Gänget i Dystopia, med kalkbrottet i bakgrunden. Foto: Viaplay

Snart premiär för Dystopia – skräckserien som spelades in i Lindesberg

Under sommaren 2020 spelades Viaplays kommande skräckserie, Dystopia, in på flera platser runt om i Lindesbergs kommun. Serien har nu fått sitt premiärdatum, och den 13 juni släpps samtliga åtta avsnitt hos streamingtjänsten.
– Vi gick verkligen all in med det visuella, men det hade inte blivit så här bra utan de fantastiska miljöerna vi filmade i, berättar regissören och upphovsmakaren Richard Jarnhed för LindeNytt.

I ett försök att rädda sitt förhållande följer Tess med sin pojkvän Leo och hans vänner till en övergiven fabrik som stått tom sedan kalla kriget. Här ska kompisgänget anordna ett postapokalyptiskt rollspel som ska bli Nordens största. Det dröjer dock inte länge innan märkliga saker börjar hända i den gamla övergivna fabriken, mörka krafter väcks till liv och gruppen sätts på hårda prov. Tittarna bjuds på en krypande och obehaglig känsla i maggropen medan kompisgänget försöker lista ut vad som egentligen händer i fabriken, och med varandra.

Richard Jarnhed, som tidigare regisserat serier som Andra Avenyn, Svartsjön och Åreakuten, är tillsammans med producenten Lotta Westberg upphovsmakare till den psykologiska skräckserien Dystopia.

– Jag och Lotta ville göra en spännande historia som verkligen drabbar en, och vi spånade lite kring lajv-världen som kändes fängslande. För att lära oss mer kontaktade jag ett par kompisar som var mer insatta, och de i sin tur kände till Batalj i Stråssa. Bröderna Erik och Gunnar Haneskog som driver verksamheten blev snabbt en del av teamet, vilket engagemang och vilka hjältar de är! berättar Richard.

Inte nog med att teamet fann ett brödrapar med ett brinnande intresse för lajv, de hittade även seriens spelplats och smått fantastiska miljöer i Stråssa gruva. Dessutom fick man, med lite hjälp från Lindesbergs kommun, även tillgång till miljöerna kring Stripa gruva, som syns flitigt i serien, men man fann även ett annat guldkorn – nämligen kalkbrottet i Uskavi.

– Jag som är uppväxt med Spielbergs filmer, ville göra en serie inspirerad av de gamla 70- och 80-talsfilmerna, men med en nyare paketering. Vi gick verkligen all in med det visuella, men det hade inte blivit så här bra utan de fantastiska miljöerna vi filmade i. När Lotta berättade att hon hade hittat kalkbrottet och visade mig trodde jag först att hon skojade. Det ser verkligen ut att vara utomlands, så otroligt vackert med den lummiga naturen runt omkring, säger Richard.

Under den cirka 2,5 månader långa inspelningen bodde hela teamet kring Dystopia på Lindesbergs Stadshotell, något som kom att bli en räddning för hotellet som liksom många andra led hårda sviter under pandemin.

– Det var in i det sista oklart om de ens skulle komma, men det blev lite av vår räddning att de faktiskt kom. Teamet hade nästan hela hotellet till sitt förfogande och vi hade hårda restriktioner för att säkerställa att allt var så smittsäkert som möjligt. Det ska bli jättespännande att se serien när den har premiär! berättar hotellchef Jesper Damström.

Även produktionsteamet var otroligt tacksamma för all hjälp som Lindesbergs Stadshotell kunde erbjuda under den minst sagt annorlunda inspelningstiden.

– Vi bodde på Lindesbergs Stadshotell under hela inspelningen, där vi kunde vara helt isolerade under covid. På ett sätt levde vi lite som karaktärerna i serien. Hotellpersonalen tog så otroligt bra hand om oss, de hade så himla fina hjärtan och servade oss med allt, säger Richard.

För huvudrollsinnehavaren Madeleine Martin, som tidigare medverkat i bland annat filmerna om Annika Bengtzon och Snabba Cash 2, blev upplevelsen i kommunens gruvmiljöer en spännande sådan.

– Jag är väldigt lättskrämd och har egentligen inte ens sett särskilt mycket skräck. Men det här manuset hade så mycket mer än bara skräck, det är drama, kärlek och relationer, så jag kunde inte tacka nej. Men jag blev rädd mer än en gång under inspelningen kan jag säga, säger hon och skrattar.

Det var dock inte bara skräck under vistelsen i Lindesbergs skogar. Ett av Madeleines bästa minnen från inspelningen är visserligen från en av inspelningsplatserna, men utanför kamerans lins.

– Vi hade ett ganska tufft schema, men jag hade en dag ledigt då jag passade på att hyra en bil och springa runt lite själv. Jag åkte bland annat till kalkbrottet och tog mig ett dopp i det fantastiska vattnet, det var säkert runt 30 grader varmt den dagen, så det var helt underbart.

– Det finns så många vackra smultronställen kring Mälaren, och det är ju så nära till Stockholm. Jag brukar säga att jag är en Stockholmare med en småstadssjäl, avslutar Richard glatt.

Dystopia har premiär 13 juni på Viaplay och samtliga åtta avsnitt släpps samtidigt.

Publicerad 9 juni 2021 klockan 11:10

Camilla Lagerman , 0581-61 71 71 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Bilden är tagen vid en tidigare spontancruising i Lindesberg. Foto: Jennie Larsson

Beslut: Böter på plats för hög musik samt buskörning på sjön

Riksåklagaren beslutade under onsdagen att polisen ska få utfärda böter på plats för dels den som spelar hög och störande musik, men även för den som kör vattenskoter så att det stör. Detta gäller redan från den 1 juli.
– Det här är störningar som drabbar väldigt många människor i deras hem eller när de vill koppla av på sin fritid, säger riksåklagare Petra Lundh i ett pressmeddelande.

23 juni 2021 klockan 13:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Camilla Lagerman

Stor sökinsats efter försvunnet barn: ”Pojken är hittad”

UPPDATERAD KL. 12.27. En större sökinsats efter ett försvunnet barn, inleddes på onsdagsförmiddagen i ett området utanför Lindesberg. Initialt befarades att barnet hade fallit i ett vattendrag i närheten av hemmet. Vid lunchtid kunde dock polisen lämna ett glädjande besked.
– Pojken är hittad, säger Lars Hedelin, polisen i region Bergslagen.

23 juni 2021 klockan 11:20 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Lokala matentreprenörer i nytt samarbete

För fjärde sommaren i rad säljer BergslagsBurger sina omåttligt populära hamburgare vid den mellersta infarten ...

Nu öppnar vaccinbokningen för 35-åringar

Under vecka 25 vaccinerar Region Örebro län med totalt 18 000 doser vaccin. Vaccination i fas fyra pågår ...

Maria Gunnarsson, Region Örebro läns samordnare för provtagning covid-19, uppmanar de som testade sig förra veckan att göra om det. Foto: Jennie Larsson

Felaktigt packade provtagnings-kit kan ha lämnats ut i Lindesberg

Några av de provtagnings-kit som lämnats ut via lådor på tio olika platser i Örebro län, däribland Lindesberg, under den föregående veckan har packats på fel sätt. Det innebär att vissa personer som har testat sig under perioden måndag till och med fredag förra veckan kan ha fått ett felaktigt provsvar.
– Dessa personer ska testa sig på nytt så fort som möjligt, säger Maria Gunnarsson, Region Örebro läns samordnare för provtagning covid-19 i ett pressmeddelande.

21 juni 2021 klockan 10:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hela J18-truppen står samlade Foto: Lindlövens IF

Nystartat juniorlag i Lindlöven

I helgen hade Lindlöven sin första aktivitet, med sitt nystartade J18-lag. För att öka gemenskapen inför sensommarens första träning, arrangerade föreningen en triathlon för de 27 deltagande ungdomarna. Simning, cykling och löpning stod på schemat i det nya juniorlaget, som lockat spelare från flera delar av landet.
– Med lite tålamod så tror jag att det här kan bli bra, säger Max Wigerskog.

20 juni 2021 klockan 15:53 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Hemköp öppnar för nyöppning
Det stora ombyggnadsprojektet närmar sig sitt slut och på måndag öppnar Hemköp dörrarna, för en nyöppning. På grund av coronatiderna så ...
18 juni 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Polisinsats i centrum – yxbeväpnad man anträffad
UPPDATERAD. En större polisinsats pågick i centrala Lindesberg på fredagsförmiddagen. Insatsen inleddes sedan man hade fått uppgifter om en påg...
18 juni 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Moderaterna: Bemanna akuten i Lindesberg med specialistutbildade akutläkare
Flera av de politiska partierna har uttalat sig i frågan gällande ett återinförande av de nu nedstängda jourlinjerna vid akutmottagningen på ...
18 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Genrebild: Fredrik Norman

Polisen söker naken man som ofredade jordgubbsförsäljare

En jordgubbsförsäljare i Fellingsbro blev under torsdagen utsatt för ett sexuellt ofredande. Den misstänkte, en man, dök upp i bara mässingen och började ta på sig själv inför försäljaren. Därefter försvann mannen i en mindre lastbil.
– Det är ju något udda, kan man väl säga, kommenterar Mats Öhman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

18 juni 2021 klockan 10:34 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

I den gamla Göransonska Gården på Kungsgatan öppnar inom kort Lindesberg Ölhall. Arkivfoto: Fredrik Norman

Lindesberg får egen ölhall – öppnar inom kort

Inom kort blir det åter liv och rörelse i lokalerna som under åren huserat bland annat Lasse Maja och Bistro Bellman. Inom kort öppnar nämligen Lindesbergs egen ölhall på Kungsgatan.
– Jag tror ni kommer trivas i vår miljö, säger restaurangchef Mattias Özer.

17 juni 2021 klockan 12:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Polisen söker vittnen till rån: ”Gärningsmannen var udda klädd”

För drygt en vecka sedan blev en kvinna rånad på en summa pengar i anslutning ...

Bergslagens Sparbank och kommunen går in med 200 000 kronor i Mikrofonden

Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse går in med 100 000 kronor i Mikrofonden Mä...

Annons


Ann-Christin Ledstam, Kia Löwenbrink, Mahmoud Shawish, Per Zetterlund och Helena Sundberg informerade under mötet. Foto: Camilla Lagerman

Nytt samarbete ska få fler att vaccinera sig

Då läkaren Per Zetterlund, som arbetar på vaccinationsmottagningen i Lindesberg, insåg att det var problem att nå vissa grupper i Lindesberg, kontaktade han Röda Korset i hopp om att de kunde vara behjälpliga som brobyggare för att nå ut med information. Resultatet blev ett samarbete där bland annat en imam, läkare och sjukvårdspersonal samt tolkar på flera olika språk kommer finnas till hjälp med att boka vaccinationstider till de som själva inte kan.
– Många vet att Röda Korset är den största hjälp- och krisorganisationen och det därför är en naturlig plats att vända sig till för att få hjälp även med detta, säger Kia Löwenbrink, ordförande Lindesbergs Röda Korskrets.

16 juni 2021 klockan 11:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel 6-årige Vide blev storfiskaren för dagen

I lördags arrangerades Fiskets Dag, som trots regnskurar blev en solskensdag för bland andra 6-årige Vide Persson, ...

Ruttet hö dumpat utanför kommunhuset

UPPDATERAD. Natten till tisdag har någon eller några dumpat stora mängder med ruttet hö utanför kommunhuset i ...

Ulf Lundell till Lindesberg nästa sommar

29 augusti 2020 skulle legendaren Ulf Lundell ha avslutat sin sommarturné i Lindesberg Arena, något som både arrang...

bildspel Fornaboda inledde travveckan

Både antalet hemmahästar och deltagande ekipage var mindre än vanligt, men kvaliteten på måndagens tävlingar höll sig i topp...

Källgården fick efterlängtad grill av Lions

Under måndagseftermiddagen fick äldreboendet Källgården i Lindesberg besök av Lions president Bengt-Göran ...

Politikerna backar ytterligare: Erbjudandet om 10 månaders visstidsanställning kvarstår

Löftet från Lindesbergs kommun om 10 månaders visstidsanställning ...

Foto: Camilla Lagerman

20 000 vaccindoser till regionen under veckan

Under vecka 24 vaccinerar Region Örebro län med totalt 20 000 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra, där det just nu är personer födda 1981 eller tidigare som ska boka tid för vaccination.

14 juni 2021 klockan 11:18 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bengt Storbacka om Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut
PRESSMEDDELANDE: Regionens Hälso- och sjukvårdsnämnd har beslutat följande angående nattakuten i Lindesberg: Att uppdra till hälso- och sjukv...
14 juni 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Sista skolavslutningarna för Kristinaskolan och Stadsskogsskolan
Under fredagen sprang de allra sista eleverna ut på sommarlov från Kristinaskolan och Stadsskogsskolan. Till hösten väntar nya skolor för ...
11 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Bildextra: Studenternas utspring
Trots hårda pandemirestriktioner lyckades Lindeskolans personal arrangera ett studentfirande som var så nära det normala som man kan komma. Under ...
11 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-06-11

2021-06-10

2021-06-10

2021-06-09

2021-06-08

2021-06-08

2021-06-07

2021-06-07

2021-06-07

2021-06-07

2021-06-06

2021-06-05

2021-06-04

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-06-23 14:56