Det råder torka i kommunkassan. Ekonomifrågan är åter satt på sin spets och ett tungt arbete väntar för att styra upp kursen rätt igen. Med anledning av detta menar Moderaterna att det just nu inte är särskilt lämpligt att tala om ett sporthallsbygge vid Lindeskolan.
Den ekonomisanering kommunen påbörjade för ett par år sedan är idag ett minne blott. Ett tag såg det ut att hamna i balans igen – efter många års underskott. Politikerna såg en styrka i nye kommunchefen Peter Brings sparpaket, men den krismedvetenhet som skapades i denna stund verkar ha försvunnit i takt med att sporthallsbygget vid Lindeskolan började diskuteras för cirka ett år sedan. Och sedan dess har prognoserna från ekonomikontoret samt revisorerna blivit allt mer negativa – och nu senast även alarmerande.
Diskussionen om Lindeskolans nya sporthall är inte Moderaterna särskilt roade av just nu. Det finns mycket annat som måste göras innan diskussionen kan tas, menar Pär-Ove Lindqvist.
-Ja, det är inte lämpligt att diskutera en hall just nu. Det är en stor investering och dessutom måste man lösa det här med hyresökningarna som kommer till följd av bygget, säger han.
Hyresökningen torde landa på cirka sex miljoner kronor i runda tal. Denna hyra måste betalas på något sätt. Enligt Pär-Ove Lindqvist är det andra verksamheter som får ta smällen.
-Det är väl kanske inte direkt fråga om att verksamheter får lägga ner. Snarare är det så att det får flyttas en del verksamheter till den här hallen för att täcka upp hyreskostnaderna. Till exempel kan tänkas att Kulturskolan kan flytta dit, likaså Sandströms, säger Lindqvist.
Debattera sporthallens vara eller inte vara>>
I helgen spelades tenniscupen, Thomas Erikssons Cup 2022, på Lindesbergs Tennisklubbs enda grusbana. Segern gick till Joakim Karlsson, som i sin fjärde cupfinal tog en storslagen seger mot kamraten Thomas Waern och kan därmed stoltsera med titeln ”Cupens femte vinnare” i en turnering som är gjord för att hedra en långvarig ordförande.
Det var högljudda och häftiga hästkrafter som visades upp när SHRA arrangerade sin första tävling på Linde Raceway efter pandemin. Fri entré lockade till sig en stor publik som äntligen fick dragracing som den var förr.
– Det är riktigt skönt att få komma igång igen. Man kände att vi var ringrostiga som fan, men nu är vi igång, säger tävlingsgeneral Mikael ”Blomman” Blomberg.
Den numera klassiska dragracingtävlingen Linde Open förblir liggande i dvala även i år, men motorklubben SHRA har nya planer för sommaren, nämligen två stycken race man kort och gott kallar för ”Bergslagens Snabbaste”.
– Alla bilar kan vara med och vi riktar oss till alla bilentusiaster i Lindesbergs kommun och runtikring, säger tävlingsansvarige Mikael ”Blomman” Blomberg.
Det fullkomligt bubblar av skratt och lek vid det lilla grönområdet på Björkhyttevägen där LIBO fram till och med torsdag anordnar sin aktivitetsvecka. På tisdagens schema stod judo, hinderbana, volleyboll, ridning och olika typer av handbollslekar, något som lockade ett 60-tal sommarlovslediga barn.
När IFK Lindesbergs pojkar födda 2010 på måndagen mötte Lekebergs IF på hemmaplan i Fritidsbyn var det med en extra matchtröja liggandes på gräset framför avbytarbåset. Tröjan, som bar nummer 10, symboliserade deras vän Benjamin som för två år sedan gick bort i cancer. Måndagens match spelade pojkarna till minne av deras vän och lagkamrat som hedrades med hela 12 gjorda mål av hemmalaget under kvällen.
Måndagens lunchtävlingar var de första på svensk mark efter gårdagens Elitloppshelg. Kvaliteten var däremot inte sämre för det. Fyraåriga Decathlon, halvbror med tidigare derbyvinnaren Calgary Games, visade sig helt överlägsen och vann med nära 80 meter tillsammans med Jorma Kontio. I vinnarcirkeln utlovades även en satsning mot de stora loppen, därav Svenskt Travderby.
40 år efter att den allra första upplagan av Trollrallyt genomfördes i Lindesberg välkomnades den tillbaka med öppna armar av både publik och tävlingsekipage under lördagen. Regnet som på förhand utlovats höll sig tursamt nog undan, och evenemanget blev en lyckad pånyttfödelse av 80-talets stora snackis.
Masha Beseza var 14 år när hon lämnade sitt hem i Odessa, den där tidiga morgonen för snart två månader sedan. Hennes 15-årsdag firade hon i Sverige, där hon och hennes familj numera bor hos en svensk familj i Löa. Något som varit mycket viktigt under hela Mashas uppväxt är idrotten, och då framförallt judon, som ger henne avkoppling från vardagen. Sedan knappt en månad tillbaka tränar hon tillsammans med Frövi Judos ungdomsgrupp, där hon snabbt blev en en i gänget.