Snöfallet på måndagsförmiddagen välkomnas av däckverkstäderna, som kämpar för att det gamla systemet med ett senare slutdatum för dubbdäck skall återinföras. Tidigare var det sista april som gällde men sedan två år tillbaka ligger slutdatum på 16 april.-Det här har endast skapat problem för oss i branschen eftersom vi får mycket hög belastning på personalen när alla skall byta däck samtidigt. Det går bara inte, förklarar Tommy Asserholt på Sjömarks Däck i Lindesberg.
Ett mycket kraftigt snöfall drog in över vårt område idag och viss förvirrning uppstod naturligtvis bland trafikanter som fortfarande kör med dubbdäck på. Bilens vintersulor skall ju ha krängts av till detta datum om det ej råder vinterväglag, vilket det inte gjorde under morgontrafiken men någon timme senare var snubblande nära att råda på många håll. Ett gränsfall, alltså. Men enligt trafikpolisen i länet finns ingen anledning att oroa sig om man ännu inte bytt till sommardäck, man kommer naturligtvis inte att rapportera någon som kör med dubbat idag eftersom det är stor risk för halka.
På däckverkstaden Sjömarks Däck ser man dagens bakslag som nyttigt för debatten som råder mellan DRF-anslutna verkstäder och myndigheterna. DRF, Däckspecialisternas Riksförbund, krigar för sin sak om ett senare slutdatum och hänvisar bland annat till det faktum att syftet med datumbytet visat sig fruktlöst.
Tommy Asserholt, Sjömarks Däck, berättar:
-Anledningen till att man bytte till ett tidigare datum, var att korta ner tiden för dubbdäck – ett krav från EU för att minska mängden partiklar i luften. Man hävdade alltså att dubbdäcken var boven till dålig luft i städerna, vilket inte är orsaken. De undersökningar som gjorts påvisar ingen förändring eftersom partiklarna som dubbdäcken rör upp är så tunga att de inte virvlar omkring och utgör hälsorisker på det sätt man hävdar från myndigheterna, kommenterar Tommy.
Den enda hälsorisk man har sett, är att personalen på däckverkstäderna får enorm arbetsbelastning eftersom tiden att skifta till sommardäck åt alla bilister, har halverats med de nya reglerna.
-Arbetsmiljöverket har reagerat på det här, men Transportstyrelsen vägrar att lyssna på oss ändå, säger Tommy och suckar.
Tommy med alla övriga DRF-anslutna, hoppas nu på gehör från politikerna istället.
-Det här har gått ändå upp till Näringsdepartementet och vi hoppas naturligtvis att man slutligen skall lyssna på oss som drabbats av regelverket, säger han.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Från och med den 1 februari 2025 var det tänkt att företaget Medikus AB skulle ta över och driva vårdcentralen i Storå i egen regi. Men nu drar sig företaget ur förhandlingarna med Region Örebro län, något som Sveriges Radio Örebro var först med att rapportera.