I en ny utredning riktar Skolinspektionen allvarlig kritik mot Lindbackaskolan i Lindesberg, som man menar har brister på ett flertal punkter. Nu beslutar myndigheten att ge Lindesbergs kommun ett föreläggande, där man under våren 2024 ska ha åtgärdat flera av bristerna. Följer man inte föreläggandet kan Skolinspektionen sätta in kraftfullare åtgärder.
Sedan Lindbackaskolan invigdes hösten 2021 har den återkommande varit föremål för skadegörelse, misshandel och narkotikaproblematik. I en färsk undersökning från Skolinspektionen framkommer det att skolan brister i sitt uppdrag på hela 12 punkter, däribland undervisning i hedersrelaterat förtryck och våld, men också i arbetet med att förhindra kränkningar och trakasserier, som enligt utredningen förekommer varje dag – utan att det anmäls.
Myndigheten bedömer bland annat att det finns brister i skolans arbete med att förhindra kränkande behandling, något som styrks av intervjuer gjorda med både elever och lärare. Av Skolinspektionens intervjuer med elever framgår att kränkningar sker dagligen både i klassrum och i korridorer, kränkningarna kan handla om exempelvis utseende och sexuell läggning.
Av intervju med lärare framgår också att det dagligen förekommer kränkningar mellan elever på skolan. Det framkommer också att det finns personal på skolan som inte motverkar kränkningar genom att agera då en elev utsätts för kränkande behandling. En lärare uppger för myndigheten att det finns en norm på skolan att om en vuxen uppmärksammar en kränkning mellan två jämnstarka elever som de själva reder ut så upprättas ingen anmälan.
Utredningen visar också att det på skolenheten finns elever som kan vara i behov av särskilt stöd, men som inte anmäls till rektorn för att utredas för behov av detta. Tillsynen visar att detta kan bero på att lärarna upplever att det är otydligt hur en anmälan ska göras i praktiken. Skolinspektionen bedömer därför att skolenheten inte uppfyller författningarnas krav.
Myndigheten bedömer även att betygsättande lärare, i flera fall, inte särskilt beaktar resultaten på de nationella proven. Utredningen visar att det råder stora avvikelser mellan elevernas slutbetyg och resultaten på de nationella proven, avvikelserna gäller såväl mellan ämnen som inom ämnen.
Skolinspektionen tilldelar även Lindesbergs kommun en anmärkning, som inte går att överklaga, avseende brister rörande att starta en frånvaroutredning. Lindesbergs kommun ska senast torsdag den 15 februari 2024 vidta de åtgärder som huvudmannen bedömer är nödvändiga för att avhjälpa påtalad brist.
Fotnot: LindeNytt har sökt Lindbackaskolans rektor för en kommentar.