Skrällar och glädje på regnigt Fornaboda

Regnet intog Fornaboda under söndagstävlingarna, men det gjorde även söndagens stora spelform Grand Slam 75. Fina namn fanns med i startlistorna där Stonas Stayerpokal och Axel Pålmans minneslopp skulle avgöras. Skrällarna avlöste varandra på spelet, där säsongens hittills gladaste vinnare satte punkt för dagen.

Söndagseftermiddagen inleddes kyligt men blev senare blötare, då regnet tittade fram inför Fornabodas första större tävlingsdag. Detta var däremot inget som satte stopp för loppens kvalitet, då det stora söndagsspelet Grand Slam 75 skulle avgöras.

De sju högst klassade loppen skulle tv-sändas där det årliga stoloppet Stonas Stayerpokal var ett av tävlingsdagens två huvudlopp. Bland de tio deltagarna hittades ett bekant namn från fjolåret, då loppets fjolårsvinnare Hickomisschampagne på nytt gästade Fornaboda från sin hemmabana Åby. Då körde Anders Christiansson, denna gång satt tränaren själv, Mikael Å Linderoth, upp som kusk.

– Vi hade tänkt att försvara titeln. Med tanke på det tuffa motståndet så vet vi ännu inte riktigt hur, men vi kommer att göra ett försök. Det går ofta bra när jag gästar Fornaboda, sade Mikael Å Linderoth inför loppet.

Väl i loppet blev det en tidig galopp i regnet, vilket förstörde fjolårsvinnarens chanser mot en ny titel. Istället fick man nöja sig med en sjätte plats.

Istället visade Åke Lindblom-tränade Tonique sin styrka, och vann det långa loppet i enkel stil från ett fint smygläge. Att vinna loppet är alltid ett styrkeprov i sig. Örebrohästen imponerade däremot större än vanligt, då det senare visat sig att man genomförde ett och ett halvt varv av loppet med punktering.

– Vilken jäkla märr det här är, skrattade hästens kusk Carl Philip Lindblom efter loppet.

Tonique med sin skötare Heidi Forsgren Foto: Timmy Lundegård

– Jag märkte efter ett och ett halvt varv att vi hade fått punktering på vagnen. Det var dessutom lite strul under vägen, så jag kände vid det läget att vi smyger med och hoppas på en vettig slant. Men vid upploppet hade de främre hästarna kört färdigt och då plockade hon bara ner dem. Det var en riktigt fin prestation, säjer Carl Philip som menar att vinnartiteln kan vara hans första stora seger.

– Jag har vunnit några lopp i högre spelformer och högre prissummor tidigare, men titelmässigt kan det här nog vara min största seger hittills.

Ännu en stoseger skulle det bli när kallblodsloppet Axel Pålmans minneslopp kördes.

Efter att de stora favoriterna Höstbolillemor och Läckra Lisa galopperat, kunde 74-åriga Gunnar Kylén från Årjäng styra in sin egentränade Mine Lotta till seger.

– Hon har inte startat på ett tag nu men har känts fin i jobben hemma. Samtidigt såg jag att många tränare från Årjäng hade vunnit det här loppet, så jag anmälde ut henne hit. Loppet gick våran väg. Jag var inte helt nöjd med ryggen som jag fick direkt från start, men jag ville inte heller styra ut henne i dödens. Därför satt jag kvar som tredje invändigt och med galopperande konkurrenter, så kunde vi styra ut på upploppet, berättar Gunnar.

Mine Lotta gick mot en enkel seger på upploppet Foto: Timmy Lundegård

– Vi fick henne gratis från Norge för fyra år sedan. Då hade hon bara tjänat ungefär 8 000:- och bara stannade, hon klev knappt av banan. Ägaren tog kontakt med mig som frågade om jag ville ha henne, efter lite betänketid så tackade jag ja och efter det har det gått framåt, berättar Gunnar som tagit det lugnt med sin häst:

– Jag kör aldrig snabbjobb med henne. Istället kör jag i tryckvagn två gånger i veckan samt att hon blir riden.

Jennifer Österdahl: ”Riktigt roligt, jag älskar Fornaboda!”
Även om Axel Pålmans minneslopp kördes som dagens sista lopp i tv-sändningarna, så kördes ett sista lopp kort därefter.

Regnet hade precis lagt sig inför dagens sista defilering, där elva hästar kom till start. Loppet bjöd på mycket galopper från flera deltagare, men även en upploppsduell. Med bra fart under de sista hundra meterna så lyckades Daenerys Targaryen och Jennifer Österdahl från Frövi, att ta sig förbi hästen Suzi Quatro och körande Jorma Kontio.

Vid målgång bjöd Jennifer på dagens enda vinnargest, där glädjen bakom segergesten var total.

– Det här är det största som jag har varit med om, sade Jennifer med gråten i halsen efter loppet.

– Det har bara krånglat med den här hästen, hade hon varit hos någon annan tränare så hade hon nog inte varit vid liv. Det har varit allt från skadeproblem och att huvudet inte riktigt har varit med, det är först nu som hon förstår vad det här går ut på, berättar en tårögd Jennifer Österdahl.

Jennifer bjöd på dagens enda vinnargest. Foto: Timmy Lundegård

Trots att glädjen fanns på plats, så fanns även vinnarkänslorna innan start.

– Idag hade vi lite tur med oss. Jag satt fast senast med rubbet kvar så jag visste att jag hade lite att köra med idag. För två år sedan vann jag här på Fornaboda med min egna Saphir D’Inverne som också har krånglat, men den här segern var nog roligare. Det här var riktigt roligt, jag älskar Fornaboda, säger Jennifer.

Trots att Jennifer har sin adress i Frövi så innehar hon tävlingslicensen på Örebrotravet. Istället var det Au Gratin, tränad av Malin Hurtig och körd av Tom Fromell, som placerade sig främst av hemmahästarna.
Efter en seg start lyckades hemmahästen att spurta sig från sist i fältet, till en fin andra plats. Körande Tom varnade direkt efter loppet att nästa start kan bli en seger, något som tränande Malin håller med om:

– Jag håller absolut med Tom. Medeldistansen är egentligen inte riktigt hans distans, han passar snarare bättre på längre distanser. Han är normalt sett inte snabb ut vilket är lite av hans svaghet. Istället fungerar han som ett lokomotiv som bara tuggar på, berättar Malin.

– Han har aldrig riktigt turen på sin sida, så han får dessvärre inte vinna så ofta. Han är inte helt i toppformen ännu, men närmar sig den och förtjänar snart en vinst.

Söndagens vinnare:
Lopp 1: Lulius Boko – Björn Goop (Timo Nurmos) – 1,66
Lopp 2: Roubine – Björn Goop – 2,70
Lopp 3: Selfie Brodde – Emilia Leo (Hans-Owe Sundberg) – 1,74
Lopp 4: D.Day Zet – Ulf Ohlsson (Daniel Redén) – 2,06
Lopp 5: Alva’s Astrid – Oskar Kylin Blom – 6,64
Lopp 6: Napoleon Cash – Carl Johan Jepson (Timo Nurmos) – 2,98
Lopp 7: Apocalypto – Mika Forss (Alessandro Gocciadoro) – 4,67
Lopp 8: Tonique – Carl Philip Lindblom (Åke Lindblom) – 13,36
Lopp 9: Valley Brodde – Ulf Ohlsson (Daniel Redén) – 12,75
Lopp 10: Mine Lotta – Gunnar Kylén – 29,01
Lopp 11: Daenerys Targaryen – Jennifer Österdahl (Anders Göstasson) – 40,44

Körsvensligans ställning:
1. Carl Johan Jepson (4 segrar)
2. Björn Goop (2 segrar, 2 andra)
3. Claes Sjöström (2 segrar, 1 tredje)
4. Ulf Ohlsson (2 segrar)
5. Carl Philip Lindblom (2 segrar)

Publicerad 23 maj 2021 klockan 22:35

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Bilden är tagen vid en tidigare spontancruising i Lindesberg. Foto: Jennie Larsson

Beslut: Böter på plats för hög musik samt buskörning på sjön

Riksåklagaren beslutade under onsdagen att polisen ska få utfärda böter på plats för dels den som spelar hög och störande musik, men även för den som kör vattenskoter så att det stör. Detta gäller redan från den 1 juli.
– Det här är störningar som drabbar väldigt många människor i deras hem eller när de vill koppla av på sin fritid, säger riksåklagare Petra Lundh i ett pressmeddelande.

23 juni 2021 klockan 13:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Camilla Lagerman

Stor sökinsats efter försvunnet barn: ”Pojken är hittad”

UPPDATERAD KL. 12.27. En större sökinsats efter ett försvunnet barn, inleddes på onsdagsförmiddagen i ett området utanför Lindesberg. Initialt befarades att barnet hade fallit i ett vattendrag i närheten av hemmet. Vid lunchtid kunde dock polisen lämna ett glädjande besked.
– Pojken är hittad, säger Lars Hedelin, polisen i region Bergslagen.

23 juni 2021 klockan 11:20 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Lokala matentreprenörer i nytt samarbete

För fjärde sommaren i rad säljer BergslagsBurger sina omåttligt populära hamburgare vid den mellersta infarten ...

Nu öppnar vaccinbokningen för 35-åringar

Under vecka 25 vaccinerar Region Örebro län med totalt 18 000 doser vaccin. Vaccination i fas fyra pågår ...

Maria Gunnarsson, Region Örebro läns samordnare för provtagning covid-19, uppmanar de som testade sig förra veckan att göra om det. Foto: Jennie Larsson

Felaktigt packade provtagnings-kit kan ha lämnats ut i Lindesberg

Några av de provtagnings-kit som lämnats ut via lådor på tio olika platser i Örebro län, däribland Lindesberg, under den föregående veckan har packats på fel sätt. Det innebär att vissa personer som har testat sig under perioden måndag till och med fredag förra veckan kan ha fått ett felaktigt provsvar.
– Dessa personer ska testa sig på nytt så fort som möjligt, säger Maria Gunnarsson, Region Örebro läns samordnare för provtagning covid-19 i ett pressmeddelande.

21 juni 2021 klockan 10:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hela J18-truppen står samlade Foto: Lindlövens IF

Nystartat juniorlag i Lindlöven

I helgen hade Lindlöven sin första aktivitet, med sitt nystartade J18-lag. För att öka gemenskapen inför sensommarens första träning, arrangerade föreningen en triathlon för de 27 deltagande ungdomarna. Simning, cykling och löpning stod på schemat i det nya juniorlaget, som lockat spelare från flera delar av landet.
– Med lite tålamod så tror jag att det här kan bli bra, säger Max Wigerskog.

20 juni 2021 klockan 15:53 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Hemköp öppnar för nyöppning
Det stora ombyggnadsprojektet närmar sig sitt slut och på måndag öppnar Hemköp dörrarna, för en nyöppning. På grund av coronatiderna så ...
18 juni 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Polisinsats i centrum – yxbeväpnad man anträffad
UPPDATERAD. En större polisinsats pågick i centrala Lindesberg på fredagsförmiddagen. Insatsen inleddes sedan man hade fått uppgifter om en påg...
18 juni 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Moderaterna: Bemanna akuten i Lindesberg med specialistutbildade akutläkare
Flera av de politiska partierna har uttalat sig i frågan gällande ett återinförande av de nu nedstängda jourlinjerna vid akutmottagningen på ...
18 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Genrebild: Fredrik Norman

Polisen söker naken man som ofredade jordgubbsförsäljare

En jordgubbsförsäljare i Fellingsbro blev under torsdagen utsatt för ett sexuellt ofredande. Den misstänkte, en man, dök upp i bara mässingen och började ta på sig själv inför försäljaren. Därefter försvann mannen i en mindre lastbil.
– Det är ju något udda, kan man väl säga, kommenterar Mats Öhman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

18 juni 2021 klockan 10:34 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

I den gamla Göransonska Gården på Kungsgatan öppnar inom kort Lindesberg Ölhall. Arkivfoto: Fredrik Norman

Lindesberg får egen ölhall – öppnar inom kort

Inom kort blir det åter liv och rörelse i lokalerna som under åren huserat bland annat Lasse Maja och Bistro Bellman. Inom kort öppnar nämligen Lindesbergs egen ölhall på Kungsgatan.
– Jag tror ni kommer trivas i vår miljö, säger restaurangchef Mattias Özer.

17 juni 2021 klockan 12:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Polisen söker vittnen till rån: ”Gärningsmannen var udda klädd”

För drygt en vecka sedan blev en kvinna rånad på en summa pengar i anslutning ...

Bergslagens Sparbank och kommunen går in med 200 000 kronor i Mikrofonden

Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse går in med 100 000 kronor i Mikrofonden Mä...

Annons


Ann-Christin Ledstam, Kia Löwenbrink, Mahmoud Shawish, Per Zetterlund och Helena Sundberg informerade under mötet. Foto: Camilla Lagerman

Nytt samarbete ska få fler att vaccinera sig

Då läkaren Per Zetterlund, som arbetar på vaccinationsmottagningen i Lindesberg, insåg att det var problem att nå vissa grupper i Lindesberg, kontaktade han Röda Korset i hopp om att de kunde vara behjälpliga som brobyggare för att nå ut med information. Resultatet blev ett samarbete där bland annat en imam, läkare och sjukvårdspersonal samt tolkar på flera olika språk kommer finnas till hjälp med att boka vaccinationstider till de som själva inte kan.
– Många vet att Röda Korset är den största hjälp- och krisorganisationen och det därför är en naturlig plats att vända sig till för att få hjälp även med detta, säger Kia Löwenbrink, ordförande Lindesbergs Röda Korskrets.

16 juni 2021 klockan 11:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel 6-årige Vide blev storfiskaren för dagen

I lördags arrangerades Fiskets Dag, som trots regnskurar blev en solskensdag för bland andra 6-årige Vide Persson, ...

Ruttet hö dumpat utanför kommunhuset

UPPDATERAD. Natten till tisdag har någon eller några dumpat stora mängder med ruttet hö utanför kommunhuset i ...

Ulf Lundell till Lindesberg nästa sommar

29 augusti 2020 skulle legendaren Ulf Lundell ha avslutat sin sommarturné i Lindesberg Arena, något som både arrang...

bildspel Fornaboda inledde travveckan

Både antalet hemmahästar och deltagande ekipage var mindre än vanligt, men kvaliteten på måndagens tävlingar höll sig i topp...

Källgården fick efterlängtad grill av Lions

Under måndagseftermiddagen fick äldreboendet Källgården i Lindesberg besök av Lions president Bengt-Göran ...

Politikerna backar ytterligare: Erbjudandet om 10 månaders visstidsanställning kvarstår

Löftet från Lindesbergs kommun om 10 månaders visstidsanställning ...

Foto: Camilla Lagerman

20 000 vaccindoser till regionen under veckan

Under vecka 24 vaccinerar Region Örebro län med totalt 20 000 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra, där det just nu är personer födda 1981 eller tidigare som ska boka tid för vaccination.

14 juni 2021 klockan 11:18 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bengt Storbacka om Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut
PRESSMEDDELANDE: Regionens Hälso- och sjukvårdsnämnd har beslutat följande angående nattakuten i Lindesberg: Att uppdra till hälso- och sjukv...
14 juni 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Sista skolavslutningarna för Kristinaskolan och Stadsskogsskolan
Under fredagen sprang de allra sista eleverna ut på sommarlov från Kristinaskolan och Stadsskogsskolan. Till hösten väntar nya skolor för ...
11 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Bildextra: Studenternas utspring
Trots hårda pandemirestriktioner lyckades Lindeskolans personal arrangera ett studentfirande som var så nära det normala som man kan komma. Under ...
11 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-06-11

2021-06-10

2021-06-10

2021-06-09

2021-06-09

2021-06-08

2021-06-08

2021-06-07

2021-06-07

2021-06-07

2021-06-07

2021-06-06

2021-06-05

2021-06-04

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-06-23 14:13