Snöfallet på måndagsförmiddagen välkomnas av däckverkstäderna, som kämpar för att det gamla systemet med ett senare slutdatum för dubbdäck skall återinföras. Tidigare var det sista april som gällde men sedan två år tillbaka ligger slutdatum på 16 april.-Det här har endast skapat problem för oss i branschen eftersom vi får mycket hög belastning på personalen när alla skall byta däck samtidigt. Det går bara inte, förklarar Tommy Asserholt på Sjömarks Däck i Lindesberg.
Ett mycket kraftigt snöfall drog in över vårt område idag och viss förvirrning uppstod naturligtvis bland trafikanter som fortfarande kör med dubbdäck på. Bilens vintersulor skall ju ha krängts av till detta datum om det ej råder vinterväglag, vilket det inte gjorde under morgontrafiken men någon timme senare var snubblande nära att råda på många håll. Ett gränsfall, alltså. Men enligt trafikpolisen i länet finns ingen anledning att oroa sig om man ännu inte bytt till sommardäck, man kommer naturligtvis inte att rapportera någon som kör med dubbat idag eftersom det är stor risk för halka.
På däckverkstaden Sjömarks Däck ser man dagens bakslag som nyttigt för debatten som råder mellan DRF-anslutna verkstäder och myndigheterna. DRF, Däckspecialisternas Riksförbund, krigar för sin sak om ett senare slutdatum och hänvisar bland annat till det faktum att syftet med datumbytet visat sig fruktlöst.
Tommy Asserholt, Sjömarks Däck, berättar:
-Anledningen till att man bytte till ett tidigare datum, var att korta ner tiden för dubbdäck – ett krav från EU för att minska mängden partiklar i luften. Man hävdade alltså att dubbdäcken var boven till dålig luft i städerna, vilket inte är orsaken. De undersökningar som gjorts påvisar ingen förändring eftersom partiklarna som dubbdäcken rör upp är så tunga att de inte virvlar omkring och utgör hälsorisker på det sätt man hävdar från myndigheterna, kommenterar Tommy.
Den enda hälsorisk man har sett, är att personalen på däckverkstäderna får enorm arbetsbelastning eftersom tiden att skifta till sommardäck åt alla bilister, har halverats med de nya reglerna.
-Arbetsmiljöverket har reagerat på det här, men Transportstyrelsen vägrar att lyssna på oss ändå, säger Tommy och suckar.
Tommy med alla övriga DRF-anslutna, hoppas nu på gehör från politikerna istället.
-Det här har gått ändå upp till Näringsdepartementet och vi hoppas naturligtvis att man slutligen skall lyssna på oss som drabbats av regelverket, säger han.