Alla matcher i det brandgula stället gjorde Ricky till en stor publikfavorit i Arenan. ARKIVFOTO: Hannes Feldin

Slutet bara början för Ricky: ”Man slutar inte i LIF”

Förra onsdagen kom beskedet att Ricky Nordahl slutar med handbollen. 26-åringen sätter därmed punkt för en tio år lång period i LIF Lindesberg. I en öppenhjärtlig intervju berättar nu Ricky om beslutet, sin tid i klubben och hur han ser på nästa säsong.

Det var i samband med LIF Lindesbergs sponsorlunch förra onsdagen som beslutet offentliggjordes. Herman Arenvang höll en genomgång av truppen för kommande säsong och i lagbygget saknades en tidigare given spelare. Spelaren som saknades var Ricky Nordahl, som valt att avsluta sin handbollskarriär vid 26 års ålder.

– Jag tycker inte att handbollen är så rolig som den ska vara för att jag ska vilja gå dit varje dag. Om jag ska ha den rollen som jag haft tidigare förväntas jag tillföra mer än bara på match. Jag ska vara en utbildare åt de yngre och ge energi och det har jag inte kunnat göra den senaste tiden. Då blir det inte värt det, för tycker man inte att det är kul att gå dit blir man ingen rolig människa, svarar Ricky på frågan om sitt avsked.

Sedan fem veckor tillbaka är han tvåbarnsförälder. Det i kombination med hans växande arbetskarriär har haft en stor del i beslutet. Ricky själv konstaterar att han mycket väl hade kunnat pussla ihop fritiden, men att han just nu känner att familjen och arbetet är det han brinner mest för. Valet att säga farväl till LIF Lindesberg och till handbollen har dock inte varit lätt.

– Det har varit ett tufft beslut och jag kommer säkert att ångra mig och vilja hoppa in på planen när jag är där och tittar. Men sen måste man se till vem man spelar för. Om jag spelar för lagkamraterna, för klubben, för familjen eller för vännerna. Man kan ta in åsikter från andra, men det är bara mig själv som jag ska gå till, slår Ricky fast.

– Jag har funderat otroligt mycket över beslutet. Handbollen är ju någonting som sitter i ryggraden, man har ju pysslat med det några timmar i livet.

Beslutet har påverkat många

När Ricky nu slutar med handbollen gör han det efter många framgångsrika år i LIF. Säsongen som gick var statistiskt sett en av hans allra bästa, med 96 mål på 23 matcher. Vid sidan av målskyttet är det snabbheten som varit hans främsta egenskap.

Parallellt med sin spelarkarriär har han även hittat rätt privat i Bergslagen. Efter att ha vuxit upp i Torsby kom Ricky redan som 16-åring till Lindesberg, där han tog plats på handbollsgymnasiet. Därefter har han gjort sig hemmastad och slagit sig till ro i staden.

– Jag tog mig till A-laget som målet var och sen slutade det med att jag bor kvar här, betalar skatt och talar gott om staden. På det sättet är jag ett ganska bra exempel på hur de vill att det ska fungera, konstaterar Ricky.

Under sina många år i A-laget har han blivit en mycket populär spelare. Med sin energi och sin attityd har Ricky sprungit till sig en speciell plats hos publiken i Arenan. Att han nu väljer att sluta har därför blivit uppmärksammat, inte minst i samband med hans arbete under helgens Bomässa.

– Många har kommit fram och berättat att de blivit påverkade av beslutet. Det är hur roligt som helst och jag tar åt mig av allt det.

”Du kan slå dig fram om du bara vill”

Något mer som han tar med sig vidare i livet är alla erfarenheter från tiden som spelare. Ricky ser tillbaka på tio år i LIF där han lärt sig alltifrån kroatiska till svenska tränare, tagit USM-medaljer, spelat i Elitserien och lärt känna olika sorters människor. Erfarenheter som han nu får nytta av både privat och i arbetslivet.

– Det har varit många timmar i spåret med en skrikande Nelson bakom sig. Det får man väl också säga har varit roligt haha, skrattar Ricky.

Hans absolut starkaste minne är den första Elitserie-matchen i Arenan. Känslan att få springa ut inför orangeklädda läktare är något han sent kommer att glömma, snarare är det så att minnet bara blir bättre med åren. Oddsen för den 170 centimeter lille kantspringaren har heller inte alltid varit goda. Ricky minns mycket väl hur han sågs som något helt annat än en typisk handbollsspelare i ungdomen.

– Det som jag är mest stolt över är att jag tog mig till A-laget och till Elitserien. Jag gjorde det genom många timmars slit, utan att lyssna på vad folk tyckte och tänkte. Man kan ta sig en bra bit genom hårt jobb, förklarar Ricky som har ett tydligt budskap.

– Du behöver inte ha den bästa talangen eller de bästa fysiska förutsättningarna. Du behöver inte se ut på ett visst sätt eller skjuta på ett visst sätt. Du kan slå dig fram om du bara vill.

”Ska leva under favoritstämpeln”

När hans spelarkarriär nu är över lämnar han den Allsvenska scenen. Därmed lämnar han också ett hål bakom sig i laget.

– Jag har alltid gått i bräschen och alltid velat att LIF skulle kunna lita på att jag gjorde mitt jobb till hundra procent. Jag tycker om att träna och det är alltid kul att vinna ett coopertest eller vara stark i gymmet eller slå någon på banan. Man kan inte ersätta en människa helt och håller, alla är olika. Men det här ger chansen för många andra att kliva fram, menar Ricky.

26-åringen är övertygad om att någon ny spelare kommer att fylla hans skor. När det kommer till laget i stort har Ricky dessutom stora förväntningar på kommande säsong. Med en trupp full med Elitserie-rutin och U-landskamper ska LIF ta nästa kliv och tillhöra toppen.

– Det är bara att titta på vilka spelare som de kommer att ha. Oskar, Jacob Nelson, ”Solis”, ”Jocke” Bååk, Fatlum och Sébastien Ehnevid. Jag tycker att det är ett lag som ska ta sig i kragen och leva under favoritstämpeln, menar Ricky som ser fram emot en plats i publiken.

– Det ska bli skönt att få sätta sig på läktaren och leka expert. Jag önskar dem alla lycka till och de som jag vill tacka lite extra vet vilka de är.

Livet som spelare är över för Ricky Nordahl. Men livet i LIF Lindesberg tar inte slut fullt så enkelt konstaterar 26-åringen.

– Man slutar inte i LIF, man tar bara ett uppehåll. Jag kommer säkert att vara med på ett eller annat sätt i framtiden, det är jag övertygad om.

Det här är Ricky Nordahl:
Född: 19:e oktober 1988
Hemort: Torsby
Familj: Sambo och två barn
Kom till LIF: 2004

Publicerad 4 maj 2015 klockan 19:59

Hannes Feldin , 070-46 03 603

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Dubbla nomineringar för Linde Volley

Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna ...

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i vanlig stil hylla fjolårets största prestationer. Flera av Fornabodas aktiva fick synas och några blev även prisade, där Jimmi Ehlers och Håkan Falk blev banans största prishämtare.

21 mars 2021 klockan 10:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt
Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots ...
16 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär
Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom däremot lagets stjärnspelare ...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven
9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och bjöd således in hemmalaget...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en fartfylld drabbning, där båda lagen hade stora problem i sina spel att arbeta med. Förlusten kom tidigt i matchen för LIF, som aldrig riktigt hittade rätt med sitt anfallsspel.

13 mars 2021 klockan 18:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till Play In, bland de lagen hittas Lindlöven. Enbart en poäng skiljer Lindelaget från den nya tabellettan, där en seger under söndagens säsongsavslutning kan sluta med en plats i Play In.

12 mars 2021 klockan 21:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. Trots en fantastisk inledning med en fyramålsledning i första halvlek, visade ”Bajen” en tuff klass som inte gick att stå emot. Förlusten för LIF blev stor, men lagets kämparglöd visades på allvar.

5 mars 2021 klockan 21:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven
Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens fö...
26 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in ...
24 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-02-05

2021-02-03

2021-01-31

2021-01-30

2021-04-18 01:54