Skilda världar i Lindesberg

Det första som slår en när man rullar in bilen på gården till Föreningen Linde Ridskolas lokaler är hur spartanskt och slitet det är och ögonen dras direkt till det stora gröna tältet. Förutom att det är stort och inte så speciellt snyggt så saknas brädor i planket som omgärdar hagen och den ena stora entrédörren saknas från passagen som leder hästarna in till tältet.

Här på Norslunds gård, alldeles bredvid villaområdet Hagalund, huserar Föreningen Linde Ridskola. Gården har tre stallar, en tävlingsbana utomhus, en framridningsbana ligger inne i tältet och ytterligare en framridningsbana ligger bredvid. Föreningen huserar på ett tjugo hektar stort område av omkringliggande hagar. Mitt på gården ligger även den lilla barackliknande byggnaden som innehåller både cafeteria, sekretariat och omklädningsrum som ser ut att ha sett sina bättre dagar.


Ändå så är det ingen av de som jag träffar på som gnäller. När man är engagerad inom ridsport så är man van att jobba i motvind oftast utan några löpsedlar och stora rubriker. Störst rubriker drog Rolf-Göran Bengtsson när han med bred marginal vann Jerringpriset och då var det mest negativa skriverier om hur lite idrottsman Rolf-Göran är och att det är hans häst som gör hela jobbet. Med andra ord så skulle man kunna sätta vem som helst i hästsadeln och vinna? Tror inte det!
Här råder i stället en mycket gemytlig och trevlig atmosfär, vare sig man gör i ordning någon av hästarna för en ridtur, ger någon häst mat eller bara mockar lite hästskit. Det här är människor som får hålla på med det man brinner för och då klagar man inte. Att mocka lite hästskit kanske plockar fram det bästa i människor? Det finns ungefär 20 hästar på gården, tio som ägs av föreningen och cirka tio som är privatägda. Den här årstiden är det hela tiden liv och rörelse och ryttarna avlöser varandra under ledning och överinseende av verksamhetsanansvarige ridläraren Stefan Rehn och ridläraren Yvette Rydén. Vintertid så blir det dock lite problematiskt att bedriva en bra verksamhet när det är kallt.


– På vintern blir det kallare i tältet än utomhus, förklarar Stefan Rehn när vi ser oss om på anläggningen.


Tältet känns lite provisoriskt och har dessutom tagit stryk av snön de tidigare tuffa vintrarna så det har fått lappats ihop med bidrag av kommunen som äger marken och de flesta fastigheterna. Det känns inte som någon hållbar lösning och det är både föreningen och kommunen ense om, men vad som ska göras finns det hyllmeter av utredningar och debatterande utan att man nått fram till någon lösning.


– I slutet av året löper vårt tioåriga hyresavtal med kommunen ut och vad som sen händer vet vi inte, säger Ann Edhammer vice ordförande i föreningen.


För tio år sedan fanns det exploateringsplaner, att fortsätta bygga ut Lindesberg med villaområden på marken som Norslunds gård ligger på, därför skrevs ett tioårigt avtal och sedan dess har gården legat som ett litet provisorium.


– En lösning ligger högt i prioritet när det kommer till större investeringar inom sport och fritid. Det är en angelägen fråga inte minst ur ett jämnställdhetsperspektiv när det handlar om att ge tjejer lika bra förrutsättningar som killar, säger Johan Tranqvist kultur- och fritidschef på Lindesbergs kommun.
Bygga nytt ridhus ute vid Fornaboda eller utöka verksamheten på Peter och Lotta Erikssons gård Lindenäs är ett par av alternativen som kommit genom åren. Det senare förslaget är något både Föreningen Linde Ridskola och Frövi-Fellingsbro ryttarförening ställt sig bakom och hoppas att kommunen ska nappa på.


– I slutändan handlar det om ett politiskt beslut och det ekonomiska läget, men det vore önskvärt med ett beslut innan avtalet löper ut, säger Tranqvist.


Det börjar med andra ord brinna lite i knutarna och när vi går omkring på området så kan jag inte låta bli att göra en jämförelse med Lindesberg Arena och förrutsättningarna klubbarna har där, det är verkligen skilda världar. Trots att ridsport är Sveriges andra största ungdomsidrott efter fotboll så blir den märkligt nog ofta försummad, inte bara i media. Det kan 130 medlemmar i Föreningen Linde Ridskola och ytterligare 500 000 ryttare i Sverige vittna om.


Ridsportsfakta:
500 000 svenskar ägnar sig åt någon form av ridsport på olika nivåer.
85% av dessa är kvinnor, tjejer och flickor.
65% av Svenska Ridsportförbundets 170 000 medlemmar är under 25 år.
1,1% av sportartiklarna i Sveriges dags- och kvällstidningar handlar om ridsport.
66% av texterna som behandlar ridsport är korta notiser.
362 700 hästar fanns registrerade i Sverige enligt Jordbruksverkets räkning år 2011. 


 

Publicerad 17 maj 2013 klockan 09:43

Björn Sundström , 070-130 33 86

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Carin Hamnlund lämnar nu över stafettpinnen till den före detta eleven och tränarkollegan Frédérik Gourlay. Foto: Ingrid Nilsson

Före detta elev tar över som lärare

Efter 11 år som tränare på judogymnasiet lämnar nu Carin Hamnlund över stafettpinnen i åtminstone ett år framöver. Ny tränare blir en av hennes egna före detta elever, Frédérik Gourlay.

8 juli 2020 klockan 13:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Jorma Kontio visade körhänderna och tog en trippel på Fornaboda, här med Keira de Veluwe Foto: Timmy Lundegård

bildspel Kontio är tillbaka i kuskchampionats-toppen

Jorma Kontio är svårslagen på Fornaboda, något han bevisade under Fornabodas åttonde tävlingsdag för säsongen, ”den flygande finländaren” som han kallas för visade upp körhänderna på nytt där han efter tre segrar under samma kväll tog ett grepp om körsvenschampionatet på Fornaboda, motstånd kan dock vara på väg.

7 juli 2020 klockan 23:32 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Nytt banrekord på Fornaboda

Den svenska traveliten var på plats när Fornaboda skulle köra sin årliga storloppsdag med det traditionella Bergslagsloppet med ...

bildspel Haugstad segrade i Midsommarloppet

Midsommarfirandet pågår för fullt i Sverige men på Fornaboda byttes inlagd sill och ”små grodorna” ut mot nygrillade ...

14 idrottsföreningar i Lindesbergs kommun tilldelas coronakompensation

Stödet till de idrottsföreningar i Örebro län som drabbats ekonomiskt av ...

Foto: Timmy Lundegård

Montéryttare tog en kuskdubbel

Kvinnorna tar för sig allt mer inom travet och under Fornabodas femte tävlingsdag för säsongen var Örebros montédrottning Sofia Adolfsson på plats där hon fick visa körhänderna, dagen slutade med en dubbel och med Gävlekusken Annelie Leander på plats i körsvensliga-toppen så ökar chansen att Fornaboda kan få sin första kvinnliga kuskchampion.

14 juni 2020 klockan 08:00 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nationaldagstrav på Fornaboda Foto: Timmy Lundegård

bildspel Vinnarjubel på nationaldagstravet

Nationaldagstravet på Fornaboda Travbana brukar vara en folkfest där publiken oftast klär sig i blågult, trots att folkfesten blev inställd fick tävlingarna köras och när dagen tog sitt slut så bjöd nationaldagen på flera nordiska inslag med vinnarkuskar från Norge, Finland och en dansk från Lindesberg.

6 juni 2020 klockan 23:50 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Han är Fornabodas nya sportchef
I fredags kom beskedet om att travälskaren Robin Thörn tar över posten som Örebrotravet och Fornabodas gemensamma sportchef då den nuvarande ...
2 juni 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Stjärnglans på ett blött Fornaboda
Det var flertalet stjärnkuskar på plats när Fornaboda satte hästarnas styrka i fokus under söndagseftermiddagen. Trots svarta moln och flertalet ...
24 maj 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Fartfyllda söndagstävlingar på Fornaboda
På grund av söndagens extra insatta V75-tävlingar från danska Charlottenlund med stora tävlingar så flyttades Fornabodas tävlingar fram en ...
17 maj 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Gävlekusken Annelie Leander blev säsongens första vinnare på Fornaboda, här med Sunday Rhyme Foto: Timmy Lundegård

bildspel Imponerande vinnare under travpremiären

Startskottet på Fornaboda Travbana är ett av Lindesbergs största vårtecken och under lördagen var det dags för säsongspremiär, trots en tom publikplats och inga vinnarintervjuer i högtalarna så bjöd dagen på snabba lopp och dubbla vinnarjubel från Fornabodas hemmatränare.

9 maj 2020 klockan 16:50 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Publikfri säsongspremiär på travet

Under lördagen går startskottet för säsongens första travtävlingar på Fornaboda Travbana, ett besök på travbanan är för många en tradition men med den rådande pandemin som finns i samhället så kommer travet att hålla portarna stängda för samtliga åskådare som istället får följa tävlingarna från skärmen.

7 maj 2020 klockan 10:43 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Gräsroten gör en förskottsutbetalning till ungdomsidrotten

De senaste sju åren har Svenska Spel, via initiativet Gräsroten, delat ut närmare 400 miljoner ...

Stefan Karlsson blir ny tränare för LIF

LIF Lindesberg har gjort klart med en ny tränare efter Ivica Zubac, som tränat laget de två senaste säsongerna. Det...

Vårmönstringen blir en höstmönstring i år

SHRA Lindesbergs klassiska vårmönstring i maj månad kommer inte att kunna genomföras som planerat. Detta på ...

Annons

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Besök Linde AB öppnar verksamheter igen

Torsdagen den 19 mars beslutade Besök Linde AB att tillsvidare stänga sina verksamheter i syfte att minska spridningen av Covid-19. Från och med måndag 30 mars kommer man dock att öppna upp Lindesberg Arena och Badhuset Energikällan igen efter rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, meddelar man i ett pressmeddelande under torsdagen.

26 mars 2020 klockan 15:48 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Kristoffer tar rollen som motorklubbens ordförande

Med en tom ordförandestol sedan en lång tid tillbaka så kunde motorklubben SHRA i början av veckan ...

LIF Lindesberg sträcker ut en hand: ”Vårt sätt att bidra”

Flera av Lindesbergs matbutiker ändrar sina öppettider för att underlätta för mä...

bildspel Förlust i säsongsavslutningen

Det var en jämn och tuff säsong som skulle avslutas när LIF Lindesberg spelade sin sista bortamatch mot Rimbo, trots att lä...

Volleybollens SM-slutspel skjuts upp

Med flera uppskjutna och inställda evenemang på grund av den höga smittorisken av Coronaviruset så meddelar det svenska ...

WSK Lindesbergs kvalspel ställs in

Med Coronaoron runt om i världen så har flera evenemang fått ställas in och under fredagseftermiddagen kom beskedet att ...

Slutspelet inleds i kvartsfinalen

Efter en formstark avslutning lyckades Linde Volley att försvara sin plats i tabellen som leder till SM-slutspelets ...

Foto: Hasse Persson

bildspel Hemmaförlust utan publik

Med tabellettan HK Aranäs på plats i arenan för säsongens sista hemmamatch så blev det en riktig berg- och dalbana, ledningen hoppade mellan lagen och precis som mot Hammarby var det inget utav lag som kunde gå undan med ledningen men med tre minuter kvar av matchen kom spiken i kistan som avgjorde till bortalagets fördel.

11 mars 2020 klockan 22:42 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Kvällens handbollsmatch spelas utan publik
Med anledning av coronaviruset och regeringens beslut av att ställa in evenemang med högst 500 besökare så meddelar LIF Lindesberg och Svenska ...
11 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Nu börjar kvalet till herrettan
I helgen börjar allvaret för WSK Lindesberg som på fredag kan ta det första stora steget mot herrettan när slutspelet drar igång på hemmaplan, ...
11 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Amanda Orrbo nominerad till pris på Parasportgalan
Frövi Judos Amanda Orrbo har rönt stora framgångar inom Special Needsjudon, och har belönats med flertalet medaljer för sina tävlingsinsatser. ...
10 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-03-09

2020-03-08

2020-03-08

2020-03-07

2020-03-07

2020-03-05

2020-03-01

2020-03-01

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-28

2020-02-28

2020-02-28

2020-07-12 23:42