Skrällar och glädje på regnigt Fornaboda

Regnet intog Fornaboda under söndagstävlingarna, men det gjorde även söndagens stora spelform Grand Slam 75. Fina namn fanns med i startlistorna där Stonas Stayerpokal och Axel Pålmans minneslopp skulle avgöras. Skrällarna avlöste varandra på spelet, där säsongens hittills gladaste vinnare satte punkt för dagen.

Söndagseftermiddagen inleddes kyligt men blev senare blötare, då regnet tittade fram inför Fornabodas första större tävlingsdag. Detta var däremot inget som satte stopp för loppens kvalitet, då det stora söndagsspelet Grand Slam 75 skulle avgöras.

De sju högst klassade loppen skulle tv-sändas där det årliga stoloppet Stonas Stayerpokal var ett av tävlingsdagens två huvudlopp. Bland de tio deltagarna hittades ett bekant namn från fjolåret, då loppets fjolårsvinnare Hickomisschampagne på nytt gästade Fornaboda från sin hemmabana Åby. Då körde Anders Christiansson, denna gång satt tränaren själv, Mikael Å Linderoth, upp som kusk.

– Vi hade tänkt att försvara titeln. Med tanke på det tuffa motståndet så vet vi ännu inte riktigt hur, men vi kommer att göra ett försök. Det går ofta bra när jag gästar Fornaboda, sade Mikael Å Linderoth inför loppet.

Väl i loppet blev det en tidig galopp i regnet, vilket förstörde fjolårsvinnarens chanser mot en ny titel. Istället fick man nöja sig med en sjätte plats.

Istället visade Åke Lindblom-tränade Tonique sin styrka, och vann det långa loppet i enkel stil från ett fint smygläge. Att vinna loppet är alltid ett styrkeprov i sig. Örebrohästen imponerade däremot större än vanligt, då det senare visat sig att man genomförde ett och ett halvt varv av loppet med punktering.

– Vilken jäkla märr det här är, skrattade hästens kusk Carl Philip Lindblom efter loppet.

Tonique med sin skötare Heidi Forsgren Foto: Timmy Lundegård

– Jag märkte efter ett och ett halvt varv att vi hade fått punktering på vagnen. Det var dessutom lite strul under vägen, så jag kände vid det läget att vi smyger med och hoppas på en vettig slant. Men vid upploppet hade de främre hästarna kört färdigt och då plockade hon bara ner dem. Det var en riktigt fin prestation, säjer Carl Philip som menar att vinnartiteln kan vara hans första stora seger.

– Jag har vunnit några lopp i högre spelformer och högre prissummor tidigare, men titelmässigt kan det här nog vara min största seger hittills.

Ännu en stoseger skulle det bli när kallblodsloppet Axel Pålmans minneslopp kördes.

Efter att de stora favoriterna Höstbolillemor och Läckra Lisa galopperat, kunde 74-åriga Gunnar Kylén från Årjäng styra in sin egentränade Mine Lotta till seger.

– Hon har inte startat på ett tag nu men har känts fin i jobben hemma. Samtidigt såg jag att många tränare från Årjäng hade vunnit det här loppet, så jag anmälde ut henne hit. Loppet gick våran väg. Jag var inte helt nöjd med ryggen som jag fick direkt från start, men jag ville inte heller styra ut henne i dödens. Därför satt jag kvar som tredje invändigt och med galopperande konkurrenter, så kunde vi styra ut på upploppet, berättar Gunnar.

Mine Lotta gick mot en enkel seger på upploppet Foto: Timmy Lundegård

– Vi fick henne gratis från Norge för fyra år sedan. Då hade hon bara tjänat ungefär 8 000:- och bara stannade, hon klev knappt av banan. Ägaren tog kontakt med mig som frågade om jag ville ha henne, efter lite betänketid så tackade jag ja och efter det har det gått framåt, berättar Gunnar som tagit det lugnt med sin häst:

– Jag kör aldrig snabbjobb med henne. Istället kör jag i tryckvagn två gånger i veckan samt att hon blir riden.

Jennifer Österdahl: ”Riktigt roligt, jag älskar Fornaboda!”
Även om Axel Pålmans minneslopp kördes som dagens sista lopp i tv-sändningarna, så kördes ett sista lopp kort därefter.

Regnet hade precis lagt sig inför dagens sista defilering, där elva hästar kom till start. Loppet bjöd på mycket galopper från flera deltagare, men även en upploppsduell. Med bra fart under de sista hundra meterna så lyckades Daenerys Targaryen och Jennifer Österdahl från Frövi, att ta sig förbi hästen Suzi Quatro och körande Jorma Kontio.

Vid målgång bjöd Jennifer på dagens enda vinnargest, där glädjen bakom segergesten var total.

– Det här är det största som jag har varit med om, sade Jennifer med gråten i halsen efter loppet.

– Det har bara krånglat med den här hästen, hade hon varit hos någon annan tränare så hade hon nog inte varit vid liv. Det har varit allt från skadeproblem och att huvudet inte riktigt har varit med, det är först nu som hon förstår vad det här går ut på, berättar en tårögd Jennifer Österdahl.

Jennifer bjöd på dagens enda vinnargest. Foto: Timmy Lundegård

Trots att glädjen fanns på plats, så fanns även vinnarkänslorna innan start.

– Idag hade vi lite tur med oss. Jag satt fast senast med rubbet kvar så jag visste att jag hade lite att köra med idag. För två år sedan vann jag här på Fornaboda med min egna Saphir D’Inverne som också har krånglat, men den här segern var nog roligare. Det här var riktigt roligt, jag älskar Fornaboda, säger Jennifer.

Trots att Jennifer har sin adress i Frövi så innehar hon tävlingslicensen på Örebrotravet. Istället var det Au Gratin, tränad av Malin Hurtig och körd av Tom Fromell, som placerade sig främst av hemmahästarna.
Efter en seg start lyckades hemmahästen att spurta sig från sist i fältet, till en fin andra plats. Körande Tom varnade direkt efter loppet att nästa start kan bli en seger, något som tränande Malin håller med om:

– Jag håller absolut med Tom. Medeldistansen är egentligen inte riktigt hans distans, han passar snarare bättre på längre distanser. Han är normalt sett inte snabb ut vilket är lite av hans svaghet. Istället fungerar han som ett lokomotiv som bara tuggar på, berättar Malin.

– Han har aldrig riktigt turen på sin sida, så han får dessvärre inte vinna så ofta. Han är inte helt i toppformen ännu, men närmar sig den och förtjänar snart en vinst.

Söndagens vinnare:
Lopp 1: Lulius Boko – Björn Goop (Timo Nurmos) – 1,66
Lopp 2: Roubine – Björn Goop – 2,70
Lopp 3: Selfie Brodde – Emilia Leo (Hans-Owe Sundberg) – 1,74
Lopp 4: D.Day Zet – Ulf Ohlsson (Daniel Redén) – 2,06
Lopp 5: Alva’s Astrid – Oskar Kylin Blom – 6,64
Lopp 6: Napoleon Cash – Carl Johan Jepson (Timo Nurmos) – 2,98
Lopp 7: Apocalypto – Mika Forss (Alessandro Gocciadoro) – 4,67
Lopp 8: Tonique – Carl Philip Lindblom (Åke Lindblom) – 13,36
Lopp 9: Valley Brodde – Ulf Ohlsson (Daniel Redén) – 12,75
Lopp 10: Mine Lotta – Gunnar Kylén – 29,01
Lopp 11: Daenerys Targaryen – Jennifer Österdahl (Anders Göstasson) – 40,44

Körsvensligans ställning:
1. Carl Johan Jepson (4 segrar)
2. Björn Goop (2 segrar, 2 andra)
3. Claes Sjöström (2 segrar, 1 tredje)
4. Ulf Ohlsson (2 segrar)
5. Carl Philip Lindblom (2 segrar)

Publicerad 23 maj 2021 klockan 22:35

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Bo Sjöström med en riktig marknadsdelikatess, nyspunnet socker. Foto: Jennie Larsson

bildspel Inställd Lindemarken födde idé till Ågårdens egna marknad

Lindemarken må ha blivit inställd, men trots det fick de boende på Ågården i Lindesberg uppleva en härlig marknadsdag då personalen på äldreboendet anordade en helt egen variant av den populära tillställningen. Ågårdens marknad fick högsta betyg av dess besökare, och man kan inte annat än ana en ny tradition.

21 september 2021 klockan 16:37 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

AnnonsFrövi Judos talanger tilldelas Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium. Foto: Privat

Frövi Judos Ida och Alexander får elitidrottsstipendium

50 aktiva idrottare från hela landet tilldelas Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium 2021–2022, på vardera 50 000 kronor. I listan över de talangfulla idrottarna finns bland annat Alexander Dahlin och Ida Eriksson från Frövi Judo.

21 september 2021 klockan 08:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Odling på schemat för elever på Björkhagaskolan

Sedan i våras genomför Björkhagaskolan i Lindesberg projektet Blomstrande skolgård, som syftar till att ...

Du bestämmer var skåpet ska stå när Erikshjälpen auktionerar

Lotta Sunvisson vill att lindesbergarna hjälper henne att slå rekord, när Erikshjälpen nu ...

Kommunhuset utsatt för ny hödumpning

Under natten mot söndag dumpades ett tiotal balar med ruttet hö på flera platser i Lindesberg, bland annat utanför ...

Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Slarvig förlust i den Allsvenska premiären

Premiären i Allsvenskan blev nog inte som LIF Lindesberg hade tänkt sig. Trots en tidig tremålsledning mot Torslanda så började slarvspelet att visa sig, vilket bjöd tillbaka motståndarlaget in i matchen. I den andra halvleken låg LIF dessutom i ett åttamålsunderläge, vilket blev för många mål att hämta in.

18 september 2021 klockan 17:57 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivfoto: Ida Lindkvist

Vaccinering av unga från 12 år inleds efter höstlovet

Barn mellan 12 och 15 år kommer att erbjudas vaccin i höst, det meddelade statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff under torsdagen. Vaccineringen av barn och unga från 12 år kommer att starta efter höstlovet, i början av november.
– Det här gör vi för barnens skull, det minskar risken för långvarig sjukdom och att missa mycket i skolan, säger utbildningsminister Anna Ekström.

17 september 2021 klockan 12:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Miljonbesparingar att vänta för barnomsorg och skola
Barn- och utbildningsnämnden i Lindesberg måste återigen spara pengar, närmare bestämt 4,5 miljoner kronor under 2022. - Det här har vi ont ...
17 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dags för Allsvensk premiär!
På lördag är det äntligen dags för säsongspremiär i Handbollsallsvenskan! Försäsongen är färdigspelad och till helgen gästas Torslanda av ...
16 september 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Regionen: ”Nej, akuten i Lindesberg är inte stängd”
En banderoll med ett missvisande budskap har dykt upp på flera platser den senaste tiden. Bland annat vid Kristinaskolan i Lindesberg. Den som läser...
16 september 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Linda Svahn lämnar sina uppdrag inom kort. Magnus Storm tar tillfälligt över ordförandeskapet i barn- och utbildningsnämnden. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Svahn lämnar över ordförandeklubban tillfälligt till Storm

Linda Svahn (S) meddelade under sommaren att hon avsåg att lämna sina uppdrag som kommunalråd och ordförande i barn- och utbildningsnämnden under hösten. Redan den 1 oktober tillträder hon som ny kanslichef på kommunalrådskansliet i Örebro, och lämnar därför över ordförandeklubban tillfälligt till Magnus Storm (C) tills dess att en ersättare är utsedd.

16 september 2021 klockan 09:37 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild: LindeNytt

Vittne skrämde tjuv på flykt i natt

Strax efter klockan ett, natten till torsdag, fick polisen samtal från en privatperson i området Västra Bohr strax utanför Lindesberg. Vederbörande hade då ertappat en tjuv som höll på och stjäla saker vid en fastighet.
– När tjuven insåg att han var upptäckt, så lämnade han platsen i en bil, uppger Christina Hallin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

16 september 2021 klockan 10:40 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Almgren och Hugosson bjuder in till julfest

Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare ...

Regionen tar kontakt med ovaccinerade

I Örebro län kan man fortfarande se en ökning av bekräftade covid-19-fall. Samtidigt som smittspridningen ökar, kommer...

Två av kommunens särskilda boenden drabbade av covid-19

Sedan i slutet av förra året har coronaläget på kommunens särskilda boenden sett bra ut, och ...

AnnonsBrandmännen vid Guldsmedshyttans Brandkår tillsammans med Anders hund Troja, som är stationens maskot. Foto: Privat

20 år sedan terrorattackerna i USA: Brandmännens hyllning till räddningsarbetarna som offrade sina liv

På lördagen var det 20 år sedan de ofattbara terrorattackerna som drabbade USA och som lamslog en hel värld. På station 3200 i Guldsmedshyttan ville man hylla de bortgångna räddningsarbetarna som gjorde sina sista utryckningar den 11 september 2001, genom ett känslosamt inlägg Facebook. ”Station 3200 Guldsmedshyttan hedrar dom brandmän samt övrig utryckningspersonal som åkte på sitt sista larm 11/9 2001. Var rädda om er därute!”

14 september 2021 klockan 10:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Klart med artister till Världens Barn-konserten

Bara några dagar kvar till konserten för Världens Barn och biljettförsäljningen är i full gång. Nu är ...

Tortyrmördaren från Aspa ansöker om tidsbestämt straff

Kjell-Åke Johansson, som i november 2002 dömdes till livstids fängelse vid Lindesbergs Tingsrätt f...

Ingen Caprice i höst trots lättnaderna – tar sikte på våren

För bara några dagar sedan kom beskedet, att konserter och andra stora publikevenemang f...

Lokala företag kör in pengar till Barncancerfonden

Den 1 september nollställdes trippmätarna hos Wassbergs Åkeri och Fastighetsbyrån i Lindesberg och Nora...

Folkdans och hålligång vid Kägelbanan när kulturarvet uppmärksammas

På lördag arrangeras Kulturarvsdagen, vilket är en del av Europarådets och ...

Snart kan konserter genomföras inför fullsatta läktare igen. Arkivfoto: Bob Linger

Smittspridningen fortsätter att öka – då lyfts restriktionerna

Under tisdagen kom ett för många efterlängtat besked, de flesta kvarvarande coronarestriktioner lyfts helt från och med den 29 september, däribland det omdebatterade publiktaket. Samtidigt fortsätter smittspridningen att öka, under vecka 35 testades cirka 255 personer positivt för covid-19 i Örebro län och i Lindesbergs kommun har antalet fall tredubblats den senaste veckan.

8 september 2021 klockan 13:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Byggstart för ny busshållplats, torg och parkeringsplatser
För ett år sedan meddelade Samhällsbyggnad Bergslagen att en ny busshållplats, ett nytt torg och parkeringsplatser skall byggas i Guldsmedshyttan ...
8 september 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Sista månaden för viktig hästregistrering
Har du ett stall med hästar? Då ska de vara registrerade hos Jordbruksverket senast den första oktober. Detta enligt den nya EU-förordningen, ...
7 september 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Färre men större kräftor fiskades upp
Det blev färre men större kräftor i burarna, när allmänhetens kräftfiske genomfördes i fredags. - Det kanske beror på att det fortfarande var...
7 september 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-09-06

2021-09-06

2021-09-03

2021-09-02

2021-09-02

2021-09-02

2021-09-01

2021-09-01

2021-08-31

2021-08-31

2021-08-30

2021-08-30

2021-08-27

2021-08-27

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-09-21 22:41