Skrällar och glädje på regnigt Fornaboda

Regnet intog Fornaboda under söndagstävlingarna, men det gjorde även söndagens stora spelform Grand Slam 75. Fina namn fanns med i startlistorna där Stonas Stayerpokal och Axel Pålmans minneslopp skulle avgöras. Skrällarna avlöste varandra på spelet, där säsongens hittills gladaste vinnare satte punkt för dagen.

Söndagseftermiddagen inleddes kyligt men blev senare blötare, då regnet tittade fram inför Fornabodas första större tävlingsdag. Detta var däremot inget som satte stopp för loppens kvalitet, då det stora söndagsspelet Grand Slam 75 skulle avgöras.

De sju högst klassade loppen skulle tv-sändas där det årliga stoloppet Stonas Stayerpokal var ett av tävlingsdagens två huvudlopp. Bland de tio deltagarna hittades ett bekant namn från fjolåret, då loppets fjolårsvinnare Hickomisschampagne på nytt gästade Fornaboda från sin hemmabana Åby. Då körde Anders Christiansson, denna gång satt tränaren själv, Mikael Å Linderoth, upp som kusk.

– Vi hade tänkt att försvara titeln. Med tanke på det tuffa motståndet så vet vi ännu inte riktigt hur, men vi kommer att göra ett försök. Det går ofta bra när jag gästar Fornaboda, sade Mikael Å Linderoth inför loppet.

Väl i loppet blev det en tidig galopp i regnet, vilket förstörde fjolårsvinnarens chanser mot en ny titel. Istället fick man nöja sig med en sjätte plats.

Istället visade Åke Lindblom-tränade Tonique sin styrka, och vann det långa loppet i enkel stil från ett fint smygläge. Att vinna loppet är alltid ett styrkeprov i sig. Örebrohästen imponerade däremot större än vanligt, då det senare visat sig att man genomförde ett och ett halvt varv av loppet med punktering.

– Vilken jäkla märr det här är, skrattade hästens kusk Carl Philip Lindblom efter loppet.

Tonique med sin skötare Heidi Forsgren Foto: Timmy Lundegård

– Jag märkte efter ett och ett halvt varv att vi hade fått punktering på vagnen. Det var dessutom lite strul under vägen, så jag kände vid det läget att vi smyger med och hoppas på en vettig slant. Men vid upploppet hade de främre hästarna kört färdigt och då plockade hon bara ner dem. Det var en riktigt fin prestation, säjer Carl Philip som menar att vinnartiteln kan vara hans första stora seger.

– Jag har vunnit några lopp i högre spelformer och högre prissummor tidigare, men titelmässigt kan det här nog vara min största seger hittills.

Ännu en stoseger skulle det bli när kallblodsloppet Axel Pålmans minneslopp kördes.

Efter att de stora favoriterna Höstbolillemor och Läckra Lisa galopperat, kunde 74-åriga Gunnar Kylén från Årjäng styra in sin egentränade Mine Lotta till seger.

– Hon har inte startat på ett tag nu men har känts fin i jobben hemma. Samtidigt såg jag att många tränare från Årjäng hade vunnit det här loppet, så jag anmälde ut henne hit. Loppet gick våran väg. Jag var inte helt nöjd med ryggen som jag fick direkt från start, men jag ville inte heller styra ut henne i dödens. Därför satt jag kvar som tredje invändigt och med galopperande konkurrenter, så kunde vi styra ut på upploppet, berättar Gunnar.

Mine Lotta gick mot en enkel seger på upploppet Foto: Timmy Lundegård

– Vi fick henne gratis från Norge för fyra år sedan. Då hade hon bara tjänat ungefär 8 000:- och bara stannade, hon klev knappt av banan. Ägaren tog kontakt med mig som frågade om jag ville ha henne, efter lite betänketid så tackade jag ja och efter det har det gått framåt, berättar Gunnar som tagit det lugnt med sin häst:

– Jag kör aldrig snabbjobb med henne. Istället kör jag i tryckvagn två gånger i veckan samt att hon blir riden.

Jennifer Österdahl: ”Riktigt roligt, jag älskar Fornaboda!”
Även om Axel Pålmans minneslopp kördes som dagens sista lopp i tv-sändningarna, så kördes ett sista lopp kort därefter.

Regnet hade precis lagt sig inför dagens sista defilering, där elva hästar kom till start. Loppet bjöd på mycket galopper från flera deltagare, men även en upploppsduell. Med bra fart under de sista hundra meterna så lyckades Daenerys Targaryen och Jennifer Österdahl från Frövi, att ta sig förbi hästen Suzi Quatro och körande Jorma Kontio.

Vid målgång bjöd Jennifer på dagens enda vinnargest, där glädjen bakom segergesten var total.

– Det här är det största som jag har varit med om, sade Jennifer med gråten i halsen efter loppet.

– Det har bara krånglat med den här hästen, hade hon varit hos någon annan tränare så hade hon nog inte varit vid liv. Det har varit allt från skadeproblem och att huvudet inte riktigt har varit med, det är först nu som hon förstår vad det här går ut på, berättar en tårögd Jennifer Österdahl.

Jennifer bjöd på dagens enda vinnargest. Foto: Timmy Lundegård

Trots att glädjen fanns på plats, så fanns även vinnarkänslorna innan start.

– Idag hade vi lite tur med oss. Jag satt fast senast med rubbet kvar så jag visste att jag hade lite att köra med idag. För två år sedan vann jag här på Fornaboda med min egna Saphir D’Inverne som också har krånglat, men den här segern var nog roligare. Det här var riktigt roligt, jag älskar Fornaboda, säger Jennifer.

Trots att Jennifer har sin adress i Frövi så innehar hon tävlingslicensen på Örebrotravet. Istället var det Au Gratin, tränad av Malin Hurtig och körd av Tom Fromell, som placerade sig främst av hemmahästarna.
Efter en seg start lyckades hemmahästen att spurta sig från sist i fältet, till en fin andra plats. Körande Tom varnade direkt efter loppet att nästa start kan bli en seger, något som tränande Malin håller med om:

– Jag håller absolut med Tom. Medeldistansen är egentligen inte riktigt hans distans, han passar snarare bättre på längre distanser. Han är normalt sett inte snabb ut vilket är lite av hans svaghet. Istället fungerar han som ett lokomotiv som bara tuggar på, berättar Malin.

– Han har aldrig riktigt turen på sin sida, så han får dessvärre inte vinna så ofta. Han är inte helt i toppformen ännu, men närmar sig den och förtjänar snart en vinst.

Söndagens vinnare:
Lopp 1: Lulius Boko – Björn Goop (Timo Nurmos) – 1,66
Lopp 2: Roubine – Björn Goop – 2,70
Lopp 3: Selfie Brodde – Emilia Leo (Hans-Owe Sundberg) – 1,74
Lopp 4: D.Day Zet – Ulf Ohlsson (Daniel Redén) – 2,06
Lopp 5: Alva’s Astrid – Oskar Kylin Blom – 6,64
Lopp 6: Napoleon Cash – Carl Johan Jepson (Timo Nurmos) – 2,98
Lopp 7: Apocalypto – Mika Forss (Alessandro Gocciadoro) – 4,67
Lopp 8: Tonique – Carl Philip Lindblom (Åke Lindblom) – 13,36
Lopp 9: Valley Brodde – Ulf Ohlsson (Daniel Redén) – 12,75
Lopp 10: Mine Lotta – Gunnar Kylén – 29,01
Lopp 11: Daenerys Targaryen – Jennifer Österdahl (Anders Göstasson) – 40,44

Körsvensligans ställning:
1. Carl Johan Jepson (4 segrar)
2. Björn Goop (2 segrar, 2 andra)
3. Claes Sjöström (2 segrar, 1 tredje)
4. Ulf Ohlsson (2 segrar)
5. Carl Philip Lindblom (2 segrar)

Publicerad 23 maj 2021 klockan 22:35

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Linda Berglund, Charlotte Lundell och Gunilla Pöchhacker slår sina kloka huvuden ihop, för hundarnas skull. Foto: Camilla Lagerman

Träning och välmående i fokus för hundälskande trio

Charlotte Lundell, Gunilla Pöchhacker och Linda Berglund är tre drivna och företagsamma kvinnor med ett gemensamt brinnande intresse för hundar och dess välmående. Tillsammans satsar de nu på att kunna erbjuda hundar deras sammanlagda kompetens, allt för att vovvarna ska må bra och kunna leva ett långt, hälsosamt liv.
– Kan vi göra Bergslagen till ett hundmekka? säger Gunilla och skrattar.

2 december 2022 klockan 16:23 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Wajih och Elie Daoud samlar in pengar till Barncancerfonden. Foto: Privat

Salong Diem sprider julkänsla till förmån för Barncancerfonden

Bröderna Wajih och Elie Daoud på Salong Diem i Lindesberg slår på stort inför julen, en högtid som de båda älskar. Under 21-23 december kommer de på eftermiddagarna duka upp ett riktigt gottebord utanför salongen, där de bjuder på korv, glögg och godis. Samtidigt samlar de in pengar till cancersjuka barn, och den 23 december går alla intäkter till Barncancerfonden.
– Jag älskar att hjälpa folk, det bästa jag vet är att göra människor glada, säger Wajih.

2 december 2022 klockan 13:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Tävlingen avslutad och två vinnare utsedda

Klockan 15.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där biljetter till helgens efterlängtade julkonsert "The ...

Bedragare utger sig arbeta för lokal VVS-firma – för att komma åt dess kunder

Under de senaste dagarna har flera personer i Lindesberg blivit kontaktade...

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Personbil och lastbil krockade – förare misstänks för brott

UPPDATERAD. En trafikolycka med personbil och lastbil inblandade, inträffade på onsdagsmorgonen strax utanför Frövi. Enligt polisen skall en person ha klagat på nacksmärtor och förts till sjukhus med ambulans. Föraren av personbilen misstänks för brott i samband med händelsen.

30 november 2022 klockan 08:16 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Man i 30-årsåldern häktad för grov misshandel efter butiksattacken

Den man i 30-årsåldern som förra torsdagen greps efter att ha attackerat en kvinnlig anställd i en butik i centrala Lindesberg har nu häktats, på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel.

29 november 2022 klockan 14:35 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Julkonsert – med världens äldsta storband
Det utlovas en sprakande och svängig julkonsert när världens äldsta storband Whispering Band intar Lindeskolans aula i helgen. Tillsammans med ...
29 november 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Kattens egen dag firades med pompa och ståt
Det var inte bara första advent som firades under söndagen, hos Kotten & Co i Lindesberg uppmärksammade man också en helt annan högtid, nämligen...
28 november 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Industrilokal gjordes om till butik: ”En häftig lokal som vi trivs i”
Den första november slog Skyddsgrossisten i Lindesberg upp dörrarna till sin nya och större lokal på Bandygatan 3. Efter ett par månaders rejäl ...
28 november 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Jesper Nilsson gjorde 11 mål borta mot Bolton under söndagen. Arkivbild: Hasse Persson.

Femtonmålsseger ger LIF sjunde raka

LIF Lindesbergs vassa segertåg fortsätter! Under söndagen gästade man Stockholmslaget IK Bolton som trots matchens första mål, fick en tuff timme framför sig. Redan vid halvtidsvilan var det åtta bollar som skiljde lagen åt till LIFs fördel, en siffra som senare steg upp till femton efter sextio spelade minuter.

27 november 2022 klockan 22:50 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Peter Larsson överraskades av Daniel Paris. Foto: Emil Lörelius/Postkodlotteriet

Guldregn över Peter och Ann-Christin när Postkodlotteriet kom på besök

Bilskadecenters Peter Larsson fick sig en rejäl överraskning i tisdags, när självaste Daniel Paris dök upp på hans arbetsplats. Med sig hade han ett gäng gyllene kuvert innehållande vinster från Postkodlotteriet, där Peter blivit en lycklig vinnare.
– Oj oj oj, tack så jättemycket! sade en överraskad och glad Peter.

25 november 2022 klockan 12:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Mäklaren: Risk för missförstånd när storstadsmarknaden jämförs med landsbygd

I media har det den senaste tiden rapporterats om stora prisras på ...

Kultursatsning: Film, opera, bok

Det är en bok, som blev en film och som nu kommer som opera - i Lindesberg. Det här är en triad som kommer till stånd genom ...

Man gripen misstänkt för mordförsök: ”Attackerade personal i butik”

Polisen har gripit en man i 30-årsåldern misstänkt för att på torsdagen ...

Annons

Alexander Scharnke och Johan Fransson jobbar hårt inför lördagens öppna hus. Foto: Camilla Lagerman

Lindegym firar 6 år med öppet hus och nya satsningar

Det har gått sex år sedan Alexander Scharnke, Victoria Karlsson, Sia Östlind och Johan Fransson tog över ägarskapet av LindeGym. Numera är verksamheten mer av ett träningscenter, där man erbjuder en rad olika aktiviteter, något man planerar att visa prov på under sitt öppna hus på lördag.
– Det är så mycket mer än ett gym, nu är vi mer ett center för träning, säger Alexander Scharnke.

24 november 2022 klockan 15:51 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Stew och Stockholmsbandet Wooden Fields gör gemensam spelning i Lindesberg

Det utlovas rykande färsk 70-talsinspirerad bluesrock med heta gitarriff när ...

Avstängning förlängs – hävs först i nästa vecka

UPPDATERAD. På onsdagsmorgonen stängdes Torphyttevägen för trafik i höjd med Hemköpsparkeringen...

Hillstreet laddar inför Novemberfestivalen

Det har hunnit gå 28 år sedan den allra första Novemberfestivalen gick av stapeln och nu är det återigen dags f...

Långa köer på R50 – lastbil blockerar körfält

Under morgontimmarna inträffade en trafikolycka med lastbil i höjd med Fornaboda. Lastbilen skall ha ...

Så ser nya kommunstyret ut – tyngsta posterna till M och SD

Under måndagens sammanträde i kommunfullmäktige blev det nya kommunstyret klart för den ...

Spelföreningen välkomnar till ny lokal på Hillstreet

I dagarna flyttade spelföreningen Lucky till nya lokaler i den stora tegelbyggnaden på Hillstreet i ...

Det blev nio mål i målskillnad mot Silwing Troja under fredagen. Foto: Hasse Persson

Vältränat anfallsspel gav LIF sjätte raka

LIF Lindesberg fortsätter sitt segertåg och säkrade sin sjätte raka seger under säsongens sjunde seriematch. Matchens första halvlek bjöd på en rad intressant innehåll från hemmalagets ögon, där LIF fick den överlägset bästa halvtimmen.
– Vi har jobbat rätt mycket med tajming, berättar Asso Eliassi.

18 november 2022 klockan 22:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Bonusfamiljen kan vara en utmaning
När man träffar en ny partner, kan det vara bråttom att flytta ihop, så bråttom att barnen inte hänger med. Det kanske går för fort också fö...
18 november 2022 av Hans Andersson
Visa hela artikeln

Oro bland Lindbackaskolans elever efter hoten på Instagram: ”Vill inte delta i skolkatalogen”
I måndags kunde LindeNytt avslöja att ett så kallat exposekonto skapats på Instagram, med syftet att hänga ut och avslöja skvaller om ungdomar i...
17 november 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Kristinaskolans lägenheter färdiga för inflytt sommaren 2024
Strax efter nyår påbörjas det omfattande arbetet med att förvandla Kristinaskolan i Lindesberg till bostäder. Redan sommaren 2024 är det ...
17 november 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-11-16

2022-11-16

2022-11-15

2022-11-15

2022-11-14

2022-11-14

2022-11-12

2022-11-12

2022-11-11

2022-11-10

2022-11-09

2022-11-08

2022-11-07

2022-11-07

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-12-02 17:35