För att Lindesbergs kommun ska leva upp till den bild politikerna talar om, att här finns ett rikt näringsliv, så bör nästa generation ha en företagsutbildning i ryggen. Inte som idag, att man huvudsakligen utbildar unga till att bli anställda.
För vissa, som har företagare i familjen, är det självklart att driva sitt alldeles egna företag. För andra krävs en väckarklocka och draghjälp i form av en utbildning för att steget fullt ut ska komma sig lite mer naturligt. Att Lindesberg saknar ett småföretagarprogram, en entreprenörsutbildning, inom gymnasieskolan, är något som direkt påverkar näringslivet på sikt. Utbildningsprogrammen är idag huvudsakligen koncentrerade på att utbilda ”arbetare” – inte ”företagare”. Och eftersom Lindesberg inte kan erbjuda denna utbildning idag, så är konsekvensen lika tydlig som alarmerande: vi förlorar en stor del av framtidens företagare till andra orter.
Mats Lindström, chef för Barn- och utbildningsförvaltningen, konstaterar att företagandet måste bli en tydligare del av utbildningen i Lindesberg. Men ett regelrätt entreprenörsprogram ser inte ut att vara aktuellt ur hans perspektiv. Istället ser han det möjligt att införa delar av företagsutbildningen i de etablerade program som idag finns.
Karl Arne Löthgren, centern, är dock mer införstådd i att något mer konkret måste göras. Släpper vi iväg våra unga företagare, så är det kört, menar han.
-Jag tycker man bör införa det här med företagsutbildning redan i grundskolan, så att ungdomarna tidigt får en insyn i företagandet och vad det innebär. Att det inte alls är något främmande och konstigt, utan tvärtom, säger Karl Arne.
Dessutom ser Karl Arne det oerhört viktigt att eleverna får mer praktik ute i arbetslivet. På så vis blir eleven mer inriktad på området företagande.
-Jag ser gärna en fördubbling av praktiktiden jämfört med idag. Men det ska vara en bra praktik också, och gärna i kombination med att eleven har en mentor vid sin sida. Då blir praktiken något positivt och inte som det kan vara idag, då eleven bara får sitta och titta på och inte alls vara med i arbetet på företaget, förklarar Löthgren.
Några som förstått att entreprenörskap är lika med framgång och tillväxt, är den lilla byn Trångsviken norr om Östersund. Det lilla samhället är en förebild för alla mindre samhällen. Där har en entreprenörsskola gett byn tillskott både i invånarantal och på företagsmarknaden. På kort tid ökade antalet invånare från 600 till 700 och antalet företag från 60 till 70.
”Ingenting är omöjligt, och det finns pengar” är mottot i Trångsviken.
I hela landet finns idag ett hundratal gymnasieskolor med entreprenörsprogram. John Bauer är ett av dom och finns bland annat i Örebro. Länk dit>> Länk till Nutek, Nationellt Entreprenörskapsprogram>> Redan 2002 nämndes utbildningen – men inget har hänt>>
Fotnot: Nutek satsar 130 miljoner kronor i år och två år framåt för att öka entreprenadsandan i skolan. Denna satsning görs för att skapa fler nya företag i framtiden, motiverar Nutek.