Ballongdjur, legobyggande, sagostund i soffan och många intresserade och nyfikna föräldrar. Ja, det var innehållet den här söndagsförmiddagen när Solberga förskola Rörmokeriet, efter många månaders slit, äntligen kunde bjuda in allmänheten till Öppet hus. – Vi hoppas på ännu fler ansökningar efter Öppet hus idag, säger Anna Almlöf.
Redan i kapprummet förstår man att intressenterna för den nya, privata förskolan är många. Det står skor i långa rader och bland de låga, barnvänliga jackkrokarna är de allra flesta redan upptagna. När man kliver innanför grindarna är det otroligt stort och rymligt. Det är ljust och lättöversiktligt. I det öppna köket sitter flera vuxna och dricker kaffe och samtalar. Barnen däremot, de passar på att röja runt i de olika rummen och förbruka en del av all sin överskottsenergi. Dagen till ära kan man ocskå få ett ballongdjur i någon härlig färg, eller varför inte en ballong som liknar en hatt, eller en kjol. Solberga förskola Rörmokeriets ägare, Anna Almlöf och Maria-Pia Karlsson, har fullt upp med att hälsa på alla besökare och svara på en uppsjö av olika frågor och funderingar.
– Vi har Öppet hus idag där alla som är nyfikna är välkomna att titta in. Och det är ju några stycken, säger Anna och ler med en menande nick åt den välfyllda lokalen.
Att ha sitt barn gåendes på en privat förskola, såsom Annas och Maria-Pias Rörmokeriet, är inte något mer kostsamt än att sätta barnet på någon av de kommunägda förskolorna. Men i övrigt finns det skillnader som kan kännas både viktiga och mycket attraktiva för föräldrar.
– Vi styr oss själva, till exempel kan vi erbjuda mer flexibla öppettider till föräldrarna. Vi har en mycket kortare väg till besluten. Men pris är samma som kommunen, berättar Anna och Maria-Pia.
Runt förskolan har man satt upp ett staket och en skylt på gräsmattan skvallrar om att det framåt våren ska komma att läggas både asfalt och gräs, i samband med att fasta leksaker tillkommer. Inomhus finns det flertalet rum och det finns något som passar alla barn. Det finns bland annat rum där man kan bygga lego, ytterligare ett rum för den som behöver få utlopp för allt spring i benen och i ett av hörnen finns en ”parkering” för cyklar, tandemcyklar, sparkcykel och små bilar med efterföljande kärra. Det är färgglatt och hemtrevligt.
– Det är fina, nya lokaler och vi har nära till skogen. Vi tar mat från stadshotellet och här kommer det att jobba fantastiska pedagoger, säger Anna.
Maria-Pia tillägger:
– Och vi kommer att ha ekologisk frukt. Det kommer att vara kvalité!
Förskolan kommer att rymma fyrtio stycken barn och just nu finns det nitton stycken uppsatta på listan.
– Så det finns några platser till, men det fyller på. Vi hoppas på ännu fler ansökningar efter Öppet hus och efter augusti då det är den naturliga brytpunkten.
Med tio dagar kvar tills de första barnen ska lämnas på Rörmokeriet och man drar igång på riktigt, känner sig duon redo för öppning.
– Jo, vi känner oss klara, vi har hunnit bearbeta allt både psykiskt och fysiskt, avslutar Anna.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
I skogarna vid Resta, strax utanför Ramsberg, fick Sara Lindlöf i förra veckan syn på ett lodjur som lugnt spatserade bland träden.
– Jag hade ju bara sett lodjur på djurpark innan, så det var jättehäftigt att få se på riktigt! säger hon till LindeNytt.
I Sverige har vi tidigare varit självförsörjande på el och därtill varit stora exportörer! Den inhemska elkonsumtionen har sedan 80-talet minskat dels beroende på effektiviseringar med exempelvis värmepumpsteknik! Den elbrist och då framförallt i landets södra del med kraftigt förhöjda priser beror dels på export till t.ex. Tyskland och dels på att den mesta produktionen finns i norr! Tyskland har skrotat sin kärnkraft och med brist på fossil gas så eldar man kol med stora utsläpp!