Skilda världar i Lindesberg

Det första som slår en när man rullar in bilen på gården till Föreningen Linde Ridskolas lokaler är hur spartanskt och slitet det är och ögonen dras direkt till det stora gröna tältet. Förutom att det är stort och inte så speciellt snyggt så saknas brädor i planket som omgärdar hagen och den ena stora entrédörren saknas från passagen som leder hästarna in till tältet.

Här på Norslunds gård, alldeles bredvid villaområdet Hagalund, huserar Föreningen Linde Ridskola. Gården har tre stallar, en tävlingsbana utomhus, en framridningsbana ligger inne i tältet och ytterligare en framridningsbana ligger bredvid. Föreningen huserar på ett tjugo hektar stort område av omkringliggande hagar. Mitt på gården ligger även den lilla barackliknande byggnaden som innehåller både cafeteria, sekretariat och omklädningsrum som ser ut att ha sett sina bättre dagar.


Ändå så är det ingen av de som jag träffar på som gnäller. När man är engagerad inom ridsport så är man van att jobba i motvind oftast utan några löpsedlar och stora rubriker. Störst rubriker drog Rolf-Göran Bengtsson när han med bred marginal vann Jerringpriset och då var det mest negativa skriverier om hur lite idrottsman Rolf-Göran är och att det är hans häst som gör hela jobbet. Med andra ord så skulle man kunna sätta vem som helst i hästsadeln och vinna? Tror inte det!
Här råder i stället en mycket gemytlig och trevlig atmosfär, vare sig man gör i ordning någon av hästarna för en ridtur, ger någon häst mat eller bara mockar lite hästskit. Det här är människor som får hålla på med det man brinner för och då klagar man inte. Att mocka lite hästskit kanske plockar fram det bästa i människor? Det finns ungefär 20 hästar på gården, tio som ägs av föreningen och cirka tio som är privatägda. Den här årstiden är det hela tiden liv och rörelse och ryttarna avlöser varandra under ledning och överinseende av verksamhetsanansvarige ridläraren Stefan Rehn och ridläraren Yvette Rydén. Vintertid så blir det dock lite problematiskt att bedriva en bra verksamhet när det är kallt.


– På vintern blir det kallare i tältet än utomhus, förklarar Stefan Rehn när vi ser oss om på anläggningen.


Tältet känns lite provisoriskt och har dessutom tagit stryk av snön de tidigare tuffa vintrarna så det har fått lappats ihop med bidrag av kommunen som äger marken och de flesta fastigheterna. Det känns inte som någon hållbar lösning och det är både föreningen och kommunen ense om, men vad som ska göras finns det hyllmeter av utredningar och debatterande utan att man nått fram till någon lösning.


– I slutet av året löper vårt tioåriga hyresavtal med kommunen ut och vad som sen händer vet vi inte, säger Ann Edhammer vice ordförande i föreningen.


För tio år sedan fanns det exploateringsplaner, att fortsätta bygga ut Lindesberg med villaområden på marken som Norslunds gård ligger på, därför skrevs ett tioårigt avtal och sedan dess har gården legat som ett litet provisorium.


– En lösning ligger högt i prioritet när det kommer till större investeringar inom sport och fritid. Det är en angelägen fråga inte minst ur ett jämnställdhetsperspektiv när det handlar om att ge tjejer lika bra förrutsättningar som killar, säger Johan Tranqvist kultur- och fritidschef på Lindesbergs kommun.
Bygga nytt ridhus ute vid Fornaboda eller utöka verksamheten på Peter och Lotta Erikssons gård Lindenäs är ett par av alternativen som kommit genom åren. Det senare förslaget är något både Föreningen Linde Ridskola och Frövi-Fellingsbro ryttarförening ställt sig bakom och hoppas att kommunen ska nappa på.


– I slutändan handlar det om ett politiskt beslut och det ekonomiska läget, men det vore önskvärt med ett beslut innan avtalet löper ut, säger Tranqvist.


Det börjar med andra ord brinna lite i knutarna och när vi går omkring på området så kan jag inte låta bli att göra en jämförelse med Lindesberg Arena och förrutsättningarna klubbarna har där, det är verkligen skilda världar. Trots att ridsport är Sveriges andra största ungdomsidrott efter fotboll så blir den märkligt nog ofta försummad, inte bara i media. Det kan 130 medlemmar i Föreningen Linde Ridskola och ytterligare 500 000 ryttare i Sverige vittna om.


Ridsportsfakta:
500 000 svenskar ägnar sig åt någon form av ridsport på olika nivåer.
85% av dessa är kvinnor, tjejer och flickor.
65% av Svenska Ridsportförbundets 170 000 medlemmar är under 25 år.
1,1% av sportartiklarna i Sveriges dags- och kvällstidningar handlar om ridsport.
66% av texterna som behandlar ridsport är korta notiser.
362 700 hästar fanns registrerade i Sverige enligt Jordbruksverkets räkning år 2011. 


 

Publicerad 17 maj 2013 klockan 09:43

Björn Sundström , 070-130 33 86

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan Amos målvakt såg till att LIF inte fick någon utbetalning, när avsluten väl kom. När slutsignalen väl närmade sig, hade LIF minskat poänggapet från ett tolvmålsunderläge till en tiomålsförlust.

28 februari 2021 klockan 18:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven

Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter ...

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon

Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlö...

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger

Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlöven tog en poäng mot Kumla

Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt sista möte mot Kumla under söndagen, står man nu istället med två raka förluster och en förlorad bonuspoäng. Trots en förlust under söndagens förlängning mot Kumla, åker Lindlöven inte lottlösa hem.

21 februari 2021 klockan 19:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust mot snabbspelande Engelholm

Grundspelets sista hemmamatch spelades mot vassa Engelholm under lördagen. Hemmalaget bjöd upp till kamp, men fick svårt att möta tabelltreans spel vid flera tillfällen under matchen. Trots ett starkt hemmaspel vid sina ställen, fick Linde Volley se sig slagna efter tre set.
– De spelade mycket snabbare än oss, kommenterar Ida Larsson.

20 februari 2021 klockan 16:42 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny seger för Linde Volley
Efter fyra rysarset, kunde Linde Volley jubla in tre nya poäng till Elitseriens tabell. Starka prestationer gjordes från hela laget, där Ida ...
14 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Jätteförlust mot Surahammar
Lindlöven hade inte sin bästa dag, när laget tog sig till Surahammar under söndagen. Bortamatchen slutade med en total utklassning, där ...
14 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Bortaförlust trots upphämtning
Tabelltrean Kungälv bjöd på ett snabbt och högt tryck, när LIF gästade bohuslänningarna under lördagen. Motståndarlaget höll ett stort grepp...
13 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel Lindlövens vinnarsvit avbröts på hemmaisen

Efter fyra raka triumfer såg det positivt ut för Lindlöven under fredagen. Trots brist bland hemmalagets backar, kunde man spela in 1-0 inför den andra perioden, men fick stora problem för resterande speltid. Att hemmastjärnan Max Lalander åkte på en skada, var inte heller något som hjälpte hemmalaget.

12 februari 2021 klockan 21:39 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivfoto: Ida Lindkvist

Coronasäkrat Vasalopp för de små skidåkarna

Nästa söndag, den 21 februari, går Barnens Vasalopp av stapeln med start i Fritidsbyn i Lindesberg. Totalt finns 4 olika banor att välja mellan, allt i från 400 meter upp till 3 kilometer beroende på lång sträcka man vill åka.
– Även om vi är utomhus är det fortfarande viktigt att följa samma restriktioner som i övriga samhället, förklarar Petter Carlsson, ordförande i IFK Lindesberg, som tillsammans med Friluftsfrämjandet står som värdar för evenemanget.

12 februari 2021 klockan 12:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lindlöven med fyra raka segrar

Lindlöven har hittat fram till ett riktigt vinnartåg. Under onsdagskvällen gästade man Grums, där man säkrade sin fjärde ...

bildspel Hemmaseger genom tre raka set

RIG Falköping bjöd upp till kamp när de gästade Arenan under lördagen. Trots tappra försök, fick man svårt att slå ett ...

Härlig hemmaseger i tabelltoppmötet

Det blev ett stort hemmajubel när Vårserien spelade ett tabelltoppmöte i Lindehov. Lindlöven låste matchen redan i den...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Farlig förlust för LIF Lindesberg

Det blev en tung match på hemmaplan när Kärra gästade Arenan. Trots en, målmässigt, jämn inledning, fick Kärra ett för stort övertag i den andra halvleken. Detta med åtta mål inför de sista tio minuterna. LIF försökte kämpa sig tillbaka men fick för mycket att hämta in. Något som lägger LIF mycket farligt till i tabellen.

5 februari 2021 klockan 21:04 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Seger på bortais efter målrik drabbning

Målvakterna fick en tuff match, när Lindlöven gästade Malung under onsdagen. Elva mål spelades in under matchens g...

bildspel Storseger när andra mötesomgången inleds

Med fint spel och Alexander Kovalonok tillbaka efter skada. Kunde Lindlöven gå undan till en storslagen seger, när...

Viktig bortaseger mot Vinslöv

Med en dröminledning kunde LIF Lindesberg spela hem två, otroligt viktiga poäng till tabellen. Revanschsugna Vinslöv fick en ...

bildspel Tung förlust på hemmaplan

Statistiken talade för vinst inför lördagens hemmamatch, men med både tränare Teemu Sarna och poänggöraren Martina Konecna fr...

Två poäng efter straffläggning

Surahammar var sist ut i vårseriens första mötesomgång och bjöd på en underhållande match. Efter ett chansartat drag fr...

bildspel Förlust i viktig hemmamatch

Trots en stark inledning för LIF Lindesberg så kunde man inte gå segrande ur söndagens Allsvenska match mot Anderstorp. Väl anv...

Arkivfoto Foto: Hasse Persson

Tråkig fredagskväll i Köping

Med en storslagen seger mot ett starkt Grums i Lindehov så höjdes förväntningarna inför fredagens bortamöte mot Köping. Väl på plats blev det däremot ett tråkigare resultat. Lindlöven fick med sig flera spel i powerplay men fick svårt att utnyttja dessa vilket slutade med en dyster fredagskväll där man nu placerar sig under kvalstrecket.

22 januari 2021 klockan 21:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Utklassning på hemmaisen
Efter två inspelade poäng under de tre senaste matcher, visade Lindlöven fin spelarform där man fullkomligt utklassade den obesegrade tabellettan ...
20 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Föreningens lösning när restriktionerna satte stopp: digitala träningspass
Efter ett tufft år med coronarestriktioner som gjorde gruppträningar i princip omöjliga, fick Lindesbergs allmänna gymnastikförening, LAGF, tä...
19 januari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Där satt den, Linde Volley!
Efter en dyster säsongshalva för Linde Volley utan poäng till tabellen så har Linde Volley hittat en stor spelarform. Under lördagseftermiddagen ...
16 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-01-16

2021-01-15

2021-01-15

2021-01-14

2021-01-13

2021-01-13

2021-01-10

2021-01-09

2021-01-09

2021-01-07

2021-01-05

2021-01-04

2021-01-03

2021-01-01

2021-03-01 09:14