Skilda världar i Lindesberg

Det första som slår en när man rullar in bilen på gården till Föreningen Linde Ridskolas lokaler är hur spartanskt och slitet det är och ögonen dras direkt till det stora gröna tältet. Förutom att det är stort och inte så speciellt snyggt så saknas brädor i planket som omgärdar hagen och den ena stora entrédörren saknas från passagen som leder hästarna in till tältet.

Här på Norslunds gård, alldeles bredvid villaområdet Hagalund, huserar Föreningen Linde Ridskola. Gården har tre stallar, en tävlingsbana utomhus, en framridningsbana ligger inne i tältet och ytterligare en framridningsbana ligger bredvid. Föreningen huserar på ett tjugo hektar stort område av omkringliggande hagar. Mitt på gården ligger även den lilla barackliknande byggnaden som innehåller både cafeteria, sekretariat och omklädningsrum som ser ut att ha sett sina bättre dagar.


Ändå så är det ingen av de som jag träffar på som gnäller. När man är engagerad inom ridsport så är man van att jobba i motvind oftast utan några löpsedlar och stora rubriker. Störst rubriker drog Rolf-Göran Bengtsson när han med bred marginal vann Jerringpriset och då var det mest negativa skriverier om hur lite idrottsman Rolf-Göran är och att det är hans häst som gör hela jobbet. Med andra ord så skulle man kunna sätta vem som helst i hästsadeln och vinna? Tror inte det!
Här råder i stället en mycket gemytlig och trevlig atmosfär, vare sig man gör i ordning någon av hästarna för en ridtur, ger någon häst mat eller bara mockar lite hästskit. Det här är människor som får hålla på med det man brinner för och då klagar man inte. Att mocka lite hästskit kanske plockar fram det bästa i människor? Det finns ungefär 20 hästar på gården, tio som ägs av föreningen och cirka tio som är privatägda. Den här årstiden är det hela tiden liv och rörelse och ryttarna avlöser varandra under ledning och överinseende av verksamhetsanansvarige ridläraren Stefan Rehn och ridläraren Yvette Rydén. Vintertid så blir det dock lite problematiskt att bedriva en bra verksamhet när det är kallt.


– På vintern blir det kallare i tältet än utomhus, förklarar Stefan Rehn när vi ser oss om på anläggningen.


Tältet känns lite provisoriskt och har dessutom tagit stryk av snön de tidigare tuffa vintrarna så det har fått lappats ihop med bidrag av kommunen som äger marken och de flesta fastigheterna. Det känns inte som någon hållbar lösning och det är både föreningen och kommunen ense om, men vad som ska göras finns det hyllmeter av utredningar och debatterande utan att man nått fram till någon lösning.


– I slutet av året löper vårt tioåriga hyresavtal med kommunen ut och vad som sen händer vet vi inte, säger Ann Edhammer vice ordförande i föreningen.


För tio år sedan fanns det exploateringsplaner, att fortsätta bygga ut Lindesberg med villaområden på marken som Norslunds gård ligger på, därför skrevs ett tioårigt avtal och sedan dess har gården legat som ett litet provisorium.


– En lösning ligger högt i prioritet när det kommer till större investeringar inom sport och fritid. Det är en angelägen fråga inte minst ur ett jämnställdhetsperspektiv när det handlar om att ge tjejer lika bra förrutsättningar som killar, säger Johan Tranqvist kultur- och fritidschef på Lindesbergs kommun.
Bygga nytt ridhus ute vid Fornaboda eller utöka verksamheten på Peter och Lotta Erikssons gård Lindenäs är ett par av alternativen som kommit genom åren. Det senare förslaget är något både Föreningen Linde Ridskola och Frövi-Fellingsbro ryttarförening ställt sig bakom och hoppas att kommunen ska nappa på.


– I slutändan handlar det om ett politiskt beslut och det ekonomiska läget, men det vore önskvärt med ett beslut innan avtalet löper ut, säger Tranqvist.


Det börjar med andra ord brinna lite i knutarna och när vi går omkring på området så kan jag inte låta bli att göra en jämförelse med Lindesberg Arena och förrutsättningarna klubbarna har där, det är verkligen skilda världar. Trots att ridsport är Sveriges andra största ungdomsidrott efter fotboll så blir den märkligt nog ofta försummad, inte bara i media. Det kan 130 medlemmar i Föreningen Linde Ridskola och ytterligare 500 000 ryttare i Sverige vittna om.


Ridsportsfakta:
500 000 svenskar ägnar sig åt någon form av ridsport på olika nivåer.
85% av dessa är kvinnor, tjejer och flickor.
65% av Svenska Ridsportförbundets 170 000 medlemmar är under 25 år.
1,1% av sportartiklarna i Sveriges dags- och kvällstidningar handlar om ridsport.
66% av texterna som behandlar ridsport är korta notiser.
362 700 hästar fanns registrerade i Sverige enligt Jordbruksverkets räkning år 2011. 


 

Publicerad 17 maj 2013 klockan 09:43

Björn Sundström , 070-130 33 86

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Announcement tog den bästa placeringen bland hemmaekipagen Foto: Timmy Lundegård

bildspel Sportslig bredd på Fornaboda

Montélopp, kallblodslopp och 3-åringslopp, det var en salig blandning bland det sportsliga när Fornaboda Travbana körde sin nästsista tävlingsdag för säsongen, förutom denna breda uppställning av lopp skulle Fornabodas årliga 2-åringslopp Fornaboda Grand Prix avgöras för 15:e gången i rad.

3 augusti 2020 klockan 17:57 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Arkivbild på Berra Bus som slutade tvåa under Fornabodas tordagstävlingar Foto: Timmy Lundegård

Säsongens fjärde hemmaseger till Nidalee

Det var en solig dag på Fornaboda när nya lunchtävlingar skulle köras under torsdagen, flertalet hemmaekipage deltog under dagen och i det sjätte loppet lyckades gotlandsuppfödda Nidalee ha de kvickaste benen under målgången och gick mot en säker seger med sin tränare Kerstin Hell, en seger som är ”hemmalagets” fjärde för säsongen.

23 juli 2020 klockan 15:24 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Radetzky bjöd på uppvisning efter teknikstrul

Det blev en blöt och skitig tävlingsdag som kördes när Fornaboda Travbana arrangerade sin nionde tävlingsdag...

Före detta elev tar över som lärare

Efter 11 år som tränare på judogymnasiet lämnar nu Carin Hamnlund över stafettpinnen i åtminstone ett år framöver...

bildspel Kontio är tillbaka i kuskchampionats-toppen

Jorma Kontio är svårslagen på Fornaboda, något han bevisade under Fornabodas åttonde tävlingsdag för sä...

Årets Elitlopps-6:a Missle Hill segrade Bergslagsloppet på nytt banrekord Foto: Robin Falk

bildspel Nytt banrekord på Fornaboda

Den svenska traveliten var på plats när Fornaboda skulle köra sin årliga storloppsdag med det traditionella Bergslagsloppet med 100 000:- till vinnaren som huvudlopp, trots att dagen som brukar ses som en stor travfest för alla travälskare saknade sin publik så var travovalen i bästa skick där nya banrekord slogs.

2 juli 2020 klockan 00:32 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Kenneth Haugstad segrade Midsommarloppets final med Manuzio Hanover Foto: Timmy Lundegård

bildspel Haugstad segrade i Midsommarloppet

Midsommarfirandet pågår för fullt i Sverige men på Fornaboda byttes inlagd sill och ”små grodorna” ut mot nygrillade hamburgare och snabbtravande hästar, det traditionella Midsommarloppet som kördes med två försök och en final stod som huvudlopp och bjöd på flera imponerande uppvisningar.

20 juni 2020 klockan 20:55 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

14 idrottsföreningar i Lindesbergs kommun tilldelas coronakompensation
Stödet till de idrottsföreningar i Örebro län som drabbats ekonomiskt av coronapandemin har nu börjat betalas ut. Stödet baseras på hur stora ...
16 juni 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Montéryttare tog en kuskdubbel
Kvinnorna tar för sig allt mer inom travet och under Fornabodas femte tävlingsdag för säsongen var Örebros montédrottning Sofia Adolfsson på ...
14 juni 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Vinnarjubel på nationaldagstravet
Nationaldagstravet på Fornaboda Travbana brukar vara en folkfest där publiken oftast klär sig i blågult, trots att folkfesten blev inställd fick ...
6 juni 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Robin Thörn tar över som ny sportchef från och med augusti Foto: Örebrotravet

Han är Fornabodas nya sportchef

I fredags kom beskedet om att travälskaren Robin Thörn tar över posten som Örebrotravet och Fornabodas gemensamma sportchef då den nuvarande sportchefen Claes Broberg, redan under mars, meddelat att han kommer att avsluta sin tjänst under juni för att jobba i högre positioner.

2 juni 2020 klockan 10:46 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Den svenska stjärnkusken Björn Goop deltog under Fornabodas söndagstävlingar. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Stjärnglans på ett blött Fornaboda

Det var flertalet stjärnkuskar på plats när Fornaboda satte hästarnas styrka i fokus under söndagseftermiddagen. Trots svarta moln och flertalet regnskurar bjöds det på snabba farter där man under dagen körde den sjätte upplagan av Stonas Stayerpokal, ett lopp som fick en överraskande vinnare.

24 maj 2020 klockan 20:33 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Fartfyllda söndagstävlingar på Fornaboda

På grund av söndagens extra insatta V75-tävlingar från danska Charlottenlund med stora tävlingar så flyttades ...

bildspel Imponerande vinnare under travpremiären

Startskottet på Fornaboda Travbana är ett av Lindesbergs största vårtecken och under lördagen var det dags för sä...

Publikfri säsongspremiär på travet

Under lördagen går startskottet för säsongens första travtävlingar på Fornaboda Travbana, ett besök på travbanan...

Annons

Arkivbild: Hannes Feldin

Gräsroten gör en förskottsutbetalning till ungdomsidrotten

De senaste sju åren har Svenska Spel, via initiativet Gräsroten, delat ut närmare 400 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sverige. I vanliga fall sker utbetalningen i november månad, men i ett led att hjälpa föreningar under rådande omständigheter har Svenska Spel valt att göra en förskottsutbetalning, vilket gör att flera föreningar i Lindesbergs kommun får ett välkommet tillskott.

22 april 2020 klockan 15:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Stefan Karlsson blir ny tränare för LIF

LIF Lindesberg har gjort klart med en ny tränare efter Ivica Zubac, som tränat laget de två senaste säsongerna. Det...

Vårmönstringen blir en höstmönstring i år

SHRA Lindesbergs klassiska vårmönstring i maj månad kommer inte att kunna genomföras som planerat. Detta på ...

Besök Linde AB öppnar verksamheter igen

Torsdagen den 19 mars beslutade Besök Linde AB att tillsvidare stänga sina verksamheter i syfte att minska ...

Kristoffer tar rollen som motorklubbens ordförande

Med en tom ordförandestol sedan en lång tid tillbaka så kunde motorklubben SHRA i början av veckan ...

LIF Lindesberg sträcker ut en hand: ”Vårt sätt att bidra”

Flera av Lindesbergs matbutiker ändrar sina öppettider för att underlätta för mä...

bildspel Förlust i säsongsavslutningen

Det var en jämn och tuff säsong som skulle avslutas när LIF Lindesberg spelade sin sista bortamatch mot Rimbo, trots att lä...

ARKIVFOTO: LindeNytt

Volleybollens SM-slutspel skjuts upp

Med flera uppskjutna och inställda evenemang på grund av den höga smittorisken av Coronaviruset så meddelar det svenska volleybollförbundet via sin hemsida att slutspelets kvartsfinaler som skulle spelas under helgen nu ställs in.

14 mars 2020 klockan 11:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

WSK Lindesbergs kvalspel ställs in
Med Coronaoron runt om i världen så har flera evenemang fått ställas in och under fredagseftermiddagen kom beskedet att kvällens innebandymatch i...
13 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Slutspelet inleds i kvartsfinalen
Efter en formstark avslutning lyckades Linde Volley att försvara sin plats i tabellen som leder till SM-slutspelets kvartsfinal, efter två veckor ...
12 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Hemmaförlust utan publik
Med tabellettan HK Aranäs på plats i arenan för säsongens sista hemmamatch så blev det en riktig berg- och dalbana, ledningen hoppade mellan ...
11 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-03-11

2020-03-11

2020-03-10

2020-03-09

2020-03-08

2020-03-08

2020-03-07

2020-03-07

2020-03-05

2020-03-01

2020-03-01

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-29

2020-08-08 04:50