Richard Eriksson tycker att situationen mellan honom och klubbledningen blivit märklig. FOTO: Hannes Feldin

”Solis” talar ut: ”Jag har inte slutat”

Han har inte slutat med handbollen, men kan trots det ha gjort sin sista match för LIF Lindesberg. Nu bryter Richard Eriksson tystnaden. I en lång intervju med LindeNytt berättar ”Solis” om kontraktet som bröts och om oenigheten med tränaren.

Solen ligger het över Lindesberg och Richard Eriksson möter upp vid Arenan. 29-åringen blickar ut över den plan där han spelat hundratals matcher, men som i dagsläget inte är hans egen hemmaplan. Under försommaren har LIF-ledningen antytt att ”Solis” valt att avsluta karriären, en uppfattning som huvudpersonen själv inte håller med om.

– Jag har inte slutat, säger ”Solis” med bestämd stämma.

Spelfördelaren sätter sig tillrätta och börjar berätta om de månader som gått. Turerna började i februari, då hans kontrakt bröts av LIF i förtid. I kontraktet stod att båda parter hade möjlighet till att säga upp avtalet och ”Solis” såg det inte som någon ”big deal”.

– Det var inga konstigheter med det. Men efter det så sades det några saker som inte hölls, att vi skulle tala vidare kort därefter och lösa vissa saker. Det gjordes inte, utan det drog ut på tiden.

Med tiden berättar 29-åringen att han tröttnat på tystnaden från LIF-ledningen. En bidragande faktor till det var våren, där ”Solis” i de avslutande Allsvenska matcherna lämnades utanför truppen.

– Jag har inte fått någon förklaring till det. Och man kan ju tycka att om det var min sista hemmamatch här och det inte blev något spel var det väldigt synd. Hela min familj var här för att titta och att inte få någon förklaring var inte vad man hade önskat.

”Har olika sätt att se på saker och ting”

”Solis” berättar hur han och tränaren Herman Arenvang haft delade meningar under säsongens gång. Någon osämja vill han inte tala om, men duon har varit oense på flera punkter.

– Jag tror nog att jag kan vara ganska jobbig när jag tycker saker och ting. Jag säger inte att det bara är fel på den ena parten. Men vi var inte överens, så enkelt var det, förklarar ”Solis” som säger att det både rörde sig om spelet och andra bitar inom laget.

– Vi har olika sätt att se på saker och ting och vi har väl egentligen diskuterat väldigt få gånger hur vi ska lösa det. I vilket fall som helst har vi inte löst det som vi borde löst på handbollsplanen i år, och det har ingenting att göra med någon konflikt mellan Herman och mig. Utan det har att göra med att vi som lag inte löst bitar på planen.

När det kommer till just handbollen blev inte den gångna säsongen vad LIF hade hoppats på. Spelet stämde sällan och ”Solis” fick ta emot kritik vid upprepade tillfällen. Själv upplever han att han tappade lusten att spela, något som hade flera orsaker.

– Min styrka är ju att laget har ett bra spel där man kan göra spelvalet utifrån att vi får ett övertag i anfallet. Men dit kom vi inte på långa vägar. Anfallsspelet var ju kort sagt bedrövligt och det var framförallt på nio meter som vi var för dåliga, menar ”Solis” som gärna hade sett förändringar i lagets spel.

”Hela situationen var väldigt konstig”

Efter avslutad säsong stod spelfördelaren utan kontrakt och skulle diskutera framtiden med LIF-ledningen. Men i takt med att tiden gick berättar ”Solis” hur han alltmer tröttnade på vårens händelser. Slutligen fick han frågan från LIF i maj och svarade då att han var osäker kring kommande säsong. Klubben svängde då om och erbjöd honom en roll som ledare för A-pojkarna och juniorerna, ett uppdrag som ”Solis” tackade ja till.

– Jag har alltid arbetat med ungdomar, dels med handboll och dels med jobbet. Så jag tycker ju att det är kul.

När det kommer till sin egen spelarkarriär är framtiden mer oklar. ”Solis” berättar hur han redan under säsongen var i kontakt med andra klubbar, men till större delen har det handlat om lösare förfrågningar. För egen del trivs han och sambon bra i Lindesberg och rör ogärna på sig. Med sina snart 30 år ger ”Solis” sig själv fem bra säsonger till på handbollsplanen, något han tycker att LIF borde vara intresserade av.

– Hela situationen var väldigt konstig och det blev inget konkret åt något håll. De fick inget konkret av mig och jag fick inget konkret tillbaka. Till slut blev det mest en massa spekulationer. Jag tycker någonstans att det ligger i LIF:s intresse att få ett så starkt handbollslag som möjligt och då hade jag som klubb agerat annorlunda i den här situationen.

Kan du känna dig besviken på din moderklubb?
– Jag vet inte, man kan också fråga sig vad klubben är. Är det några individer i klubben som sitter och bestämmer eller är det hela klubben som har talat? Jag väljer att säga individer, för indirekt är det så, svarar ”Solis”.

– Å andra sidan kan jag förstå det. Jag kanske inte lade 100 procent fokus på handbollen, som vissa begärde. Då var det kanske någon eller några som inte tyckte att det var rätt att satsa på mig.

”Rätt att satsa på ungdomarna”

Under hela samtalet är Richard väldigt noggrann med att poängtera att han inte hyser agg mot någon. Besvikelsen är visserligen stor, men han ser det fortfarande som en möjlighet till spel i LIF-tröjan. Oavsett utgång tänker han fortsätta följa laget och gå på matcherna. Inför den kommande säsongen tror han starkt på de yngre spelarna, allra främst Bashkim Gashi.

– Man har ett ungt lag och jag tror givetvis att det kommer att gå bra. Men det gäller att man inte är nöjd med det man har, utan man får gärna försöka bli lite bättre hela tiden, menar ”Solis”.

Hittills har han inte hunnit se sina tidigare lagkamrater träna en enda gång på försäsongen. Istället är fokus inställt på dels jobbet och dels A-pojkarna, som under sommaren håller igång på alla sätt och vis. ”Solis” är full av beundran när han talar om LIF:s ungdomsarbete och han säger att klubben har bättre ställt med talanger än på väldigt länge.

– Det känns ju helt rätt att man försöker satsa på ungdomarna. Visst, jag skulle kunna göra bra matcher om jag fick spela vidare här. Men oavsett vad så är det de yngre som kommer att bära det här i många år framöver.

Det här är Richard Eriksson:
Född: 22:a oktober 1985
Smeknamn: Solis
Position: Mittnia
Yrke: Polis
Klubbar: LIF Lindesberg, HK Malmö, LIF Lindesberg

Publicerad 3 juli 2015 klockan 19:38


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Ida Larsson är redo för slutspel Foto: Hasse Persson

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande åttondelsfinal. Med ett utvecklande spel på planen och en stark spelarform, står Lindelaget laddade mot säsongens tuffaste uppgift.
– Vi är redo för att gå vidare, säjer Ida Larsson.

1 mars 2021 klockan 21:34 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Kollagebild Foto: Lindlöven och Hasse Persson

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. Detta när föreningen, för fjärde året i rad, väljer att hylla sin stora eldsjäl Ernst Röös.
– Han har på ett eller annat sätt, hjälpt till med allt som han kan bidra med, berättar Henry Nordlund.

1 mars 2021 klockan 10:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 ...

Ny förlust för Lindlöven

Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter ...

Foto: Hasse Persson

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon

Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in bortalaget trots tre fina mål i den andra perioden. Matchen fick i slutändan avgöras i straffläggning, där tabelljumbon spelade in 1-2.

24 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Jubel från bänken Foto: Hasse Persson

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger

Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, LIF Lindesbergs uppskruvade spel. Hela 23 mål spelades in i den andra halvleken, där ett lättat LIF kunde räkna in två nya poäng.
– Det här var en riktig ”måstematch” som vi bara skulle vinna, säjer Asso Eliassi.

21 februari 2021 klockan 18:05 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindlöven tog en poäng mot Kumla
Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt sista möte mot Kumla ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Förlust mot snabbspelande Engelholm
Grundspelets sista hemmamatch spelades mot vassa Engelholm under lördagen. Hemmalaget bjöd upp till kamp, men fick svårt att möta tabelltreans ...
20 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Ny seger för Linde Volley
Efter fyra rysarset, kunde Linde Volley jubla in tre nya poäng till Elitseriens tabell. Starka prestationer gjordes från hela laget, där Ida ...
14 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Jätteförlust mot Surahammar

Lindlöven hade inte sin bästa dag, när laget tog sig till Surahammar under söndagen. Bortamatchen slutade med en total utklassning, där Surahammar utnyttjade varje sekund i de orangefärgade boxplayspel som gavs. Något som blev Lindlövens stora förlust, där poängtavlan visade 4-0 efter sextio minuter.

14 februari 2021 klockan 18:57 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Bortaförlust trots upphämtning

Tabelltrean Kungälv bjöd på ett snabbt och högt tryck, när LIF gästade bohuslänningarna under lördagen. Motståndarlaget höll ett stort grepp i matchen, men med hjälp av Robert Mjönander och åttamålsskytten Algot Hane. Kunde LIF, trots förlust, minska målgapet från ett sjumålsunderläge till en tremålsförlust, på tjugo minuter.

13 februari 2021 klockan 19:36 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Lindlövens vinnarsvit avbröts på hemmaisen

Efter fyra raka triumfer såg det positivt ut för Lindlöven under fredagen. Trots brist bland hemmalagets backar...

Coronasäkrat Vasalopp för de små skidåkarna

Nästa söndag, den 21 februari, går Barnens Vasalopp av stapeln med start i Fritidsbyn i Lindesberg. Totalt ...

Lindlöven med fyra raka segrar

Lindlöven har hittat fram till ett riktigt vinnartåg. Under onsdagskvällen gästade man Grums, där man säkrade sin fjärde ...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Hemmaseger genom tre raka set

RIG Falköping bjöd upp till kamp när de gästade Arenan under lördagen. Trots tappra försök, fick man svårt att slå ett laddat Linde Volley som bjöd på ett lugnare spel än på länge. Martina Konecna var tillbaka från sjukdom och visade direkt, en stort längtan av spel i Elitserien som ledde till tre raka setsegrar.

6 februari 2021 klockan 16:42 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Härlig hemmaseger i tabelltoppmötet

Det blev ett stort hemmajubel när Vårserien spelade ett tabelltoppmöte i Lindehov. Lindlöven låste matchen redan i den...

bildspel Farlig förlust för LIF Lindesberg

Det blev en tung match på hemmaplan när Kärra gästade Arenan. Trots en, målmässigt, jämn inledning, fick Kärra ett f...

Seger på bortais efter målrik drabbning

Målvakterna fick en tuff match, när Lindlöven gästade Malung under onsdagen. Elva mål spelades in under matchens g...

bildspel Storseger när andra mötesomgången inleds

Med fint spel och Alexander Kovalonok tillbaka efter skada. Kunde Lindlöven gå undan till en storslagen seger, när...

Viktig bortaseger mot Vinslöv

Med en dröminledning kunde LIF Lindesberg spela hem två, otroligt viktiga poäng till tabellen. Revanschsugna Vinslöv fick en ...

bildspel Tung förlust på hemmaplan

Statistiken talade för vinst inför lördagens hemmamatch, men med både tränare Teemu Sarna och poänggöraren Martina Konecna fr...

Foto: Timmy Lundegård

Två poäng efter straffläggning

Surahammar var sist ut i vårseriens första mötesomgång och bjöd på en underhållande match. Efter ett chansartat drag från bortalaget tvingades matchen in i ett övertidsspel som därefter avgjordes i straffar. Sex skott behövde där Alexander Sunnefors spelade in två viktiga poäng till Lindlöven.

24 januari 2021 klockan 19:14 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Förlust i viktig hemmamatch
Trots en stark inledning för LIF Lindesberg så kunde man inte gå segrande ur söndagens Allsvenska match mot Anderstorp. Väl använda time-outer f...
24 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tråkig fredagskväll i Köping
Med en storslagen seger mot ett starkt Grums i Lindehov så höjdes förväntningarna inför fredagens bortamöte mot Köping. Väl på plats blev det...
22 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Utklassning på hemmaisen
Efter två inspelade poäng under de tre senaste matcher, visade Lindlöven fin spelarform där man fullkomligt utklassade den obesegrade tabellettan ...
20 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-01-19

2021-01-16

2021-01-16

2021-01-15

2021-01-15

2021-01-14

2021-01-13

2021-01-13

2021-01-10

2021-01-09

2021-01-09

2021-01-07

2021-01-05

2021-01-04

2021-03-02 19:08