Skolan ska reagera snabbt och systematiskt om elever är borta från skolan för ofta. Lindesbergs kommun har infört rutiner för att det ska vara så. Nu kan föräldrar i kommunen få råd om hur de kan agera om deras barn inte vill gå till skolan.
Det är Föräldrar emellan, som bjudit in psykologen och regeringsutredaren Malin Gren Landell till en föräldraföreläsning. Hon har i många år skrivit och pratat om det ökande problemet med barn som inte går i skolan som de ska. För ett par år sedan kom den utredning som hon arbetat med: Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera!
– Det ska vara så, att en elev som inte kommer till skolan ska veta att den är saknad och målet ska ju också vara att eleven saknar skolan, säger Malin Gren Landell.
Utredningens förslag syftar till att skolorna ska uppmärksamma och agera på elevers frånvaro på ett tidigare stadium än vad som sker i dag. För det behöver skolorna skapa rutiner och det finns sådana på många håll, men alla följer dem inte. Kanske lärarna inte tycker att de hinner eller kanske de inte vill vara ”poliser”.
– Det viktiga är att elever som är borta för ofta ”blir sedda” och om skolor följer rutinerna, så blir det också en likvärdig behandling. Tar man det i ett tidigt skede, så kan man slippa problem som blir större om man väntar, säger Malin Gren Landell. Rutinerna är ett viktigt stöd när man diskuterar om en elev varit för mycket frånvarande och när skolan ska agera.
I Lindesberg finns nu en ny närvaroplan med klara rutiner och checklistor om hur lärare, rektor och elevhälsa ska agera vid all typ av frånvaro.
De har kallats hemmasittare, korridorvandrare eller skolkare och orsakerna att de inte sköter skolan är många – ibland finns orsaken i skolan och ibland i hemmet. Det kan hända att föräldrar ”sjukskriver” sina barn för att barnen behöver vara hemma – för sin egen skull eller för familjens.
Det finns enligt Malin Gren Landell ingen samlad bild av orsakerna till skolfrånvaron och hon tycker att skolorna bör bli bättre att ta reda på varför en elev är borta – då kan de också ge ett bättre stöd. Frånvaro kan vara oanmäld, det som brukar kallas skolk, men en anmäld frånvaro kan också vara problematisk. Det handlar alltså om att reagera på all typ av frånvaro.
Om orsaken till frånvaron finns i skolan, så är det där som lösningen finns. Det kan handla om hur det fungerar i klassen, mellan eleverna, hur arbetet är organiserat. Malin Gren Landell funderar också över hur samhället förändras, så att stressen ökar för eleverna, och synen på skolan förändras, så att föräldrar tycker att de kan bestämma om hur viktig skolan är.
– När jag gick i skolan, fanns det inte på kartan, att man inte skulle vara i skolan. Det var väldigt ovanligt med skolfrånvaro, säger hon.
De som är borta mycket från skolan har svårt att nå kunskapsmålen och de sociala målen. De har svårt att gå vidare med utbildning och kanske senare i arbetslivet. Det finns ett tydligt samband mellan skolresultat och psykisk hälsa.
– När jag träffar de föräldrar som kommer till Föräldrar emellan, vill jag ge dem stöttning hur de kan vara för sina barn, säger Malin Gren Landell. När barnet har en klump i magen och inte vill gå till skolan – prata i lugn och ro om vad barnet tänker på, var förstående för att han eller hon kan vara orolig, t ex för någon uppgift som väntar i skolan.
Naturligtvis kan det finnas allvarliga skäl till att barn inte kommer till skolan. Det kan vara mobbning eller något annat allvarligt. I Lindesberg har man en modell i fem steg som börjar med en kontakt med hemmet samma dag som eleven inte kom till skolan och när det har gått alldeles för långt en orosanmälan till socialförvaltningen och/eller en skolpliktsanmälan till kommunen.
”Hjälp! Mitt barn vill inte gå i skolan”
Föreläsning av Malin Gren Landell
Församlingshemmet, Lindesberg
Onsdag 13 februari kl 18.30 – 20.30