Skrällar och glädje på regnigt Fornaboda

Regnet intog Fornaboda under söndagstävlingarna, men det gjorde även söndagens stora spelform Grand Slam 75. Fina namn fanns med i startlistorna där Stonas Stayerpokal och Axel Pålmans minneslopp skulle avgöras. Skrällarna avlöste varandra på spelet, där säsongens hittills gladaste vinnare satte punkt för dagen.

Söndagseftermiddagen inleddes kyligt men blev senare blötare, då regnet tittade fram inför Fornabodas första större tävlingsdag. Detta var däremot inget som satte stopp för loppens kvalitet, då det stora söndagsspelet Grand Slam 75 skulle avgöras.

De sju högst klassade loppen skulle tv-sändas där det årliga stoloppet Stonas Stayerpokal var ett av tävlingsdagens två huvudlopp. Bland de tio deltagarna hittades ett bekant namn från fjolåret, då loppets fjolårsvinnare Hickomisschampagne på nytt gästade Fornaboda från sin hemmabana Åby. Då körde Anders Christiansson, denna gång satt tränaren själv, Mikael Å Linderoth, upp som kusk.

– Vi hade tänkt att försvara titeln. Med tanke på det tuffa motståndet så vet vi ännu inte riktigt hur, men vi kommer att göra ett försök. Det går ofta bra när jag gästar Fornaboda, sade Mikael Å Linderoth inför loppet.

Väl i loppet blev det en tidig galopp i regnet, vilket förstörde fjolårsvinnarens chanser mot en ny titel. Istället fick man nöja sig med en sjätte plats.

Istället visade Åke Lindblom-tränade Tonique sin styrka, och vann det långa loppet i enkel stil från ett fint smygläge. Att vinna loppet är alltid ett styrkeprov i sig. Örebrohästen imponerade däremot större än vanligt, då det senare visat sig att man genomförde ett och ett halvt varv av loppet med punktering.

– Vilken jäkla märr det här är, skrattade hästens kusk Carl Philip Lindblom efter loppet.

Tonique med sin skötare Heidi Forsgren Foto: Timmy Lundegård

– Jag märkte efter ett och ett halvt varv att vi hade fått punktering på vagnen. Det var dessutom lite strul under vägen, så jag kände vid det läget att vi smyger med och hoppas på en vettig slant. Men vid upploppet hade de främre hästarna kört färdigt och då plockade hon bara ner dem. Det var en riktigt fin prestation, säjer Carl Philip som menar att vinnartiteln kan vara hans första stora seger.

– Jag har vunnit några lopp i högre spelformer och högre prissummor tidigare, men titelmässigt kan det här nog vara min största seger hittills.

Ännu en stoseger skulle det bli när kallblodsloppet Axel Pålmans minneslopp kördes.

Efter att de stora favoriterna Höstbolillemor och Läckra Lisa galopperat, kunde 74-åriga Gunnar Kylén från Årjäng styra in sin egentränade Mine Lotta till seger.

– Hon har inte startat på ett tag nu men har känts fin i jobben hemma. Samtidigt såg jag att många tränare från Årjäng hade vunnit det här loppet, så jag anmälde ut henne hit. Loppet gick våran väg. Jag var inte helt nöjd med ryggen som jag fick direkt från start, men jag ville inte heller styra ut henne i dödens. Därför satt jag kvar som tredje invändigt och med galopperande konkurrenter, så kunde vi styra ut på upploppet, berättar Gunnar.

Mine Lotta gick mot en enkel seger på upploppet Foto: Timmy Lundegård

– Vi fick henne gratis från Norge för fyra år sedan. Då hade hon bara tjänat ungefär 8 000:- och bara stannade, hon klev knappt av banan. Ägaren tog kontakt med mig som frågade om jag ville ha henne, efter lite betänketid så tackade jag ja och efter det har det gått framåt, berättar Gunnar som tagit det lugnt med sin häst:

– Jag kör aldrig snabbjobb med henne. Istället kör jag i tryckvagn två gånger i veckan samt att hon blir riden.

Jennifer Österdahl: ”Riktigt roligt, jag älskar Fornaboda!”
Även om Axel Pålmans minneslopp kördes som dagens sista lopp i tv-sändningarna, så kördes ett sista lopp kort därefter.

Regnet hade precis lagt sig inför dagens sista defilering, där elva hästar kom till start. Loppet bjöd på mycket galopper från flera deltagare, men även en upploppsduell. Med bra fart under de sista hundra meterna så lyckades Daenerys Targaryen och Jennifer Österdahl från Frövi, att ta sig förbi hästen Suzi Quatro och körande Jorma Kontio.

Vid målgång bjöd Jennifer på dagens enda vinnargest, där glädjen bakom segergesten var total.

– Det här är det största som jag har varit med om, sade Jennifer med gråten i halsen efter loppet.

– Det har bara krånglat med den här hästen, hade hon varit hos någon annan tränare så hade hon nog inte varit vid liv. Det har varit allt från skadeproblem och att huvudet inte riktigt har varit med, det är först nu som hon förstår vad det här går ut på, berättar en tårögd Jennifer Österdahl.

Jennifer bjöd på dagens enda vinnargest. Foto: Timmy Lundegård

Trots att glädjen fanns på plats, så fanns även vinnarkänslorna innan start.

– Idag hade vi lite tur med oss. Jag satt fast senast med rubbet kvar så jag visste att jag hade lite att köra med idag. För två år sedan vann jag här på Fornaboda med min egna Saphir D’Inverne som också har krånglat, men den här segern var nog roligare. Det här var riktigt roligt, jag älskar Fornaboda, säger Jennifer.

Trots att Jennifer har sin adress i Frövi så innehar hon tävlingslicensen på Örebrotravet. Istället var det Au Gratin, tränad av Malin Hurtig och körd av Tom Fromell, som placerade sig främst av hemmahästarna.
Efter en seg start lyckades hemmahästen att spurta sig från sist i fältet, till en fin andra plats. Körande Tom varnade direkt efter loppet att nästa start kan bli en seger, något som tränande Malin håller med om:

– Jag håller absolut med Tom. Medeldistansen är egentligen inte riktigt hans distans, han passar snarare bättre på längre distanser. Han är normalt sett inte snabb ut vilket är lite av hans svaghet. Istället fungerar han som ett lokomotiv som bara tuggar på, berättar Malin.

– Han har aldrig riktigt turen på sin sida, så han får dessvärre inte vinna så ofta. Han är inte helt i toppformen ännu, men närmar sig den och förtjänar snart en vinst.

Söndagens vinnare:
Lopp 1: Lulius Boko – Björn Goop (Timo Nurmos) – 1,66
Lopp 2: Roubine – Björn Goop – 2,70
Lopp 3: Selfie Brodde – Emilia Leo (Hans-Owe Sundberg) – 1,74
Lopp 4: D.Day Zet – Ulf Ohlsson (Daniel Redén) – 2,06
Lopp 5: Alva’s Astrid – Oskar Kylin Blom – 6,64
Lopp 6: Napoleon Cash – Carl Johan Jepson (Timo Nurmos) – 2,98
Lopp 7: Apocalypto – Mika Forss (Alessandro Gocciadoro) – 4,67
Lopp 8: Tonique – Carl Philip Lindblom (Åke Lindblom) – 13,36
Lopp 9: Valley Brodde – Ulf Ohlsson (Daniel Redén) – 12,75
Lopp 10: Mine Lotta – Gunnar Kylén – 29,01
Lopp 11: Daenerys Targaryen – Jennifer Österdahl (Anders Göstasson) – 40,44

Körsvensligans ställning:
1. Carl Johan Jepson (4 segrar)
2. Björn Goop (2 segrar, 2 andra)
3. Claes Sjöström (2 segrar, 1 tredje)
4. Ulf Ohlsson (2 segrar)
5. Carl Philip Lindblom (2 segrar)

Publicerad 23 maj 2021 klockan 22:35

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Joakim Karlsson (t.v.) är årets vinnare av minnescupen Thomas Erikssons Cup. Tvåa i turneringen blev Thomas Waern (t.h.). Foto: Timmy Lundegård

Joakim blev femte vinnaren i minnescupen

I helgen spelades tenniscupen, Thomas Erikssons Cup 2022, på Lindesbergs Tennisklubbs enda grusbana. Segern gick till Joakim Karlsson, som i sin fjärde cupfinal tog en storslagen seger mot kamraten Thomas Waern och kan därmed stoltsera med titeln ”Cupens femte vinnare” i en turnering som är gjord för att hedra en långvarig ordförande.

4 juli 2022 klockan 12:17 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Det var ett redigt drag på Linde Raceway under lördagen. Foto: Timmy Lundegård

bildspel SHRA är tillbaka med högljudda krafter!

Det var högljudda och häftiga hästkrafter som visades upp när SHRA arrangerade sin första tävling på Linde Raceway efter pandemin. Fri entré lockade till sig en stor publik som äntligen fick dragracing som den var förr.
– Det är riktigt skönt att få komma igång igen. Man kände att vi var ringrostiga som fan, men nu är vi igång, säger tävlingsgeneral Mikael ”Blomman” Blomberg.

3 juli 2022 klockan 21:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Två anhållna sedan dött spädbarn hittats i bostad

Sedan tidigt på fredagsmorgonen har en större polisinsats ägt rum på en adress i södra kommundelen. ...

bildspel Leja Gruva – en fascinerande historia genom flera sekel

Leja gruvfält har en mycket gammal historia och är känd redan så långt tillbaka i tiden som fr...

bildspel Årets drömjobbare – ett drivet gäng med stora visioner

För elfte sommaren i ordningen genomför Bergslagens Sparbank sitt projekt Drömjobbet, där ett...

Foto: Camilla Lagerman

Äldre kvinna dog efter fallolycka – boendet anmäls till IVO

Det var i maj som den allvarliga fallolyckan inträffade på ett äldreboende i de södra delarna av Lindesbergs kommun. En äldre kvinna föll utför en stentrappa med sin rullstol och landade så illa att hon avled av sina skador fyra dagar senare. Olyckan anmäls nu till IVO, inspektionen för vård och omsorg, som en Lex Maria.

30 juni 2022 klockan 11:08 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Sju blev misshandlade – nu söker polisen vittnen

Som LindeNytt rapporterat tidigare, utbröt natten till midsommardagen ett större bråk vid Flugparken i centrala Lindesberg . Totalt sju personer misshandlades – varav en grovt. Nu vänder sig polisen till allmänheten för att få kontakt med vittnen till händelsen.
– Vi vill gärna ha fler vittnen och det finns säkert de som har filmat också, som vi gärna vill få kontakt med, kommenterar Emma Löthgren, förundersökningsledare vid polisen i Lindesberg.

29 juni 2022 klockan 15:58 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Marika ”trollbinder” läsarna med sin fantasyroman
Med fantasyboken "Sagan om Fornrike" gör Marika Söderström från Vasselhyttan debut som barnboksförfattare. I boken, som skildrar en värld fylld ...
29 juni 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Magnus Betnér och Henrik Nyblom till Lindesberg med sin nya show
Komikerduon Magnus Betnér och Henrik Nyblom tar med sig sin sprillans nya show "Puss & Kram" till Lindesberg den 10 september. Föreställningen, som...
28 juni 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Man föll från tre meters höjd: ”Skadeläget är oklart”
En arbetsplatsolycka har inträffat på Hagabergsområdet i Lindesberg. Enligt polisuppgifter skall en byggnadsarbetare ha fallit från en byggstä...
28 juni 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Vattenkrig var mycket uppskattat i värmen av de mindre barnen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Glädje och lek under Trygg Vuxens trivseldag

Under en klarblå himmel och strålande sol genomförde Trygg Vuxen sin trivseldag under söndagen. På schemat stod en rad olika lekar och aktiviteter där fokus låg på att ha så roligt som möjligt.
– Det här är varför jag gör sådant här, säger Sara Aspling glatt och tittar bort på några ungdomar som närmast kiknar av skratt.

27 juni 2022 klockan 11:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Sju personer misshandlades i stort bråk: ”Slagen i huvudet”

Natten till midsommardagen fick polisen in flera samtal från allmänheten gällande oroligheter i centrala Lindesberg. Enligt uppgift skall ett 15-20-tal personer ha befunnit sig i Flugparken där ett verbalt bråk eskalerade till fysiska våldsamheter.
– En person skall ha blivit slagen i huvudet med vad han uppfattade som ett järnrör, kommenterar Diana Qudhaib, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

27 juni 2022 klockan 10:35 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Karnevalen i Ramsberg

Midsommarkarnevalen i Ramsberg bjöd på ett sprakande färgglatt tåg med inslag av hockeylag, Korpspel och allt man kan tä...

Noraseger i Midsommarloppet

Fri entré, väl använda gratisbussar och trettio plusgrader. Det var travfest på Fornaboda när banan arrangerade sina årliga ...

Trygg Vuxen bjuder in till trivseldag

I julas agerade Sara Aspling och hennes vänner i Trygg Vuxen jultomtar, då de delade ut julklappar till ett flertal av ...

Annons

På midsommardagen är det dags för karneval i Ramsberg. Foto: Privat

Ramsberg blåser nytt liv i midsommarkarnevalen

Efter ett långt pandemiuppehåll kan nu Ramsbergs idrottsförening äntligen bjuda in till sin traditionsenliga karneval som tågar genom byn på midsommardagen. Festligheterna fortsätter sedan en bit in på kvällen vid festplatsen med musikunderhållning, café och olika typer av lotterier.
– Eftersom vi inte har någon anmälan har vi inte en aning hur många bidrag det blir, det kan bli alltifrån ett till tjugo, skrattar Hanna Toumisto, ordförande i föreningen.

23 juni 2022 klockan 13:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ny satsning ska hjälpa barn i sitt sorgearbete

En undersökning gjord av Kantar Sifo visar att 9 av 10 vuxna tycker att barns sorg är ett viktigt ämne att ...

Charlottes sommartips till nya och gamla hundägare

Det har gått närmare två år sedan Charlotte Lundell tog över husdjursbutiken Kotten & Co efter Sara ...

Man allvarligt skadad efter att ha klämts fast under träd

En man i 70-årsåldern har förts med ambulans till sjukhus med allvarliga skador sedan denne klä...

Midsommarfirandet i parken är inställt

Lindesbergs folkdansgille är den förening som sedan 50-talet varit med och arrangerat det traditionella ...

Här kan du fira midsommar i Lindesbergs kommun

Midsommaraftonen närmar sig och även om några platser i år inte kommer att hålla något firande, så finns ...

Fiske drog upp en vinnarfisk

I lördags arrangerades Fiskets Dag i Dalkarlshyttan. Arrangören, Lindessjöns FVO, summerar tillställningen som den bästa nå...

Arkivbilder. Foto: Fredrik Norman / Camilla Lagerman

Storbackas svar till moderaterna: ”Jag kommer fortsätta bry mig”

INSÄNDARE/DEBATT: Kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka (S) svarar på moderaternas debattsvar som publicerades under måndagen i LindeNytt.

21 juni 2022 klockan 10:09 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Fina resultat för Frövi Judo på Special Olympic Games
4 guld, 3 silver och 1 brons blev resultatet för Frövi Judo efter helgens Special Olympic Games som gick av stapeln i Malmö. Tävlingen, som är ...
20 juni 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Moderaternas svar: Storbacka har inget mandat!
INSÄNDARE/DEBATT: Det är intressant hur kommunpolitikern Bengt Storbacka försöker att rikta fokus mot privatiseringar istället för att prata om ...
20 juni 2022 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Inför premiären av Korpspelen – få en glimt av skådespelet redan nu
Just nu pågår de sista repetitionerna för fullt inför Bergslagens Spektakelteaters hittills största uppsättning Korpspelen. Vid den unika ...
18 juni 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-06-17

2022-06-17

2022-06-16

2022-06-16

2022-06-16

2022-06-16

2022-06-15

2022-06-15

2022-06-14

2022-06-14

2022-06-13

2022-06-13

2022-06-13

2022-06-11

2022-07-04 14:24