Richard Eriksson tycker att situationen mellan honom och klubbledningen blivit märklig. FOTO: Hannes Feldin

”Solis” talar ut: ”Jag har inte slutat”

Han har inte slutat med handbollen, men kan trots det ha gjort sin sista match för LIF Lindesberg. Nu bryter Richard Eriksson tystnaden. I en lång intervju med LindeNytt berättar ”Solis” om kontraktet som bröts och om oenigheten med tränaren.

Solen ligger het över Lindesberg och Richard Eriksson möter upp vid Arenan. 29-åringen blickar ut över den plan där han spelat hundratals matcher, men som i dagsläget inte är hans egen hemmaplan. Under försommaren har LIF-ledningen antytt att ”Solis” valt att avsluta karriären, en uppfattning som huvudpersonen själv inte håller med om.

– Jag har inte slutat, säger ”Solis” med bestämd stämma.

Spelfördelaren sätter sig tillrätta och börjar berätta om de månader som gått. Turerna började i februari, då hans kontrakt bröts av LIF i förtid. I kontraktet stod att båda parter hade möjlighet till att säga upp avtalet och ”Solis” såg det inte som någon ”big deal”.

– Det var inga konstigheter med det. Men efter det så sades det några saker som inte hölls, att vi skulle tala vidare kort därefter och lösa vissa saker. Det gjordes inte, utan det drog ut på tiden.

Med tiden berättar 29-åringen att han tröttnat på tystnaden från LIF-ledningen. En bidragande faktor till det var våren, där ”Solis” i de avslutande Allsvenska matcherna lämnades utanför truppen.

– Jag har inte fått någon förklaring till det. Och man kan ju tycka att om det var min sista hemmamatch här och det inte blev något spel var det väldigt synd. Hela min familj var här för att titta och att inte få någon förklaring var inte vad man hade önskat.

”Har olika sätt att se på saker och ting”

”Solis” berättar hur han och tränaren Herman Arenvang haft delade meningar under säsongens gång. Någon osämja vill han inte tala om, men duon har varit oense på flera punkter.

– Jag tror nog att jag kan vara ganska jobbig när jag tycker saker och ting. Jag säger inte att det bara är fel på den ena parten. Men vi var inte överens, så enkelt var det, förklarar ”Solis” som säger att det både rörde sig om spelet och andra bitar inom laget.

– Vi har olika sätt att se på saker och ting och vi har väl egentligen diskuterat väldigt få gånger hur vi ska lösa det. I vilket fall som helst har vi inte löst det som vi borde löst på handbollsplanen i år, och det har ingenting att göra med någon konflikt mellan Herman och mig. Utan det har att göra med att vi som lag inte löst bitar på planen.

När det kommer till just handbollen blev inte den gångna säsongen vad LIF hade hoppats på. Spelet stämde sällan och ”Solis” fick ta emot kritik vid upprepade tillfällen. Själv upplever han att han tappade lusten att spela, något som hade flera orsaker.

– Min styrka är ju att laget har ett bra spel där man kan göra spelvalet utifrån att vi får ett övertag i anfallet. Men dit kom vi inte på långa vägar. Anfallsspelet var ju kort sagt bedrövligt och det var framförallt på nio meter som vi var för dåliga, menar ”Solis” som gärna hade sett förändringar i lagets spel.

”Hela situationen var väldigt konstig”

Efter avslutad säsong stod spelfördelaren utan kontrakt och skulle diskutera framtiden med LIF-ledningen. Men i takt med att tiden gick berättar ”Solis” hur han alltmer tröttnade på vårens händelser. Slutligen fick han frågan från LIF i maj och svarade då att han var osäker kring kommande säsong. Klubben svängde då om och erbjöd honom en roll som ledare för A-pojkarna och juniorerna, ett uppdrag som ”Solis” tackade ja till.

– Jag har alltid arbetat med ungdomar, dels med handboll och dels med jobbet. Så jag tycker ju att det är kul.

När det kommer till sin egen spelarkarriär är framtiden mer oklar. ”Solis” berättar hur han redan under säsongen var i kontakt med andra klubbar, men till större delen har det handlat om lösare förfrågningar. För egen del trivs han och sambon bra i Lindesberg och rör ogärna på sig. Med sina snart 30 år ger ”Solis” sig själv fem bra säsonger till på handbollsplanen, något han tycker att LIF borde vara intresserade av.

– Hela situationen var väldigt konstig och det blev inget konkret åt något håll. De fick inget konkret av mig och jag fick inget konkret tillbaka. Till slut blev det mest en massa spekulationer. Jag tycker någonstans att det ligger i LIF:s intresse att få ett så starkt handbollslag som möjligt och då hade jag som klubb agerat annorlunda i den här situationen.

Kan du känna dig besviken på din moderklubb?
– Jag vet inte, man kan också fråga sig vad klubben är. Är det några individer i klubben som sitter och bestämmer eller är det hela klubben som har talat? Jag väljer att säga individer, för indirekt är det så, svarar ”Solis”.

– Å andra sidan kan jag förstå det. Jag kanske inte lade 100 procent fokus på handbollen, som vissa begärde. Då var det kanske någon eller några som inte tyckte att det var rätt att satsa på mig.

”Rätt att satsa på ungdomarna”

Under hela samtalet är Richard väldigt noggrann med att poängtera att han inte hyser agg mot någon. Besvikelsen är visserligen stor, men han ser det fortfarande som en möjlighet till spel i LIF-tröjan. Oavsett utgång tänker han fortsätta följa laget och gå på matcherna. Inför den kommande säsongen tror han starkt på de yngre spelarna, allra främst Bashkim Gashi.

– Man har ett ungt lag och jag tror givetvis att det kommer att gå bra. Men det gäller att man inte är nöjd med det man har, utan man får gärna försöka bli lite bättre hela tiden, menar ”Solis”.

Hittills har han inte hunnit se sina tidigare lagkamrater träna en enda gång på försäsongen. Istället är fokus inställt på dels jobbet och dels A-pojkarna, som under sommaren håller igång på alla sätt och vis. ”Solis” är full av beundran när han talar om LIF:s ungdomsarbete och han säger att klubben har bättre ställt med talanger än på väldigt länge.

– Det känns ju helt rätt att man försöker satsa på ungdomarna. Visst, jag skulle kunna göra bra matcher om jag fick spela vidare här. Men oavsett vad så är det de yngre som kommer att bära det här i många år framöver.

Det här är Richard Eriksson:
Född: 22:a oktober 1985
Smeknamn: Solis
Position: Mittnia
Yrke: Polis
Klubbar: LIF Lindesberg, HK Malmö, LIF Lindesberg

Publicerad 3 juli 2015 klockan 19:38


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Årets Elitlopps-6:a Missle Hill segrade Bergslagsloppet på nytt banrekord Foto: Robin Falk

bildspel Nytt banrekord på Fornaboda

Den svenska traveliten var på plats när Fornaboda skulle köra sin årliga storloppsdag med det traditionella Bergslagsloppet med 100 000:- till vinnaren som huvudlopp, trots att dagen som brukar ses som en stor travfest för alla travälskare saknade sin publik så var travovalen i bästa skick där nya banrekord slogs.

2 juli 2020 klockan 00:32 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Kenneth Haugstad segrade Midsommarloppets final med Manuzio Hanover Foto: Timmy Lundegård

bildspel Haugstad segrade i Midsommarloppet

Midsommarfirandet pågår för fullt i Sverige men på Fornaboda byttes inlagd sill och ”små grodorna” ut mot nygrillade hamburgare och snabbtravande hästar, det traditionella Midsommarloppet som kördes med två försök och en final stod som huvudlopp och bjöd på flera imponerande uppvisningar.

20 juni 2020 klockan 20:55 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

14 idrottsföreningar i Lindesbergs kommun tilldelas coronakompensation

Stödet till de idrottsföreningar i Örebro län som drabbats ekonomiskt av ...

Montéryttare tog en kuskdubbel

Kvinnorna tar för sig allt mer inom travet och under Fornabodas femte tävlingsdag för säsongen var Örebros montédrottning ...

bildspel Vinnarjubel på nationaldagstravet

Nationaldagstravet på Fornaboda Travbana brukar vara en folkfest där publiken oftast klär sig i blågult, trots att ...

Robin Thörn tar över som ny sportchef från och med augusti Foto: Örebrotravet

Han är Fornabodas nya sportchef

I fredags kom beskedet om att travälskaren Robin Thörn tar över posten som Örebrotravet och Fornabodas gemensamma sportchef då den nuvarande sportchefen Claes Broberg, redan under mars, meddelat att han kommer att avsluta sin tjänst under juni för att jobba i högre positioner.

2 juni 2020 klockan 10:46 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Den svenska stjärnkusken Björn Goop deltog under Fornabodas söndagstävlingar. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Stjärnglans på ett blött Fornaboda

Det var flertalet stjärnkuskar på plats när Fornaboda satte hästarnas styrka i fokus under söndagseftermiddagen. Trots svarta moln och flertalet regnskurar bjöds det på snabba farter där man under dagen körde den sjätte upplagan av Stonas Stayerpokal, ett lopp som fick en överraskande vinnare.

24 maj 2020 klockan 20:33 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Fartfyllda söndagstävlingar på Fornaboda
På grund av söndagens extra insatta V75-tävlingar från danska Charlottenlund med stora tävlingar så flyttades Fornabodas tävlingar fram en ...
17 maj 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Imponerande vinnare under travpremiären
Startskottet på Fornaboda Travbana är ett av Lindesbergs största vårtecken och under lördagen var det dags för säsongspremiär, trots en tom ...
9 maj 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Publikfri säsongspremiär på travet
Under lördagen går startskottet för säsongens första travtävlingar på Fornaboda Travbana, ett besök på travbanan är för många en tradition...
7 maj 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild: Hannes Feldin

Gräsroten gör en förskottsutbetalning till ungdomsidrotten

De senaste sju åren har Svenska Spel, via initiativet Gräsroten, delat ut närmare 400 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sverige. I vanliga fall sker utbetalningen i november månad, men i ett led att hjälpa föreningar under rådande omständigheter har Svenska Spel valt att göra en förskottsutbetalning, vilket gör att flera föreningar i Lindesbergs kommun får ett välkommet tillskott.

22 april 2020 klockan 15:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Stefan Karlsson blir ny tränare för LIF Lindesberg. Foto: Timmy Lundegård

Stefan Karlsson blir ny tränare för LIF

LIF Lindesberg har gjort klart med en ny tränare efter Ivica Zubac, som tränat laget de två senaste säsongerna. Det blir nu Stefan Karlsson som ska ta LIF Lindesbergs A-lag vidare. Detta presenterades under en pressträff som föreningen hade under måndagseftermiddagen i samband med A-lagets fysträning.

6 april 2020 klockan 17:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Vårmönstringen blir en höstmönstring i år

SHRA Lindesbergs klassiska vårmönstring i maj månad kommer inte att kunna genomföras som planerat. Detta på ...

Besök Linde AB öppnar verksamheter igen

Torsdagen den 19 mars beslutade Besök Linde AB att tillsvidare stänga sina verksamheter i syfte att minska ...

Kristoffer tar rollen som motorklubbens ordförande

Med en tom ordförandestol sedan en lång tid tillbaka så kunde motorklubben SHRA i början av veckan ...

Annons

Arkivfoto: Timmy Lundegård

LIF Lindesberg sträcker ut en hand: ”Vårt sätt att bidra”

Flera av Lindesbergs matbutiker ändrar sina öppettider för att underlätta för människor som löper större risk att drabbas allvarligt vid smitta av coronaviruset. Nu erbjuds hjälp från ytterligare håll, när LIF Lindesberg sträcker ut en hand till de som behöver.
– Många i samhället har en koppling till föreningen och känner igen oss, vilket kan kännas tryggt, berättar LIF Lindesbergs sportchef Ricky Nordahl.

19 mars 2020 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Förlust i säsongsavslutningen

Det var en jämn och tuff säsong som skulle avslutas när LIF Lindesberg spelade sin sista bortamatch mot Rimbo, trots att lä...

Volleybollens SM-slutspel skjuts upp

Med flera uppskjutna och inställda evenemang på grund av den höga smittorisken av Coronaviruset så meddelar det svenska ...

WSK Lindesbergs kvalspel ställs in

Med Coronaoron runt om i världen så har flera evenemang fått ställas in och under fredagseftermiddagen kom beskedet att ...

Slutspelet inleds i kvartsfinalen

Efter en formstark avslutning lyckades Linde Volley att försvara sin plats i tabellen som leder till SM-slutspelets ...

bildspel Hemmaförlust utan publik

Med tabellettan HK Aranäs på plats i arenan för säsongens sista hemmamatch så blev det en riktig berg- och dalbana, ledningen ...

Kvällens handbollsmatch spelas utan publik

Med anledning av coronaviruset och regeringens beslut av att ställa in evenemang med högst 500 besökare så ...

Foto: Timmy Lundegård

Nu börjar kvalet till herrettan

I helgen börjar allvaret för WSK Lindesberg som på fredag kan ta det första stora steget mot herrettan när slutspelet drar igång på hemmaplan, WSK slutade trea i Division 2-tabellen och hade därför ingen talan i val av motståndare där tabelltvåan IFK Arboga blev tilldelad att spela sitt slutspel mot Lindesberg.

11 mars 2020 klockan 13:18 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Amanda Orrbo nominerad till pris på Parasportgalan
Frövi Judos Amanda Orrbo har rönt stora framgångar inom Special Needsjudon, och har belönats med flertalet medaljer för sina tävlingsinsatser. ...
10 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Sista hemmamatchen väntar för LIF
På onsdag spelar LIF Lindesberg sin sista match inför hemmapubliken i Lindesberg Arena där en seger skulle göra att LIF är garanterade en plats i...
9 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Libo Cup blev en succé
Det var en intensiv helg för LIF Lindesberg som för andra gången någonsin arrangerade sin ungdomscup Libo Cup, hela 50 lag stod redo att spela sig...
8 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-03-08

2020-03-07

2020-03-07

2020-03-05

2020-03-01

2020-03-01

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-28

2020-02-28

2020-02-28

2020-02-27

2020-02-26

2020-07-07 13:37