kan 130 medlemmar i Föreningen Linde Ridskola och ytterligare 500 000 ryttare i Sverige vittna om.


Ridsportsfakta:
500 000 svenskar ägnar sig åt någon form av ridsport på olika nivåer.
85% av dessa är kvinnor, tjejer och flickor.
65% av Svenska Ridsportförbundets 170 000 medlemmar är under 25 år.
1,1% av sportartiklarna i Sveriges dags- och kvällstidningar handlar om ridsport.
66% av texterna som behandlar ridsport är korta notiser.
362 700 hästar fanns registrerade i Sverige enligt Jordbruksverkets räkning år 2011. 


 

Publicerad 17 maj 2013 klockan 09:43

Björn Sundström , 070-130 33 86

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Hemmahästen Danois Simoni inledde dagen med en seger Foto: Timmy Lundegård

bildspel Nya segerjubel på Fornaboda

Totalt tre hemmaekipage deltog när Fornaboda körde sin andra tävlingsdag för säsongen. En hemmaseger blev det, där Jimmi Ehlers-tränade Danois Simoni travade in som dagens första vinnare. Glada känslor blev det där kuskande Jeanette Holmskov, bjöd på en vinnargest när duon passerade mål.

16 maj 2021 klockan 19:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

22-åriga Simon Gorski, Fornabodas yngsta kusk, tog sin första kuskseger på Solvalla Arkivfoto: Timmy Lundegård

Simon tog första kusksegern på Solvalla

Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom istället nya jubel efter att Fornabodas yngsta travkusk, 22-åriga Simon Gorski, kört hem sin första seger tillsammans med Skall Ha på Solvalla.
– Jag har väl sett om loppet minst fem gånger efteråt, säjer Simon.

10 maj 2021 klockan 14:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi...

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med ...

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt ...

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet
Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter
Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu ...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dubbla nomineringar för Linde Volley
Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna till ”Säsongens utmä...
24 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i vanlig stil hylla fjolårets största prestationer. Flera av Fornabodas aktiva fick synas och några blev även prisade, där Jimmi Ehlers och Håkan Falk blev banans största prishämtare.

21 mars 2021 klockan 10:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt

Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen...

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär

Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom d...

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven

9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och ...

Annons

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en fartfylld drabbning, där båda lagen hade stora problem i sina spel att arbeta med. Förlusten kom tidigt i matchen för LIF, som aldrig riktigt hittade rätt med sitt anfallsspel.

13 mars 2021 klockan 18:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans...

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. ...

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

Foto: Hasse Persson

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphämtningar gjordes av hemmalaget, som inledningsvis ändrade 11-22 till 23-24. Med 1-2 i set och ett inledande 0-5 när det sista setet tog sin start, blev det däremot för mycket.

3 mars 2021 klockan 21:04 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng
VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under matchens gång, kunde inget...
2 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Linde Volley laddar mot slutspel
Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande åttondelsfinal. Med ett ...
1 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Gratis hemmamatch när Röös hyllas
Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. Detta när föreningen, f...
1 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-28

2021-02-27

2021-02-26

2021-02-24

2021-02-21

2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-05-17 06:42